מה הייתם עושים עם חיים הכט - המדריך

המדריך

מה אתם הייתם עושים עם חיים הכט

תכניות קשת
תכניות קשת

כך אתם צריכים לעשות

בכל שבוע נביא כאן מידע רשמי על המקרים האמיתיים שמאחורי התוכנית "מה אתם הייתם עושים". חוויתם סיטואציה לא נעימה ולא ידעתם איך להגיב? הייתם חלק מהתנהגות לא מוסרית ולא ידעתם לאן לפנות? המדריך השלם יעזור לכם לדעת מה עליכם לעשות

מה אתם הייתם עושים | פורסם 25/04/10 10:43 | עודכן 24/05/10 11:03

אין תמונה הכי חשוב: פנו לקבלת עזרה ויעוץ פדופיליה והטרדת ילדים

מבחינה פסיכולוגית, פדופיליה מתאפיינת במשיכה לילדים או נערים. מהבחינה המשפטית, אין החוק בישראל מתייחס באופן ישיר למושג אלא מעניש על "קיום פעולה מינית עם קטין". בכל מקרה, היתקלות בהטרדה מינית כלפי ילדים כמוה כהטרדה מינית כלפי מבוגרים: אם ישנו יסוד סביר להניח שהיא מתקיימת הרי שיש לדווח על כך לרשויות. עם זאת, חשוב לציין שלא כל שיחה בין גבר זר לנערה צעירה צריכה להתפרש כהטרדה ויש להפעיל שיקול דעת ראוי.

גם בכנסת ניתן לראות התייחסות ישירה לתופעת הפדופילים בישראל, בדמות הצעות חוק שמטרתן צמצום פעילות של עבריינים מועדים, סירוס כימי והודעות למשפחות הנפגעים לאחר תום ריצוי תקופת מאסר של פדופילים. סביר להניח שפעולות אלו לא יפסיקו את התופעה, אך יש בהן כדי לפקח ולצמצם את הנזקים הנגרמים ממנה. ישנם גם פתרונות רפואיים ומקובלים יותר המגיעים מתוך דרישה של הפדופילים עצמם, כמו פסיכותרפיה או שיטות התנהגות.

עבור הורים לילדים, מומלץ לנקוט במשנה זהירות - בין אם בפיקוח על אתרי אינטרנט או בהסבר על הסכנות הטמונות מחוץ לבית. בנוסף, ניתן למצוא עוד מידע בנושא באתרים רשמיים של הממשלה ובאתרי משרד החינוך.

אין תמונה לא מוכרים לערבים? החוק יאכוף גזענות ואפליה

אם למישהו היה ספק, כבר במגילת העצמאות נכתב כי "מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". אם בכל זאת נתקלתם במקרה של אפליה או גזענות, עליכם לדעת שאתם מוגנים על פי "חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים" - עליו בוודאי שמעתם בהקשר של הסלקציה במועדון. בנוסף, ישנה בחוק הפרדה בנוגע לרקע עליו מתבצעת האפליה. אם מדובר על אנשים עם מוגבלות למשל, קיים "חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות" שמטרתו לעגן את זכותו של האדם לקחת חלק ולהשתתף בכל פעילות בחברה.

לגבי גזענות המצב מעט מורכב יותר, משום שמדובר על העדפה על רקע אתני או גזע ולפחות בישראל גם בהמשך לדעות פוליטיות. בכל מקרה, חשוב לדעת שישנו איסור בינלאומי על גזענות שנחקק ב-1966 שישראל היא חלק ממנו. אם זה לא מספיק, הדין הפלילי בישראל מטיל עונש מאסר בפועל על כל מה שנתפס בבית משפט אפילו כהסתה לגזענות. בין היתר נכללים תחת ההגדרה גם "רדיפה, השפלה, ביזוי, עוינות, אלימות וגילוי איבה כלפי ציבור או חלקים באוכלוסייה בשל צבע או השתייכות לגזע או למוצא לאומי-אתני".

בכל אחד מהמקרים הנ"ל אפשר לפנות אל האגודה לזכויות האזרח, באמצעות הטלפון או כתובת האינטרנט, ולקבל יעוץ והכוונה מתאימים.

לפניה טלפונית:
אזור תל אביב, המרכז והשרון - סניף תל אביב: 03-5608185
אזור ירושלים והדרום - סניף ירושלים: 02-6521218
אזור חיפה והצפון - סניף חיפה: 04-8526333/4/5

אישה מוכה (צילום הדמיה) לעצור את האלימות מהר ככל האפשר | צילום: עודד קרני, אתר קשת נשים מוכות

נשים שחוות אלימות בתוך המשפחה חיות באווירת פחד וטירור אשר מונעת מהם כל אפשרות לתיפקוד תקין. אם אתם מכירים אישה מוכה, עליכם לעשות כל מה שאפשר על מנת להוציא אותם מהמעגל הנורא. מעבר לצורך בפנייה למשטרה, כדאי להתמקד בגורמים אשר מסוגלים גם לתת תמיכה נפשית. אם פנייה שכזו אינה אפשרית, ואתם מעדיפים לפתוח את הלב בצורה אנונימית, ישנם אתרים שמסוגלים לספק לכם את זה.

- קו החירום הארצי של ויצו 1-800-39-39-04
- יעוץ נפשי און-ליין
- כיאן - למען נשים ערביות

משחק בנשק וחייל במצוקה

במידה ונתקלתם בשימוש לא הולם בנשק צבאי או כל סוג אחר של נשק, אל תהססו לפנות למשטרה (מוקד 100). יש לציין כי ישנם מקרים בהם עימות ישיר עם המחזיק בנשק צריך להיעשות בצורה מבוקרת ועל ידי הגורמים המתאימים, ולא באופן עצמאי.

אם ידוע לכם על חייל הנמצא במצוקה, בין אם במצוקה מיידית או לחילופין במצב שביר אך קבוע יותר, עליכם לפנות אל קצינת פניות הציבור של צה"ל. כל פניה מטופלת באנונימיות ותוך שמירה על זכויות החיילים, כאשר המטרה הרשמית היא להוות אוזן קשבת וגורם מטפל ומתווך בין אזרחים לבין חיילים.

- אתר קצינת פניות הציבור או 03-5691000

אשה מתמקחת עם מוסכניק מרגישים שהמוסך דפק אתכם? תתלוננו | צילום: istockphoto בטיחות ומוסכים

ראשית יש לציין כי בכל הנוגע לנהיגה בשכרות המשטרה היא הגורם הרשמי הראשון אליו יש לפנות. בעשותכם כן תוכלו למנוע תאונת דרכים אפשרית וכמובן את חייו של האדם עצמו שמתכוון לנהוג בגילופין.

בכל הנוגע לתלונות נגד מוסכים לעומת זאת המצב מעט מורכב יותר. בשל הצורך בהוכחה או לכל הפחות באיסוף הנתונים התלונה יכולה להתעכב, אך אין שום מניעה להתחיל מבחינתכם בהליכים האפשריים. פגעו לכם ברכב במוסך בו אתם מטפלים, או שהתעורר בכם חשד כזה? פנו אל מחלקת פניות הציבור של איגוד המוסכים (מוסד ללא כוונת רווח) באופן מיידי.

בנוסף למידע רשמי הנוגע להדרכה ושירותים ברחבי הארץ, הוא משמש כמוסד בוררות בין בעל הרכב למוסך. כל אזרח בעל רכב, חברה או כל גוף אחר, ישירות או ע"י בא כוח, יכולים להגיש תלונה וניתן להתלונן נגד כל מוסך מורשה בישראל.

- אתר איגוד המוסכים או 03-5620113
- המועצה לצרכנות 03-6241034

קורבן אונס רוב המקרים לא מגיעים לטיפול משטרתי. אילוסטרציה | צילום: John Sommer, Istock הטרדה מינית

בשנים האחרונות עולה הנושא של הטרדה מינית לכותרות בהקשרים יותר ויותר מטרידים: גילאי הנפגעים הולכים ויורדים, והמעשים הופכים קשים ואלימים מאי פעם. על פי הסטטיסטיקות, 1 מתוך 3 נשים עברה או תעבור במהלך חייה פגיעה מינית, ואחד מתוך 6 גברים יעבור חוויה דומה.

בנוסף, 1 מתוך 4 נשים עוברת אונס בעוד 1 מתוך 6 ילדות עוברת גילוי עריות. על פי נתוני הפניות למרכז הסיוע לנפגעי ונפגעות הטרדה מינית, בשנת 2008 11% מהנפגעים דיווחו על פגיעה במסגרת יחסי מרות (מטפל, מרצה, מדריך, מעסיק וכד').

בישראל יכולה להיחשב הטרדה מינית לעבירה פלילית שעונשה מאסר, ולכן בירור הטיפול בתלונה הוא דרך המשטרה בעוד האכיפה היא באחריות בית המשפט. עם זאת, ההנחה היא כי רוב המקרים אינם מגיעים לטיפול מוסמך בגלל חשש של הקורבנות. הדרך לפעול כאשר חווים הטרדה מינית היא אחת מאלו: להתלונן אצל המעביד או אצל האחראי/ת במקום העבודה, להגיש תביעה בבית דין לעבודה, להגיש תביעת נזיקין בבית משפט אזרחי כדי לתבוע פיצויים או להגיש תלונה במשטרה כדי לפתוח בהליך פלילי.

מבחינה מיידית, דרכי הפעולה המומלצות הן להתקשר למוקד רשמי, אפילו בעילום שם, על מנת לקבל הכוונה ראשונית ויעוץ מקצועי.

- 1202,
איגוד מרכזי הסיוע לנשים
- 1203, איגוד מרכזי הסיוע לגברים
- נעמת, 03-5254422
- שדולת הנשים, 03-6123990
- פורום תקנה: טיפול ומניעה של הטרדות מיניות על ידי בעלי סמכות בציבור הדתי

הזנחה או התעללות בילדים

ראשית, כדאי לבדוק את החוק הכתוב: תיקון לחוק העונשין שהוכנס בשנת 1989 קובע כי כל אדם אשר יש לו יסוד סביר לחשוב שנעברה עבירה בקטין על-ידי האחראי עליו - עבירת מין, התעללות, הזנחה או תקיפה שגרמה חבלה - חייב לדווח על כך לפקיד סעד או למשטרה. בצד החובה, עונש של 3 חודשי מאסר למפר אותה. בנוסף, יש לציין כי החובה אינה חלה על קטינים.

חשוב להדגיש כי המדווח אינו נדרש להוכיח התעללות או לדעת עליה בוודאות. הדיווח הוא בעקבות חשד בלבד והוא אינו אלא בקשה לבדיקה מקצועית. כל מי שמדווח בתום לב מוגן חוקית מכל תביעה פלילית או אזרחית נגדו. ניתן לדווח לרשויות באופן אנונימי, אולם פעולה זו אינה מומלצת מפני שברוב המקרים ייסתם הגולל על בדיקת המקרה.

אחד הנתונים המעניינים ביותר הקשורים להתעללות בילדים נוגע לאחוז המקרים שהדיווח עליהם התגלה כנכון. למעשה, רק 2.9% מהדיווחים על ילדים בסיכון התגלו כדיווחי שווא. בכל אופן, הדבר המרכזי אותו עליכם לעשות הוא פשוט לפנות אל אחד מהגורמים הבאים בדרך העדיפה עליכם:

- מוקד משטרתי 100
- מוקד 118 - משרד הרווחה. מענה 24 שעות ביממה
- אל"י – האגודה להגנת הילד, 1-800-22-3966
או hotline@eli.org.il       
- המועצה לשלום הילד, 02-6780606

מספר המשתמשים יותר מהכפיל את עצמו הכי חשוב: קבלת טיפול מהיר | צילום: jsodra, Shutterstock סמים

ה-GHB, "סם האונס", הוא סם פסיכו-אקטיבי המשפיע על העירנות. למרות שהוא לא חוקי כמעט בכל העולם, נמצא שימוש בסם האונס במקרים רבים של תקיפה מינית ובמדינות בהן הוא נמכר הוא נמצא תחת פיקוח הדוק. למרות זאת, העובדה שניתן להכינו בבית תורמת לשכיחותו בעיקר בקרב בני נוער.

בגלל ההשפעות הקטלניות של סם האונס במידה והוא נלקח במינונים גבוהים, כדאי בראש ובראשונה לקחת את הנפגע לטיפול בבית חולים. בצורה כזו ניתן להוציא מהדם את החומרים הטשטשים ולדאוג לחילוף חומרים תקין. בכל מקרה, כדאי לשמור על זמינות של חברים הקרובים המסוגלים לתת כתף או להגיש בקבוק מים סגורים לטובת התאוששות ראשונית, ולאחר מכן לפנות לקבלת טיפול מוסמך.

- הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול - קו חם למידע וייעוץ - 1-700-500-508

"חקירה לפי חוק הטרדה מינית". ניידת, אילו מבקשים מכם דמי חסות? ערבו את המשטרה (ארכיון) | צילום: חדשות 2 גביית דמי חסות

חשוב לזכור כי למרות הגישה הרווחת הטוענת שפנייה למשטרה במקרה של פרוטקשן היא חסרת תועלת, בעלי עסקים גדולים כקטנים אשר עשו זאת מספרים שהאפקט המיידי הופך את האופציה לתכליתית. למעשה, גם אם המשטרה לא תפעל באופן מיידי או לחילופין תפסיק את גביית דמי החסות לעד, הרי שהגורמים העבריינים עצמם יעדיפו לא לבזבז זמן או להתעסק עם לקוח שעושה להם צרות. במילים אחרות, פנייה למשטרה פועלת כאיום על העבריינים ולכן משיגה את המטרה.

בכל מקרה, תמיד ישנה אפשרות לפנות לגורמי הרווחה או האכיפה באנונימיות. למרות שחלק מהסיטואציות מחייבות הזדהות מלאה על מנת לטפל בשורש הבעיה, ישנם גם מקרים בהם מספיקה התרעה על עסק "בעייתי" על מנת להשיג תוצאות.

מוקד משטרתי - 100

לפרקים המלאים ב-makoVOD

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן