לימור לבנת ואורי שפר (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
שפר ולבנת. ינסה להעלות את הנושא לממשלה (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

האם קבוצות ישראליות וספורטאים השונים המייצגות את המדינה בחו"ל ייאלצו להתמודד עם אבטחה פרטית שאינה קשורה לגורמים מדיניים? נכון לרגע זה, זו החלטת מטה השב"כ שפורסמה אמש (חמישי) ברבים וגררה לא מעט גבות מורמות וגם חשש בקרב הקבוצות. 

יו"ר איגוד הכדורסל, שי שני, שיגר מכתב למינהל הספורט בו דרש את ניסיונם לשנות ההחלטה, אך במינהל מבהירים כי ניסו לעשות כל צעד מתבקש לשנותה וכן כי עדיין לא אמרו נואש בנושא כל כך חשוב מבחינתם.

בעוד שההחלטה הקשה מעוררת לא מעט התנגדות בקרב אנשי הספורט בישראל, מי שעומד בראש ראש מינהל הספורט, אורי שפר, הסביר היום ל-ONE מהי עמדתם ומה מקור הבעיה שהובילה את השב"כ להחליט החלטה שכזו: "לא הסכמנו להחלטה שלהם להפסיק את אבטחת המשלחות, כי מדובר בקבוצות המייצגות את ישראל במפעלים האירופיים בחו"ל".

"עד היום הם איבטחו את כולם ועכשיו הם מסכימים לאבטח רק את המשלחת הממלכתית, רק את מי שלובש מדים של נבחרת ישראל", הסביר שפר. "אנחנו טוענים שאין הבדל בין קבוצה שמייצגת את ישראל בענף ספורט כלשהו במפעל אירופי, אם בליגת אלופות או ביורוליג, לבין הנבחרת. דווקא משחקים שכאלו מביאים קהל צופים רב יותר מאשר משחק של נבחרת ישראל".

על הניסיונות לשנות את דעתם של אנשי השב"כ הוסיף: "במשך התקופה הזו הם לא קיבלו את עמדתנו שאסור להפסיק את האבטחה, אנחנו הגשנו על כך ערעור וישבנו איתם שוב, ניסינו להניא אותם מלקבל החלטה כמו שהם רצו ועד רגע זה ללא הצלחה. אני מאמין שאפשר אולי לנסות ולהעלות את הנושא בפני הממשלה ולנסות להביא לשינוי ההחלטה".

ניידות משטרה בחו&"ל. האם זה יספיק? (יוסי ציפקיס) (צילום: מערכת ONE)
ניידות משטרה בחו&"ל. האם זה יספיק? (יוסי ציפקיס) | צילום: מערכת ONE

"הדבר הזה נמצא כרגע בבדיקה ואנחנו נעשה כל מה שצריך כדי להבטיח את אבטחתן של משלחות וקבוצות ישראליות שיוצאות לייצג את המדינה בחו"ל", הוא ציין. "קל וחומר בתקופה הנוכחית שהיא לא מי יודע מה מבחינתנו - ראו המצב בטורקיה או הששתפות נבחרות ישראל באירועים באיסנטבול. זה מחייב אותנו לעשות כל מאמץ כדי שההחלטה הזו תשונה".

עוד ציין שפר: "הם מודעים לבעיות בחו"ל, אבל טוענים גם שהם לא יכולים לאבטח את כל המדינה וכל קבוצה שיוצאת לשחק בחו"ל. הסברנו להם שהעניין שמעורר הספורט והיקף הקהל שמגיע למגרשים ולאולמות, העובדה שהכל שקוף והכל ידוע לכל אזרח בכל מדינה על ידי כלי התקשורת מאפשר לגורמים עויינים גם לדעת הכל".

אורי שפר: "האיגודים הם אוטנומיים"  (יוסי ציפקיס) (צילום: מערכת ONE)
אורי שפר. &"חייבים לעשות כל מאמץ שההחלטה תשונה&" (יוסי ציפקיס) | צילום: מערכת ONE

"הדבר הזה מחייב להמשיך לדאוג לאבטחה של גורמי הביטחון הרשמיים של ישראל, שלהם יש גם קשר עם הנציגות הישראלית באותה מדינה", טען שפר. "הרי אם ייקחו חברת אבטחה מקומית, בים אם מישראל או מאותה מדינה בחו"ל, היא לא תקבל את התמיכה של הנציגות הרשמית של מדינת ישראל בחו"ל, ולא של גורמי הביטחון באותה מדינה. לכן גם התנגדנו לניסיון שלהם לשכנע אותנו שייקחו מאבטחים מקומיים. הדבר לא נכון ולא מתקבל על הדעת".

כדי להמחיש את הדברים נזכר אורי שפר באירועים מן העבר שכל אחד במדינת ישראל כנראה לא ישכח לעולם: "יש פה עניין של אבטחה טהורה, נטו אבטחה, אבטחה של הספורטאים שלנו, כאשר ברקע של כל הדברים האלה נמצא האסון הנורא מכל שחווינו, רצח 11 הספורטאים האולימפיים שלנו במינכן וכל פגיעה חלילה וחס בספורטאים, במאמנים או אנשי הצוות תהיה טרגדיה שאינני יודע מה יהיה מחירה במדינת ישראל. למה לא להתעורר יום אחד קודם לפני שקורה חלילה הדבר הזה?".

הטקס ל-י&"א חללי מינכן יתואם בנסיעה (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
י&"א חללי מינכן. &"למה לא להתעורר יום אחד קודם?&" (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

לסיום ניסה שפר להסביר היכן מתגלעות המחלוקות עם אנשי השב"כ: "הוויכוח שלנו עם השב"כ הוא שהם טוענים שהם לא מייצגים את ישראל ואנחנו טוענים שהם מייצגים את ישראל חד משמעית. כל ההתלהמות מצב האיגודים לא מתאימה, ואם יש בה רמז על המשרד שלנו היא לא במקום כי השתמשנו בכל הכלים שלנו כדי לדרוש מהשב"כ לשנות את ההחלטה שלהם לאלתר".