השבוע, רה"מ נתניהו הצהיר שהוא "די פמיניסט". ההערה הבעייתית הזו הציתה מחדש את הדיון על ייצוג הולם של נשים בתפקידים בכירים, בעיקר כי ממשלת ישראל היא לא דוגמה מוצלחת כל כך לבית נבחרים שוויוני. אבל האמת הכואבת, היא שלא רק ממשלת ישראל נכשלת בניסיון לקדם נשים. 

נתניהו. ארכיון (צילום: פלאש 90 אמיר לוי)
מה זה אומר די פמיניסט? | צילום: פלאש 90 אמיר לוי

על פי תוצאות המחקר על נשים במקומות עבודה, שפורסמו היום (ג') מטעם המכון הסקרים המוביל בארה"ב, "מקנזי", בשיתוף היוזמה לקידום נשים "Lean In", בניהולה של שריל סנדברג, מצטיירת תמונת מצב מאוד עגומה: נשים לא מיוצגות מספיק כמעט בכל מוסד או תאגיד בארה"ב.

במחקר השתתפו כ-132 חברות ותאגידים בכירים בארה"ב, שמעסיקים למעלה מ-4.6 מיליון עובדים. ממצאי הסקר מצביעים על סיכוי נמוך משמעותית של נשים להגיע לעמדה בכירה או ניהולית לעומת עמיתיהן הגברים. 

ואין כאן עניין של מבוכה או בושה, כי המחקר מעיד על הנכונות של נשים לבקש קידום והעלאה בשכר בדיוק כמו גברים. רק שההסתברות שיידחו גבוהה יותר ב-30%. במקום זאת, הן יואשמו באגרסיביות, שתלטנות ובכיינות. כך שנשים הן לא אלו שפוחדות לבקש – אלא המעסיקים הם אלו שחוששים להגיד כן.

במאמר שפורסם בנושא, במגזין הוול סטריט ג'ורנל, התייחסה שריל סנדברג לתוצאות הסקר: "אנחנו מצפות מגברים להיות אסרטיביים, כאלו שדואגים לעצמם. אז לא מפתיע שהבקשות שלהם לגיטימיות", ויש לה הסבר על הביקורת שמופנית כלפי נשים: "כשאישה מדברת בעד עצמה ומנסה לקדם את עצמה, כולם רואים בה כפוית טובה. מצופה ממנה להיות שיתופית יותר, מלאת נתינה לאחר. אחת שקודם כל תעדיף את טובת הקבוצה. תוצאות הסקר הזה הם רק עוד תזכורת שיש לנו עוד הרבה לאן להתקדם בתור נשים".