ישיבת מועצת עיריית תל אביב, אמש. (צילום: החמישייה, אקטיב סטילס)
ישיבת מועצת עיריית תל אביב, אמש | צילום: החמישייה, אקטיב סטילס

זה היה מופע אימים של חולדאי ומלחכי הפינכה שלו – עובדי העירייה – שישבו בקהל. לא ידעתי שזה מה שיקרה כשהוזמנתי לצפות במועצת העיר הראשונה שלי בחיי. זאת לא הייתה ישיבת מועצה של העיר הגדולה והחזקה בישראל, זה היה קרקס – לעתים מפחיד ועצוב ולעתים מצחיק ומשעשע עד דמעות.

לאחרונה הצטרפנו ב"רבנים למען זכויות אדם" למתחם זכויות עובדים ועבודה מאורגנת – מאהל רוטשילד, ואתנו ארגוני עבודה נוספים ובהם "מען", "קו לעובד" ו"כוח לעובדים". המעשה הראשון שלנו היה לדרוש מראש העיר רון חולדאי להעביר את כל עובדי הקבלן של עיריית תל אביב להעסקה ישירה והוגנת. את ההצעה לסדר היום יזם חבר המועצה שרון לוזון מטעם מפלגת "עיר לכולנו". לפני למעלה מחודש פרסמנו קול קורא לעדויות של עובדים שזכויותיהם לא נשמרו בשוק העבודה. בערב הפתיחה של הקמפיין שקורא להעסקה הוגנת בהנחיית ריקי בליך, העידו שישה עובדות ועובדים ממגוון מקומות עבודה על תופעות של ניצול והשפלה בעבודה.

 מועצה קנויה

לפני ישיבת המועצה הפגינו מול מרכז עינב (בו יושבת מועצת תל אביב) נציגי "כוח לעובדים", "מען" ו"רבנים למען זכויות אדם" בעד זכויותיהם של עובדי הקבלן. שי כהן, מנהל המכללה החברתית כלכלית וחבר הנהלת "כוח לעובדים", סיפר לי שבעקבות השתתפותו בהפגנה – לא ניתן לו להיכנס לתוך המועצה. אנשי הביטחון שזיהו אותו כאחד המפגינים הוציאו אותו בכוח מתוך האולם.

המועצה החשובה הייתה מלאה עד אפס מקום. אין פלא שהדיון היה סוער. כ-800 עובדי קבלן בתחומים שונים כגון אבטחה, ניקיון, תחזוקה ורווחה ביקשו להצטרף לכ-7,000 עובדי העירייה המועסקים ומאוגדים וזוכים לכל זכויות ההעסקה ישירה. ניסיון פינוי האוהלים בלוינסקי טען את ישיבת המועצה באנרגיות לא פשוטות לעיכול, ונציגים מהמאהלים שעומדים בפני פינוי ברביעי הקרוב הגיעו גם הם להפגנה.

המאבטח במרכז עינב לא רצה לתת לי להיכנס, למרות שהסברתי שהגשנו עתירה לסדר היום. איכשהו ההתעקשות שלי הצליחה ונכנסתי פנימה. המועצה התחלקה לשניים: הפעילים הרבים שהגיעו התיישבו ביציע בצד ימין, ואילו עובדי העירייה התיישבו בצד שמאל. על העובדים נכפה להגיע לישיבה, וחברי המועצה השונים באופוזיציה התייחסו לכך בדבריהם. הם לא הבינו מדוע ראש העיר שולח את עובדיו להיות קהל במועצה ולא מאפשר למפגינים אחרים להיכנס למועצה החשובה.

הישיבה הייתה מצחיקה עד מאוד. זה התחיל בדרישה של יו"ר מועצת העיר יעל דיין שלא למחוא כפיים לדוברים (ממש כמו מורה בבית ספר של מופרעים), והמשיך בהוצאת כל אדם שקרא קריאת ביניים, כאשר כל אותו הזמן עובדי העירייה לא הפסיקו להפריע בעצמם (למה את מוציאה אותי, המורה, כולם מפריעים ולהם את לא עושה כלום). תהיתי אם ראש העירייה רון חולדאי נהנה מהדברים וקיבלתי תשובה חיובית להפליא.

חבר הנהלת כוח לעובדים, שי כהן, מוצא בכוח מהאולם (צילום: mako)
חבר הנהלת כוח לעובדים, שי כהן, סיפר שהוצא מהאולם בכוח | צילום: mako

חולדאי נתן מופע אֵימים שנפתח בקריאה שוביניסטית לרחל ולנר, חברת מועצה מטעם עיר לכולנו, לה אמר: "תתבגרי ותפסיקי לצעוק" – זאת לאחר שביקשה שישלח פקחים שיבדקו האם קיימות דירות ריקות שלא מושכרות לתיירים וזרים. בהמשך כינה חולדאי את חבר המועצה מטעם עיר לכולנו אהרון מדואל מספר פעמים "פולש" ו"לא משלם ארנונה", אף שלטענת מדואל לא נשלחו אליו מעולם טפסי ארנונה לתשלום. לפעיל שהפריע לו אמר חולדאי: "אם אתה רוצה לפלוש פנה לבית ברחוב דב הוז", וסירב להסביר לחברת המועצה תמי זנדברג מטעם מר"צ מדוע היס"מ פתח בסיס לאימונים במרכז העיר באותו בניין ממש, בניין שהוגדר מסוכן לציבור. את סירובו של חולדאי להצעתה של זנדברג להכניס אמנים לוועדת איתור למציאת אוצר במוזיאון תל אביב הוא נימק במשפט אחד: "ככה, כי אין צורך".

בהמשך הישיבה חולדאי לא הפסיק להזכיר את הגיליוטינה של אריאל קליינר שהוצבה ברוטשילד, אף שהייתה ונשארה יצירת אמנות שהוצגה גם במוזיאון הרצליה. קליינר השיג את מטרתו והבורגנות נכנסה לדיפנס חזק בעקבותיה.

כשהגיע תורו של חבר המועצה שרון לוזון לנאום, רון חולדאי יצא מהאולם. כן, חברים וחברות, זהו המנהיג הפוליטי של חברת הכנסת והמתמודדת על ראשות העבודה שלי יחימוביץ' (לא פלא שיחימוביץ' תמכה בחולדאי בעבר והוא תומך בה בחזרה לקראת הפריימריז). רוב הפעילים כעסו על היעדרותו.

שרון לוזון נתן נאום חוצב להבות וקיבל מחיאות כפיים, רחמנא ליצלן, גם מהעובדים שכפו עליהם לבוא. הפעם, העובדה שהם מאוגדים ומקבלים זכויות הייתה תזכורת לאפליית עובדי הקבלן של עיריית תל אביב. זה היה עוד חץ מצחיק שננעץ בתוכניות הזדוניות של חולדאי וחבר מרעיו שרצו "לקנות" את אהדת הקהל. מאוחר יותר, יעל דיין אף הוציאה ב"טעות" את אחד מעובדי העירייה שהזדהה הזדהות יתרה עם המחאה.

לוזון הדגיש בדבריו כי העסקה קבלנית היא רעה חולה שצריך להילחם בה גם במגזר הציבורי והפרטי. הוא הוסיף שגם בדוח ספיבק-יונה מופיעה המלצה חד-משמעית להעביר עובדי קבלן להעסקה ישירה. הוא פנה לקהל וטען שעובדים בהעסקה ישירה הם יעילים ונאמנים ותפוקתם גדולה יותר כי הם לא חווים עושק וניצול. לוזון ציין את הצלחתו של שירות 106 לעומת השירות הגרוע שנותנים מרכזי שירות לקוחות שעברו אאוטסורסינג, ודיבר נגד ההפרטה בעיריית תל אביב יפו. לבסוף קרא לוזון למאזיניו להתגבר על כל המחלוקות הפוליטיות והמגזריות ולהכריע הכרעה ערכית, ולפעול להצבת אלטרנטיבה של חברת מופת.

הצעות האופוזיציה לצמצום או ביטול העסקה פוגענית באמצעות עובדי קבלן נדחתה ברוב גדול של הקואליציה. חשוב לציין כי מר"צ הצביעה בעד ההצעה אף שהיא יושבת בקואליציה. בפעם הבאה שתצביעו לראשות העיר, זכרו מיהו המדכא ומיהו המדוכא.

הצעות האופוזיציה לצמצום או ביטול העסקה פוגענית באמצעות עובדי קבלן נדחתה ברוב גדול של הקואליציה. חשוב לציין כי מר"צ הצביעה בעד ההצעה אף שהיא יושבת בקואליציה. בפעם הבאה שתצביעו לראשות העיר, זכרו מיהו המדכא ומיהו המדוכא.

>> הטור הקודם שלי: המחאה עלולה להרוס את השוק - וזה לא בהכרח רע