נראה שאם חישוב מסלול מחדש, כולל טעינה של כל הטעויות והלמידות הנדרשות, היה ספורט אולימפי, הילה אוביל-ברנר, יזמית בת 42 מתל אביב, הייתה אלופת עולם. הדרך שעברה, הסלולה "בכל הטעויות הקיימות בספר", כפי שהיא מכנה אותה, מיקמה אותה היום בחזית עולם הסטארט אפים. השם שלה הולך לפניה, בארץ ובעולם.

הדרך הזאת התחילה כבר בילדותה, שעברה עליה בדרום אפריקה של תקופת האפרטהייד, אליה הגיעה עם משפחתה בעקבות עבודתו של אביה. כילדה יחידה בין שני בנים, ישראלית בדרום אפריקה, חילונית בבית ספר יהודי דתי היא הרגישה, בעיקר, שונה. "תמיד הייתי שונה", היא מחייכת. "אבל אני זוכרת שגם די מהר הבנתי שלהיות שונה זה להיות מיוחדת ולמדתי להבין את העוצמה שבה ולהשתמש בה". לימים, כשתדריך ותלווה נשים הייטקיסטיות וסטארטפיסטיות בדרכן, היא תזכיר להן כמה השונות הזאת, בעולם שאמנם השתנה ונפתח אבל עדיין מאד גברי במהותו, יכולה רק לקדם אותן.

"אחד האנשים שהכי השפיעו עליי בתקופת ההתבגרות שלי היה המורה שלי לאנגלית", היא מספרת. "הוא היה דמות מאד צבעונית וססגונית, שממנו למדתי כמה עוצמתית יכולה להיות שונות - מורה בריטי לבן, הומו, בבית ספר יהודי דרום אפריקאי עם משמעת קשה, שהלך עם האמת שלו עד הסוף ופתח אותי לצורות חשיבה חדשות". אך חוץ ממנו היא מספרת שהרגישה בחוסר של דמויות נשיות עצמתיות, חזקות, רול מודלס שאפשר להסתכל עליהן וללמוד מהן. שנים מאוחר יותר, כשתקים את "יזמיות", הקהילה הראשונה והגדולה בישראל המרכזת נשים בתחום הטכנולוגיה והסטארט אפ, היא תספר שאחת מהמטרות של הקבוצה הזאת, המונה כבר למעלה מ-2,500 נשים, היא להעניק לנערות ולנשים דמויות נשיות חזקות מצליחות.

"אני יודעת כמה לי זה היה חסר. לי לא היו דמויות נשיות שיכולתי להסתכל עליהן והדמויות המוצלחות שהיו בסביבתי היו כמעט תמיד דמויות גבריות. אני זוכרת שקראתי המון ספרים, ושם כן מצאתי גיבורות נשיות אבל הן היו מנותקות מהעולם שלי. רק כשעליתי לארץ לבד בגיל 18 והתגייסתי לצבא פתאום התחלתי לראות המון נשים מצליחות, שמגיעות לתפקידים בכירים ואז גם אני התחלתי לראות את עצמי כמישהי שיכולה. היום אני מבינה כמה חשוב שיהיו נשים מצליחניות ומצליחות גם בשביל שיהוו השראה עבור מתבגרות ונשים אחרות, שייתנו להם את הדוגמה לכך שזה אפשרי". 

הילה אוביל-ברנר (צילום: צילום ביתי)
שותפים עסקיים ורומנטיים | צילום: צילום ביתי

השלב הראשון – לחפש רעיון

אל עולם הסטארט אפ היא הגיעה מתוך שעמום. כן, בדיוק. היא סיימה תואר ראשון ושני במשפטים ודי מהר היא הבינה שהעולם המשפטי, איך נאמר, איטי ושגרתי מדי עבורה, והיא לא תוכל למצוא בו את הריגושים שהיא מחפשת. אלה, לעומת זאת, הביטו אליה מדי יום כאשר דפדפה בעיתוני הכלכלה. הימים היו ימי הסטארט אפ העליזים, ראשית בועת הסטארט אפ והעיתונים להטו עם סיפורים על חברות סטארט אפ שיום אחד עוד עבדו מהמחסן של ההורים בעיר בפריפריה וביום אחר נמכרו במיליוני דולרים. הסיפורים הללו הציתו את דמיונה והסעירו את ליבה, והיא הבינה שהיא רוצה גם. 

השלב הראשון היה כמובן לחפש רעיון. הרעיון הזה הגיע היישר מתוך חייה האישיים, שכן באותה תקופה היא עשתה את מבחני ההסמכה לקבלת רישיון עו"ד בניו יורק והבינה כי יש צורך בתוכנה לשיפור הכתיבה באנגלית. על אף שהאנגלית שלה היא שפת אם, היא פגשה יותר ויותר ישראלים בעלי מקצועות שונים שהסכימו שהיו יכולים להיעזר בתוכנה שתתקן להם את שגיאות הדקדוק באנגלית והיא הבינה שיש לה רעיון ביד. עכשיו נשאר רק הביצוע. 

באותה תקופה היא החלה לצאת עם בחור נחמד, שבמקרה היה גם  מתכנת. היא שאלה אותו אם זה משהו שישים טכנולוגית ואם זה משהו שהוא יוכל לעשות. הוא כנראה רצה להרשים אותה וענה מיד שכן, למרות שהדרך הארוכה שהם יעברו יחד תתברר כלא פשוטה בעליל מהבחינה הזאת. הבחור הזה, אגב, יהפוך לבעלה ולאבי שלושת ילדיה. הם הקימו יחד את חברת "וויטסמוק" ויצאו לדרך. "עשינו כל טעות אפשרית, הרעיון שבהתחלה נראה ישים התברר כמורכב מאד, עד רגעים שחשבנו שהיא כמעט בלתי אפשרי. זרקו אותנו מלא מעט מדרגות כשהתחלנו לחפש משקיעים ומימון והיו לא מעט שאמרו לנו לוותר, שזה לא יצליח, ושכדאי לנו לא לבזבז את הזמן שלנו". 

אל הכישלונות האלה התווספו גם טלטלות לא פשוטות שקורות בכל משפחה צעירה כשמגיעים הילדים. בנוסף, גם בזוגיות הם עברו עליות ומורדות, כי לא באמת אפשר להפריד, בטח לא כשאתם שותפים עסקיים ורומנטיים כאחד. ויחד עם זאת, הילה ולירן המשיכו להאמין בחברה שלהם ובעצמם. בין שאר תפקידיה בחברה, הילה הייתה גם אחראית על גיוס הכספים. "חשוב להבין שעולם גיוס הכספים הוא עולם מאד גברי - כמעט ואין נשים משקיעות מחד ומגייסות מאידך. בתור אישה שבאה לגייס כסף את תמיד שונה, תמיד יוצאת דופן, תמיד קצת קשה להתחבר לשיחה - שיכולה להיות מאד שונה מהעולמות שלך - מספורט שאת פחות מעורבת בו ועד גסויות. אחת הסצינות שזכורות לי במיוחד היא כשהגעתי לגייס כסף ממשקיעים בחו"ל כשהייתי בחודשי הריון מתקדם. היה שם בחור אחד, שראה אותי עם הבטן הענקית ולא ידע כיצד להגיב. הוא שאל אותי אם אני רוצה כוס מים ואני אמרתי "לא, אני רוצה 2 מיליון דולר", היא צוחקת. את הסכום הזה, אגב, היא גם קיבלה. 

הילה אוביל-ברנר
"עשינו כל טעות אפשרית"

"כיום רק 3-5 אחוזים מהנשים משמשות כמנכ"ליות"

אחרי וויטסמוק, שעכשיו גם נסחרת, היא המשיכה ללוות לא מעט עסקים וסטארט אפים, הפכה למנטורית של סטארט אפים רבים, להם עזרה בשלבי הפיתוח וגיוס הכסף. כיום, היא משמשת גם כמנהלת החממה הטכנולוגית הבינלאומית של בנק ברקליס ,במסגרת Techstats, השלישית בגודלה בעולם המעניק כלים ותמיכה לסטארט אפים. הנושא המגדרי נמצא עמוק בתוכה, וחוץ מ"יזמיות" שנוסדה מתוך מטרה להעלות את נוכחות הנשים היזמיות בעולמות ההיי טק היא הקימה גם תכנית מיוחדת המיועדת לנשים בחופשת לידה שנועדה לתת להם כלים פרקטיים לפיתוח הסטארט אפ שלהן. מי שלקחה חסות על הפרויקט הזה היא לא אחרת מגוגל, והפרויקט המדהים הזה רק הולך ומתרחב ויוצאים משם מיזמים נפלאים, שמגייסים כסף והופכים למציאות. ההצלחה של הפרויקט הזה, אגב, גרמה לגוגל להרחיב את הפרויקט הזה לעוד מקומות בעולם. 

זוכרת את הנערה שהיית? ספרי לנו מה היית רוצה לומר לה ואולי תזכי בפרס>>

הכוח של הקהילה, אותו פגשה כבר בתור ילדה שעברה ממדינה למדינה, המשיך ללוות אותה לכל אורך הדרך וגם היום. "לצערי, המספרים עדיין מדברים בעד עצמם: כיום רק 3-5 אחוזים מהנשים משמשות כמנכ"ליות וכשמסתכלים על הפער - בין אותה נערה צעירה שיש לה את כל הכלים להצליח ובין האישה שהיא הופכת להיות מבינים שיש לנו עדיין תקרות זכוכית. השאלה איך אנחנו מתמודדות איתן- אנחנו יכולות לנהוג באגרסיביות ולנסות לנפץ את התקרות האלה בכוח, או שאנחנו יכולות פשוט להתאחד ולהתאגד ובכך ליצור אג'נדה חדשה. אני מאמינה בדרך השנייה. האיחוד שלנו מייצר כוח חזק מאד שמשנה פה את חוקי המשחק. אנחנו תומכות אחת בשנייה ומראות זו לזו שזה אפשרי".

לקראת סיום שאלנו את הילה מהו המוטו שלה לחיים. התושבה הייתה - תשוקה ואופטימיות. "התשוקה צריכה להוביל אותנו בחיים, ואם אנחנו מתחברים אליה היא מובילה אותנו למקומות הנכונים" היא אומרת. "גם בעבודה שלנו, בעסק שלנו, אם אין לנו תשוקה, לא נוכל להצליח. האופטימיות שלי שמרה עליי גם במצבים הכי קשים שהיו לי והיא מחזקת אותי כל פעם מחדש ".

להילה יש גם מסר שמופנה לנערות המתבגרות: "אנחנו יכולות לעשות הכל, אם רק נבחר. אל תפחדו ממקצועות טכנולוגיים או מתחומים שנחשבים "גבריים" שיכולים להרתיע אתכן. תדעו שאתן מסוגלות להכל בצורה הכי מילולית שיש".