סואזו מצ'ילה. רשמה את העליה הכי גדולה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
סואזו מצ'ילה. רשמה את העליה הכי גדולה (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

האם יש קשר בין יכולת כלכלית של מדינה לבין היכולת של נבחרת מאותה מדינה על כר הדשא?

מחקר חדש שבוצע לקראת המונדיאל על ידי כלכלני בנק ההשקעות הגלובלי 'גולדמן זאקס' מנסה לשפוך אור בסוגיה.

לפי תוצאות המחקר, צ'ילה עשויה להיות ההפתעה הנעימה של אליפות העולם בכדורגל, כאשר גם למכסיקו וברזיל יש סיבות לחייך.

בגולדמן זאקס בדקו את השינויים בשוק ההון אצל המדינות המשתתפות במונדיאל מאז האליפות הקודמת ב-2006. יש להדגיש כי במהלך תקופה זאת פרץ משבר כלכלי חריף (2008), שפגע במיוחד בארה"ב ובאירופה.

צ'ילה, אם כן, הציגה את התוצאות היפות ביותר בשוק ההון, עלייה של 77 אחוז בארבע השנים האחרונות. לצ'ילה, שלא העפילה לשני המונדיאלים האחרונים ב-2002 וב-2006, מצפה בית לא קשה במיוחד, ממנו היא יכולה להמשיך רחוק. ספרד אמנם תהיה פייבוריטית ברורה מולה, אך נגד שוייץ והונדורס הם בהחלט יכולים לזכות בנצחונות.

מקסיקו דוס סנטוס (ONE) (צילום: מערכת ONE)
מקסיקו דוס סנטוס (ONE) | צילום: מערכת ONE

נבחרת מכסיקו הגיעה לשלב שמינית הגמר בארבעת המונדיאלים האחרונים, אך שם גם נעצרה. לפי גולדמן זאקס, הכלכלה של המדינה לא הושפעה מהתפוצצות בועת הנדל"ן בשכנה ארה"ב ושוק ההון במדינה שמדרום זינק ב-56 אחוז מאז 2006.

אולי הפעם הנבחרת תצליח להשתחל לשמונה הגדולות, הישג שעשתה בפעם האחרונה ב-1986. שוק ההון בארה"ב, לשם השוואה, ירד ב-4 אחוזים בתקופה שנבדקה.

ברזיל תמיד פייבוריטית, למרות שהיא מלהיבה פחות בהנהגת דונגה, ודאי לעומת אלופת אירופה ספרד. אם מסתמכים על הכלכלה, מצבה של הסלסאו מצויין, עם עלייה של 53 אחוז במדדים. מבין המדינות האפריקאיות, כלכלתה של גאנה רשמה את השיפור הגדול ביותר, זינוק של 38 אחוז. למארחת דרום אפריקה צמיחה בשוק ההון של 37 אחוז.

אוטו רהאגל (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אוטו רהאגל (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

המדינה שחוותה את הנפילה הגדולה ביותר בשוק ההון היא באופן לא מפתיע יוון. המדדים של הכלכלה הנתונה לחסדי מדינות גוש היורו צנחו ב-57 אחוז. צניחות נוספות נרשמו בשוקי ההון באיטליה (43 אחוז), יפן (35 אחוז), ניו זילנד (32 אחוז) ופורטוגל, עם 30 אחוז ירידה בארבע השנים האחרונות.