ערן מזרחי (צילום: אייל מרגולין)
ערן מזרחי בבית המשפט. לאן נעלמו 50 מיליון שקל? | צילום: אייל מרגולין

גדעון דודאי, פנסיונר בן 77 מקיבוץ חולדה, לא האמין שמאות אלפי השקלים שחסך במשך שנים רבות יתאיידו וייעלמו ביום אחד, כאילו בלעה אותם האדמה. דודאי בסך הכול רצה לחיות בכבוד מכספי הפנסיה שלו, לאחר שעבד במפעל בקיבוץ כל חייו. זאת הסיבה שפנה לערן מזרחי, בעל חברת השקעות, ונתן לו 350 אלף שקל מכספו – בתקווה שזה ישקיע אותם בתבונה ובזהירות ויצבור עבורו רווחים. אבל האיש שעליו כל כך סמך ושהבטיח לו ריבית בשמיים הותיר אותו חסר כל ועם עתיד לוט בערפל.

"הוא עשה מעשה נבזי מאוד כלפיי וכלפי שאר הלקוחות שלו", אומר דודאי, "הוא גנב ממני את כספי הפנסיה שלי, את כל מה שחסכתי כל החיים, שקל לשקל. חשבתי שבערוב ימיי יהיו לי חיים שקטים ורגועים בלי דאגות כלכליות,  והוא גרם לי לשברון לב. בחיים לא חשבתי שמדובר בנוכל או רמאי. אולי גם אני אשם שלא בדקתי וסמכתי על אחרים, שאמרו שהוא בסדר. אני יכול לכעוס גם על עצמי".

דודאי פנה אל מזרחי בעקבות עצה של חבר. "מעולם לא נפגשתי איתו, רק דיברנו בטלפון", הוא מפרט, "העברתי לו את הכסף, והוא הבטיח שאקבל תשואה גבוהה מאוד. אחרי שהעברתי לו 300 אלף שקל, הוא ביקש ממני עוד 50 אלף שקל, ושלחתי לו. אבל כעבור זמן קצר משהו נראה לי קצת חשוד וביקשתי ממנו את הכסף. מהשלב הזה הוא התחיל לדבר בצורה לא יפה, החזיר לי רק 50 אלף שקל ואת שאר הכסף הבטיח שאקבל תוך חודש. אני עדיין מחכה".

סיפורו של דודאי הוא רק קצה הקרחון בהונאת הענק של ערן מזרחי – או כפי שכונה על ידי קורבנותיו, "ברנרד מיידוף הישראלי" – שהתפוצצה לפני כשנה, ביוני 2012. ביחד עם דודאי נלכדו ברשת עוד מאות לקוחות נאיביים, שמזרחי שכנע אותם לתת לו את כספם, הבטיח להשקיע אותו בתשואה גבוהה ומהירה – אך מעולם לא השיב אותו. על פי כתב האישום שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב, מזרחי שלשל לכיסו כ-50 מיליון שקל והלבין הון בסך לא פחות 116 מיליון שקל. ההערכה היא, שחלק לא מבוטל מסכום זה אף הוברח לחו"ל ובאמצעותו נרכשו נכסי נדל"ן.

כשנוכחו לראות שהכסף לא זורם לחשבונות, ושמזרחי לא עונה יותר לטלפונים ולאימיילים – הגישו הלקוחות השונים תלונות במחלק ההונאה של משטרת מחוז תל אביב. רק אז לחוקרים התחוור שלמזרחי אין כלל רישיון לנהל תיקים או להקים בית השקעות. לאחר חקירה, החליטה פרקליטות מחוז תל אביב להגיש נגדו כתב אישום חמור ביותר בגין עבירות של קבלת דבר במרמה, גניבה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, זיוף מסמכים ומסירת צ'קים ללא כיסוי.

בשבוע שעבר הסמיך מזרחי את פרקליטיו, עו"ד מנחם רובינשטיין ועו"ד מיכה פטמן, להסכים להודות בשמו ב-84 עבירות של גניבה, 101 עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ו-28 עבירות של זיוף מסמכים. גזר דינו יינתן בתחילת החודש הבא – אבל את הלקוחות זה כבר לא כל כך מנחם. "כבר השלמתי עם זה שהכסף הלך", אומר דודאי. "הוא פשוט ניצל את התמימות והטיפשות שלי, אני זה שמשלם את המחיר". 

השער של הוילה (צילום: איל יצהר באדיבות גלובס)
הווילה בסביון | צילום: איל יצהר באדיבות גלובס

"הוא היה חולה כסף"

מזרחי, 41, בעל חברת ההשקעות "ערן מזרחי פיננסים והשקעות", נחשב עד לפני שנתיים לילד הפלא של ביצת בתי ההשקעות וקרנות הגידור (קרנות בעלות סיכון גבוה יחסית, שמטרתן להשיג רווח מקסימלי על הכסף המושקע, ללא קשר לתנאי השוק, באמצעות שימוש בשיטות מסחר מתקדמות – ש"א). שמו והצלחותיו נפוצו למרחקים, ורבים יצרו איתו קשר בעקבות המלצות של חברים, רק כדי לנסות ליהנות בעצמם ממגע הזהב שלו.

על פניו, לא הייתה להם שום סיבה לדאגה: מזרחי שיווק את עצמו כ"מלח הארץ" שהגיע רחוק, והביוגרפיה האישית שלו כוללת את כל המרכיבים הכל-ישראליים הנכונים: נולד וגדל בישוב גני תקווה למשפחה חמה ויציבה, למד בתיכון "בן צבי" בקרית אונו, שירת כלוחם ב"גולני" ואף לחם במלחמת לבנון. לאחר שחרורו מהצבא, החליט ללמוד ראיית חשבון ומשפטים. אביו, יוסי מזרחי, קבלן בניין מנוסה ובעל מוניטין, לאה יכול היה להיות גאה יותר.

"ההורים תמיד נתנו לו הכול", מספרת קרובת משפחה (השם האמיתי שמור במערכת, כמו שאר השמות הבדויים בכתבה), "מכונית, חוגים, טיולים בחו"ל. הם מימנו לו לימודים, וגם עטפו אותו בהרבה חום ואהבה. זה ילד עם כפית זהב בפה, מאוד מפונק, אבל מצד שני – גם שאפתן חסר תקנה, שתמיד רצה עוד. הוא אמר לכולם שיום אחד הוא יהיה עשיר גדול, שהוא יודע איך להתעשר מהר מאוד, בלי ללכלך את הידיים בעבודה קשה. היו לו חלומות להיות מיליונר".

"הוא נראה כמו ילד טוב ירושלים", מוסיף חבר לשעבר של מזרחי, "מנומס, נחמד, מתלבש טוב, לשון חלקלקה, מפזר הרבה קסם אישי. אחד כזה שיכול למכור קרח לאסקימוסים".

"בונה ה-48 מיליון שקלים". ערן מזרחי בבית (צילום: עזרי עמרם)
ערן מזרחי. היה מכור לחיים של עושר | צילום: עזרי עמרם

ובאמת, מרגע שנכנס לעולם ההשקעות דאג מזרחי לשדר לעולם הצלחה: רכש בגדי מותגים, שעוני יוקרה, מכוניות מפוארות. לפני כעשר שנים נישא ליעל ונולדו להם ארבעה ילדים. הוריו רכשו עבור הזוג דירה בקריית סביונים ביהוד, אבל השאיפה של הבן להתעשר ולחיות חיי פאר רק התחזקה. לפני כשמונה שנים החל לעסוק במט"ח (מטבע חוץ) – התמחה ברכישות במחיר זול, המתין לעליית ערך המטבע ואז מכר אותו ברווחים גבוהים. הכסף זרם, ובמהרה מכר מזרחי את ביתו בקריית סביונים, ורכש בית יקר וגדול יותר בגני תקווה. אורח חייו הפזרני, שבתחילה היה אמצעי כדי להרשים את קהל לקוחותיו הפוטנציאלי, הפך לאובססיה פרטית.

"הוא היה חולה כסף, אחד שכל הזמן רצה עוד ועוד ממון כדי להתעשר מהר מאוד ולחיות חיי פאר", אומר י', קרוב משפחתו של מזרחי. "הוא העסיק עובדים רבים שתחזקו את הווילה שלו: צייר שלימד את הילדים שלו ציור ואמנות (וגם אותו הוא רימה – ש"א), מטפלות. הוא כל הזמן נסע עם המשפחה שלו לחופשות מפוארות ביעדים אקזוטיים בעולם".

"כשהוא התחיל להתעסק עם מט"ח כולם במשפחה חשבו שהוא נפל על הראש, שהוא עלול להתרסק, שאין לו מספיק ידע בתחום", נזכר ג', קרוב משפחה אחר, "אבל משנה לשנה ראינו שהוא הולך ומתעשר, רוכש בתים יוקרתיים, נוהג במכוניות מפוארות. כולם הבינו שערן נהיה מיליונר ורצו להיות כמוהו, לדעת מה הנוסחה שלו ולהיות חלק ממנה".

"ערן דרך על כולם, מאחל לו שיירקב בכלא"

השמועה על הכסף הרב שמזרחי  מגלגל החלה להילחש מפה לאוזן – מקרובי משפחה ומחברים ועד ללקוחות מן המניין. הוא בתגובה הקים את חברת ההשקעות שלו – "ערן מזרחי פיננסים והשקעות"  - והציע למשקיעים תשואות וריביות מפתות במיוחד שגרמו להם לפתוח את הארנק ולתת לו לנהל את כספם. אם היו כאלו שהיססו, הם השתכנעו בעקבות המלצות חמות מאנשים שבעצמם השקיעו אצל מזרחי וסמכו עליו בעיניים עצומות. אפילו כמה אנשי עסקים ישראלים שהתגוררו בארצות הברית יצרו איתו קשר והשקיעו באמצעות החברה שלו מיליוני שקלים.

לפני כארבע שנים החליט מזרחי לקפוץ צעד נוסף קדימה ורכש ווילה עצומה בסביון, המתפרשת על פני 1.2 דונם וכוללת גם בריכת שחייה. שווייה של הוילה נאמד בכעשרה מיליון שקלים, ועל פי הערכות שונות, הושקעו בשיפוצה כ-2.5 מיליון שקל נוספים. מזרחי הבין מהר מאוד שהמעבר לווילה בסביון יסייע לו ללכוד עוד לקוחות, אשר יזרימו לבית ההשקעות שלו מיליוני שקלים נוספים.

"הוא הביא אותי לווילה שלו, הראה לי את המשרד, עשה לי סיבוב", מספר י', איש עסקים שנפל קורבן למעלליו של מזרחי, "הוא סיפר איך הוא נהיה עשיר מאוד, סיפר שהוא מושקע בבנקים שווייצרים גדולים, הראה לי מסמכים שמפרטים את הרווחים שצבר. זה גרם לי להאמין שמדובר באדם רציני, שמבין בענייני פיננסים ויכול להביא רווחים מהירים, שלא הייתי מקבל בבנקים או בשום קרן השקעות או גידור אחרות".

מ', איש עסקים אחר שנפגע ממזרחי, מוסיף: "חלק מהפגישות עם מזרחי התקיימו בבית הוריו בכפר מעש, בנוכחות אביו. הוא התפאר שגם ההורים שלו, האחים וקרובי המשפחה שלו מושקעים אצלו ומרוויחים המון כסף. הוא אמר שאני לא צריך לדאוג, שאני ארוויח המון כסף בטווח קצר מאוד. זה נשמע מפתה. היינו עיוורים וטיפשים, נסחפנו אחריו ואכלנו אותה בגדול".

ואכן, מ' וחבריו הוטעו ובגדול: מזרחי הונה אותם לאורך כל הדרך, ושיקר להם כבר מהרגע הראשון בו לחץ את ידם. ראשית, זייף מסמכים בנקאיים והציג בפניהם חשבונות בנק פיקטיביים מבנקים שוויצרים, המפרטים בהאדרה את השקעותיו המוצלחות ואת הרווחים הרבים שגרף. אחר כך, הזמין אותם לחצר הווילה בסביון, הראה להם את מכוניות הפאר שרכש, איפשר להם להתרשם מהעושר הרב שצבר והזכיר כל הזמן שממש בקרוב, גם הם יוכלו להרשות לעצמם את כל הטוב הזה.

מזרחי הציף את לקוחותיו הפוטנציאליים בהבטחות: הוא דיבר על תשואות חלומיות של 20 אחוז ואף למעלה מכך – סכומים שאף בנק, קרן גידור או בית השקעות לא יכול לתת. באותה נשימה, הבטיח שהוא עצמו יגזור "רק" עמלה של 20 אחוז מרווחיהם, ושכספם לא ייחשף לסיכון של מעבר לשבעה אחוזים מהסכום שהשקיעו. הסעיף החשוב ביותר בהסכם הבטיח למשקיעים לקבל את כספם בכל עת שידרשו אותו ובהודעה מראש. התנאי העיקרי שהציב היה פשוט יחסית: הכספים יושקעו באמצעות חשבון שייפתח על שמם בבנק HERITAGE שבשוויץ, וללקוחות לא תהיה כל יכולת להתערב בשיקול הדעת שלו בניהול הכספים שלהם.

זה אמנם היה קצת חשוד, אבל הלקוחות השתכנעו במהרה: אל מזרחי נהרו בין היתר עובדי חברות היי-טק, רופאים ובעלי חברות גדולות, ואחרים היו שכירים שמכרו את בתיהם – רכושם היחיד בעולם - בכדי למסור לידיו מאות אלפי שקלים, בתקווה שיקבלו תשואה גבוהה ויוכלו לשדרג את עתידם ואת עתיד ילדיהם. לפני כשלוש שנים שינה מזרחי את שמה של החברה שלו לשם בעל האפיל הבינלאומי  "סיטדל השקעות ופיננסים בע"מ", אשר גרם לעוד עשרות לקוחות, ביניהם אביו, להשקיע אצלו את כספם. מזרחי קיבל מחלקם סכומים עצומים להשקעה: 2.5 מליון שקלים מאיש עסקים ישראלי המתגורר בארה"ב; 932 אלף שקל מחברה וותיקה של המשפחה; 3.6 מליון שקל ממשפחה ממרכז הארץ שנתנה בידו את כל הונה – זהו פירוט אקראי מתוך סכומי העתק שגנב. איש מהם לא זכה לראות את כספו שוב.

חצר הוילה של ערן מזרחי (צילום: איל יצהר באדיבות גלובס)
שדרג בתים באופן קבוע | צילום: איל יצהר באדיבות גלובס
"ערן דרך על כולם, עקץ מבלי להניד עפעף - גם בני משפחה קרובים, חברים ואנשי עסקים שהכיר", אומר קרוב משפחה פגוע. "אני מאחל לו שיירקב כל חייו בכלא, בארצות הברית הוא היה יושב 150 שנה. אנחנו נשאר עם הכאב, עם חור גדול בכיס ובבנק ועם חובות לשלם, בלי בית. הלוואי שיתלו אותו בכיכר העיר על מה שעשה".

איפה הכסף?

בחקירותיו טען מזרחי שהוא לא נוכל מתוחכם כפי שהוצג אלא איש עסקים שהתנהל באופן שגוי ונקלע לסחרור, שבמסגרתו טעות הובילה לטעות. בשיחות עם קרובי משפחה הביע כאב גדול על כך שכינו אותו 'מיידוף הישראלי'.

 "כואב לי מאוד שהדביקו לי שם כזה. הפכו אותי למפלצת, לאדם רע", אמר למקורביו, "שירתי בלבנון, לוחם בגולני, סיכנתי את החיים שלי. עכשיו הפכו אותי לעבריין, ציירו אותי כרמאי, ואני בכלל לא כזה, רחוק מזה. מעולם לא היה לי עבר פלילי, לא הסתבכתי עם החוק ולא ברחתי מהארץ כמו שעשו אחרים. גם אני הפסדתי את הכסף שלי, את הבית את כל הרכוש שהיה לי. אם היה לי מאיפה להחזיר לאנשים את הכסף הייתי עושה את זה בשמחה. כל עולמי חרב עליי, המשפחה שלי נפגעה. לשבת בכלא זה לא דבר קל בשבילי אדם כמוני".

את השנה האחרונה הוא מבלה בבית המעצר באבו כביר. "אני מנהל קרב הישרדות בכלא", סיפר לאחרונה למקורביו. "לא מציקים לי, אבל לעבור מווילה בסביון לכלא זה ממש לא קל. אני יודע שהרסתי חיים של אחרים, של חברים ובני משפחה, וכל יום זה מלווה אותי וכואב לי. לא האמנתי שאגיע למצב כזה בחלומות הכי שחורים שלי. אני לא רוצה שירחמו עליי, אבל כן שיבינו שאני לא גנב ולא רמאי. לא לקחתי לכיס כסף של אחד. אין רגע שבו אני לא חושב איפה טעיתי".

"הוא לא אדם רע", אומר מנחם רובינשטיין, אחד מעורכי דינו. "גם הוא עבר טרגדיה. איבד את כספו, ביתו ואשתו. משפחתו נפגעה. רצו קוסם, מושיע, וזה לא קרה והוא עשה טעות שהוא משלם עליה. גם להורים שלו כואב מאוד - מבחינתם ערן היה הגון של המשפחה, וכשהוא נפל זו הייתה מכה קשה מאוד עבורם".

לאחר מעצרו, החליטו במשטרה לעמת את מזרחי עם הלקוחות שהונה ולהכריח אותו להביט בעיניים לאנשים שאיבדו בגללו הכל. גורם בכיר מספר על נחקר קר רוח ומאופק. "רוב הזמן הוא שתק, לא דיבר, לא איבד את העשתונות. כשהם תקפו אותו מילולית וזעמו על מעשיו הוא לא איבד את שלוותו, לא הגיב ולא התעמת. לא היו לו תשובות, אבל ההתנהלות שלו,  קור הרוח המקפיא שגילה, האדישות שלו – הוציאו חלק מהאנשים משיווי משקל".

איתן ארז
עו"ד איתן ארז. מסרב לשתף פעולה
גזר הדין של מזרחי צפוי להינתן בחודש הבא. התביעה צפויה לבקש מהשופט צבי גורפינקל לגזור על מזרחי בין עשר ל-14 שנות מאסר. זאת, בגלל שהודה במעשה ובכך חסך מ-84 עדים להגיע לבית המשפט ולהעיד נגדו. אך ההחלטה על העונש נתונה בידיו של השופט בלבד והוא יוכל גם לדחות את דרישת התביעה ולהחמיר עם מזרחי. אלא שאלו שאתם רימה מוטרדים פחות מהעונש – מאז התפוצצה הפרשה, חלקם שכרו חוקרים פרטיים בניסיון לאתר לאן הבריח מזרחי את כספיהם והאם השקיע אותו בנכסי נדל"ן בחו"ל באמצעות אנשי קש או קרובי משפחה. בינתיים – החיפוש לא העלה תוצאות.

מזרחי עצמו מסרב לשתף פעולה עם כונס הנכסים שמונה מטעם בית המשפט, עו"ד איתן ארז, ולגלות האם ולהיכן הבריח את הכסף. עו"ד ארז אף פנה לשופט צבי גורפינקל וביקש ממנו שלא לאשר את ההסכמות שאליהן הגיעו הפרקליטות וסנגורו של מזרחי עד אשר זה ידאג להחזיר את הכסף ללקוחות שהונה. "משרדנו פועל לאיתור כספים ונכסים בארץ ובעולם השייכים לערן מזרחי. התמונה שמצטיירת בשלב זה הינה, כי חלק לא מבוטל מהכספים הגיע לידי מקורבים למזרחי. הגשתי בקשה לבית המשפט שלא לאשר הסדר טיעון שאיננו כולל פיצוי לקורבנות. לקורבנות החייב אין עניין בענישת החייב, אלא בקבלת כמה שיותר כספים בחזרה ואני סבור שלא ניתן להעניק 'פרס' בדמות של הפחתת עונש מבלי שהקורבנות פוצו כהלכה", טוען עו"ד ארז.

א', חבר קיבוץ בצפון הארץ, שמזרחי גנב ממנו כחצי מיליון שקלים, כבר השלים עם אובדן כספו. "אני ממש לא רוצה להתעסק בזה יותר. אני ומשפחתי עברנו תקופה קשה, למדנו  את הלקח ובפעם הבאה ניזהר יותר. הכסף הלך קיבינימט, מה שיגיע מהכונס זו ברכה, ואם לא - שיילך למימון התרופות של מזרחי", הוא אומר.

משפחתו של מזרחי ספגה זעזוע גדול מהפרשה, ומהפרסום השלילי שנלווה לכך. "למרות כל מה שעשה למשפחה שלו, ולמרות שפגע בהם מאוד – גם כלכלית וגם בשם שלהם, ההורים תומכים בו, ממנים לו הגנה משפטית במאות אלפי שקלים, עוזרים לו", אומר ר', קרוב משפחה, "הם משפחה חמה מאוד שלא ינטשו אותו, למרות שהוא גרם לחלק מהקרובים להשאר עם חובות כבדים מאוד, ופגע באבא שלו ובאחיו בלי בושה".

באחרונה נמצא מזרחי גם בהליכי גירושין מאשתו, יעל. השניים מצויים בנתק מוחלט, אך למרות זאת מזרחי מקפיד כמעט מדי יום לטלפן לילדיו. "אשתו לקחה את כל הפרשה הזו קשה מאוד", מוסיף ר', "היא לא האמינה שערן עשה דבר כזה ובכלל לא היתה מודעת למעשיו. היא חטפה בום כזה גדול, שיקח לה עוד המון זמן להתאושש אם בכלל. זה נפל עליה כרעם ביום בהיר".

פרופסור דניאל גימשי, תת ניצב בדימוס וראש חטיבת לימודי קרימינולוגיה במיכללה למינהל, איך אדם מצליח להונות ככה גם את בני משפחתו הקרובים ביותר?
"כמו כל עבריין צווארון לבן, הוא נטל סיכונים שלא כל אחד היה נוטל.  הוא ראה הזדמנות לעשות רווח קל עם סיכון נמוך אז הוא הלך עם זה עד הסוף. מבחינתו המטרה מקדשת את האמצעים, גם במחיר של לפגוע בבני משפחה וחברים קרובים. אנשים מסוגו של מזרחי סובלים מרמה מוסרית-רגשית נמוכה מאוד – אין לו מחסומים ובלמים. הוא יעשה הכול כדי להגיע למטרה שסימן, במקרה הזה: להיות מיליונר בטווח קצר מאוד. הוא לא הרגיש שעשה דבר נורא. זה כמו נרקומן שמכור לסמים. הוא יעשה הכול כדי להשיג את הסם, כולל פגיעה בבני משפחה וחברים. אפקט הבושה לא קיים אצלו, במקרה זה. הוא חשב לתומו, שאם יצליח להסוות את הגניבה ויחזיר חלק מהכסף וחרפתו לא תתגלה ברבים – הוא יוכל להמשיך במעשיו ולהסתכל על אנשים בעיניים, כאילו הכול כשורה. אנשים מסוגו יכולים לבצע מעשים נוראיים מאוד, לא פחות מרוצחים פסיכופטיים".

>> לכל כתבות המגזין