תה תפוחים (צילום: mako)
איסטנבול. קסם אוריינטלי | צילום: mako

בין כנסיות שהפכו מסגדים וחומות שהתפוררו צמחה מטרופולין ענקית, צפופה, סואנת, מזוהמת ויפהפיה. העיר מוקפת המים הזו מציעה אוכל נהדר, ארכיטקטורה מגוונת, חיי לילה סוערים, שווקי אלף לילה ולילה וטונות של קסם אוריינטלי, המוגש בכוסות תה דקיקות.

מה עושים?

בית מרחץ טורקי - חמאם גאלאטסראי

אחד החמאמים הותיקים והידועים בטורקיה. הוא נבנה בתקופתו של הסולטן בייזיד בסוף המאה ה -15, שופץ בשנות השישים של המאה העשרים ונפתח בו גם חדר נפרד לנשים. כיום פועל החמאם בעיקר עבור תיירים. במקום מוענקים השירותים המפנקים הרגילים הניתנים על ידי רוב החמאמים האחרים, ברמה גבוהה. אפשר גם לקבל מסאז' בחלל נפרד מהחלל המרכזי. לעיתים מתקיימות כאן הופעות תיירותיות של רקדניות בטן, או מוסיקה מסורתית טורקית.

איזור: Galatasaray . כתובת: Turnacıbaşı Sokak 24 . שעות פתיחה: 8:00-22:00 (לגברים המקום נפתח שעתיים קודם). מחיר: 40 YTL, עם מסאז'ים שונים 45 לירות .

מוזיאון Pera - אמנות טורקית

מוזיאון Pera נפתח בשנת 2005 במרכז איסטנבול, ומיד הפך ליעד תיירותי פופולארי. המוזיאון מחולק לשני אגפים: אגף אחד עוסק באמנות עותומנית וטורקית, והאגף השני מוקדש ליצירות של אמנים זרים. בחלק הראשון תוכלו לראות תערוכות יצירות אמנות הקשורות בהיסטוריה הטורקית, גם מודרניות וגם מתקופות קדומות יותר. בין הציורים, התמונות והפסלים שבחלק זה של המוזיאון ישנם כמה אוצרות לאומיים טורקיים חשובים מאד, שערכם האסתטי לא פחות מערכם ההיסטורי. בחלק השני מתחלפות תערוכות של אמנות מודרנית, שבדרך כלל מוקדשות לנושא מסוים או לאמן מסוים, אשר לא בהכרח מתקשרים לאמנות הטורקית. הביקור מומלץ לכל שוחר אמנות.

סוג: אמנות מודרנית, אמנות קלאסית, הסטוריה. מחיר כניסה: מבוגר: 7 לירות, תלמידים, סטודנטים, פנסיונרים: 3 לירות, ילדים מתחת לגיל 12 – חינם. דרך קניית כרטיסים: בקופה. איזור: Beyoğlu.
כתובת: Meşrutiyet Caddesi No.141. שעות פתיחה: ראשון 12:00-18:00, שלישי-שבת 10:00-19:00. קישור: www.peramuzesi.org.tr

מחוץ לעיר – שיט ל"אי הגדול"

בים השיש סמוך לאיסטנבול נמצאת קבוצה של שמונה איים שנקראים "Prince`s Islands" (איי הנסיך). האי הגדול מביניהם נקרא בפשטות "אי גדול" (Büyük Ada - בטורקית). האי שנמצא כשעת הפלגה מהרציפים המרכזיים של העיר, הוא אטרקציה חשובה לתייר שרוצה לראות עד כמה מגוונת איסטנבול. באי עצמו אין כלי רכב, והתנועה מתבצעת בכרכרות הרתומות לסוסים. מי שמעוניין במסלול רגלי, יכול לטפס על הפיסגה שנמצאת במרכז האי (כשעה הליכה), ולהביט בנוף הפנורמי המרשים שנשקף מראש הגבעה. באי יש מספר חופי רחצה, רובם לא אטרקטיביים במיוחד. מי שמתעקש לחפש חוף רחצה איכותי, יכול לשלם מעט ולהיכנס למועדוני נופש שכוללים בריכות וחופים מושקעים. באי 20 אלף תושבים, ובעונות החום מגיעים לכאן טורקים רבים לחופשה. האי מיושב בעיקר על ידי בני מיעוטים, ובהם יוונים, ארמנים ויהודים. הדבר ניכר בבניה מושקעת אשר שונה מן הבניה בשאר חלקי העיר. העובדה כי באי אין תנועת כלי רכב מסייעת מאד לאיכות האוויר, בשונה מהאוויר המזוהם בתוך העיר. האי משופע בעשרות מסעדות. ברוב מגישים מאזטים ומאכלי ים. המסעדות לא זולות, תיירותיות ברובן, אך מגישות דגים טריים וטובים בדרך כלל. מודבר באופציה מצוינת ליום טיול אם אתם רוצים לברוח מהמולת העיר הגדולה.

איזור: Islands Prince. הגעה ותחבורה: מעבורות שיוצאות לפחות פעם בשעה יוצאות מהמעגנים שנמצאים ב- Kabataş, Sirkeci, Kadıköy and Bostancı. מחלקם יוצאות גם סירות מהירות.

מה אוכלים?

הבקלאווה הכי טובה באיסטנבול

Karaköy Güllüoğlu הוא יצרך הבקלאווה הכי מפורסם באיסטנבול, ואולי בטורקיה כולה. משפחת Güllüoğlu מייצרת בקלאווה כבר חמישה דורות, והממתקים שלה הפכו לשם דבר בטורקיה, ולאחרונה גם בעולם כולו. החנות מייצאת כל יום 200 קילו ממתקים לחו"ל. אין בקלאווה כזאת בשום מקום אחר. היכנסו לחנות, קחו נשימה עמוקה ומתוקה, ותתחילו לטעום מהמבחר העצום של פיסות גן העדן לאכילה שהחנות מציעה. בייחוד מומלצים ה - su böregi, tel kadayif, ekmek kadayifi וה - tulumba tatlisi. לא תתאכזבו.

רמת מחיר: זול. איזור: Karaköy. כתובת: Katlı Otopark Altı . שעות פתיחה: כל יום 10:00-22:00

בקלאווה (צילום: אור גץ)
המתוקים הכי טעימים באיסטנבול | צילום: אור גץ

קובה של פעם בחיים - מסעדת Sabırtaşı

מסעדת Sabırtaşı, שנמצאת על שדרות איסתיקלאל באיסטנבול, נפתחה על ידי טורקי ממוצא כורדי שהגיע לאיסטנבול ממאראס לפני 18 שנים. העיר מאראס שבמזרח אנטוליה היא אחת המקומות היפים והשנויים במחלוקת בטורקיה, בשל היותה בעין סערת העימות בין הכורדים לממשלה הטורקית. המיעוטים הרבים שחיים בעיר יוצרים נוף אנושי רבגוני, מורכב וייחודי.
התפריט מציע מבחר מנות מהמטבח הטורקי-כורדי, כולל "איצ'ילי קופטה" – מנה כורדית מוכרת של קובה ממולא בבשר ובצנוברים ומנות רבות אחרות, כולן טעימות. העיצוב העשיר בעץ, ובעל המקום שמקבל כל אורח בפנים מחייכות, מעניקים למקום אווירה ידידותית ונעימה. בהחלט תחנה מומלצת על נהר איסתיקלאל.

רמת מחיר: סביר. תמורה עבור כסף: גבוהה. איזור: beyoğlu. כתובת: İstiklal Cad. No: 216 . שעות פתיחה: כל יום 7:00-2:00

איפה קונים

הבזאר הגדול - Kapali carsisi

אחד הבזארים העתיקים והידועים בעולם - שילוב מנצח בין אטרקציה תיירותית ושופינג. המקום שהוקם בסוף המאה ה- 15 כמרכז לסחר עבדים וכתשובה לצרכי המסחר של האימפריה המתפתחת, הפך למעצמה תיירותית כיום. הבזאר מהווה מפגש מרתק בין תיירים מכל העולם, סוחרים שיודעים את מלאכת המיקוח באינספור שפות וסחורה במגוון צורות וגדלים. יותר מ - 4000 חנויות המסודרות בכ- 60 רחובות, יוצרות מעין עיר קטנה שמתקיימת במקביל לעולם שבחוץ. רובו של השוק מסודר לפי איזורים, כך שכל קבוצת סוחרים מסודרת סביב איזור, ואם חיפשתם מעיל עור למשל, הסיכוי שתמצאו אותו מחוץ לאיזור דוכני העור הולך וקטן ככל שמתרחקים ממנו. לתייר המתחיל מומלץ להבין שמיקוח במקום מקובל ואף רצוי, אך גם לסוחרים יש קווים אדומים. אחרי שממצים את הרחובות הראשיים, כדאי לנסות את הסימטאות הקטנות של השוק, ולבדוק דווקא את החנויות שנראות מעט נטושות - המציאות שם עשויות לעתים להיות מעניינות יותר. כדאי להשתמש בקו הטראם שמגיע ממש עד הפתח הראשי של הבזאר, וכך להמנע מניסיונות מתסכלים לתפוס מוניות במחיר מופקע. שם התחנה היא על שם השוק.

רמת מחיר: סביר. איזור: Beyazit. שעות פתיחה: 7:00-19:00 (יום א' סגור).

גרנד בזאר (צילום: אור גץ)
מתמקחים בכל השפות. הבזאר הגדול | צילום: אור גץ

Sahaflar Bazar – שוק ספרים עתיקים

בין מסגד בייזיד והבזאר המקורה הגדול, נמצא שוק קטן ומופלא. זהו שוק הספרים העתיקים של איסטנבול, שעומד על מקומו כבר יותר ממאה שנה. במקום נמצאות לא יותר מכמה עשרות חנויות, ועוד כמה דוכנים, אולם מי שספרים, מפות, וסתם דפים עתיקים עושים לו את זה, יוכל לבלות כאן שעות. במקום נמכרים ספרי יד שניה, מפות עתיקות של העיר, ספרי לימוד שונים ומשונים ועוד מציאות. בימי שלישי ושישי השוק הומה במיוחד הודות לאירועים שונים שיוזמים בעלי הבית.

רמת מחיר: סביר. איזור: Beyazit . שעות פתיחה: 9:00-18:00 (יום א' סגור). קהל היעד: חובבי ספרים ישנים

קערות חרס צבעוניות בשוק באיסטנבול
אפשר למצוא כאן הכל

איפה מבלים?

Shaft – מועדון ג'אז

Shaft הוא מועדון הג'אז הטוב ביותר בצד האסיאתי של איסטנבול. המועדון מקפיד על איזון בין הופעות של מוזיקאים ידועים מטורקיה ומכל העולם, להופעות של מוזיקאים מקומיים, לא ידועים, שזו להם הזדמנות נדירה להופיע לפני קהל. תוכלו לשמוע כאן את כל סוגי הבלוז והג'אז, במגוון הרכבים. בימי רביעי מתקיימים כאן ערבי במה פתוחה, בהם חובבים מהקהל יכולים לעלות ולנגן - לא תמיד איכותי, אבל מעניין ומקורי. האווירה רגועה, השתייה טובה ולא יקרה, ואפילו יש אוכל למעוניינים. הביקור מומלץ לכל חובבי הג'אז.

רמת מחיר: סביר. תמורה עבור כסף: גבוהה. איזור: Kadıkıöy. כתובת: Serasker Caddesi Osmancik Sokak 13. שעות פתיחה: כל יום 14:00-4:00. קישור: www.shaftclub.com

Mojo – בר הופעות

לא מעט מוזיקאים טורקיים מבטיחים החלו את דרכם כאן. ה- Mojo  הוא בר די אפל, עם אווירה יחסית רגועה, אליו מגיעים בעיקר מקומיים לשמוע הופעות בלוז, ג'אז ורוק של אמנים מקומיים - בדרך כלל לא ידועים, אך מדי פעם יש כאן הרכב מוכר.
התפריט כולל הרבה משקאות, כולם במחירים סבירים ואפילו זולים. גם מחיר הכניסה הוא די נמוך ביחס למועדונים אחרים מסוג זה באיסטנבול. אווירה טובה, הרבה אלכוהול טוב וזול ומוזיקה נהדרת.

רמת מחיר: זול. תמורה עבור כסף: גבוהה. איזור: Beyoğlu. כתובת: Istiklal Caddesi Buyukparmak Kapi Sokak 26 . שעות פתיחה: כל יום 21:00-4:00. קישור: www.mojomusic.org

*באדיבות אתר אוגוסטה - המלצות של האנשים החיים בחו"ל. 

עוד המלצות של מקומיים: אתונה, ציריך, רומא, לונדון, ברצלונה, בודפשט, ברלין, אמסטרדם, בריסל, בנגקוק