שירה גרינבוים
סך הכל רוצה לשחק כדורסל. שירה גרינבוים
שירה גרינבוים בת ה-10 בסך הכל רוצה לשחק כדורסל. מוקדם לדעת אם הספורטאית הצעירה מקבוצת הקט-סל של מכבי אלפי מנשה תהיה ענת דרייגור הבאה, או אם בכלל תמשיך לשחק את המשחק באופן מקצועני בעתיד – אבל כרגע, כילדה, היא שואפת לשחק. אלא שיש מי שזה מפריע לו – ובמשחק הקרוב של קבוצתה נגד אליצור רעננה, היא תאלץ לשבת על הספסל ולהביט על חבריה נאלצים לשחק בלעדיה – הכל בגלל שהקבוצה היריבה מסרבת לתת לשחקניה להתמודד מול בנות.

"חשבנו שאחרי הפעם הקודמת שהייתה סערה ציבורית בנושא זה לא יקרה שוב", מספרת דגנית, אמה של שירה, "אבל מסתבר שטעינו, וככה ילדה שעוד לא מלאו לה 11 לומדת על העיוותים שיש בעולם".

מדובר בפעם הראשונה בה קבוצתה של שירה "נכנעת" ללחץ הדתי של אליצור. במשחק הקודם לפני פחות מחודשיים שירה עלתה על הפרקט – והמשחק פוצץ. הנהלת אליצור רעננה הורידה את שחקניה מהמגרש וגרמה לסערה תקשורתית. להפתעת רבים – דווקא הקבוצה שפוצצה את המשחק זכתה בניצחון טכני על ידי איגוד הכדורסל.

"זה שיש איזה הורה משוגע זו לא אחריות שלי"

מי שזה נשמע לו לא הגיוני כנראה שלא מכיר מספיק טוב את איגוד הכדורסל ואת התקנון המאובק שלו, שמסנדל את עצמו. מצד אחד, הוא קובע שבנים ובנות יכולים לשחק יחד בקבוצה אחת, ומאידך – הוא מתיר לקבוצה היריבה להטיל וטו על שיתוף הבנות של הקבוצה היריבה.

"פעלנו לפי התקנון", מספרת האם, "ושלחנו שבועיים לפני המשחק פקס לאליצור רעננה, וממש תוך כמה דקות קיבלנו פקס שמודיע שהם לא מאשרים את שיתופה של שירה נגדם. התקנון לא קובע אפליה אלא נותן יד לאפליה, והנהלת אליצור נהנית מזה".

צביקה שרף, יוצא בגלוי נגד השיטה (צילום: ספורט 5)
"צריך לדאוג שלא תהיה כפייה על אף אחד מהצדדים". צביקה שרף | צילום: ספורט 5
ברעננה מאשרים את הדברים, ולא ממש מבינים על מה המהומה. "אנחנו קיבלנו החלטה משותפת עם איגוד הכדורסל שבמשחקים של בנות ישחקו בנות ובמשחקים של בנים ישחקו בנים", מסביר נתן בנימין, מנהל אליצור רעננה, "אין לנו שום בעיה עם בנות, יש לנו גם קבוצת בנות שמשחקת בנפרד. עד עכשיו רק מכבי אלפי מנשה עשו בעיות ונתנו לילדה לשחק בלי לבקש מאיתנו אישור, ועכשיו הם ביקשו אישור והודענו להם שאנחנו לא מאשרים".

זו החלטה של הקבוצה או שמדובר בהחלטה גורפת של מוסדות אליצור?
"זו החלטה של אליצור ישראל".

ומה אם התקנון ישונה ולא תהיה לכם אופציה אחרת אלא לשחק נגד קבוצה מעורבת?
"זו שאלה לא לעניין. זה כמו שתהיה תחרות בין כלבים ותרצה לשתף בה סוסים. כל אחד צריך להתחרות מול בני מינו. זה שיש איזה הורה משוגע זו לא אחריות שלי, אלא שלו".

באיגוד הכדורסל מכירים בבעיה, ובטוחים שהיא לא תחזור על עצמה בעונה הבאה – רק שעדיין לא יודעים להגיד איך. "כמו שאי אפשר לשנות את חוקי הכדורסל באמצע המשחק, כך אי אפשר לשנות את התקנון באמצע העונה", מסר דובר האיגוד חגי סגל, "אבל בטוח שהמצב ישתנה בעונה הבאה. בסך הכל אלפי מנשה הכניסו לעצמם גול עצמי, מכיוון שבעונה הבאה יכול להיות שלא תהיה אפשרות לשתף בנים ובנות ביחד, או שיימצא פיתרון אחר, יצירתי יותר. זה כרגע בדיונים".

צביקה שרף, לשעבר מאמן נבחרת ישראל ואחד מחברי נשיאות האיגוד, מבקש להדגיש שהמצב מאוד רגיש. "צריך לדאוג שבסופו של דבר לא תהיה כפייה על אף אחד מהצדדים", מסביר מי שנחשב לאופוזציה הגדולה של יו"ר האיגוד המכהן, "הנושא נמצא בדיון בוועדת הנשים שצריכה להביא להנהלת האיגוד הצעות לפתרון הבעיה, שברור שלא יכולה לחזור על עצמה בעונה הבאה".

"צריך ממשלה ציונית ולא קיצונית". לבני (צילום: חדשות 2)
לפני הבחירות היא תמכה, ועכשיו? ציפי לבני | צילום: חדשות 2
מאחורי משפחתה וקבוצתה של שירה נבנתה תמיכה ציבורית גדולה, בין השאר של יו"ר "התנועה" ציפי לבני וגם חברי כנסת ממפלגת מרצ ויש עתיד. עדיין לא ברור אם התמיכה הזאת תבוא לידי ביטוי במשחק המדובר ביום שלישי הקרוב (18:30, אלפי מנשה), בו שירה תאלץ לצפות מספסל המחליפים בלבד. "הרבה פוליטיקאים תמכו בנו לפני הבחירות, עכשיו עם כל הבלאגן שיש להם בכנסת לא ברור אם הם יגיעו, אבל אני מקווה שכן יבואו הרבה אנשים לתמוך בשירה". 

"90% מהמשחקים עוברים ללא בעיות"

לפני כחודש קיימה תנועת "ישראל חופשית" טורניר כדורסל בו שיתפו פעולה חברי וחברות כנסת יחד עם שירה וקבוצתה, בקבוצות מעורבות של גברים ונשים – בנוסף לניסיונות לקידום תקנות חדשות במועצת העיר רעננה למניעת תקצוב הקבוצה.

"יש פה שתי בעיות", מסביר מנכ"ל ישראל חופשית מיקי גיצין, "הראשונה היא שלאחר שהסיפור התפוצץ גורמים שונים, ביניהם השרה לימור ליבנת, הבטיחו שיטפלו בנושא – מה שלא קרה בפועל. השניה היא בעיה עקרונית: אין כל צידוק שילדות בטווח הגילאים הזה יופלו בכך שאין להם מסגרת לשחק בה. אם הייתה אלטרנטיבה , לא היינו מגיעים למצב אליו הגענו. אין להן אלטרנטיבה לשחק בה ועם זאת הן עדיין לא מורשות לשחק. מדובר בבעיה מגדרית שיש למצוא לה פיתרון".

באיגוד הכדורסל דוחים את הטענות האלה. "צריך לשים את הדברים בפרופורציות", מבקש חגי סגל, "משחקים בישראל בערך 7,000 בנים ובנות בגילאים האלה בקבוצות נפרדות כאשר מדובר על בין 14-16 בנות שמשחקות בקבוצות מעורבות. 90% מהמשחקים משוחקים בהרכב מלא ועוברים בלי בעיה".