דני נוימן. עונה למבקרים (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
דני נוימן. עונה למבקרים (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

בכנס שנערך באוניברסיטת ת"א ועסק בתיקה בספורט ניצל הפרשן דני נוימן את הבמה כדי לענות למבקריו על פרשנותו הבלתי אובייקטיבית, כביכול. "בניגוד לאנשים אחרים בתקשורת, יש לי קוד אתי. אם אני רוצה לבקר שחקן לא אשלח אותו להיות אינסטלטור או נגר או אשלח אותו לחו"ל אם הוא זר", עקץ את שלמה שרף וההתבטאות המפורסמת שלו כלפי זיטו אוגבונה.

"אני בית"רי ולא מכחיש. כשבית"ר מנצחת זה עושה לי טוב, אבל אני לא מתאבל אם היא מפסידה", אמר נוימן בדיון והדגיש כי לדעתו אין שחיתות אמיתית של מכירת משחקים, אבל יש הימורים בלתי חוקיים שלא משפיעים על כשרות המשחק, מי יעשה פאול ראשון, מי יזכה באאוט ראשון וכו'.

במוקד הכנס שנערך ביוזמת המרכז לאתיקה בירושלים ושבי"ל (שקיפות בינלאומית ישראל) נערך פאנל, בו נטל חלק גם נוימן, אותו ניצלו המשתתפים לקרב מהלומות, כאשר שי שני וצבי ורשביאק תקפו את משרד הספורט והשרה לימור לבנת ואורי שפר השיב בשמה ובשם מנהל הספורט.

יו"ר איגוד הכדורסל היה חריף בדבריו נגד יוזמת הקוד אתי של משרד הספורט. "התערבות המדינה לא במקומה ואינה מידתית. זה מדרון מסוכן ולא ענייני. אתיקה לא יכולה לבוא בכפייה אלא מתוך הכרה עצמית. רק קבוצות הספורט יקבעו את אמות המידה האתיות וכל הנסיונות למנות מקורבים ומינויים פוליטיים לא ראויים. צריך לשמור על עצמות מרכזי הספורט".

"ראשי הקבוצות לא מטומטמים", הוסיף שני. "אם מאמן עשה עבירה אתית, אז השחקנים לא יקבלו כסף? אם יו"ר עובר עבירה, אז לא תהיה נבחרת?". יו"ר איגוד הכדורסל אף תקף את החיבור בין הטוטו למדינה והגדיר אותו "חיבור בין הון לשלטון".

לדבריו, "ישראל הפכה את הטוטו לקופה ב'. במקום לתת תקציב מדינה לספורט, מחולק כסף ציבורי מהימורים. זאת בעיה אתית אבל בזה לא מטפלים". שני גם תקף את הסכום המופרז לדבריו שהעביר הטוטו להתאחדות לכדורגל, כ-80 מיליון שקל, לעומת תקציב קטן בהרבה שקיבל הכדורסל.

שי שני (משה חרמון) (צילום: מערכת ONE)
שי שני (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

ראש מנהל הספורט שפר ענה: "אנחנו לא מאושרים מזה שהטוטו נחלק את הכספים. אנחנו נגד הימורים אבל זה מה יש".

גם לוורשביאק היו טענות נגד ההנחתה של קוד אתי מלמעלה. "קיבלנו הודעה על קוד אתי שאין חובה לקדם אותו, אבל מי שלא יקיים אותו לא יקבל הקצבה". יו"ר הוועד האולימפי הוסיף כי "מנהל הספורט בעצמו אינו מקיים שקיפות. שקודם יסתכל במראה", אמר.

צבי ורשביאק. לא פסול לשום תפקיד ציבורי (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
צבי ורשביאק (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

לפני כן, נאמה השרה לבנת והדגישה את יוזמת החקיקה שלה לגיבוש חוק טוהר המידות ואת ניסוח קוד אתי כולל בסיוע המרכז לאתיקה. היא הציגה כהישג את התחייבות הטוטו לפרסם את דוחותיו הכספיים מדי רבעון, למרות שאינו מחוייב לעשות כן ועל הדרך שלחה עקיצה מרומזת לוועד האולימפי. "אם הקופה הציבורית העיקרית של הספורט יכולה לפרסם דוחות אז כל אחד יכול", אמרה.

הכנס התקיים בעקבות פרסום דוח של עמותת 'שקיפות' העולמית המטיל דופי בפעילות פיפ"א ומגדיר את התנהלות ארגון הכדורגל כנגועה בשחיתות ואף בשוחד לכאורה.