אוהד יושב לבד ביציע (צילום: getty images)
איפה כל האוהדים? רואים את המשחק ב-HD | צילום: getty images

אחד החששות הכבדים ביותר בתעשיית הספורט עם כניסת טכנולוגיית ה-HD, הוא שחוויית הצפייה תהיה כל כך אקסטרימית עד כדי כך שהאוהדים יעדיפו להישאר בבית. כדי למנוע מצב של פגיעה בקבוצות, החליטו בליגות המקצועניות בארה"ב להגביל את הרשתות שרכשו את זכויות השידור למספר מועט של משחקי HD בעונה. שהקהל יטעם מדי פעם, אבל לא יוותר על רכישת המנוי השנתי.

אלא שבשלב מוקדם מאוד הבינו בתעשיית הספורט שבכל זאת הצפייה במגרש חזקה יותר מהכל. כשם שכניסת השידורים בצבע לא הרגה את הנוכחות ביציעים, גם רזולוציה חדה ככל שתהיה לא תעשה את זה.

ארגוני הספורט הגדולים בעולם החלו לחייב את רוכשי הזכויות בהפקות HD של כל המשחקים. מהסיבה הזאת בדיוק נכנסה מכבי חיפה לספרי היסטוריה, כשהפכה לקבוצה הישראלית הראשונה ששודרה בטכנולוגיית HD בשידור ספורט מקומי. זה קרה במשחק שלשום (ג') בפלייאוף על העלייה לליגת האלופות מול רד בול זלצבורג, ששודר במקביל בערוץ 10 ובערוץ ספורט 5 HD.

13 מצלמות HD

המפתיע בכל העניין הוא שדווקא אצלנו, מדינה שלא השתבחה בכדורגל ושמחירי הזכויות של שידורי ספורט מגרדים את הרצפה, מקדימים היום לא מעט מדינות בעולם בתחום הזה. "אנחנו במקום מכובד מאוד בעניין הזה של שידורי ה-HD", אומר שכי פרנץ, המשנה למנכ"ל בערוץ הספורט. "במדינות כמו יוון וקפריסין, למשל, אין ניידת מקומית שמפיקה שידורי HD והם צריכים לשכור מחו"ל בכל פעם שיש אירוע גדול".

במאי האחרון הורכבה בישראל הניידת הראשונה של שידורי HD בהשקעה של 2 מיליון דולר. חברת "מזמור הפקות" רכשה את הציוד. דני לנקרי, הבעלים של "מזמור הפקות" המשמש גם כמנהל טכני של ערוץ הספורט, אומר שהמהלך לשדרוג הניידת תפס תאוצה בעקבות הסכם שנחתם בין מזמור לבין ערוץ הספורט להעברת 100 שידורי ספורט בשנה באיכות HD.

המשחק שלשום באצטדיון רמת גן כוסה על-ידי 17 מצלמות, מתוכן 13 מצלמות HD. "היתרון בעניין הזה הוא לא רק עבור צופי ה-HD שמנויים על הערוץ הייעודי", אומר לנקרי. "גם מי שיצפה בשידורים בערוצים 'הרגילים' (ערוץ 10, ערוץ 2, ערוץ הספורט) ירגיש שיפור משמעותי באיכות הקול והתמונה".

ההחלטה של אופ"א לפיה היא מחייבת להפיק את משחקי ליגת האלופות ב-HD הבטיחה למעשה שחיפה תזכה העונה לבקר לפחות שמונה פעמים בערוצי ה-HD עד אמצע דצמבר (פעמיים מול זלצבורג ועוד שש פעמים בשלב הבתים). אבל לא רק חיפה. "אנחנו נשדר את משחקי הבית הקרובים של נבחרת הכדורגל ב-HD, והתכנון הוא לשדר גם את משחקי מכבי ת"א בכדורסל ביורוליג וגם את המשחק המרכזי בליגת העל", אומר לנקרי.

הבעיה היחידה בשלב זה הן בעלויות ההפקה. הפקת שידור ב-HD יקרה בפי שניים עד פי שלושה משידור בניידת רגילה, מה שמביא שכירת ניידת כזאת עם כל הצוות הנלווה לכ-20 אלף דולר לערב. באירופה, אגב, הפקת HD עשויה להגיע גם ליותר מ-100 אלף אירו לערב שידורים אחד.

לנקרי אמנם מכוון את רוב הפעילות של ניידת ה-HD בישראל לאירועי ספורט, אבל לא רק. "אנחנו נתעד את המופע של לאונרד כהן באצטדיון רמת גן, והופעות נוספות. צריך להבין שהצילום באיכות הזו הוא לא רק עבור השידור החי, אלא גם כאשר רוצים תיעוד של ההופעה לצורך מכירת DVD או דברים נוספים. זה נותן אופציות נוספות לשיווק של מה שצולם".

תעשיית הפורנו נבהלה מהטכנולוגיה

בישראל יחגגו רק היום את השידור הראשון בשיטת HD, אבל בארה"ב יכלו הצופים ליהנות מהשידור הראשון כבר בשנת 1996 כשקבוצת תקשורת מצפון קרוליינה הקדימה את שאר התחנות במירוץ אל השידור הפומבי הראשון. בשנת 1998 שודר לראשונה אירוע גדול בשיטה זו - נחיתתו בכדור הארץ של האסטרונאוט ג'ון גלן על גבי ספינת החלל דיסקברי.

באירופה חיכו עוד כמה שנים עד לשידור הראשון, שהיה ב-2004 עם שידור הקונצרט המסורתי בווינה לרגל פתיחת השנה האזרחית. שנתיים אחר כך היה מונדיאל 2006, אירוע הספורט הגדול הראשון ששודר בפורמט HD בחלק ממדינות מערב אירופה. בהמשך גם קבעה אופ"א כי שידורי ליגת האלופות יועברו בפורמט זה, מה שחייב גם מדינות שלא הורגלו בשידורים ברמה הזו לרכוש או להשכיר ניידת לצורך שידור המשחקים.

Melbourne Host Sexpo 2008 (צילום: Luis Ascui, GettyImages IL)
ב-HD זה נראה הרבה פחות מגרה | צילום: Luis Ascui, GettyImages IL

כיום מהווים שידורי ה-HD סטנדרט בכל הקשור לספורט האמריקני וכל הליגות הגדולות בארה"ב מעבירות את המשחקים בשיטה הזו. אפילו הדראפט האחרון, שבו כזכור לקח חלק עמרי כספי, שודר ב-HD. בשנים האחרונות מחזיקים יותר ויותר ערוצי ספורט פלטפורמות נפרדות ל-HD, בין היתר ניתן למנות את רשת סקיי הבריטית, יורוספורט וקנאל פלוס. כל האירועים הגדולים בעולם מצלמים את כל המשחקים ב-HD, כך למשל כל 64 המשחקים במונדיאל 2010 בדרום אפריקה יצולמו בטכנולוגיה.

דווקא באחת התעשיות שנחשבת למאמצת מוקדמת של טכנולוגיות חדשות, שידורי ה-HD נחלו כישלון. בתעשיית הפורנו גילו שלמרות שהקהל רוצה לראות הרבה, הוא כנראה לא רוצה לראות הכל. הרזולוציה הגבוהה של התמונה בשידורי ה-HD חשפה בפני הצופים ששחקניות הפורנו הן לא מושלמות כפי שהם דמיינו, וברוב ערוצי הפורנו העדיפו לרדת משידורי ה-HD.