בפרקים האחרונים של "המתמחים" (ראשון, ב-21:45), בלטו במיוחד ניתוחי ההרזיה, בין אם ניתוח המעקפים או הוצאת הטבעת – המשותף לשניהם הוא הרצון להרגיש שלם עם עצמך. אלא שאז מגיעות התגובות מהסביבה, והעצות שאמורות לעזור לאנשים עם עודף משקל, בפועל מביאות לתוצאה אחרת.

כך לפחות טוענת נקיישה קמפבל, שהעבירה את 16 השנים הראשונות שלה כבחורה של מידות גדולה, ועכשיו מליטה להרים את הכפפה ולכתוב לכל אותם האנשים שמייעצים, רומזים ובעיקר משתמשים במילה "שמן" כעלבון. "הבנתי בסופו של דבר שגודל של מישהו לא יכול למדוד את היופי שלו", היא כותבת בטור אישי ל-The body is not an apology, "למרות מה שהחברה חושבת אתה יכול להיות גם שמן וגם נהדר".

בשביל כל אלו שעדיין לא מצליחים להבין איך עצות ההרזיה יכולות לפגוע באנשים עם עודף משקל, קמפבל מכינה את הרשימה הבאה. היא כוללת 11 ביטויים שלרוב אנשים משתמשים בהם, אבל לא מבינים עד כמה הם מציירים את המילה "שמן" כמשהו שלילי וחמור.

1. "אוף, אני מרגיש כל כך שמן"

את המשפט הזה קמפבל שמעה בחייה הרבה, אבל רק לאחרונה הבינה עד כמה הוא פוגע ומזיק. כשאתה "מרגיש שמן" השומן מתקשר מיד למצב שלילי, ולרוב דורש בעיקר תשומת לב ומחמאות על המראה חיצוני. אז אם אתם אחרי ארוחה שממש מילאה אתכם, או אם אתם מרגישים פתאום כאילו יש עליכם משקל עודף, אל תשמשו במילה "שמן" כאילו זה עלבון.

אדם שמן עצוב (צילום: Thinkstock)
אל תשמשו במילה "שמן" כאילו זה עלבון | צילום: Thinkstock

2. "את באמת יפה בשביל בחורה פלוס סייז"

המשמעות שעומדת מאחורי המשפט הזה, היא שהממדים הגדולים של אדם מייצגים למעשה את החיסרון בגוף שלו. למה? כי ההשוואה היא בלתי נמנעת. ובמילים פשוטות – רוב האנשים בפלוס סייס בדרך כלל לא יפים, אבל ביחס אליהם אתה ממש יפה. זה מעליב.

3. "תפסיק להגיד שאתה שמן, אתה יפה"

שומן היא לא מילה נרדפת למכוער או לא אטרקטיבי, אז אם מישהו מנסה לעודד אותך אחרי שהעלית כמה קילו עם משפט כזה, הרעיון ששמן שווה למכוער רק מחמיר את ההבנה ששומן הוא לא יפה.

4. "אתה באמת רוצה לאכול כל כך הרבה?"

החלק המגוחך הוא שיותר אנשים מרגישים שהם מועילים או מתחשבים כשהם אומרים את המשפט הזה. אז מבזק חדשות: זה לא. אם מישהו רוצה לאכול הרבה זה בגלל שהוא רעב, אף אחד לא צריך להרעיב את עצמו כדי להישאר רזה ולהרשים אחרים. אז תתגברו על זה.

עוד ב"המתמחים":

5. "יש לך בעיות בריאותיות?"

אל תניחו שבגלל הגודל יש לאנשים בעיות בריאותיות, אלא אם כן הם באו וסיפרו לכם על כך בפנים. הרבה פעמים אנשים עם עודף משקל הרבה יותר בריאים מאחרים, ובמיוחד מאלו הרזים. אז אל תקפצו למסקנות מראש שמשקל הוא פשוט תופעת לוואי מצערת של בעיה רפואית.

6. "ירדת במשקל? את נראית הרבה יותר טוב!"

זה כמו להגיד: "היי! כשהיית שמנה נראית כל כך מכוערת, את צריכה להישאר רזה". לא משנה כמה הכוונה מאחורי המשפט הייתה טובה, אפילו אם ניסיתם לשבח מישהו על ההתקדמות שלו, לומר לו שפעם הוא לא היה אטרקטיבי או יפה בגלל הגודל – זה לא נעים.

7. "אני לא חושבת שהשמלה הזאת יוצרה עבור גוף כמו שלך"

זה כל כך עצוב, כי רוב חנויות הבגדים משרתות בעיקר אנשים רזים מאוד. אבל החדשות הטובות הן שדווקא בלוגרים בתחום האופנה מתחילים להוכיח שאפשר לשבור את חוקי האופנה, ועדיין להיראות מצוין.

חנות בגדים אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
חנויות הבגדים משרתות בעיקר אנשים רזים | צילום: חדשות 2

8. "אתה בטוח שתוכל להתמודד עם הריצה הזאת?"

אנשים שמנים גם יכולים להיות פעילים. והם בהחלט מסוגלים לעשות את אותן הפעילויות הגופניות שרזים – בניגוד גמור למה שהובילו את רוב החברה לחשוב.

9. "איך נהיית כל כך שמן?!"

אין שום דבר רע עם עלייה קטנה במשקל. הרבה אנשים מוטרדים מהשמנה של בני זוגם, ומגיבים בהתאם, למרות שאלו בסך הכל כמה קילוגרמים עודפים. זה לא שהם הפכו פתאום לדינוזאורים ענקיים.

10. "אתה אדם טוב, אבל המשקל שלך הוא טרן-אוף רציני"

קודם כל, אנשים לא מוגדרים לפי המשקל שלהם. כשאתם אומרים משפט כזה, אתם בעצם מבהירים שהם לא רצויים בגלל המשקל. נכון, הוספתם מילה טובה, אבל זה לא באמת מרכך את המכה, כי בסופו של דבר אתם מעריכים את המראה שלהם יותר מהאישיות.

עדן שרביט (צילום: המתמחים2, שידורי קשת)
"אני מאיימת על אנשים בגלל הגודל שלי" | צילום: המתמחים2, שידורי קשת

11. "אני נראית שמנה?"

זו השאלה הראשונה שרוב האנשים שואלים כשהם מנסים על עצמם בגד חדש, כי "אני נראית שמנה?" מקביל למעשה לשאלה "האם אני נראה רע?". ואז בדרך כלל, האדם אותו הם שואלים יגיב במשפט כמו "לא, את נראית טוב". זה עצוב באמת, כי המילה "שומן" ממשיכה לשמש כעלבון, כשבפועל זה לא אמור להיות ככה.

"המתמחים": ימי ראשון אחרי "יצאת צדיק", קשת, ערוץ 2