הפגנת מבקשי המקלט (צילום: אלה ידעיה)
ההמונים בכיכר רבין | צילום: אלה ידעיה
אחרי קיץ המחאות החברתיות, יציאתם של המונים לרחוב כבר לא כל כך מפתיעה אותנו. אבל הפגנות הענק של הפליטים מסודאן ומאריתריאה שמילאו את כיכר רבין עד אפס מקום, הצליחו לעורר תגובות מעורבות בארץ ואפילו בערוצי החדשות ברחבי העולם, מה אתם חושבים על זה? מה שעוד עורר לא מעט תגובות בעולם הוא כניסתו לתוקף של החוק המאפשר מכירה של מריחואנה לשימוש אישי בקולורדו, האם זה יכול לקרות גם בארץ? הסקר השבועי של mako ומכון המחקר "פאנלס פוליטיקס" בודק מה אתם חושבים על מה שקרה פה השבוע.

הפגנות הפליטים עוררו תגובות מעורבות. מצד אחד, רבים בציבור לא מבינים מדוע מדינת ישראל צריכה לקבל את אותם מהגרים שהגיעו לישראל לעבוד ללא סיבה מוצדקת מצד שני, יש לא מעט החושבים שעל מדינת ישראל לגלות אמפתיה לאותם פליטים החווים סכנה לחייהם בארץ מוצאם ולקבלם לארץ. בסקר שערכנו עולה, כי 55% מהמשיבים מאמינים שמי שזכאי למעמד פליט צריך באמת לקבל מקלט בארץ, אך את כל השאר יש להוציא מישראל בהקדם האפשרי. עם זאת, אחוז לא מבוטל של 39% מאמינים שבכל מקרה צריך להוציא את כל אותם אזרחי מדינות אפריקה השוהים כאן בניגוד לחוק מהארץ. רק 5% חושבים שצריך לאפשר לכל מי שהגיע לכאן להישאר.

סקר 9.1 פליטים
אינפוגרפיקה: ויטלי ריימן

ומה יקרה עד להוצאתם מהארץ? בדקנו עם אלו שהשיבו שיש להחזירם לארץ המוצא או למדינה שלישית, מה הם חושבים ו-71% מאמינים שהם צריכים להמתין להוצאתם מהארץ במתקני השהייה, בדיוק אותם מתקנים שעוררו את הפגנות הענק והשביתה שלצידן השבוע. 20% ענו שיש לאפשר להם להתגורר ולעבוד בכל מקום בישראל עד שייצאו מכאן.

ב-1.1 נכנס לתוקפו בקולורדו החוק המאפשר מכירת מריחואנה לשימוש עצמי לכל מי שגילו מעל 21. כניסתו של החוק לתוקף הובילה לתורי ענק בכניסה לחנויות שמוכרות את הסם, לעליות מחירים בעקבות הביקוש הגדול ולהתלהבות רבתי. האם זה יכול לקרות גם בארץ? אם שואלים את הישראלים הם לא חושבים שיש בכך צורך. 56% מהנשאלים אמרו שאין להתיר שימוש בסמים קלים ורק-33 אחוזים מאמינים שיש בכך צורך. אגב, מסקר של מכון ירושלים שנערך בספטמבר 2013 עולה, כי 14.5 אחוזים מהאוכלוסייה היהודית הבוגרת הודו שהשתמשו בקנאביס.

סקר 9.1 מריחואנה
אינפוגרפיקה: ויטלי ריימן

79% לא מרוצים מתפקודו של לפיד

ומה עם מדד לפיד ובנט? אחרי שלפני שבועיים בדקנו מה אתם חושבים על נתניהו. היום אנחנו מציגים את המדד החדש שלנו בו נעקוב פעם בחודש אחרי מצבם של לפיד ובנט בדעת הקהל הישראלית. בסקר המיוחד שנערך על ידי מכון המחקר "פאנלס פוליטיקס" מדי חודש, אנחנו בודקים מה שביעות הרצון מהמנהיגים הבולטים, את רמת ההסכמה עם המדיניות שלהם, את רמת אמינותם האישית בעיני הציבור והאם הם מתאימים לכהן כראשי ממשלה. אז מה חשבתם על מנהיג "יש עתיד" וחברו מנהיג "הבית היהודי".

שביעות הרצון מלפיד הולכת ויורדת מחודש לחודש. בדצמבר 2013, 68% מהנשאלים ענו שהם לא מרוצים מתפקודו (30% ענו שהם מרוצים) והחודש זה כבר מגיע ל-79% מהציבור שאינם מרוצים (רק 17% תומכים בתפקודו). לשם השוואה, 62% מהנשאלים לא מרוצים מראש הממשלה, בנימין נתניהו החודש.

סקר 9.1 לפיד
אינפוגרפיקה: נדב האופטמן

כשבודקים עם הנשאלים האם הם מסכימים עם התנהלותו של שר האוצר יאיר לפיד בשלל תחומי החיים, מגלים שאין כמעט הסכמה עם דרכו בשום נושא. 56% מתנגדים להתנהלותו בתחום המדיני (34% מסכימים); 51% מתנגדים להתנהלותו בתחום הביטחוני, 67% מתנגדים להתנהלותו הכלכלית של שר האוצר, ו-62% מתנגדים למדיניותו החברתית. האם הוא מתאים להיות ראש ממשלה? לא אם תשאלו את הציבור, רק 6% חושבים שהוא יכול למלא את התפקיד הזה, יכול להיות שזה בגלל ש-68% ענו שהוא לא נתפס בעיניהם כאמין (עלייה של ארבע אחוזים בהשוואה לדצמבר 2013).

אצל בנט המצב יותר טוב, אבל גם כן לא אופטימלי. 61% מהנשאלים לא מרוצים מהתנהלותו (לשם השוואה בדצמבר 2013, 56% ענו שהם לא מרוצים ממנו) ורק 35% שבעי רצון מהאופן בו הוא ממלא את תפקידו. 45% מהנשאלים מסכימים עם התנהלותו הביטחונית של שר הכלכלה (44% מתנגהדים); 50% מתנגדים להתנהלותו המדינית (41% מסכימים); 45% מסכימים עם התנהלותו הכלכלית (בעוד ש-41% מתנגדים) ו-46% מתנגדים להתנהלותו החברתית, לעומת 43% שמסכימים איתו. האם הוא מתאים להיות ראש ממשלה? כנראה שלא, מצבו דומה לשל לפיד בשאלה הזאת, רק 6% חושבים שהוא יכול להחליף את נתניהו. אגב במדד האמינות, הוא מקבל ציון גבוה יחסית, 54% חושבים שבנט אמין, אך נרשמה ירידה של 4% לעומת דצמבר 2013.

סקר 9.1 בנט
אינפוגרפיקה: נדב האופטמן

מהסקר עולה שבינתיים נתניהו לא צריך לפחד מאיבוד הכסא שלו - 37% חושבים שהוא הכי מתאים לכהן כראש ממשלה. אבל מה עם כסא הנשיאות? האם פרס יישאר לפנים משורת הדין לעוד קדנציה? מסקר שנערך בתחילת השבוע בחדשות 2 עולה, כי רוב הישראלים היו מעדיפים שהוא יישאר. בדקנו האם בכלל יש צורך להשאיר את מוסד הנשיאות, שאין לו יותר מדי תוקף סמכותי, אלא יותר ייצוגי. אז גם אם פרס יצליח לקבל קדנציה נוספת וגם אם לא, 57% מהנשאלים חושבים שצריך להשאיר את מוסד הנשיאות לעומת 34% שחושבים שיש לבטלו. 

סקר 9.1 נשיאות
אינפוגרפיקה: ויטלי ריימן

>> בשבוע שעבר פתחנו שנה חדשה ובדקנו מה חושבים על סבסוד ההפלות