מפורסמות מעלות מודעות (צילום: שי גבריאלי)
מורן אייזנשטיין ומעיין קרת. "התופעה פוקדת את כל קבוצות הנשים היא לא פוסחת על אף אחת" | צילום: שי גבריאלי
מתחילת שנת 2013 מספר הנרצחות הגיע למספר שיא של 19 נשים, מספר הכולל גם מקרים של רצח על ידי קרוב משפחה שאינו בן זוג ומקרים של רצח על ידי בן זוג לשעבר. לא נקלט, הא? הנשים שחוות אלימות על בסיס יומי לא צריכות יום אחד בשנה כדי להזכיר להן עד כמה החבטה קשה, אך כל השאר כנראה צריכות תזכורת. היום, ה-25 בנובמבר, הוא היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים.

שחור ולבן: כל ההכנסות ייתרמו לטובת פעילות המקלטים

זוהי השנה השנייה בה החליט בראיין ליידן מנכ"ל רשת "נייל סטודיו" לקדם את הנושא באופן משמעותי לאור ריבוי אירועי האלימות האחרונים נגד נשים וההקצנה שחלה בסוג העבירות. ליידן, ביחד עם שניאלה קהת, מנכ"לית עמותת ל.א, רתמו שלל ידועניות ליום צילום מיוחד במסגרתו הצטלמו כשהן מסמנות את הסימן "וי" (V)  באצבעותיהן המעוטרות מניקור באחד משני צבעי הלק: שחור או לבן.

"הבחירה בשני צבעי הלק נבעה מהרעיון שהצבעים מסמלים חוויות שכל אישה שנפגעה מאלימות במשפחה חוותה. הלק  השחור מסמל את הקושי הרב והמציאות העגומה והקודרת אותה חוות הנפגעות  בעוד שהצבע הלבן הוא החזון האופטימי אותו מבקש המיזם לעורר בניסיון לקדם את המטרה המרכזית: לעורר מודעות, לקדם חקיקה, להגביר אכיפה ולעודד נשים לפנות לעזרה", כך מסבירים לנו. האם זה יעזור? אין לדעת. מה שכן, גווני הלק השחורים והלבנים מארבעה מותגי הלק שלקחו חלק במיזם (OPI, צ'יינה גלייז, קולור קלאב ושס-ויט), יימכרו בחודש המאבק  נגד אלימות נשים כשההכנסות יתרמו לטובת פעילות המקלטים של עמותת ל.א. וכסף, כידוע, תמיד עוזר. 

מפורסמות מעלות מודעות (צילום: שי גבריאלי)
אתי דודאי ושלי גפני. "הרגשתי חובה נעימה להשתתף בפרוייקט שכזה" | צילום: שי גבריאלי
מפורסמות מעלות מודעות (צילום: שי גבריאלי)
דפנה ארמוני ושירה פרבר. ארמוני סיפרה שחוותה אלימות ברחוב מגבר זר | צילום: שי גבריאלי
בין הסלבס שהשתתפו במיזם מצאנו את רונה לי שמעון מ"נולד לרקוד", חן שילוני, פאולין שובל מ"מאסטר שף", נועה חיו ונטע דנינו מ"הרווק 2", אמירה בוזגלו, המעושרת אתי דודאי, הזמרת  דפנה ארמוני, זוכת "המירוץ למיליון" טליה גורודס, מורן אייזנשטיין, שירה פרבר, ענת בריזילי, נתי קלוגר, מעין קרת ושלי גפני כשכל צוות ההפקה עבד באופן וולונטרי.

ביום הצילומים המיוחד, אי אפשר להתעלם מהדיון שעלה שעסק בנושא המטריד. "הרגשתי חובה להשתתף בפרוייקט שכזה, זה היה לי ברור מאד שאין אפשרות אחרת", אמרה לנו שלי גפני. "כפי שידוע אני מאפרת מקצועית ואני פוגשת נשים ביום החתונה, היום המאושר בחייהן, אבל תמיד מקננת בי המחשבה שאותה הכלה המאושרת שאני מאפרת בהחלט יכולה להצטרף לנתוני הסטטיסטיקה העגומים. מקרה כזה באופן אישי אפילו הכרתי לצערי. זה מצמרר עד דמעות".

גם מעיין קרת נתקלה במקרים באופן אישי של אלימות במשפחה. "בעברי הכרתי מקרוב מקרים כאלה. לצערי אלימות מופנית גם כלפי נשים חזקות ואסרטיביות. התופעה פוקדת את כל קבוצות הנשים היא לא פוסחת על אף אחת לכל אורך והשכבות הסוציו-אקונמיות".

"אלימות מופנית גם כלפי נשים חזקות ואסרטיביות"

מפורסמות מעלות מודעות (צילום: שי גבריאלי)
חן שילוני ורונה לי שמעון | צילום: שי גבריאלי

מורן אייזנשטיין בעיקר מתעניינת לדעת מה קרה לילדים במצב כזה. "תמיד כשאני שומעת על מקרה של אלימות במשפחה קופצת לי המחשבה איפה הילדים היו, מה קורה איתם, האם הם ראו. היום כאמא, הנושא הזה גורם לי להיות מודאגת יותר מתמיד. דניאלה מנכ"לית העמותה סיפרה כי מי ששוהה במקלטים לנשים מוכות הם בעיקר ילדים. המחשבה על אם שבורחת ממציאות אלימה אל מקלט על מנת לגונן עליה ועל ילדיה  מחרידה בעיניי ומחובתנו כחברה לטפל בנושא", אמרה אייזנשטיין.

מפורסמות מעלות מודעות (צילום: שי גבריאלי)
טליה גורודס ופאולין שובל מעלות מודעות | צילום: שי גבריאלי
מפורסמות מעלות מודעות (צילום: שי גבריאלי)
נועה חיו ונטע דנינו מפגינות סולידריות | צילום: שי גבריאלי
השחקנית וזמרת דפנה ארמוני סיפרה כי היא עצמה חוותה מקרה של אלימות. "זה קרה על ידי אדם זר ברחוב. אלה היו דקות של פחד משתק אשר מלוות אותי עד היום. כואב לי בשביל כל אישה אשר חובה אלימות בבית במקום שאמור להיות מבצרה והמקום הכי בטוח עבורה שאין בידיה את כוחות הנפש לקום ולעזוב מיד ולשנות את המציאות - מבחינתי זה גיהנום".

הנתונים מצביעים על כך ש-400,000 נשים סובלות מדי שנה מאלימות במשפחה בארץ ושבעשור האחרון נרצחו כ-200 נשים על ידי בני זוג או בני משפחה. כיום פועלים כ-14 מקלטים לנשים נפגעות אלימות ולילדיהן. 3 מתוך המרכזים האמורים מופעלים על ידי עמותת ל.א (לא לאלימות נגד נשים) ושהו בהם מעל ל-10,000 נשים וילדיהן. כאשר הילדים מהווים כ- 60%- 65% מתושבי המקלטים. מתוך 300 פניות במהלך 2013 של נשים שחוו אלימות ופנו לקבל סיוע מהעמותה, העמותה יכלה לעזור רק ל-97 נשים בגלל בעיית מימונית ותקציבים קשה.

 מספר הטלפון של עמותת ל.א. 24 שעות ביממה: 1-800-353-300

צילום הפרוייקט : שי גבריאלי; איפור: לבנת סדן; מניקור : רובין טל ל"נייל סטודיו"; שיער: איציק סרדיניה


גם ברדיו נלחמים באלימות

קמפיין נוסף שהופק לרגל היום הזה בשיתוף ויצ"ו וחברת שפ"מ כולל סדרה של תשדירי רדיו מצמררים שמטרתם, כמו במיזם הקודם, להעלות מודעות לתופעת האלימות במשפחה ולעידוד גברים אלימים להתקשר לקו הייעוץ וסיוע של ויצ"ו ליציאה ממעגל האלימות. את התשדירים יצרו סטודנטים לפרסום במכללת ACC ע"ש תרצה גרנות ז"ל.


ירדן משיח, הסטודנטית שיצרה את התשדיר עם השיר "לאבא שלי", מספרת: "הרעיון מאחורי התשדיר הוא שברוב הפעמים מציגים את האשה כקורבן, אבל אף פעם לא את המשפחה. רציתי להתמקד פחות באשה שנפגעת, ויותר להציג את זה כתופעה שפוגעת גם במשפחה. הרעיון הזה התפתח אצלי אחרי ששמעתי שורה של תשדירים שורה של תשדירים שפונים ללב של ההורים דרך הילדים. כשהתחלתי לחשוב על איך אלימות של גברים פוגעת בילדים, חשבתי על השיר 'לאבא שלי'. ניסיתי להגיע למצב שבו אני מציג את השיר בצורה שהיא לא אלימה, אבל מעבירה את המסר. המטרה של התשדיר היא לתפוס את האוזן והראש של המאזין בצורה שתזעזע אותו באמצעות הפנייה לרגש ההורי שלו, שהרבה פעמים הוא החלק הכי רגיש אצל אנשים" . 

הסטודנט אבגר שחף יצר תשדיר שנקרא "מי הוא גבר". לדבריו, " מה שניסינו לעשות זה לפנות למכנה המשותף לכולם: לאיש עסקים, לנהג מונית ולנוסע שלו. המטרה היתה להגיע למאזין בגובה העיניים, בשפה עכשווית יומיומית שתעביר לו  הרבה תובנות ב-20 שניות. לקחנו בחשבון גם שאנחנו מדברים על משהו שלאף אחד לא נוח להודות בו. חשבנו שכאשר אתה מדבר עם בן אדם אלים על דברים יומיומיים שעוברים עליו, אתה מעורר בו את המודעות שזה לא ככה אצל כולם אלא רק אצלו. העובדים הסוציאליים שנפגשנו איתם הכניס אותנו לעולם הזה של להביא אדם לטיפול – מה עובר לו בראש כשהוא מרחיק את זה ממנו ואומר 'זה לא קשור אלי'. צריך להביא אותו למצב שבו הוא יבין שיש לו בעיה. המטרה היא שאותו אדם אלים ישמע את התשדיר, ירים את את שפורפרת הטלפון ויתקשר לקו הסיוע".

>> אילנית לוי, אורנה בנאי, ירדנה ארזי ונשים נוספות בקליפ מאבק באלימות נגד נשים
>> איך נלחמים באלימות נגד נשים? יוצאים לרקוד

mako נשים גם בפייסוש. מחכות רק לך