זמבורה. פוגעת בשמיעה (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
זמבורה. פוגעת בשמיעה (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

הזמבורה מסכנת את הבריאות ופוגעת בשמיעה, כך עולה ממחקר  שנעשה באוניברסיטת פרטוריה שבדרום אפריקה. כלי הנגינה החביב על יושבי  טריבונות ארצנו פופולארי מאוד גם בקרב אוהדי הכדורגל של המדינה שתארח  את המונדיאל, בה הוא מכונה 'בובוזלה' (vuvuzela).

המחקר גורס, כי הצליל הצורם שמופק מכלי העידוד הטורדני גורם לנזק לא רק למשתמשים אלא גם  גם לסובבים אותם. אף-על-פי-כן, בדרא"פ לא ממהרים לוותר  על הבובוזלה המסורתי. עם זאת, יש כבר  חברות מסחריות שהחליטו לנצל את המצב ולשווק אטמי אזניים מיוחדים לימי המונדיאל.

לפי המחקר שערך ד"ר דה-ווט שוואנפואל מפריטוריה יחד עם ד"ר ג'יימס הול מאוניברסיטת פלורידה ושצוטט במגזין רפואה בדרא"פ, החצוצרה מפלסטיק מיוצרת במפעלים שאינם לוקחים בחשבון את הצורך בשמירה על האזניים. החוקרים בדקו את השפעת הזמבורות על 11 צופים אקראיים באיצטדיון של 30 אלף איש ומצאו ירידה מובהקת בשמיעה בעקבות החשיפה לרעשנים הפלסטיקיים.

הבובוזלות, שהופקו בתחילת הדרך מבדיל, הפכו לפופולאריות בדרא"פ  בשנות ה-90. מקור השם נתון לוויכוח  ויש כמה הסברים, אך העניין עדיין  במחלוקת.

יש הטוענים כי המילה הגיעה משפת הזולו ופירושה 'לעשות רעש'. אחרים  טוענים כי הצליל vuvu פשוט נתן באופן טבעי את שמו לכלי. הסבר אחר למחלוקת הוא כי בסלנג מקומי משמעות המילה היא אמבטיה.

למרות החשיפה הזמנית, מהמחקר עולה כי הפגיעה ליושבי האיצטדיון מאותו צופר פופולארי עשויה להיות קבועה. ד"ר שוואנפואל מזהיר, כי "חשיפה רצופה בת 20 דקות עשויה לגרום אף לאובדן שמיעה".

ספ בלאטר (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ספ בלאטר (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בינתיים, הודפים פיפ"א ונשיאה, ספ בלאטר, את הקריאות  להרחיק את מפעילי הזמבורות מהמגרשים בדרא"פ בטענה, כי הם מוסיפים צבע ואווירה למשחקים, ושהאוהדים אוהבים לרקוד לצליליהן. במונדיאל הקרוב, כך מסתמן, יאלצו מי שאזניהם  יקרות להם להגיע עם אטמי אזניים.

לאירופאיים שיגיעו למונדיאל הקרוב תהיה זו פגישה ראשונה עם החצוצרות המשונות, שהשימוש בהן  נפוץ, פרט לישראל ולדרא"פ, גם במכסיקו ובברזיל.

אטמים (ONE) (צילום: מערכת ONE)
אטמים (ONE) | צילום: מערכת ONE