ניב נחליאלי. מה סוד הקסם של מנהלים מובילים? (צילום: מערכת ONE)
ניב נחליאלי. מה סוד הקסם של מנהלים מובילים? | צילום: מערכת ONE

נסו להיזכר במנהל/מפקד/מאמן שהיה לכם שגרם לכם להרגיש גדולים ומצליחים ואחד כזה שעשה לכם את ההיפך המוחלט. מדהים להיווכח עד כמה התרומה והמוטיבציה של כל אחד מאתנו לארגון ולצוות מושפע מהקשר שיש לנו עם המנהל הישיר. 

בספורט, כמו בעולם העסקי ואף יותר, ניהול המוטיבציה של השחקן, החדרת האמונה ויכולת המנהיגות הוא משתנה קריטי שקיים אצל המאמנים הגדולים באמת. אמרו על מג'יק ג'ונסון שאם לא היה לו מאמן שהאמין שגם שחקן בגובה כזה יכול להיות רכז, לא היינו מקבלים את אחד הפוינט גארדים הכי גדולים בהיסטוריה.

כשמוריניו נשאל לגבי תפיסת התפקיד שלו הוא אמר "מאמן צריך להיות רגוע, מנהיג, פסיכולוג, מנהל של משאבי אנוש". איך הוא עושה את זה? מה סוד הקסם של מנהלים מובילים לאורך זמן בתחום העסקי ומאמנים בעולם הספורט? איך נהפכים למנהיגים? האם כל אחד יכול?

בשנים האחרונות רבים מדברים בנושא הזה על אינטילגנציה רגשית, לא כולם באמת מבינים מה זה. אנסה להסביר בקצרה דרך דוגמאות של מאמנים -מנהיגים.

מוריניו. יאמן את בוזגלו? (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
מוריניו (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

רמה ראשונה - מודעות עצמית וניהול הרגשות:
מוריניו: "במהלך השיחה במחצית אני שולט ברגשות ומגביר היכן שצריך. כלומר, או שאני ממש רגוע או שאני מדבר בשיא הרגש - תלוי מה הקבוצה צריכה באותו הרגע".

לעומת זאת, לא חסרות דוגמאות של מאמנים שעושים פרצופים ותנועות ביטול כאשר שחקן נוער צעיר וחסר בטחון עושה טעות ומורידים את שארית הבטחון העצמי שהיה לו. בדרך כלל אלו המאמנים המרוכזים בעצמם, חסרי בטחון שאינם מצליחים לווסת את רגשותיהם.

רמה שנייה - אמפתיה לרגשות האחר ודרך כך השפעה וניהול רגשות האחר:
"כשמדובר במשמעת ובמוסר עבודה, אני מתייחס לכל השחקנים בצורה דומה. כשמדובר ביעדים האישיים שלהם, אני מטפל בהם אישית". ('עשרת השלבים אל הניצחון', ריק פיטינו, ממאמני הכדורסל המוערכים בעולם). כדי לקבוע יעדים אישיים פיטינו אף מעביר כל שחקן מבחנים פסיכולוגיים כדי לזהות נקודות חוזק ותורפה של כל שחקן ולעבוד עליו משם.

ריק פיטינו. בדרך לפורטו ריקו? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ריק פיטינו (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

כשמדברים על ניהול כאמנות, מדברים בעיקר על זה. מנהלים רבים נופלים לבור של ניסיון לייצר מוטיבציה באופן שמתאים להם עצמם ולא בהכרח מתאים לאחר. את האחד מפעיל אתגר אינטלקטואלי, ספורטאי אחר צריך להחזיק קצר ולקמץ במחמאות ולשלישי צריך להחמיא כל הזמן כדי לפמפם בטחון עצמי רעוע. שחקן נוסף לא בטוח בעצמו כיוון שהוא עוד לא נקלט חברתית ובזה צריך להשקיע ואילו חברו לקבוצה אוהב space ובעיקר לא צריך שישבו לו על הראש.

למנהלים שביניכם זהו אגב מבחן עצמי פשוט. האם אתם יודעים מה מפעיל כל אחד מעובדיכם? מליווי מנהלים רבים, חלק נכבד מהם מבין כבר בשלב זה שתחילת הדרך היא בהיכרות יותר קרובה עם העובדים שלהם.

ולא, לא צריך להיות פסיכולוג לצורך כך, צריך פשוט להיות איש של אנשים.