רופא (צילום: jupiter images)
השיטה הוכחה במחקר רפואי | צילום: jupiter images

תכנית אימונים של 8 שבועות תרמה להקלה בסימפטומים ולהפחתת העייפות במבוגרים חולים בדלקת פרקים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי ומבוקר, שפורסם לאחרונה בגיליון חודש ינואר של העיתון הרפואי Arthritis Care & Research.

תכנית הפעילות שקרויה "אנשים בעלי דלקת פרקים יכולים להתאמן" היא תכנית שפותחה על ידי הקרן לדלקת פרקים ב-1987 ונועדה לעודד את החולים לבצע פעילויות שיאפשרו להם ניהול עצמי של שגרת חייהם. תכנית הפעילות הגופנית מתוכננת ל-8 שבועות ומבוצעת פעמיים בשבוע ולמשך שעה בכל פעם. התכנית מציעה אימונים בסיסיים ואימונים מתקדמים יותר והיא זמינה בתפוצה רחבה במרכזים קהילתיים רבים בארה"ב.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של תכנית הפעילות הבסיסית בת 8 השבועות על שיפור במדדים עיקריים (תסמינים, תפקוד, רמת הפעילות הגופנית) כמו גם על שיפור במדדים משניים (פסיכולוגיים).

במחקר השתתפו 346 נבדקים שדיווחו שהם חולים בדלקת פרקים מ-18 מרכזים שונים. הנבדקים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות – האחת ביצעה את תכנית הפעילות הגופנית והשנייה לא ביצעה את ההתערבות המבוקרת. המדדים השונים נמדדו בתחילת התכנית ובסיומה. בקבוצת הניסוי נעשה מעקב נוסף שהתבסס על שאלוני דיווח עצמיים לאחר 3 ו-6 חודשים מתום תכנית ההתערבות.

מתוצאות המחקר עולה שלאחר 8 שבועות חל בקבוצת ההתערבות שיפור ברמת הכאב, במידת העייפות ובמצב המנטלי שהוגדר כיעילות הטיפול העצמי במחלה. השיפור התבטא בירידה ברמת הכאב, בשיפור ביכולת לקום מכיסא ובהגברת היעילות העצמית של ניהול המחלה והשלכותיה לחיי היומיום.

נבדקים שהשתתפו 9 פעמים או יותר בתכנית האימונים הפגינו שיפור במספר מדדים נוספים כמו: מידת העייפות, נוקשות מפרקית והרמת משקולת של 5 ק"ג. בהשוואה לנתוני הבסיס, קבוצת הפעילות הגופנית המשיכה לחוש הקלה משמעותית בתסמינים גם לאחר 6 חודשים אם כי יכולת התפקוד והמוטיבציה לבצע את התרגול באופן עצמי ירדו.

"סביר להניח שחולי דלקת פרקים שיתמידו בביצוע פעילות גופנית מבוקרת ייהנו מהקלה בתסמינים של המחלה, בשיפור בתפקוד של פלג גופם העליון והתחתון ובשיפור ביכולת התפקוד היומיומי שלהם" ציינו מחברי המחקר. "עם זאת חשוב להדגיש שעל מנת להשיג שיפור קבוע יש צורך להמשיך ולעסוק בפעילות הגופנית. בנוסף, חשוב מאוד לשנות את תכני האימון, להעלות את רמת הפעילות ולהגביר את המינון השבועי אם רוצים להשיג שיפור נוסף".

מתוך:
Callahan LF, Mielenz T, Freuburger J, et al. A randomized controlled trial of the People with Arthritis Can Exercise program: symptoms, function, physical activity, and psychosocial outcomes. Arthritis Care Res. 2008; 59:92-101

מולי אפשטייןפיזיולוג מאמץ, ראש המדור לשירותים מדעיים במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט.