במשך שנה וחצי עסקה תקשורת הספורט הישראלית לא מעט בתעלומת הבעלים הקנדי של מכבי תל אביב, מיץ' גולדהאר. ההתעסקות היתה בעיקר סביב ההתנהלות הלא רגילה בנוף הישראלי למי שמנהל את הקבוצה מקרית שלום בקשר טרנס אטלנטי, כשמנגד הוא יודע, רואה, שומע ומקבל החלטות בנוגע לכל.

בשבוע האחרון ואם נהיה מדויקים, בשבועות האחרונים, נראה שגילינו צד שלא ממש הכרנו אצל הג'נטלמן הזה. לצד החיוך המבויש, הנימוס הקנדי, התמיכה בצוות המקצועי והשחקנים, הציג גולדהאר בימים האחרונים גם את הבוסיות שבו והיד הקשה שעמה יידע לנהוג במי שלא הולך בדרכו.

ועדות המשמעת שנערכו ביום חמישי לאלירן עטר, ליואב זיו, למושיקו לוגסי ולרחמים צ'קול, הפתיעו בייחוד לאור העובדה שכאלה כמעט ולא היו בשנים שלפני כן. העונשים והקנסות ניתנו על ידי נציג הבעלים, ג'ק אנגילידיס, שמנהל את העסק מישראל ומעורב בכל החלטה שמתקבלת ביחד עם הבעלים הקנדי. “לפני ניצחונות ותארים את מיץ' מעניין יותר שהעובדים שלו יהיו מקצוענים, מחויבים, ונאמנים", אמר גורם במועדון שהתייחס ליד הקשה בה נהגו השבוע בקבוצה לאור עבירות המשמעת.

גולדהאר ואנגלידיס. שומר על הדרך (יוסי ציפקיס) (צילום: מערכת ONE)
גולדהאר ואנגלידיס. שומר על הדרך (יוסי ציפקיס) | צילום: מערכת ONE

האהבה וההשקעה במחלקות הנוער של מכבי, הזרמת הכספים למחלקה הבוגרת, הרכש שעשה עד כה והחזון לדור צעיר שיוביל את הצהובים לעתיד ורוד ומוצלח קסמו לכולם. הכל קסם עד שכמעט ולא התייחסו למה שמנסה גולדהאר להנהיג במועדון, בדומה לעסקיו הפרטיים והמצליחים, וזה משמעת, מחויבות, מקצוענות וסדר במערכות השייכות לו, וביניהן מכבי תל אביב.

אגב, הבעלים הצהיר לא אחת שיש לו סבלנות לבניית הקבוצה ושהוא יודע שמדובר בתהליך שייקח הרבה זמן. בדומה לזה, זמן ייקח גם עד להטמעת הדרך והעקרונות שבהם הוא מאמין.

גולדהאר חוגג אליפות עם הנוער. השקעה גדולה בצעירים (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
גולדהאר חוגג אליפות עם הנוער. השקעה גדולה בצעירים (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

"מיץ' גולדהאר הוא בעלים שמצפה מהעובדים שלו לעבוד בחריצות, במחויבות, במשמעת גבוהה מאוד. הוא מעמיד להם סטנדרטים מאוד גבוהים להגיע אליהם”, סיפרה ל-ONE, כתבת הכלכלה הבכירה בתקשורת הקנדית, מרינה שטראוס מהעיתון “The Globe and Mail”, וכבר חקרה לא מעט אודותיו של איש העסקים הקנדי המצליח. "זו הדרך שלו להצליח וכך הוא הפך לאחד האנשים החזקים והמצליחים בקנדה".

לפני שנחת בקרית שלום לפני כשנתיים, הגיעו נציגיו מקנדה לבחון את השטח. בשיחות סגורות עם אנשי הקבוצה התייחסו נציגיו של הבעלים הקנדי לשאלות בנוגע לאופיו וסגנון עבודתו. “It's Mitch way, or no way”, הבהירו נציגיו שמכירים אותו היטב, כשהכוונה היתה ברורה: מהרגע שמיץ' ינהל פה את העסק כולם יצטרכו ליישר קו עם דרכו – או שלא יהיו פה. חלק כבר למדו זאת על בשרם.

מיץ´ גולדהאר וג´ק אנגלידיס (מור שאולי) (צילום: מערכת ONE)
מיץ´ גולדהאר וג´ק אנגלידיס (מור שאולי) | צילום: מערכת ONE

ההחלטה על יד קשה התקבלה עוד הרבה לפני סטוק
מיד אחרי תקרית הנעל במשחק בסטוק בליגה האירופית והתקרית בין אלירן עטר למוסא קונאטה עוד באותו המשחק, הוחלט בקבוצה לא לעבור לסדר היום. אם מישהו חשב שהתקרית באנגליה היא ששברה את גב הגמל, כדאי שיחשוב שוב. עוד במהלך העונה שעברה, לפני ההחלטה להשעות את מאור בוזגלו ולאחר מכן להדיח אותו מהקבוצה, הגיע גולדהאר למסקנה שיש הרבה עבודה בכל מה שקשור לאתיקה ולמקצוענות.

שטראוס, שמכירה את דרכו של גולדהאר להתנהל מול עובדיו והדרישות הגבוהות, מאמינה שאת הדרך הזו המיליארדר הקנדי כבר החל להשריש מזמן: "אני מניחה שאחת הסיבות שגיליתם את הצד הזה במיץ' רק עכשיו, היא העובדה שעד עכשיו הקבוצה די הצליחה. הוא חיכה לזמן המתאים כדי לעשות סדר במה שקורה בקבוצה ולדאוג שהדרך בה התחיל תבוצע הלכה למעשה".

לא רק בעסקיו גולדהאר דבק בדרכו ודורש פרפקציוניזם ועמידה בדרישותיו. גם סטודנטים למנהל עסקים מהאוניברסיטה היוקרתית של טורנטו מכירים זאת היטב. גולדהאר מרצה בפקולטה למנהל עסקים על שם טרומן באונברסיטה היוקרתית, ומי שיכול להעיד על אופן עבודתו הוא דיקן הפקולטה ופרופסור מהמוערכים בקנדה, רוג'ר מרטין.

“היחס של מיץ' כלפי הסטונדטים הוא זהה ליחס לעובדיו או לאנשי העסקים שמולם הוא עובד", סיפר פרופסור מרטין ל-ONE. “הוא מכבד את כולם ונוהג עמם בנימוס, אבל הוא דורש מצוינות מכולם והוא קשה עם אלו שלא מגיעים לרף שהוא מציב. מי שלא עומד בדרישות של מיץ', לא רק שמאכזב אותו, אלא פוגע בכל הקבוצה. הסטודנטים בפקולטה מעריכים אותו בעיקר לאור העובדה שהדרך הזו בה הוא נוהג עמם מציבה אותם ברשימת המצטיינים של האוניברסיטה".

מי שעוקב אחר ההתנהלות של הבעלים גם בעסקיו בקנדה יכול לספר על עקרונות ברורים כלפי העובדים. כל אחד יכול לקבל את ההזדמנות לעבוד בחברה, בלי שום דעות קדומות, באדיבות ובנימוס. גם אם עובדיו מהדרג הזוטר עד הבכיר יטעו הוא ייתן הזדמנות שניה, אך אם מדובר בתופעה שחוזרת על עצמה, מכתב הפיטורים יגיע מהר עוד לפני שהעובד יטעה בפעם השלישית. “אם החלטת לעשות עסקים עם מיץ', כדאי מאוד שתעמוד בהתחייבויות שלך", הבהיר פרופסור מרטין. “אחרת, הניסיון שלך לעבוד מולו לא יהיה כל כך נעים".

בקיץ האחרון קיים גולדהאר שיחות עם השחקנים והצוות ההמקצועי פעמיים. הפעם הראשונה היתה בישראל, אז הזמין את השחקנים לשיחות אישיות ובהן הסביר להם מה הדרישות שלו מעבר ליכולת על כר הדשא. “הדרישות שלו היו בסך הכל לוגיות", סיפר שחקן בקבוצה. "להיות ממושמע למה שמבקשים ממך ולא להתנהג איך שבא לך, כאילו אתה לא חלק מהמועדון”. גולדהאר גם הבהיר לאותם השחקנים שמי שמרגיש שהוא לא יכול לעמוד בתנאים האלו שלא יחשוש לומר, והצדדים ימצאו את הדרך להיפרד כידידים.

הפעם השניה שבה נפגש עם השחקנים היתה במחנה האימונים בהולנד, אז ערך שיחה עם כל הקבוצה, כשהמטרה ברורה: מי שלא התייחס ברצינות לשיחה האישית, כדאי שיבין שהבעלים מתייחס לכל מילה בכובד ראש. מבחינתו של הביג בוס הקנדי, שחקן שהגיע לשחק במכבי תל אביב חייב להבין שהוא הגיע לטופ, אבל אחרי שחתם על החוזה העבודה לא נגמרה. כעת הבוס הקנדי מצפה ממנו להוכיח את ההשקעה בו. אחרת הצדדים ייפרדו מהר מהצפוי.

גולדהאר ואיווניר (האתר הרשמי של מכבי ת&"א) (ONE) (צילום: מערכת ONE)
גולדהאר ואיווניר (האתר הרשמי של מכבי תל אביב) | צילום: מערכת ONE

"את מיץ' לא מעניין מה ערכו של השחקן שיושב מולו, ומה תרומתו למשחק הקבוצה, כשהוא מדבר על דברים בסיסיים שהוא דורש מעובדיו", אמר גורם במועדון. “זה לא חשוב אם השחקן, שהוא עובד מן המניין בחברה של גולדהאר, יהיה צעיר שעכשיו עלה מקבוצת הנוער, או שחקן ותיק שנחשב לכוכב הקבוצה, או אפילו אם קוראים לו מסי. מבחינתו, ברגע שנלחצו הידיים ואותו שחקן מקבל את המשכורת שלו בזמן ואת כל התנאים כדי להצליח, הוא מחויב להחזיר לפני הכל במחוייבות ובמקצוענות ולעמוד בדרישות ממנו".

לגולדהאר היתה תחושה במהלך השנה האחרונה, שהמועדון התנהל בכאוס מוחלט. “למיץ' אין פתיל קצר. החשיבה שלו היא לטווח הארוך. כמו שהוא לא לחוץ על תארים לפני שתיבנה קבוצה שמתאימה לכך, כך הוא גם לא נלחץ מחוסר הארגון ובידיעה שזה ייקח יותר משנה אחת או שנתיים להשיג את השינוי המיוחל", ציינו בקבוצה.

דור מיכה, מונס דאבור, רועי קהת, האריס מדונאינין (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
מיכה, דאבור, מדוניאנין וקהת. הצעירים והבכירים שווים לגמרי (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

כחלק מהשינוי שהחליט לערוך בחר גולדהאר גם לשנות את המבנה הניהולי. למרות הערכתו לבכירים במועדון, בסופו של דבר אלו מצאו את עצמם מחוץ למועדון. בשיחות סגורות הבהיר גולדהאר לא אחת שמעריך ומכבד את אותם עובדים, אך החליט להכניס במקומם אנשים שהוא מכיר, בחן וראיין לתפקיד, ולאו דווקא כאלו שנותרו בעמדות מפתח משנים עברו. אגב, הראשון שקיבל גולדהאר באופן עצמאי לעבודה במכבי תל אביב היה בעצם המאמן הנוכחי, מוטי איווניר.

"אנחנו במרתון ורק בצעדים הראשונים", אמר גולדהאר עוד בעונה שעברה. שנה חלפה, וגולדהאר ממשיך במסע. הקנדי משוכנע שאל קו הסיום הוא יגיע עם הצוות המנצח. ימים יגידו אם החזון של הקנדי יצליח כמו עסקיו בקנדה, ואם אכן נזכה לשינוי גישה בכל הקשור לכדורגל הישראלי.