פלאטיני. זוכה לגיבוי מהקבוצות הקטנות (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
פלאטיני. זוכה לגיבוי מהקבוצות הקטנות (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

נראה כי למישל פלאטיני, כוכב העבר של נבחרת צרפת והיום נשיא אופ"א, היה הרבה יותר קל על המגרש הירוק מאשר במגרש הפוליטי ורחב האינטרסים של התאחדות הכדורגל האירופית והגופים החברים בה. 

פלאטיני מנסה כבר תקופה ארוכה להצטייר כאביר שיציל את הכדורגל העולמי וימנע את שליטתן האבסולוטית של קבוצות העל והכסף הגדול שמניע את התעשיה.

יכול להיות שהוא צודק בהבחנה כי אולי קבוצות העל מספקות כמה התמודדויות מעוררות עניין ותאווה, אבל בפועל הן גורמות להתרחקות של ההמונים מהכדורגל המקומי בארצם, ולנסיגה גדולה של הקבוצות הקטנות והבינוניות שאינן יכולות להדביק את הפער. 

העניין ההולך ונמוג בליגת העל שלנו הוא רק דוגמה אחת קטנה להשפעה הרעה של הכדורגל הבכיר באירופה. עובדה נוספת היא שקבוצות העל באירופה כבר מדברות בגלוי על כך שליגת האלופות מיצתה את עצמה והן צריכות להקים סופר-ליגה רק של הגדולות. ריאל מדריד היא אחת התומכות הגדולות ברעיון הזה.

פלאטיני יודע שאי אפשר בלי החוזים הגדולים וזכויות השידור האדירות ואת זה משיגים רק עם הכוכבים הגדולים והקבוצות הגדולות. מצד שני, חוץ מהכוונות הטובות שלו, הכח הפוליטי שלו נשען בעיקרו על כוחם של נציגי הכדורגל מרחבי אירופה, ושם יש יותר קבוצות קטנות שהוא חייב את הגב שלהן. 

ריצ´ארד סקודמור. הכין רפורמה מקיפה (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
מנכ"ל הפרמייר ליג, ריצארד סקדמור (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

אבל, למרות ההצהרות ו-ועדות הבדיקה של אופ"א כולל ביקורים מתוקשרים של פלאטיני באתרים שונים, הוא זכה להתקפה כמעט חסרת תקדים מראשי הכדורגל בבריטניה. 

מנכ"ל הליגה האנגלית, ריצ'רד סקדמור, אמר בהצהרה חדה: "התכניות של פלאטיני הן לא ריאליות והן לעולם לא יתממשו". סקדמור כיוון בעיקר לבסיס הרעיון שקבוצות כדורגל יפעלו על בסיס ההון העצמי שלהן ולא ימשכו חובות של מיליונים.

הכוונה של פלאטיני היא לפעול ביכולת המוגבלת של אופ"א נגד ההשתלטות של אוליגרכים ובעלי ממון על הכדורגל שמכניסים את המערכת לסחרור. הם לוקחים הלוואות של מאות מיליוני דולרים, רוכשים קבוצה, ממלאים את השורות בכוכבים ואז מצהירים על חובות אדירים.

רומן אברמוביץ (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
רומן אברמוביץ (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הדברים מכוונים למקומות כמו צ'לסי, ליברפול ומנצ'סטר יונייטד, אך בשנה האחרונה המצב הזה החריף אחרי ההשקעות הענקיות של מנצ'סטר סיטי ושיאי ההעברות של ריאל מדריד.  
 
הבריטים מודאגים מהמצב של הפרמייר ליג. המועדונים שלהם בחובות, הקהל קנה בשנה האחרונה פחות כרטיסים, חלק מהספונסרים עזב, ובנוסף חוקי המס הגבוהים באנגליה מבריחים את הכוכבים למדינות שכנות, בעיקר לספרד.