מאבק האליפות - הרבה יותר ממאבק על אליפות

יעקב שחר ואלישע לוי (צילום: עמית מצפה, מערכת ONE)
יעקב שחר ואלישע לוי, בשנה הבאה בשלב הבתים? | צילום: עמית מצפה, מערכת ONE

המאבק המרובע שמתרחש בשבועיים האחרונים על תואר האליפות משכיח כאן נושא אחד מאוד משמעותי. זה לא רק התואר שיירשם לזכותה של האלופה, כמו הפרס הגדול באמת: אפשרות נוחה הרבה יותר להיכנס בעונה הבאה לשלב הבתים של הצ'מפיונס ליג.

על התמריץ הזה חתום נשיא אופ"א, מישל פלאטיני. בעוד שאת תפיסת הרובין הוד שלו לא מצליח הצרפתי ליישם בכל העניינים הגדולים שקשורים להנחלת תקרות שכר או מאבק באוליגרכים ובאולישייחים, הרי שההצלחה אולי היחידה שלו היא דווקא בעניין הצ'מפיונס והעדפת המועדונים הקטנים. ובתוכם גם ליגת העל שלנו.

הנה ההסבר. בשנים האחרונות האלופה הישראלית נתקלה במכשולים בלתי עבירים בדרך לשלב הבתים של הצ'מפיונס. למשל, בית"ר ירושלים לא היתה מעולם בעלת צ'אנס אמיתי להיכנס לצ'מפיונס גם אם היתה עוברת את את פ.צ קופנהאגן (2007) או את ויסלה קרקוב (2008), כי לפי השיטה הקודמת היו מחכות לה בנפיקה וברצלונה בסיבוב המוקדמות האחרון. או מכבי חיפה שחלמה על הופעה שנייה בשלב הבתים לפני שלוש שנים, אבל התעוררה מהחלום כשהוגרלה לצמד משחקים מול ליברפול.

אלא שהקבוצה שתזכה השנה באליפות ליגת העל תיכנס לתוך שיטה שונה לחלוטין. לפי השיטה החדשה האלופה הישראלית תיכנס לתוך "טורניר האלופות" שבו משתתפות רק הקבוצות שזכו באליפות במדינות שמדורגות במקומות 13 ומטה בדירוג הגישה של אופ"א. אין שם קבוצות פרמיירליג, בונדסליגה, ליגה ספרדית, צרפתית ואפילו לא הולנדית או רוסית.

ישראל, שמדורגת במקום ה-22 על-פי הדירוג הזה, תשייט בתוך טורניר בו ישחקו אלופות שווייץ, בולגריה, נורבגיה, דנמרק, אוסטריה וסרביה, קפריסין, פינלנד או אירלנד (אבל גם יוון וצ'כיה). מטורניר האלופות שיתפרס על פני ארבעה סיבובים (הנציגה הישראלית תתחיל בסיבוב השני) יחלק פלאטיני חמישה כרטיסים לשלב הבתים. באופן לא תיאורטי בכלל, במקום מפגש מול ברצלונה יכולה מכבי חיפה/הפועל ת"א/נתניה/בית"ר למצוא את עצמה מתחרה ראש בראש על כניסה לצ'מפיונס ליג מול אלופת סרביה במקרה הסביר (ככל הנראה זו תהיה פרטיזן בלגרד), או אלופת יוון במקרה הגרוע (אולימפיאקוס).

דילמה מס' 1: להתאבד כלכלית על הצ'מפיונס?

חזיון התעתועים של כניסה נוחה יותר לצ'מפיונס ליג, יעמיד בפני הבעלים את הדילמה הגדולה מכולן. מצד אחד, שוב חוזרים לנקודת המוצא של המצב הכלכלי. האם בימים כאלו מתאבדים כלכלית על "קבוצת צ'מפיונס" כמו בימים רגילים? אז ככה, מצד אחד הרי שדווקא בימים בהם הכלכלה בשפל יש משמעות אדירה להעפלה לשלב הבתים של הצ'מפיונס עבור קבוצות ליגת העל. העפלה כזו תהיה שווה להכנסה שמוערכת ב-25 מיליון שקל משלב הבתים.

מצד שני, מה קורה אם מתפתים לבנות קבוצה חזקה מאוד עם שחקנים יקרים ומוכחים כדי להגיע לצ'מפיונס, אבל "בדרך נס" נופלים מול אלופת אירלנד בסיבוב המוקדם השני. מפרקים את הקבוצה? בהקשר הזה כדאי לקבוצות ללמוד מהמקרה של בית"ר ירושלים שעמדה בדיוק באותה דילמה בקיץ האחרון, אחרי שהודחה בשלב המוקדמות מול ויסלה. בית"ר שיחררה את אבראו, השחקן היקר ביותר שלה בכל הזמנים, כדי לצמצם עלויות. מי יודע מאיפה היתה מסתכלת היום בית"ר על מכבי חיפה, אם לא היתה ממהרת לשחרר את החלוץ הצ'יליאני.

דור מלול, דולי ג'ונסון יובל שפונגין בסיום דרבי הגביע (צילום: אור שפונדר, מערכת ONE)
שחקני מכבי יורדים מנוצחים. טוב להפועל? | צילום: אור שפונדר, מערכת ONE

דילמה מס' 2: הדרבי הוא מעל הכל?

לגבי הדרבי התל-אביבי שייערך הערב (ב') בבלומפילד, אז גם להפועל ת"א יש לא מעט דילמות. גם בהקשר של אליפות וגם בהקשר של לא מעט כסף בקופה. אם מסתכלים מעבר ליוקרה, אז לא בטוח שבהפועל צריכים לבכות במצב בו לא ינצחו את הדרבי מול מכבי. אבסורד ככל שזה נשמע, הפסד יכול להועיל להפועל יותר מתיקו או ניצחון, שיביאו אותה למקום השני וכתוצאה מכך לסידור משחקים לא נוח בסיבוב השלישי.

אם הפועל תנצח את הדרבי היא תסיים במקום השני, ותיאלץ לצאת למשחק חוץ בטדי כבר ביום שני הבא, ובנוסף תתארח בקרית אליעזר במחזור ה-31, במה שעשוי להיות משחק על האליפות. עם הפסד בדרבי ומקום שלישי, תהיה זו הפועל שתארח את חיפה במחזור ה-32, והיא גם תחסוך לעצמה את הביקור בטדי.