אין ספק שהגינה והמרפסת הן חלק עיקרי מהבית, אשר משלימות את החוויה שלו ומהוות יצירת אמנות בפני עצמה. גינה או מרפסת מושלמת, כזו שמשלבת את הפנים והחוץ בצורה הרמונית, יכולה להחמיא לבית בצורה שתקפיץ אותו כמה שלבים למעלה, מעבר לקפה של הבוקר או כוס היין של הלילה.

אחרי שלמדנו בפרקים הקודמים של "להתחיל מחדש" (מדי שישי, 15:00, ערוץ 24)  איך לעצב את סלון החלומות שלנו המהווה את מוקד ההתרחשות של הבית, ואת המטבח המהווה את הלב הפועם של המקום המעניק לנו מפלט ממרוץ החיים, ירדן הראל יצאה למסע אחר המרפסת והגינה המושלמת שתחסיר מליבנו פעימה.

את המסע היא התחילה בביתה של שירן קדר מילר, שם הן דיברו על המעבר לבית עם גינה המותאמת עבור שלושת ילדיה המשותפים שלה ושל בן זוגה עומר מילר, ולאחר מכן נפגשה עם חמישה מומחים מובילים אשר העניקו עצות זהב למרפסת או לגינה שלא נרצה להתפנות מהן לעולם. אז איך בוחרים תאורת חוץ? באילו חומרים כדאי להשתמש? ואיך ניתן למנוע רטיבות?

שתיים ומרפסת - דפנה רודי וליא יהונתן

כישרדן עברה לדירה החדשה שלה בעונת החורף, היא לא שמה דגש על המרפסת, ומאז היא דחתה את העיסוק בה פעם אחר פעם. אלא שאז ליא יהונתן ודנה רודי האגרונומיות הגיעו ביום שמשי, והפכו את המרפסת למוארת, שמחה ומזמינה. "הדבר הראשון זה לבחור את הצמחים המתאימים לפי המיקום של המרפסת", אמרה ליא והסבירה: "אם היא ממוקמת בשמש מלאה או בחצי צל. או אם יש בה רוחות חזקות בגלל הגובה".

למרות אהבתנו הגדולה לצמחים, חשוב לבחור אותם בצורה מחושבת, כי לא כל צמח שנרצה יוכל לגדול בתנאים שאנו מעניקים לו. על פי דבריה של דפנה, צמחים רב שנתיים מתאימים לאקלים הישראלי. טיפ זהב נוסף אשר השתיים נתנו הוא לבחור בקפידה את גודל המיכל שאנחנו שותלים בו את הצמחים. "בדרך כלל יש יחס קבוע בין כמו השורשים לנוף שיכול לגדול בעקבותיו", אמרה דפנה וליא הוסיפה: "חשוב לקחת צמחים כמה שיותר קרובים אחד לשני מבחינת כמות המים שהם אוהבים. אנחנו מאוד אוהבות גינות שהן בהשקעה נמוכה של מים - זה גם אקולוגי וגם מאוד מתאים לאקלים הישראלי".

אז איך מחליטים על הגודל? על פי דבריה של ליא בדרך כלל ליד ריהוט מסיבי יש למקם כלים גדולים ומאסיביים. "הם מאוד מרשימים ויכולים לתחום את האזור, מה שיוצר סוג של פרטיות. באזורים שהם פחות מאסיביים, יותר עדינים, בדרך כלל נמקם כלים בשלישיות או בזוגות עם צמחים קטנים יותר".

מחסני תאורה - אסף בר-און יועץ תאורה

בפעמים הקודמות, למדנו איך לבחור תאורה בצורה נכונה לסלון ולמטבח, הממקומים בפנים הבית. הפעם, אסף הסביר כיצד לבחור תאורת חוץ בצורה מושכלת, כדי שלא תיהרס עם הזמן. "גופי תאורה הממוקמים בחוץ חייבים להיות מוגני מים", אמר אסף והסביר כי יש חשיבות למקום המגורים: "זה תלוי גם באזור המגורים. למי שגר קרוב לים אני ממליץ גופים שהם עשויים מפוליקרבונט (תרכובת פלסטית), אשר לא יכול לקרות להם כמעט כלום - אלא אם עושים להם ונדליזם מכוון".

בעוד שפעם תאורת חוץ לא היוותה חלק מרכזי מתכנון הבית, היום קיימת מודעות גדולה יותר סביב הנושא והמגוון נהיה רחב הרבה יותר. "כגון עמודי תאורה, תאורה לקיר, תאורת הפצת אור". למי שלוקח את העניין צעד אחד קדימה, ומתכנן לעשות מסיבה במרפסת או בגינה, יש אופציה של תאורה צבעונית. "יש תאורות צבעוניות בדוקרני גינה בעיקר, שמאירה את הפרחים בצבע". בשביל כניסה לבית ניתן לשים עמודי תאורה מודרניים או מנגד בסגנון כפרי וקלאסי יותר מה שיעניק תחושה של ריזורט.

במידה ואין תשתית חשמל לכל הטוב הזה, אין דאגה, כי קיימים היום פתרונות גם לכך. "יש מגוון גופי תאורה שהם סולאריים: בעמודי תאורה, בגופים לקיר ובשבילים".

איציק טייב - מפקח בנייה

הרבה פעמים כשנכנסים לבית חדש יש התרגשות גדולה, והכל נראה מושלם. אלא שאז מגיעים לחורף הראשון, ולפתע מגלים רטיבויות במקומות שונים בבית: מהקירות החיצוניים, מהרצפה, מהגג או אפילו מהקירות הפנימיים. מפקח הבנייה איציק טייב, הסביר להראל כיצד ניתן למזער נזקים.

"אחת הבעיות הגדולות שיש במרבית הבניינים, היא בעיית האטימות", פתח טייב את דבריו והסביר על מה לשים דגש: "בבניין חדש אנחנו מתחילים משלב היסודות, וכשאנחנו מדברים על מרפסות אז צריך לשים דגש ביציאה ובכניסה מהמרפסת, לדאוג שתהיה שם חגורת בטון, רולקה ושיעשו את האיטום כמו שצריך עוד לפני החיפוי".

כדי לשמור על החום וקור בתוך הבית, טייב ממליץ להקציף את הגג בפוליאוריטן מוקצף, ולאחר מכן ליצוק בטקל (בטון קל מעורבב עם אוויר), אשר יוצר את השיפועים על הגג. "לאחר מכן מבצעים את עבודת האיטום המשמעותית שזה פריסה היריעות וסגירה עד לגובה 30 או 40 ס"מ על קירות הגג מסביב. כך שתהיה אטימה ועבודה נכונה לאורך כל הדרך".

אורן אליהו - מנכ"ל גנים ושושנים

אחרי שבילינו כל כך הרבה זמן בבית בשל מגפת הקורונה, ריהוט החוץ הפך למאסט בכל בית ובית בו יש גינה או מרפסת. אורן אליהו, מנכ"ל "גנים ושושנים" סיפר מה חדש בעולם ריהוט הגינה והסביר באילו חומרי גלם כדאי ורצוי להשתמש. "אנחנו מייצרים מערכות דומות לאלו שאנחנו מכירים מהבית, רק מחומרים שיכולים לאפשר להם לעמוד בחוץ", אמר אורן והסביר: "לאלומיניום לא קורה כלום בחוץ, אפשר לשטוף אותו בים, הוא לא דוהה ולא מעלה חלודה". חומר נוסף שרצוי להשתמש בו הוא חבלים הנקראים סמברלה, שמאפשרים למערכת לעמוד בחוץ בכל תנאי מזג האוויר - אם מדובר בגשם ואם מדובר בשמש.

מבחינת טרנדים, נראה כי הצבע האפור בהיר שולט בשוק בשנה הזו, לצד הפשתן שנכנס לתודעה בתקופה האחרונה. בעוד שמדובר בצבעים יחסית סולידיים, נראה שבבחירת הכריות הרוב נוטים לבחור בצבעים משוגעים וחיים כמו בורדו וטורקיז.

בשל העובדה שישראל היא מדינה נורא חמה, שאוהבת לארח בכל ליבה, אליהו הסביר כי ישנה נטייה לבחור בשולחנות עם אופציות הגדלה והארכה. עם זאת במידה ואין לכם מרפסת גדולה או חצר ענקית, אליהו הסביר כי "גנים ושושנים" מתאימים את הריהוט לצורכי המשפחה. "אם זה אקססוריז כמו ערסל תלייה קטן המשרת את בני המשפחה, או שולחן במידות קטנות יותר שגם אפשר להאריך אותו. כמו כן יש מיטות שיזוף, שזלונגים, ומבחר עצום של מרבצים שיכולים להקנות גם צל עם הגגון שלהם. "חוץ מהסלון אנחנו מוציאים החוצה את המטבח, והדבר הבא שקורה זה מטבחים מיציקות אלומיניום, חלקים מודולאריים שעליהם שמים את המשטחים כמו בבית", הוסיף אליהו, "זה מטבח שמאפשר לעבוד בחוץ".

שרי מיכלוביץ' אדריכלית ומעצבת פנים

שנים הייתה לנו נטייה לחשוב שהגינה והמרפסת הם חלק מהבית, אבל בתקופה האחרונה הבנו שהם עומדים בפני עצמם. "התפקיד של הגינה הוא להחמיא לבית, היא סוג של יצירת אמנות בפני עצמה. המטרה של הגינה היא לתת לנו את המקום השקט והרגוע לצאת בו לשתות קפה, לנשום אוויר ולתת לילדים לשחק שם. לכן מאוד חשוב לנו ליצור אווירה נעימה וכיפית במרפסת", פתחה מיכלוביץ' את דבריה. 

במידה וליבכם חשק במרפסת חמימה, הצעתה של מיכלוביץ' היא לשים דק או דשא סינתטי שיענו על הצורך הזה. "זה ייתן תחושה ממש נעימה", אמרה מיכלוביץ' והסבירה שאחד הדברים החשובים ביותר במרפסת הוא הצמחייה. "לא לפחד מפלסטיק - עדיף ירוק מאשר כלום".

אז מה הטעות הכי נפוצה שאנשים עושים? על פי דבריה של מיכלוביץ' הישראלים נוטים להפוך את המרפסת למחסן, מה שיוצר בלגן בעיניים ותחושה פחות נעימה - אך יש לכך פיתרון. "זה נורא נוח, קל ואידאלי לשים את הצעצועים של הילדים במרפסת, אבל היא חלק מהבית במיוחד אם משקיפים עליה מהסלון. קחו את המחסן, תתחמו אותו עם גדר במבוק או בד, ואז יהיה נעים לעין. כלומר תסתירו את הבלגן עם פרגוד, שיצור מקום גם פרקטי וגם שקט, כיפי ורגוע לשתות בו את הקפה של הבוקר".

 מיה גרוסברגר – מעצבת, מומחית ל-DIY

במסגרת פינת ה-DIY, ירדן עיצבה יחדה עם מיה גרובסרגר, ענף מקרמה מיוחד למרפסת. "יש לנו את החוט ויש לנו את המידה שאנחנו רוצות שאפשר לקחת אותה עם מטר", אמרה מיה והסבירה כי צריך להתאים את הגודל למקום שיש במרפסת.

לאחר מכן, מיה וירדן המשיכו בעשייה, והראו את השלבים של יצירת היצירה המרהיבה. "אנחנו עושות קשירה פשוטה של לולאה ומעבירות את הכל פנימה. אחר כך נסדר את הפפיון שנוצר ונמשיך עם הלבנים. בשלב כלשהו נשלב את החבל שיצור את הצבעוניות שאנחנו רוצות".