בורשטיין עם הכדור (צילום: מערכת ONE)
מצא את עצמו בגיל 25 עם שלושה גביעי אירופה. בורשטיין | צילום: מערכת ONE

טל בורשטיין מונה אמש רשמית לקפטן ה-11 של מכבי תל אביב. על פניו מדובר במינוי טבעי, בורשטיין הוא השחקן הוותיק ביותר במועדון, שזכה עם הקבוצה בשלושה גביעי אירופה כבורג פעיל והיה הישראלי הדומיננטי בשושלת המופלאה של אמצע העשור הקודם. ולמרות זאת, היו רבים שהעדיפו לראות דווקא את גיא פניני, "הילד החוצפן", בתפקיד הקפטן.

רשמית, בורשטיין נבחר לפני שלוש שנים על ידי היורוליג לאחד מ-13 הסמלים הגדולים של המועדון בכל הזמנים, לצד שמות כמו ברודי, ברקוביץ' וארואסטי. ובכל זאת, ביציעי האוהדים של מכבי מעולם לא הפך לקונצנזוס של ממש.

עלה תאנה או ממשיך דרכו של ג'מצ'י?

רבים התייחסו אל בורשטיין כאל עלה תאנה יהודי בקבוצת שכירי חרב זרים. בורשטיין ניסה לענות למבקרים על המגרש, ולפחות עד הפציעה הקשה בסוף 2006, הוא עשה זאת בהצלחה. בורשטיין שאמור היה לעזוב את מכבי לטובת ז'ירונה מהליגה הספרדית נשאר לבסוף במכבי, אך מעולם לא הצליח לחזור לכושר המשחק של שנות השיא שלו. באליפות אירופה שמתקיימת בימים אלה בליטא, בורשטיין מציג במדי נבחרת ישראל כדורסל שלא מזכיר את השחקן שהיה לפני שש שנים.


בורשטיין בשלשת שוויון גדולה בבולוניה

בורשטיין הוא הקפטן החמישי ברציפות של מכבי שלא גדל במועדון הצהוב. לפניו היו דריק שארפ שהגיע מארה"ב ושיחק בחדרה ובמגדל העמק בישראל, גור שלף ששיחק כילד בהפועל תל אביב והגיע לשיאים בהפועל גליל עליון, נדב הנפלד שגדל ברמת השרון והגיע למכבי אחרי קריירת מכללות מרשימה וכמובן דורון ג'מצ'י, שהפך לסמל צהוב אחרי שגדל וכיכב במכבי רמת גן.

כל אחד מהם, למרות שלא נולד צהוב, הפך לסמל של מכבי וחלק בלתי נפרד מהדי.אנ.איי של הקבוצה. פרט להנפלד שעזב בטונים צורמים, שאר הקפטנים עדיין קשורים למועדון. שארפ הפך לעוזר המאמן, שלף הוא מנהל הקבוצה וג'מצ'י מנהל את קבוצת הוותיקים של המועדון.

סנטר בגובה של דריק שארפ

שני הקפטנים הראשונים של מכבי היו צהובים בכל רמ"ח איבריהם. הקפטן הראשון של מכבי תל אביב היה אברהם שניאור ז"ל, שתפס פיקוד על הקבוצה עוד לפני הקמת המדינה. שניאור נחשב לאחד משחקני הציר הטובים באירופה של שנות הארבעים והחמישים, וכל זאת חרף גובהו – 1.86 מטר. דמיינו לכם, שחקן בגובה של דריק שארפ משחק בעמדת הסנטר.

שניאור, יליד תל אביב, גם היה הקפטן הראשון של נבחרת ישראל, ובאליפות אירופה של 1953 הוביל את הנבחרת למקום החמישי באליפות אירופה במוסקבה. כדי להבין את גודל ההישג צריך לזכור שהיו פחות מדינות באירופה – כך למשל נבחרות סרביה, קרואטיה, סלובניה, בוסניה ומונטנגרו אוחדו תחת כנפי נבחרת יוגוסלביה, וכל קבוצות הגוש הסובייטי אוחדו תחת נבחרת ברית המועצות.


גזרי עיתונים מהמשחק הראשון של מכבי באירופה, עם קליין ושניאור

יורשו הטבעי של שניאור כקפטן מכבי תל אביב היה רלף קליין ז"ל, שהצטרף למכבי תל אביב בגיל 16 לאחר ששרד את מלחמת העולם השניה בהונגריה. מעבר להיותו מנהיג טבעי על המגרש ומחוצה לו, קליין הפך לאחד הקלעים הבולטים בתולדות הכדורסל הישראלי. הוא נהג לספר בבדיחות הדעת שהוא לא היה מסתכל על השחקנים האחרים וכשהוא קיבל את הכדור הוא רק רצה לזרוק לסל.

הישראלי הראשון שהניף את גביע אירופה

כמו שחקנים רבים מהדור הקודם, גם מקומו של רלף קליין ברשימות הקלעים של כל הזמנים היה נמצא גבוה יותר לו היה משחק בתקופת קשת שלוש הנקודות. הוא זכה בשש אליפויות וגביעים עם מכבי, כולן תחת שרביטו של המאמן האגדי יהושע רוזין ז"ל. ובכל זאת, רלף זכור בתודעה הציבורית בעיקר בזכות תקופתו כמאמן, אז זכה עם מכבי תל אביב בגביע אירופה הראשון שלה והוביל את נבחרת ישראל למקום השני באליפות אירופה ב-1979.


האליפות האחרונה של רלף קליין

לאחר פרישתו של רלף קליין ממשחק ב-1964 לא מונה למכבי תל אביב קפטן במשך כעשור, ואז הגיע האיש ששם אותנו במפה והשאיר אותנו במפה – טל ברודי, האמריקני היהודי שעשה עליה והפך את מכבי תל אביב מקבוצה מקומית חזקה לאימפריה במושגים אירופיים.

בשנת 1966 ברודי ויתר על קריירת NBA מקצוענית מבטיחה לאחר שנבחר במקום ה-12 בדראפט, כדי להגיע ולשחק בישראל במדי מכבי תל אביב. ברודי הפך במהרה לשחקן הישראלי הטוב ביותר ואף הוביל את מכבי תל אביב לגמר אליפות אירופה למחזיקות גביע, הישג חסר תקדים באותה תקופה. בשנת 1974 מונה ברודי רשמית לקפטן, כאשר ספק אם אפילו הוא האמין שיגיע יום והוא יהיה הישראלי הראשון שיניף את גביע אירופה.


המשחק הראשון של טל ברודי במכבי תל אביב

אחרי ברודי מילאו את תפקיד הקפטן ג'ים בוטרייט (שלוש שנים) ולו סילבר (שנתיים). ג'ימבו זכה כקפטן בגביע אירופה עם מכבי בשנת 1981, אך עקב המולה על המגרש הניף את הגביע דווקא שחקן הספסל שמוליק זיסמן. בעוד סילבר עוד מגיע מדי פעם לישראל לביקורים סנטימנטליים, ג'ימבו פרש מכדורסל בגיל 31, חזר לארה"ב ומאז שומר על דממת אלחוט כמעט, למרות היותו אחד משחקני הכדורסל הגדולים של מכבי תל אביב ונבחרת ישראל בכל הזמנים.

הסמל הגדול ביותר הולך לשחק בהפועל

ג'ימבו וסילבר נבחרו לקפטנים בזכות היותם מנהיגים על המגרש ונאמנותם לקבוצה, אבל בפועל היה זה מיקי ברקוביץ' שחיבר את הקבוצה, הוביל אותה להישגים והיה הקפטן הלא-רשמי של המועדון. הסמל הגדול של מכבי מונה רשמית לקפטן הקבוצה רק ב-1983 וכיהן בתפקיד חמש שנים, עד שעזב את המועדון.


תחנות בקריירה של מיקי ברקוביץ' בצהוב

לאחר שעזב את המדים הצהובים, שיחק ברקוביץ' במכבי ראשון לציון, הפועל ירושלים ואפילו אצל היריבה הגדולה הפועל תל אביב, אך תמיד נשאר סמל צהוב. בשנת 1995 הגיעה נבחרת ישראל ליד אליהו למשחק פרידה חגיגי מברקוביץ', באחד מהערבים הכי מרגשים בתולדות היכל הספורט.

הנחמה של גיא פניני

אחרי ברקוביץ' הגיעו כאמור דורון ג'מצ'י, שהפך לאחד הסקוררים הגדולים בתולדות מכבי תל אביב והכדורסל האירופי, נדב הנפלד שוויתר על קריירת NBA כדי להגיע למכבי תל אביב וזכה להניף את גביע אירופה ב-2001 בפריז, גור שלף שהניף שני גביעי אירופה ואחראי על מסירת הטאצ'דאון המפורסמת בנס ז'לגיריס וכמובן דריק שארפ, שפרש לאחרונה ממשחק פעיל.


נדב הנפלד מניף את גביע אירופה

מקומו של טל בורשטיין בהיכל התהילה של מכבי תל אביב מובטח בזכות הישגיו, עכשיו נותר רק לראות איך יתפקד כקפטן, ולא פחות חשוב – איך יעזוב את הקבוצה. האם יהפוך לסמל של המועדון כמו ברודי, ברקוביץ' ושארפ או יעלם כמו בוטרייט והנפלד? זה תלוי רק בו.

לגיא פניני, מי שאמור היה להיות אלטרנטיבה "מכביסטית" יותר לרשת את מקומו של שארפ כקפטן, נותר רק להתנחם בעובדה שאלמלא יהיו הפתעות גדולות, הוא יהפוך להיות הקפטן ה-12 של מכבי, והראשון מזה מיקי ברקוביץ' שנולד במועדון ולא הגיע אליו מבחוץ.