הליגה האדריאטית תיפתח באופן מסודר רק בעוד שבוע, אבל המשחק הרשמי הראשון שלה יתקיים הערב (שבת) ב-19:00 בסלובניה בין נובו מסטו למכבי תל אביב. במשפט התמים הזה יש רק דוגמא להיבדלות של מכבי ולהיותה חריגה בליגה הזו, כיוון שעל פי שום קנה מידה אין לדאבליסטית מישראל כל השתייכות הגיונית לליגה הזו.

לא מבחינת שיוך גיאוגרפי לקאדר מצומצם של מדינות אקס יוגוסלביה. לא מבחינת המטרות המקצועיות המשמעותיות הגבוהות שהיא מציבה לעצמה, ביחס למרבית יריבותיה שמעוניינות לגדל שחקנים, למכור אותם ולתפעל את המועדון בכסף שייכנס. גם לא מבחינת הסגל העמוס בשחקנים זרים שיתמודד מול סגלים מלאים בשחקנים מקומיים וצעירים. ובמילה צעירים הכוונה היא לא לבני 23, שכאן עדיין מכנים אותם "ילדים מוכשרים", אלא לבני 18.

יד רוחצת יד?
מכבי זוכה מהרגע הראשון להקלות והטבות בלוח המשחקים לעומת קבוצות אחרות, שלא לדבר על כך שהפיינל פור יתקיים בת"א, אלפי קילומטרים מביתן של הקבוצות הפעילות בליגה. לאורך זמן, מצב כזה עלול לגרום לכך שקבוצות המשחקות שם במשך שנים יראו זאת בעין לא יפה וינסו לדחוק את רגליה של מכבי מהליגה.

כזכור או שלא, רק שתי קבוצות מחוץ לאזור השתתפו עד היום בליגה הזו: מכבי ת"א היתה הראשונה ב-2002/03 ונימבורק מצ'כיה התייצבה אחריה ב-2010/11. אף אחת מהן לא המשיכה לעונה שנייה ברציפות. עכשיו מכבי הולכת לניסיון נוסף, בהסכם למספר עונות, עם אופציית יציאה לאחר עונה אחת. איש לא יתפלא אם גם הפעם הסיפור יחזיק מעמד עונה אחת בלבד.

פפאלוקאס, פארמר, ג´יימס וסמית. מתחילים (משה חרמון) (צילום: מערכת ONE)
פפאלוקאס, פארמר, ג´יימס וסמית. מתחילים (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

באיזשהו מקום ומהרבה בחינות, כנראה שלביטוי "מצא מין את מינו" אין כאן מקום ממשי. בשלב הזה דווקא הביטוי "הכסף יענה את הכל", שמתקשר לסכומים הגדולים שמכבי מקבלת לידיה כדי להשתתף בליגה, נראה הרבה יותר מתאים. לאורך השנים עלתה אופציית ההשתתפות בליגה האדריאטית במסגרת ספקולציות שונות. זה קרה בעיקר כאשר מנהלת הליגה התעקשה להנהיג כללים שהפריעו למכבי ת"א, ומכיוון המועדון נשמעו קולות שמדברים על הינתקות מהליגה הישראלית לטובת האדריאטית.

במסגרת הדיונים האלה נשמעו גם קולותיהם של דייויד פדרמן ודייויד בלאט, למשל, שתמהו לתומם, כביכול, מה יקרה לליגה הישראלית אם מכבי לא תהיה חלק ממנה, עד כמה היא תעניין את הקהל הרחב והתקשורת, והאם סכומי הכסף שניתנים בעד זכויות שידור יהיו דומים גם כאשר מכבי לא תהיה בליגה. אלא שדיבורים לחוד ומציאות לחוד ובסופו של דבר מכבי משחקת גם בישראל וגם באדריאטית, ועושה את זה פעם שנייה. איכשהו, אולי לא בלי סיבה, זה נופל פעמיים במשמרת של בלאט.

בלאט, מזרחי ופדרמן. המאמן מסכים עם הבעלים (שרון קביליו) (צילום: מערכת ONE)
בלאט, מזרחי ופדרמן (שרון קביליו) | צילום: מערכת ONE

המאמן מנסה לשחק אותה מקצוען עד הסוף ("במועדון ספורט ישנן גם החלטות עסקיות ולא רק מקצועיות"), אבל ברור לגמרי שאיש מבין אלה שמזיעים על הפרקט אינו מרוצה במיוחד מהרעיון. והשאלה הנשאלת והבלתי נמנעת היא האם עומס המשחקים, הטיסות והשהות בחו"ל, יפגע בסופו של דבר בסיכוי לעשות צעד אחד נוסף ביורוליג, המפעל החשוב יותר מבחינת המועדון.

בכל זאת, לשחק צריך כי ההסכם נחתם והמטרה תהיה למצות את המקסימום מהתנאים המוקדמים. למשל, לשתף שחקנים שלא קיבלו מספיק דקות במשחקים קודמים. למשל, להשתפשף מול יריבות שבדרך כלל יש להן שחקנים גבוהים יותר מאשר בליגה בארץ. ולמשל, לתרגל טקטית במשחקים ולא רק על יבש באימונים, לקראת משחקים חשובים ביורוליג מול יריבות חזקות כמו מילאנו או ריאל מדריד.

שחורציאניטיס וג´יימס. הולכים &"לבלות&" עוד הרבה בנתב&"ג (משה חרמון (צילום: מערכת ONE)
שחורציאניטיס וג´יימס. הולכים &"לבלות&" עוד הרבה בנתב&"ג (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

יש גם דברים טובים (בין הדברים הרעים)
מעשית, משחקי החוץ יתקיימו באולמות שתכולתם נעה בין 2,500 ל-12,000 מקומות ישיבה. דומה יותר לסוג האווירה והתפאורה שמכבי נתקלת בהן במשחקי היורוליג מאשר במשחקיה בליגת העל. גם לזה יש משקל, בסופו של דבר, במסגרת ההכנה לשלבים המאוחרים של העונה. בליגה ישנן ארבע קבוצות מסרביה (שתיים מבלגרד), ארבע קבוצות מסלובניה (משתיים מהן מכבי "תיפטר" בשבת ובשני עוד לפני שהליגה באמת החלה), 3 מקרואטיה וכולן מזאגרב (זאדאר בחוץ הפעם), ורק אחת ממונטנגרו ואחת מבוסניה. מבחינת התנועה בדרכים והלוגיסטיקה יכול היה להיות גרוע יותר.

מכבי ת"א זוכה אמנם לסיקור על כל פיפס והתקשורת משתדלת לרוץ אחריה לכל מקום בעולם, אבל לשחק כדורסל בשבת "לא בא טוב" כאן, בדרך כלל. הזמן הזה מוקדש מסורתית לליגת הכדורגל ולאורך העונה משחקי מכבי יידחקו פחות או יותר לפינה מבחינה תקשורתית.

בלאט וגודס מחלקים הוראות (הרשמי של מכבי ת&"א) (ONE) (צילום: מערכת ONE)
בלאט וגודס מחלקים הוראות (הרשמי של מכבי ת&"א) (ONE) | צילום: מערכת ONE

מה שמתחיל עכשיו בסיקורים וסימני שאלה על מידת העייפות ובטקסטים ארוכים על הקשיים הלוגיסטיים, ייעלם בין עוד סיקור משחק של הפועל חיפה להפועל באר שבע, או בין בני יהודה למכבי פ"ת. כדי לגרום לשינוי מהותי ומבני בעניין הזה צריך כנראה יותר מאשר מחזור ליגה אדריאטית.

קיום הפיינל פור של הליגה הזו בהיכל נוקיה יתניע את העסק ויחדד את החושים מחדש, אבל לאורך רוב העונה הפעילות של מכבי בזירה הזו והעניין בה יהיו משניים בלבד מבחינת אוהד הספורט. מכבי אולי תתעייף, אבל את האוהדים זה לא יעניין. הם ימשיכו לחכות לניצחונות ביורוליג מדי שבוע, בדיוק כפי שיתקשו, או לא ינסו אפילו, לבטא את שמו של הגארד המוכשר בן ה-18 מהליוס דומז'אלה כי בעוד מספר ימים מחכה משחק נגד דרו ניקולאס ודנילו גלינארי ביורוליג.

גלינארי. חזר חם למשחקי קדם העונה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
גלינארי. יהיה קצת יותר מעניין לפגוש אותו במדי מילאנו (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

יהיה מעניין, ואולי לא. וכך או אחרת, נראה שסדרי עולם לא צפויים להשתנות בעקבות ההשתתפות של מכבי ת"א בליגה האדריאטית בעונה הקרובה.