אבי לוזון ושטרן חלובה. &"אני לא חייב לו&" (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
חלובה ולוזון: מי באמת מושך בחוטים? (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

מיהו שטרן חלובה, איש המסתורין השולט בהתאחדות לכדורגל ובורח מתקשורת כמו מאש? האם מדובר בעסקן אפרורי ותאב כוח או איש עשייה שקט שדאגתו נתונה לקבוצות הקטנות ולקידום הכדורגל הישראלי?

אבנר קופל משוכנע: "יש יד לוחצת יד", מה שקורה כעת בהתאחדות בהנהגת חלובה הוא מכנה "עסקנות לשמה". בן כספית סיפר: "הוא לא אדם שמדבר", ריקי בכר מבהיר: "אין החלטה שהוא לא מעורב בה" ובכיר בהתאחדות חושף: "הוא ולוזון משרים אווירה שהכל סגור מראש. אם מישהו מתנגד להם, הם מגחכים".

אוהדי הכדורגל בארץ בדרך כלל שומעים על אבי לוזון ששמו מרבה להופיע בכותרות או אפילו על המנכ"ל, אורי שילה, אבל את שטרן חלובה, האיש שנמצא במרכז העניינים, רובכם לא ממש מכיר. 

דבר אחד ברור. חלובה הוא שריד מכובד מתקופת שליטת המרכזים בכדורגל הישראלי, אהוב על עסקני הכדורגל בארץ, לרובם המכריע יש רק מילים טובות לאמר עליו, בתוך זה גם אנשים הנחשבים ליריביו.

בניגוד לדעה הרווחת, לפעילותו של שטרן בצפרירים חולון כמעט לא הייתה השפעה על התברגותו בצמרת הכדורגל הישראלי. חלובה השתלט על הבעלות בצפרירים בעונת 1986/7 והצליח להביא את הקבוצה לליגה הבכירה.

"להתקדמות שלו אין קשר או זיקה לצפרירים", אומר מישקה לפרדון, שהיה אחראי יחד עם חלובה על האיחוד של הפועל צפרירים חולון בשנת 1985.

שטרן חלובה. לא רוצה את תפקיד היושב ראש (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
שטרן חלובה (דרור עינב) | צילום: מערכת ONE

"לא היה לו תפקיד מוגדר בצפרירים, אבל כל הזמן תמך. לא הביא כספים אבל גייס ספונסרים, עשה פגישות עם האנשים בעירייה, מה שצריך", מפרט לפרדון.

"הוא התקדם לא בגלל ניהול הקבוצה אלא בזכות האישיות שלו. היו לו קשרים טובים עם יורם אוברקוביץ' ז"ל (יו"ר מרכז הפועל בעבר ואחד האנשים החזקים בספורט הישראלי) והוא היה חבר בוועדות שונות של מרכז הפועל. שטרן היה מאוד סמכותי, מדבר לעניין, בכל פורום העריכו וכיבדו אותו והוא התקדם בגלל זה", הוסיף לפרדון.

"הכל נסגר בין שטרן ללוזון בארבע עיניים"
לחבר ההנהלה, אבנר קופל, יש דעה מעט שונה על חלובה. לקופל טענות על כך כי הנושאים החשובים נסגרים בין לוזון לחלובה ואלה ממעטים לכנס את חברי ההנהלה. "יש הנהלה חדשה שצריכה להתכנס פעם בחודש כדי לקבל אינפורמציות, אבל מתכנסת רק פעם, אולי פעמיים בשנה". לפי קופל, "כל הדברים נסגרים בין שטרן ולוזון בארבע או שש עיניים".

בעוד המזכירות היא הזרוע המבצעת של ההתאחדות, ההנהלה היא גוף שניתן להקבילו עם הכנסת ותפקידו הוא לפקח על עבודת המזכירות ולהיות מעודכן בפרטי העבודה.

ההתאחדות לכדורגל (רועי גלדסטון) (צילום: מערכת ONE)
ההתאחדות לכדורגל (רועי גלדסטון) | צילום: מערכת ONE

"אני לא יודע מה מניע אותו", אומר קופל על יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון. "אין לו ברזומה הישגים כלכליים ולכן אין ספק שמרימים גבה לנוכח זה שאדם שיכולותיו אינם ידועות מנהל את אחד הגופים הגדולים בישראל, ללא שקיפות, בחדרי חדרים, דברים שחלפו מן העולם".

על השאלה מה מביא את לוזון להקשיב ולסייע לכל דרישותיו של חלובה, אמר קופל: "חלובה השתלט על קבוצות הפועל ומספק את הגיבוי ללוזון. הוא מספק לו רשת ביטחון ובגלל זה לוזון חייב לו".

קופל, יו"ר סיעת בית"ר, רואה בתוצאות הבחירות להנהלת ההתאחדות שהתקיימו השנה עדות לכך שציבור הכדורגל לא מאמין בדרך של לוזון וחלובה. "הפועל ירדו מ-16 ל-14 מנדטים ובית"ר הגיעה להישג שיא עם 4, כששטרן חלובה מוביל את הפועל לאבדן הרוב המוחלט", אמר. 

אבי לוזון עם אבנר קופל. מה עושים עכשיו כדי שלא תהיה לנו ליגה כמו ב (צילום: מערכת ONE)
אבנר קופל ואבי לוזון (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

באופן תיאורטי, בית"ר ומכבי עם 16 נציגים יחד יכולים להעביר החלטות בניגוד לחברי סיעת הפועל, אבל קופל יודע שזה לא באמת יקרה: "כל זה לא משנה כרגע כי יש יד לוחצת יד". את מה שקורה כעת בהתאחדות בהנהגת חלובה הוא מכנה "עסקנות לשמה", וממשיך: "כל עוד הוא גזבר, אני לא מניח שהקופה מלאה במזומנים כמו שצריך להיות".

כשנשאל מדוע לדעתו לא מתמודד חלובה על תפקיד היו"ר, השיב קופל: "כנראה שהוא מבין את מגבלותיו, אבל את זה אל תשאל אותי. צריך לשאול אותו או את מרכז הפועל".

ובאמת, הכל מתנקז למרכז הפועל. "אוברקוביץ' היה איש חזק ובנה סביבו אנשים - גברי לוי, איצ'ה מנחם, שטרן חלובה", מספר קובי כדורי, יו"ר מועדון הכדורגל נס ציונה וחברו של חלובה, שמנתח את השינויים שחלו בעסקנות הכדורגל בעשורים האחרונים, שלא השפיעו על חלובה, אשר הצליח לתקוע יתד במרכזי הכוח הרלוונטיים.

"בעבר ההסתדרות שלטה בהפועל וכך גם בהתאחדות. פעם היו תכתיבים מהמרכז, היום מזכ"ל הפועל, יורם אורנשטיין, לא יכול לבוא ולהגיד למוני הראל, אתה תצביע ככה. השינוי התחיל כאשר חיים הברפלד התמודד מטעם יו"ר ההסתדרות דאז חיים רמון והפסיד לגברי לוי, שניצח נגד רצון ההסתדרות ונוצר כדור שלג".

כדורי הוסיף: "עם השנים המרכזים התנתקו מהקבוצות, היום הפועל זה הקבוצות, לא המרכז. כשגברי עזב, שטרן היה ממלא מקום וזה היה טוב מבחינת הקבוצות".

"הוא תמיד דאג לקבוצות הקטנות", אמר יו"ר ועד עובדי דיסקונט, ריקי בכר, שרצה להתמודד מול חלובה על תפקיד יו"ר סיעת הפועל בהתאחדות אך ויתר בשל הפופולאריות של שטרן ונחשב ליריבו.

"ברגע שנבחר פה אחד ליו"ר הסיעה הוא כנראה גם מתאים, הוא שולט בהתאחדות, ההחלטות מתקבלות וזה טוב להפועל. אין החלטה שהוא לא מעורב בה".

חלובה אחראי להמשך שיטת הקיזוז
יש להזכיר כי יו"ר ההתאחדות הוא אבי לוזון, איש מכבי. השניים מכירים מאז שנות ה-80 ומצאו שפה משותפת בכך שבאו מקבוצות קטנות ונלחמו בגדולות.

"זו לא חוכמה לבוא ממכבי והפועל ת"א או חיפה, יש פריפריה וצריך מישהו שידאג לה", אומר כדורי. "גם לוזון בא מהקבוצות הקטנות, הוא עושה טעויות אבל הוא יודע על מצוקות של קבוצה". לפרדון מגדיר את חלובה כ"רובין הוד", אחד שלוקח מהקבוצות הגדולות ותורם לקטנות. "הוא תמיד נלחם על דברים למען קבוצות קטנות, פחות התעסק בליגת העל. החלטות שיכלו לפגוע בקבוצות הקטנות - הוא מנע אותן", הסביר לפרדון.

כאמור, לא כולם שותפים להרעפת המחמאות. אחד מחברי המזכירות בהאחדות שביקש שלא להזדהות, לא ממש מרוצה מהתנהלות היו"ר וסגנו. "הם משרים אווירה שאנחנו תיאטרון הבובות שלהם, כאילו הכל כבר סגור מראש, אין דיון אמיתי. מתקבלת אצלי התחושה שהכל כבר נידון. שניהם לא מתביישים במבצר שבנו וזו בעיה שלנו כחברי מזכירות. כנראה שהם פוליטיקאים יותר מוצלחים מאיתנו, יש תחושה שיש שניים שסוגרים ביניהם הכל. אם מישהו מעז לערער עליהם ולא להסכים להחלטה שלהם זה מעלה אצל השניים גיחוך. התחושה היא של 'דבר, דבר, גם ככה הדיון הוא רק לפרוטוקול".

"תראה מה קרה בסוגיית המאמן", ממשיך חבר המזכירות, "אמרו שהולכים לראיין את שני המועמדים אבל לדעתי אפילו לא נפגשו עם שייפר.

לוזון וחלובה: &" (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
שילה לוזון וחלובה (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

לגורם הבכיר יש גם דוגמה אקטואלית להתנהלות של חלובה, המדגימה את חלוקת העבודה בין היו"ר לסגנו. "באחת מישיבות המזכירות אמר לוזון שבגלל הביקורת החליט להודיע כי לא יתמוך בקיזוז בשנה הבאה. הוא אמר את זה רק כדי שיפסיקו לקלל אותו. אבל חלובה בא ואמר 'זה לא יעזור לכם כי השיטה הזאת תישאר'". מיותר להזכיר שהשיטה אכן עברה בשבוע שעבר, זאת למרות הביקורת הציבורית הנוקבת שהיא קיבלה".

חלובה גדל בשכונת תל גיבורים בחולון ושמו ניתן לו בהשראת מנהיג הלח"י יאיר שטרן. חלובה הוא סוחר רהיטים ויש לו חנות ביפו. אורח חייו אינו ראוותני, הוא אינו מרבה להופיע בקוקטיילים ומסיבות נוצצות כאנשי כדורגל רבים ומתגורר בדירה בבניין משותף בחולון.

למרות הירידה בכוח של המרכזים, חלובה לא שוכח מאיפה הגיע. "מאוד מכבדים את מרכז הפועל ואת אורנשטיין", מציין כדורי ומוסיף כדוגמה את הלחץ שהיה מקרב גורמים שונים לקדם את בכר לתפקיד נציג הפועל. "היה חשש מפיצוץ, אבל שטרן ניווט את זה יפה, סגר הכל יד ביד עם אורנשטיין".

חלובה משתדל להתרחק מהתקשורת, מה שעשוי להוביל למסקנה שיש לו מה להסתיר. "מאז שהוא בכדורגל הוא תמיד מחוץ לתקשורת, לא צריך לשנות את זה, זאת הגדולה שלו, זה לא שיש לו משהו להסתיר", אומר הכדורגלן זיו כבדה, שחלובה גידל אותו והיה מהאחראים לפריצתו. "הוא לא מתחבא אלא פשוט לא אוהב תקשורת", הוסיף כדורי.

בן כספית (ONE) (צילום: מערכת ONE)
בן כספית (ONE) | צילום: מערכת ONE

בן כספית, היום עיתונאי מדיני בכיר, סיקר לפני 25 שנה את צפרירים חולון ואת האיש החזק שפעל במועדון מאחורי הקלעים. "הוא לא היה אדם שמדבר, אבל אני זוכר שהיה דומיננטי מאוד", אמר. כספית כיהן למשך זמן קצר בוועדת החינוך של ההתאחדות אך פרש מפאת חוסר זמן.

לפי הגורמים שהתראיינו, חלובה יכול היה לזכות בקלות בתפקיד היו"ר אך לא רצה בכך. בעבר טען בראיון כי אין לו פנאי לכך. יכול להיות לכך הסבר נוסף, החלוקה בין מי שנהנה מאור זרקורים לבין מי שפועל במחשכים. "אבי יודע לגייס כסף", הסביר כדורי.

וזאת החלוקה בין השניים - לוזון בראש הפירמידה והמוכר הוא האחראי על השגת הכסף ואילו סגנו חלובה, המשמש למעשה כגזבר, יו"ר ועדת הכספים של ההתאחדות, פועל בשקט ומחליט לאן הכסף ילך. או כמו בדוגמא שהביא חבר המזכירות ביחס לקיזוז: לוזון אומר שיתנגד כדי למצוא חן בעיני התקשורת וחלובה פועל בשטח כדי להמשיך בשיטה מעוררת המחלוקת.

ההתאחדות לכדורגל (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
ההתאחדות לכדורגל (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

שטרן חלובה אמר בתגובה לכתבה: "אם אבנר קופל זו האינדיקציה לכתבה שלכם, אתם בבעיה גדולה".