הרב איפרגן ואהרון אקסול (צילום: דודו גרינשפן)
הרנטגן וניצב אהרון אקסול. מה קורה בחצרות הרבנים? | צילום: דודו גרינשפן

אוגוסט 2013. שמונה בערב. האוויר בחדר הקבלה של רב מקובל ידוע בדרום בארץ חנוק ודחוס. על הספסלים ממתינים עשרות חובשי כיפות שיגיע תורם לבקר את רבם. מכונית משטרתית נעצרת בפתח הבית, וקצין משטרה בכיר מאוד יורד ממנה, פוקד על הנהג לחכות לו ונכנס בצעד מהיר היישר לחדרו של הרב.

הקצין הבכיר מנשק את ידו של הרב, מקבל כוס תה הנמזג ישירות מקנקן גדוש בעלי נענע ולימונית, ומתיישב סביב שולחן שעליו מונחות צלוחיות עמוסות בפיצוחים ופירות יבשים. לאחר שהרב מברך את הקצין ואת בני משפחתו, הוא מבקש לברר את הסוגיה הבוערת שלשמה הזעיק אותו לביתו: אחד מחסידיו הסתבך בתלונה שהגישה נגדו אשתו בחשד לאלימות במשפחה. הקצין מקבל את הפרטים ומבטיח לבדוק את העניין. הפגישה אורכת כעשר דקות, ולפני  לפני לכתו הרב מבקש מהקצין שלא ישכח להגיע להילולה שהוא עורך לזכר אביו. "תבוא", הוא אומר, "אני רוצה לראות אותך שם".

עוזרו של הרב, שנכח באירוע, רגיל למחזות כאלה. "אם אתה חושב שזו פעם ראשונה שהרב מבקש מקצינים לבדוק לו נושאים כאלה – אתה ממש נאיבי", הוא אומר, "זה הכל תן וקח. הם מבקשים ממנו טובות וכשהוא מבקש הם לא יכולים לסרב. יש פה הרבה אינטרסים. יש לרב קשרים עם כל צמרת המשטרה, אפילו עם כאלה שמקורבים לשר עצמו (הכוונה לשר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ – ש.א.). הם מכבדים אותו מאוד. מבחינת הרב זה משדר למאמינים שלו עוצמה ואמינות, ומסייע בהזרמת התרומות לחצרות. מבחינת הקצין, הקרבה לרב נותנת לו מעמד וסיכוי לקידום: לרב יש קשרים טובים גם עם שרים וחברי כנסת. היו אצלנו קצינים בדרגות סגן ניצב שאחרי כמה שנים הפכו לניצבים או מונו לתפקידים בכירים אחרים".

החצרות מלאות שוטרים, קצינים וראשי ארגוני פשע

מזה כמה שבועות שפרשה חדשה, המערבת שחיתות, סחיטה, מעילה וחשדות נוספים לפלילים מסעירה את התקשורת. הפרשה, שבמרכזה הרב יאשיהו פינטו, שעל פי החשד נתן שוחד וטובות הנאה לניצב מנשה ארביב – חושפת קשר בעייתי מאוד המתקיים בין רבנים ומקובלים, לבין צמרת המשטרה בישראל.

עשרות קצינים ומאות שוטרים, כולל מפכ"לים לשעבר וקצינים בכירים ביותר בהווה, מבקרים בקביעות בחצרות הרבנים ומקיימים עמם קשרים אישיים. בחצרות הללו מסתובבת השמנא והסלתא של החברה הישראלית  –פוליטיקאים, טייקונים, ספורטאים, וסלבריטאים. אל החצרות האלה מגיעים גם ראשי ארגוני הפשיעה בישראל ומאות מחייליהם. מידע רב נלחש מאוזן לאוזן. קשרים נרקמים. הצעות מונחות על שולחן. כך קרה במשך שנים, עד שבאוקטובר 2012 התפוצץ הכל.

הרב פינטו (צילום: ap)
משרדו של הרב יאשיהו פינטו. מגיעים גם בלי מדים | צילום: ap

מעצרו של הרב יאשיהו פינטו ושל רעייתו דבורה באוקטובר 2012 עורר סערה גדולה במשטרת ישראל. על פי החשד פינטו ורעייתו העבירו מעטפה ובה כ-100 אלף שקל במזומן לקצין המשטרה, תת ניצב אפרים ברכה, בתמורה לקבלת מידע על חקירה שהתנהלה ביחידה הארצית לחקירות הונאה נגד העמותה הקשורה לפינטו, "חזון ישעיה", בחשד שבכירים שעבדו בה ביצעו מעילה של עשרות מיליוני שקלים. תנ"צ ברכה עדכן את בכירי אגף החקירות וצמרת המשטרה בפנייתו של פינטו וקיבל אור ירוק לתעד את העברת הכספים שהועברו לידיו. פינטו ורעייתו נחקרו בחשד למתן שוחד לקצין משטרה והלבנת הון ושוחררו בערבות. כבר אז הכחיש פינטו שנתן שוחד וטען כי עניין העמותה הוא חלק מחקירה רגישה שמתנהלת בארצות הברית, ושלמעשה הוא ואשתו הם הקורבנות בפרשה. "אנו הקורבן לא החשודים. לא נתנו שוחד לאף אחד. יש חקירה רגישה שמתנהלת בארצות הברית שהרבה גורמים במדינת ישראל קשורים אליה", טען אז.

פינטו, בן 40, הוא נצר לשתי שושלות רבניות: אביו, הרב חיים פינטו, משמש עד היום כרב הראשי הספרדי של אשדוד ואילו אמו, זהרי, היא בתו של הרב מאיר אבוחצירא, בנו של הבאבא סאלי. במילים אחרות, פינטו הוא הנין של הבאבא סאלי ונכד של אבוחצירא – אילן יוחסין שתרם רבות להפיכתו למטאור בחצרות הרבנים ולחביבם של טייקוני המשק. בין מאמיניו אפשר למצוא את אילן בן דב, יצחק תשובה, אדוארדו אדלשטיין, נוחי דנקנר, שרי אריסון וג'קי בן זקן. הם לא יעשו שום צעד מבלי להתייעץ עם הרב ואף לא מהססים לתרום בעין יפה ונדיבה למוסדותיו.

הרב פינטו הוא המייסד של מוסדות "שובה ישראל", הכוללים רשת נרחבת של ישיבות ובתי תמחוי הפועלים בארץ, בניו יורק, בלוס אנג'לס, במיאמי ובפראג. בבעלותו שני בתים יוקרה עצומים – במנהטן ובאשדוד, ששוויו הראשוני נאמד ב-10 מיליון שקל, והוא ממוקם על שפת המים. בסך הכל, על פי ההערכות שונות, נכסיו של הרב פינטו ברחבי העולם נאמדים בכ-75 מיליון שקל. בשנת 2012 קבע המגזין "פורבס ישראל" כי הוא הרב הצעיר המשפיע ביותר בישראל ואף דרג אותו במקום השביעי מבין הרבנים העשירים בארץ. אך השפעתו אינה מצטמצמת רק לשטחי ישראל: אחד האנשים שמתייעצים עם הרב פינטו ותורמים למוסדותיו הוא לא אחר מאשר כוכב ה-NBA לברון ג'יימס.

צפו בדברים המלאים (צילום: חדשות 2)
מפכ"ל המשטרה והשר לביטחון פנים. יחסי ידידות אמיצים עם רבנים | צילום: חדשות 2

לפני כארבעה חודשים העבירה משטרת ישראל את תיק פינטו לפרקליטות עם המלצה להגיש כתב אישום נגד הרב ואשתו. אלא שבשבוע שעבר חלה תפנית דרמטית בפרשה כאשר פרקליטיו של הרב, אלי זוהר ורועי בלייכר, נפגשו עם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, הציגו בפניו חומר מטלטל על הפרשה וביקשו ממנו לדחות את הגשת כתב האישום נגד הרב עד שהמידע החדש ייבדק. היועמ"ש נעתר לבקשה ונכון לעכשיו הפרשה נחקרת במחלקה לחקירות שוטרים. היום (ה'), הוסר צו איסור הפרסום ונחשפה "הפרשה החמורה בתולדות המשטרה" במלואה.

"דלת פתוחה לרב בכל שעות היום"

"זו לא תופעה חדשה לצערי", אמר ל-mako לפני כמה חודשים משה מזרחי, לשעבר ראש אגף החקירות  במשטרה וכיום חבר כנסת מטעם מפלגת "העבודה". "ישנם קציני משטרה שקודמו בעבר בזכות השפעה של רבנים. אתה רואה קציני משטרה ושוטרים זוטרים עולים לרגל לאותם רבנים, שהופכים להיות כמו גורו בעיניהם, וכך נוצרת התלות ההדדית הבעייתית הזו. שוטר מגיע לרב לקבל ברכה, הוא פותח להם בקבוק עראק, לאחר מכן מגיעים לאותו רב ידוע המפכ"ל או השר לביטחון פנים, והוא מטפטף לאוזניהם כל מיני דברים. הרבנים הפכו לפוליטיקאים ועוצמתם רק הולכת וגוברת בחברה הישראלית – ולא במובן החיובי של המילה. נכון שקציני משטרה לא חיים בבועה ולא פשוט להם להתנתק מהעולם החיצון, אבל יש פה עניינים חמורים מאוד של 'קח ותן'. אסור לקציני משטרה להיות בקשרים חבריים עם רבנים".

כדי להמחיש את עומק ורמת היחסים האישיים שנרקמו בין רבנים לבין קציני משטרה, צריך רק להציץ לתוך ההילולה השנתית שעורך "הרנטגן", הרב יעקב ישראל איפרגן, מדי חודש יולי בנתיבות. האירוע, שנערך לזכר אביו, שלום איפרגן, מתקיים כבר שנים רבות וידוע כאירוע נטוורקינג לכל דבר, כזה שבו מתערבבים הון ושלטון. בשנת 2011, למשל, נכחו בו גם עשרות קציני משטרה, ביניהם אהרון אקסול, מפקד מחוז תל אביב דאז, ניצב ישראל יצחק, סגן מפכ"ל המשטרה, ניצב דוד ביתן, מפקד אגף הטכנולוגיות, ואורי בר לב, מפקד המחוז הדרומי דאז (שהגיע בלבוש אזרחי). גם השר לביטחון פנים דאז אבי דיכטר השתתף באירוע לא פעם. השר הנוכחי, יצחק אהרונוביץ, מכיר היטב את הרנטגן, וכשהיה שר התיירות השתתף בעצמו במספר הילולות שערך הרב.

הקשרים החמים בין רבנים לשוטרים הפכו לעניין ידוע, כמעט מובן מאליו. חלק מהקצינים נוהגים להגיע לשיעורים קבועים שעורכים הרבנים בכוללים ובחצרות שלהם ברחבי הארץ, מה שהופך את הקשר למושתת גם על אמונה ולא רק על חברות או חיבה. "אצלנו בחצר קציני משטרה מגיעים בכל שעות היממה", מספר מקורב לרב ידוע בדרום הארץ, "יש להם דלת פתוחה לרב. הם נכנסים אליו במסלול וי.איי.פי, בלי לעמוד בתור. פשוט מרימים אליו או לאחד העוזרים שלו טלפון, נכנסים אליו עם מדים, מתי שצריך. חלקם מבקשים ייעוץ בעניינים אישיים או מבקשים ברכות. הם הפכו ממש לבני בית".

שוטרים ורבנים - ניצב מנשה ארביב עם פינטו  (צילום: באדיבות חדשות ערוץ 2)
הרב פינטו עם ניצב מנשה ארביב. הפרשה החמורה בתולדות המשטרה | צילום: באדיבות חדשות ערוץ 2

כך, למשל, מקיים ניצב בדימוס אריה עמית, מי שהיה מפקד מחוז ירושלים, קשר קרוב עם הרב יאשיהו פינטו. כך גם ניצב משה ארביב, מפקד יחידת להב 433 שנחשד כעת כי העביר לרב שוחד וטובות הנאה. ניצב בדימוס מיקי לוי, כיום חבר הכנסת מטעם "יש עתיד", מצוי בקשרים חבריים עם הרבנית הירושלמית ברוריה זבולוני, אחותו של הרנטגן ובוררת בכירה בעולם התחתון. זבולוני עצמה מצויה בקשרים קרובים עם קציני משטרה בכירים רבים, ביניהם גם מפכ"ל המשטרה הנוכחי, יוחנן דנינו. למעשה, אחד הסיפורים היותר מדהימים נסוב סביב מינויו של דנינו לתפקיד מפכ"ל המשטרה. חודשים ספורים לפני שנודע על המינוי  שיגרה לו זבולוני סמס ואמרה לו שהוא עתיד להתמנות לתפקיד. דנינו המופתע השיב: "אני בכלל לא מועמד". זבולוני השיבה: "מועמד או לא, אתה תהיה המפכ"ל". וכידוע, כך אכן קרה. דנינו אישר את פרטי הסיפור.

"באירועים פרטיים שערך הרב נכחו חלק מאותם אנשים וגם קצינים נוספים, שהגיעו כדי לכבד אותו", מספר אחד ממקורבי הרנטגן, "אבל חשוב לציין שלמרות שהיחסים בינם לבין הרב מאוד חמים והם נוהגים להתייעץ אתו בשורה של נושאים – מעולם הרב לא נכנס איתם לענייני המשטרה. הוא נמנע מזה".

עו"ד יעקב בורובסקי, ניצב בדימוס ששימש כמפקד המחוז הצפוני במשטרה וכראש אגף השחיתות במשרד מבקר המדינה, טוען כי אין פסול ביחסים בין רבנים לקציני משטרה בכירים, כל עוד הם לא חוצים את הקווים האדומים. "לרב בקהילה יש תפקיד מאוד מיוחד", מסביר בורובסקי, "בדומה למוכתר, לשייח או לכומר, ולכן יש חשיבות רבה בקשרים שבין קציני המשטרה לרבנים. יש לרבנים השפעה ציבורית: הם מעצבי דעת קהל ואי אפשר להתעלם מהם. לכן יש חובה על המשטרה להיות איתם במערכת יחסים. העובדה שקציני משטרה מגיעים להילולות של רבנים לא שונה מהגעתם למגרשי כדורגל. עם זאת, אין ספק שצריך להגדיר את הגבולות. יש קווים אדומים עבים וכשחוצים אותם, ואני יודע על מקרים כאלה, זה בעייתי מאוד. אם קצין משטרה נפגש עם רב כזה או אחר, לדעתי הוא צריך לכתוב מזכר ולעדכן בכך את מפקדיו, כדי לשמור על שקיפות. אני מכבד רבנים בצורה בלתי רגילה אבל אסור להם לנצל את לובשי המדים, שחלקם הפכו למאמינים-חסידים שלהם, לאינטרסים האישיים שלהם כמו חשיפת מידע מתיקי חקירה או בקשות לקידום שוטרים וקצינים".

בורובסקי מעיד כי לא פעם שמע על קצינים שקודמו הודות להמלצת רבנים. "זה פסול מעיקרו", הוא אומר, "קצין או שוטר אמורים להתקדם על פי כישוריהם ולא קשריהם. זה חמור מאוד. היו דיבורים על קידומים ותיקים שנסגרו בגלל השפעת רבנים וזו תופעה שהולכת וצוברת תאוצה".

ר', קצין משטרה בכיר לשעבר, טוען שהתריע לא פעם על התופעה, אך למרות שכל בכירי המשטרה היו מודעים לה במשך שנים, הם העדיפו לעצום עיניים. "כולם במשטרה ידעו שיש קבוצה של קצינים שהיא 'גרופית' של רבנים מסוימים, ושהם הולכים אליהם על בסיס קבוע", טוען ר'. "היו דיבורים על כך שהקצינים יושבים עם רבנים לסעודות אינטימיות בבתיהם, שבמהלכן זלג מידע על חקירות משטרתיות בכל מיני יחידות. דבר כזה יכול להרוס חקירות שעובדים עליהן במשך חודשים ושנים. לצערי יש קצינים פטפטניים שהעבירו מידע רגיש על חקירות לרבנים או לעוזריהם ולא לקחו בחשבון שהם גורמים נזק, ומאפשרים לאנשים להעלים מסמכים ולתאם עדויות".

"המשטרה חיה בצילה של תרבות השלטון הישראלי המחפירה", מכריז מזרחי בחריפות. "נכון שיש קוד אתי לשוטרים, אז מה? לא כולם פועלים על פיו. יש גם קוד אתי לשרים וחברי כנסת, ראית מישהו שאוכף אותו? העוצמה של הרבנים רבה והם משיגים מה שהם רוצים באמצעות קשרים עם אנשי משטרה או עם שרים. אם קצין או שוטר הופך לחסיד של הרב, אז מה נראה לך, שהם מנהלים על שיחה על דף גמרא?".

"לאסור לחלוטין קשר בין רבנים לשוטרים"

פרשת הרב פינטו גרמה למבוכה גדולה במטה הארצי של המשטרה. בעקבותיה פרסם מפכ"ל המשטרה דנינו לפני כשנה הוראה האוסרת על קצינים במשטרה להגיע לפגישות עם רבנים כשהם לבושים במדים. גורם במשטרה מספר שדנינו הבהיר לשוטרים, כי "זה לא ראוי ולא נראה טוב מבחינה ציבורית כשקצין משטרה מגיע לבית הרב לביקור אישי בניידת או עם מדים".

עד כאן טוב ויפה, אבל האם הקצינים ממלאים אחר ההנחיה הזו? לא ממש. רובם ממשיכים להגיע לבתי הרבנים בניידות ובמדים, בעיקר בשעות הערב וגם בהילולות, בניגוד להנחיית המפכ"ל. "מטרת ההוראה של המפכ"ל הייתה לגרום לקצינים להבין שהקשר בינם לבין הרבנים, כפי שהתקיים במתכונת שהייתה נהוגה שנים רבות, הוא פסול מעיקרו", מסביר קצין בכיר במשטרה, "יש פה עניין של לזות שפתיים ואסור שדבר כזה יקרה".

ההילולה בנתיבות (צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן)
הרב איפרגן ואורח בהילולה השנתית. השמנא והסלתא | צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן

אבל ישנם גם קצינים המתעקשים לטעון שאין כל פסול בקשר ביניהם לבין רבנים. אחד מהם, קצין משטרה בכיר לשעבר, שנחשב לאחד מחסידיו של אחד הרבנים המוכרים ביותר בישראל, טוען שאין כל הגיון לאסור קיום פגישות בין רבנים לשוטרים: "אף פעם לא עירבתי את הרב בשום פרט מחקירות משטרה", הוא אומר, "זה מגוחך לעלות טענות כאלה ואני רוצה להאמין שגם אחרים נהגו כמוני. תמיד ידעתי לעשות הפרדה בין עבודתי לבין החברות האמיצה עם אותו רב, למרות שספגתי על כך ביקורת לא קטנה".

ניצב בדימוס אליק רון, מי שהיה מפקד המחוז הצפוני במשטרה, לא מקבל את הדברים. לדעתו "זה מתכון להסתבכות, וזה יוצר יחסי גומלין בין הרב לשוטר ופה מתחילה הבעיה הגדולה". לתפיסתו של רון יש לאסור לחלוטין יחסים כלשהם בין רבנים לשוטרים. "לא הייתי רוצה במשטרה קצינים שמקבלים המלצות מרבנים את מי למנות ואיזה תיקים לסגור", אומר רון, "עם כל הכבוד לרבנים, אני מציע שהם יעסקו בענייני אוהלה של תורה ולא בענייני משטרה ופוליטיקה. כל אחד צריך לעסוק בתחום שהוא מבין בו. צריך להוציא הנחייה גורפת וחד משמעית ורק כך התופעה הזו תמוגר". 

תגובת משטרת ישראל לא התקבלה עד לרגע זה.

>> לכל כתבות המגזין