שחר וצ´יזיק: "בוחנים דבר כזה מפעם לפעם" (צילום: מערכת ONE)
שחר וצ´יזיק: "בוחנים דבר כזה מפעם לפעם" | צילום: מערכת ONE

בהפועל ת"א בחנו תהליך של מכירת אג"חים לאוהדים לפי מודל ברצלונה אך ירדו בינתיים מהרעיון. בעיות לא חסרות: חוסר רווחיות, התנהלות שמעדיפה אי חשיפה, תחלופת בעלים וקהל מועט. משה תאומים עדיין אופטימי וגם במכבי חיפה בוחנים את הרעיון

עבור עסק כלכלי דוגמת הכדורגל הישראלי, שמקורות ההכנסה שלו דלים ביותר, הנפקה בבורסה או על ידי מכירת אגרות חוב לאוהדים (כפי שעשתה השנה מנצ'סטר יונייטד) עשוי להיות פיתרון אידיאלי.

"הנפקות מזרימות כסף לתוך החברה. בדרך כלל הנפקת מניות נוחה יותר אבל כך האחזקות של הבעלים בחברה מתדלדלות, הציבור הופך לשותף", אמר גיל בשן, אנליסט בבית ההשקעות IBI.

"החברה חייבת להיות שקופה ולהיחשף למאזנים. זה לא מסתדר עם תרבות הניהול בספורט הישראלי" ממשיך בשן וחושף את אחת הסיבות לכך שרק קבוצות ישראליות מעטות עשויות לפנות לאפיקים אלה בעתיד, אם בכלל.

קבוצה המונפקת תידרש לקבל את הכרעותיה במסגרת דירקטוריון, בו נציגי ציבור ידרשו לתת אור ירוק למהלך שרוצה להוביל עסקן מסויים, גם אם הוא נשיא המועדון. בארצנו הקטנטונת, בה לקשרים אישיים ומשפחתיים יש משקל רב, קשה לראות איך זה עובד.

בעיה נוספת היא חוסר הרווחיות בכדורגל הישראלי. משקיע פוטנציאלי במניות לא ישקיע בקבוצה שאינה רווחית. רווחיות של חברה מייצרת עלייה בשווי וזו לאורך זמן תביא את המשקיע למכור ולגזור רווח על השקעתו.

הפועל וחיפה בבורסה? כנראה שלא בקרוב (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
הפועל וחיפה בבורסה? כנראה שלא בקרוב (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

"בארץ הספורט לא רווחי, זה נובע מהרמה שמשפיעה על הקהל וגם מההתנהלות", כך לפי אהרון סמרה, מנכ"ל אייפקס חיתום וניהול הנפקות. "מקור ההכנסה זה קהל ופרסום. כמה כבר מגיעים פה למשחק? ההכנסה ממכירת כרטיסים ומניים אינה מספיקה, העסק לא רווחי, כדי להנות מעליית ערך המניות החברה צריכה להציג רווחיות", מציין סמרה.

"קשה לי לחשוב על קבוצות שמייצרות רווח לאורך זמן. לקבוצות ישראליות יש יכולת מוגבלת לשלוט בהכנסות", מדגיש בשן. סמרה מסכים: "אפילו יעקב שחר ומכבי חיפה, רק פעם בחמש שנים הם מצליחים להעפיל לליגת האלופות ולהציג רווחים. רק גירעונות יש בכדורגל שלנו".

משה תאומים: &"כרגע כל הכסף הולך לכיסוי חובות&" (צילום: מערכת ONE)
משה תאומים: &"כרגע כל הכסף הולך לכיסוי חובות&" | צילום: מערכת ONE

בעיה נוספת לפי בשן היא חוסר היכולת לשלוט בהכנסות ולנבא את היקפן. "יש כל מיני אלמנטים שמשתנים שהמועדונים לא שולטים בהם, למשל נושא ההכנסות מזכויות שידור".

&"מהר מהר. אני צריך 20 של הפועל ו-10 של חיפה&" (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
&"מהר מהר. אני צריך 20 של הפועל ו-10 של חיפה&" (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

מושיק תאומים, הבעלים של הפועל תל אביב ושל משרד הפרסום גיתם BBDO, מציג בעיה נוספת, חוסר המוטיבציה של הבעלים. "היום אי אפשר לקחת מהרווחים, אלה חוקי ההתאחדות, הרווחים הולכים לכיסוי חובות העבר".

הפועל של תאומים בחנה לפני מספר שנים מהלך של מכירת אגרות חוב של המועדון, שלא הגיע לכדי מימוש. במהלך של מכירת אג"ח החברה לווה כסף מהציבור והחברה, במקרה זה מועדון כדורגל, מתחייבת להחזיר את החוב כעבור תקופה מסויימת בתוספת ריבית.

"הכנו תשקיף בעזרת משרד רואי חשבון, אך כשהנושא נבחן התברר שהסיכוי למהלך אינו גדול. עשינו מחקר שוק, למדנו את הנושא, השקענו סכום לא מבוטל, אבל הגענו למסקנה שהסיכוי ליישום כמעט אפסי". לפי תאומים, "ברמה ההצהרתית אוהדים שמחו מהרעיון אבל ברמה הפרקטית לא נמצאו אוהדים שיוכלו לעמוד בסכומים המבוקשים וגם אלה שיכולים, אי אפשר לבנות עליהם. אם יתנו כסף פעם אחת ולא בעונה שלאחר מכן, המועדון יתמוטט".

למרות זאת, תאומים אופטימי. "כיום הסיכוי לממש מודל כזה נמוך, אבל זה יקרה בעתיד. אני מקווה שתתפתח מסורת ויהיו מספיק אוהדים שיקחו על עצמם ערבות על המועדון"

איתמר צ´יזיק (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
איתמר צ´יזיק: &" (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

גם באלופה ומובילת ליגת העל מכבי חיפה לא פוסלים את האפשרות לגיוס כספים באמצעות אגרות חוב. "מפעם לפעם אנחנו בוחנים את הנושא, אך זה לא רלוונטי בתנאים הנוכחיים", אמר איתמר צ'יזיק, מנכ"ל מכבי חיפה. "צריך תנאים בסיסיים לצעד כזה, כדון רכוש ונכסים. זה לא רלוונטי היום לקבוצת כדורגל ישראלית".