חברות שותות קפה, אחת אוכלת עוגה (צילום: istockphoto)
לא אכפת לי, אני שוחה נגד הזרם | צילום: istockphoto

מנסה להוריד במשקל כבר חצי שנה ולא מצליחה להבין למה דבר לא קורה? ובכן, כדאי שתציגי את ההאשמות המוצדקות שלך לחברתך הטובה, קרין לוי מח'3. מחקר חדש מגלה כי לחברים שלנו יש השפעה משמינה עלינו - וזה לא נגמר שם. מסתבר שלהחלטות הבריאותיות של האנשים איתם אנו מסתובבות יש נטייה להידבק גם אלינו: החוקרים מצאו כי עישון, נטילת ויטמינים ואף ההחלטה האם להתחסן נגד שפעת החזירים הן פעולות מושפעות חברה, אך הדברים שבהם לאחוקים שלנו יש את ההשפעה המשמעותית ביותר עבורנו היא בכל הקשור לכמה אנחנו אוכלים, שותים ועושים כושר.

ממי, 80 קילו? את ממש אנורקטית!

המחקר מטעם אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו בדק במשך עשור את ההשפעות של הרשתות החברתיות שלנו. הוא מצא, למשל, שאם יש לנו חברה שאוהבת את ההמבורגר שלה מוגדל, 57 אחוז שגם אנחנו נתחבר למנה העסיסית. "באופן מודע ולא מודע, אנו נוטים להסתכל על הקרובים אלינו והם נותנים לנו תמונת מצב בנוגע לכמה אפשר לאכול ומתי המשקל שלנו הופך למוגזם מדי", אומר פרופסור ג'יימס פולר שעומד בראש המחקר.

זה נשמע לנו מאוד הגיוני: אם חברות שלך מתהלכות בגאווה כזו או אחרת על מידה 42, הרי שאין בך שום מוטיבציה לנסות להידחס ל-38. אם את יושבת במסעדה וממש לא מתכוונת להתפנק על קינוח אבל כל השולחן מזמין סופלה שוקולד, הרי שתשתלבי בבליסה בלי לחשוב פעמיים. בעוד שזה נשמע בעיקר מגניב להיות שמנה בלי לאכול על זה סרטים, כשהאפקט קורה גם בגזרת האלכוהול עשוי הסיפור להידרדר למקומות הרבה פחות יפים מכמה צמיגים באזור המותן.

אישה אוכלת פיצה (צילום: webphotographeer, Istock)
אם הבילוי המועדף על החברות שלך הוא מרתון פיצות, את בבעיה | צילום: webphotographeer, Istock

זה הכל בראש

אבל איך זה קורה לנו? למה כשאנחנו רואים את החברה הזאת שלנו תוקעת חמישה משולשים של פיצה, נעשה זאת גם על אף שאנחנו בשעת מצור דיאטטי? ובכן, יש לזה הסבר רפואי שמתבסס על המוח. לפי פרופסור ג'ורג'י ברנס, כאשר דבר כזה קורה, האזור במוח שגורם לנו להגיע להחלטות באופן מודע אינו פעיל, וכך יוצא שאנחנו פועלים לפי מה שאנחנו רואים (עוד חתיכת שוקולד) ולא לפי מה שאנחנו יודעים (עדיף נגיסה בתפוח עץ).

אבל חכו. הכדור הוא עגול, ובאותה מידה שנפלת על חבורת בטטות כורסא שאוהבות לאכול, את עשויה ליפול על חבורת שדופות בריאותיות, שישפיעו עליך דווקא לטובה. ויש גם את האופציה הפחות חביבה שעלתה במחקר: תחרותיות בקרב נשים. המחקר גילה כי כשם שנשים מתחרות לעיתים על עבודה וגברים, הרי שאין הבדל גם בדיאטה. אישה תרגיש צורך לנצח את חברתה ולכן תזמין רק סלט לצהריים. גם אם לא אכלה דבר באותו יום, היא לא תעז להתפנק על מנה "רצינית" יותר כדי לא להלבין (או להשמין) את פניה בפני רבות.

אוהבים נקניקיות? (צילום: George Doyle, GettyImages IL)
אומרים שבשר נקניקיות עושה טוב לעמוד השדרה | צילום: George Doyle, GettyImages IL
היי את המנהיגה

אז מה נותר לנו לעשות עם כל הנתונים האלה? ובכן, יש את האפשרות של לבחור את החברות שלנו לפי היקף המותניים, או לחילופין לדרוש מהן למלא שאלון לפני שנשענים על הכתף שלהן. אחרי הכל – כבר עשינו דברים מוזרים מזה בשם הדיאטה. מצד שני, עם כל הכבוד לפיגורה לוהטת, היא לא שווה דבר אם אין עם מי לחלוק אותה בסיבובי שופינג וחפירות אל תוך הלילה. לכן הפיתרון הוא ככל הנראה לפתח עמוד שדרה; כזה שלא רק יעזור לנו לעמוד זקוף, אלא גם לעמוד על שלנו כשעולה ההצעה לשבת שוב במקס ברנר על מנת שחיתות. ואולי, אם את ממש מנהיגה בליבך, תחליטי שאת זו שתשפיעי על החברות שלך ותגרמי לכולנו לאכול קצת יותר בריא. כן, מדובר בחברות מבאסת שסובבת סביב עלי חסה וגרעיני חמנייה, אבל זה מחיר הרזון השיתופי. בהצלחה.

>> תשמעי קטע: חוקרים אומרים שבנות לא מבינות בדיחות