מיכאילוב בשיאו במונדיאל 1994 (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
מיכאילוב בשיאו במונדיאל 1994 (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

מאות אלפי ישראלים ממוצא רומני או בולגרי עשויים לקבל הזדמנות לטיול שורשים בעוד תשע שנים. קפטן נבחרת בולגריה, בוריסלב מיכאילוב ממונדיאל 94 מוביל את היוזמה.

בבלקן לא מסתפקים בהצלחה הבינלאומית של המוזיקה הצוענית ורוצים גם לארח אליפות כדורגל גדולה. אחרי שמדינות מזרח אירופה, שאינן נחשבות בדיוק לעשירות היבשת כגון פולין ואוקראינה, זכו לארח במשותף את היורו הקרוב שיתקיים בשנה הבאה, מכוונות רומניה ובולגריה להתמודד יחדיו על אירוח אליפות אירופה ב-2020.

כך שמי שיפספס את טיול השורשים לפולין בקיץ הבא, יוכל לזכות בהזדמנות נוספת לשלב כדורגל עם חיפוש מקורות בעוד תשע שנים.

כמו מארחות יורו 2012, גם רומניה ובולגריה הן קומוניסטיות לשעבר שעדיין מתקשות להדביק את הפיגור בכל הקשור למשך השימוש בכלכלת שוק חופשי ונחשבות לשתיים מהמדינות העניות באירופה.

הבולגרים מעודדים מהצלחתם בקונגרס אופ"א האחרון שהתקיים השבוע, בו הצליחו להכניס את נציגם, בוריסלב מיכאילוב, יו"ר ההתאחדות הבולגרית, לוועד הפועל של אופ"א. מיכאילוב היה השוער והקפטן של נבחרת בולגריה הסנסציונית שהעפילה לחצי הגמר במונדיאל 1994 בארה"ב.

יור ההתאחדות הרומנית סנדאו עם פלאטיני (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
יור ההתאחדות הרומנית סנדאו עם פלאטיני (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בולגריה הצליחה להעפיל רק פעמיים בתולדותיה ליורו. פעם ראשונה שנתיים לאחר המונדיאל ההיסטורי, ב-96 וכן ב-2004. בשני המקרים לא עברה את שלב הבתים. המונדיאל האחרון שהשתתפה היה ב-1998.

"אם נבנה אצטדיון לאומי חדש ונשפץ ונשדרג שלושה קיימים, נוכל להגיש בקשה לאירוח היורו ב-2020 יחד עם ידידינו מרומניה", אמר היום מיכאילוב, לאחר ששב מקונגרס אופ"א. מיכאילוב גם הגיב לפרסומים לפיהם רומניה תעדיף להתמודד על 2020 בצוותא עם הונגריה דווקא. "לא, הם רוצים לעשות את זה איתנו", הבהיר מיכאילוב.

יורו 2012 (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
יורו 2012 (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

השכנות לאזור הבלקן נכשלו בשנים האחרונות בנסיונות האירוח. על 2012 התמודדו יוון, טורקיה, וכן הצעה משותפת של קרואטיה והונגריה. בקופה זכו כאמור פולין ואוקראינה. טורקיה הציעה עצמה שוב כמועמדת לאירוח יורו 2016 אך הפסידה בשנה שעברה לצרפת.

פעם אחת נערך טורניר אליפות אירופה באזור הבלקן, ב-1976. אז לאחר מאבק עיקש ומתמשך במוקדמות בהן נכללו 32 נבחרות העפילו ארבע לטורניר הגמר ביוגוסלביה, אז מדינת אחת ומאוחדת. בגביע זכתה לבסוף צ'כוסלובקיה לאחר ניצחון בגמר על מערב גרמניה.