אילנית מתל אביב, טסה לפני כמה שבועות לביקור משפחתי קצר בניו-יורק. החשש להידבק בנגיף הקורונה למרות שחוסנה פעמיים, על אף שיש לה תעודת מתחסן, לא גרמה לה להיות שאננה. "קרוב משפחה שלי נפטר. טסתי לנחם את המשפחה ואחרי חמישה ימים חזרתי לארץ. לא רציתי להישאר שם יותר מדי. הפחד להידבק ולהדביק את כל המשפחה שלי בקורונה גרם לי לקצר את השהות", הסבירה אילנית. "בארה"ב המון אנשים לא חוסנו אפילו בחיסון הראשון ולכן לא לקחתי סיכון וחזרתי מהר לישראל".
אילנית כמובן לא לבד. כך, למרות שנתב"ג פתוח, לוח הטיסות המלא, רוב הישראלים מחוסנים ולא מעט מדינות מקבלות אותנו ללא צורך בבידוד, כמויות הנוסעים לחו"ל עדיין נמוכות: כ-4,500 נוסעים בלבד טסים ביום לחו"ל בתקופה האחרונה.
המספרים הנמוכים מפתיעים לנוכח העובדה שרק לפני קצת יותר מחצי שנה, אחרי הסגר השני, הישראלים טסו בהמוניהם לכל יעד שקיבל אותנו. זה התחיל עם יוון בספטמבר, אליה טסו המונים למרות לא מעט בירוקרטיה שהיה צריך לעבור ובדיקות קורונה. באוקטובר היו אלה איסטנבול, סופיה ובלגרד, שרחובותיהן התמלאו בישראלים . בחברת ישראייר, שהפעילה קו טיסה יומי לבלגרד, ציינו בזמנו שהטיסות מלאות שבועיים קדימה.
הטירוף לא נגמר כאן. בנובמבר היתה זו איי סיישל שנפתחה לישראלים והפכה ליעד הכי חם. בכל מלון באי האקזוטי שמעו רק עברית. והשיא היה כמובן בדצמבר, אז החלה רכבת אווירית לדובאי, כש-66 אלף ישראלים טסו ליעד החדש בחודש אחד וההרגשה היתה שכולם שם. "מוקד ההזמנות שלנו מוצף בבקשות לטוס לדובאי", ציינו בחברות הנסיעות השונות.
אבל אז הגיע הסגר השלישי בארץ, במקביל לגל תחלואה נוסף בעולם וכמות התיירים ירדה בהדרגה עד אשר הוחלט לסגור את נתב"ג לטיסות. וכעת, למרות שהכל מתחיל לחזור לקדמותו, הישראלים כאמור, עדיין לא מסתערים על חופשות בחו"ל כפי שקרה בפעם הקודמת.
הישראלים יותר זהירים הפעם
"נתב"ג פתוח אבל הישראלים לא ממהרים לטוס לשום מקום", הסביר לנו גורם בנתב"ג. "הם מעדיפים להישאר בבית. בין השאר בגלל שביעדים שהם אוהבים, התחלואה של הקורונה עדיין גבוהה מאוד והם חוששים לסכן את חייהם ולהידבק במחלה. שלא לדבר על כל הפרוצדורה של בדיקות הקורונה והעיכובים בטיסת ההלוך ובחזרה לארץ. לכן המספרים של הטסים נמוך מאוד".
ד״ר עוזי פרוינד פיינשטיין, מומחה לכלכלת תעופה ומרצה במכללה האקדמית כנרת, מוסיף: "למרות שהציבור הישראלי התחסן במספרים מרשימים מאז תחילת מבצע החיסונים (בעיקר בקבוצות הגיל המבוגרות יחסית), הוא אינו מציף כעת את הטיסות לחו"ל, ונתב"ג אינו עמוס יחסית בימים אלו באופן שמבטא זאת. יש לכך מספר סיבות אפשריות: הראשונה, היקף התחלואה הגבוה באירופה אשר נמצאת בגל התפרצות חדש המוביל לכך שמדינות אלו אינן מאפשרות כניסה חופשית לשטחן ודורשות בידוד ארוך יחסית. סיבה נוספת היא החשש מווריאנטים חדשים של וירוס הקורונה. סיבה שלישית היא היעדר חופשות בתקופה זו של השנה. תעשיית התיירות באירופה ובמקומות שונים בעולם גם לא חזרה לגמרי לעצמה, ואנחנו רואים התאוששות איטית יחסית של צד ההיצע.״
יש לציין שגם אחרי הסגר השני, לא מעט מדינות דרשו בדיקות קורונה ומילוי טפסים שונים שמאוד הקשו על ההגעה אליהן. בנוסף, יעדים כמו טורקיה תמיד היו עם רמת תחלואה גבוהה, אך הישראלים לא חששו להגיע לאיסטנבול הפתוחה בזמנו. נראה שהפעם, אחרי שנכנסנו לסגר שלישי והחלו להופיע סוגי קורונה חדשים, כולם זהירים הרבה יותר.
סיבות נוספות, שחלקן לא היו בפעם הקודמת, הן הבעיות הכלכליות וחוסר האפשרות לטוס עם ילדים מתחת לגיל 16 לחו"ל. "את כל הכסף בזבזנו באילת בחג הפסח. היינו כל המשפחה בליל הסדר במלון בעיר. נניח שהיה לנו כסף לאיפה היינו טסים? חוץ מישראל יש קורונה בכל אירופה", הסביר יחיאל מבאר שבע.
"הישראלים מרגישים נכון לעכשיו הכי בטוחים בארץ. בגלל שנת הקורונה מרביתם העדיפו לטייל בתחומי ישראל. פתאום גילו את החניונים באתרי הטבע, שמורות טבע, אפילו אלה שטסו לחו"ל על בסיס קבוע התאהבו בארץ ועשו טיולים בחוצה ישראל", טוענת סוכנת בחברת נסיעות המתמחה בנופשים בארץ. "יש עלייה של מאות אחוזים בביקושים לבתי מלון וצימרים בארץ מה שלא קרה בעבר. הישראלים מעדיפים לשבת על הגדר ולראות מה קורה במדינות העולם ואז כשהתמונה תתבהר הם יטוסו. למה טסו אז לדובאי? כי זו הייתה תופעת העדר. עובדה שעכשיו מספר הנוסעים לשם דליל כבר כמה שבועות. הישראליים יעדיפו את בורגס וורנה וכרתים שעדיין סגורות".
על פי חברת הנסיעות גוליבר יום העצמאות 2021 הינו בסימן עליה גבוה בהזמנות לנופש בישראל. מנתוני האתר עולה כי קיימת עליה של 80 אחוזים בהזמנות למלונות בישראל לעומת 2019 (לפני הקורונה). הביקושים מגיעים בין היתר בגלל מגבלות ההתקהלות במסיבות ובמות פתוחות ברשויות ובנוסף, נופש בחו"ל עדיין לא חזר להיות מבוקש כפי שהיה לפני הקורונה. "אנו רואים שהיעדים המבוקשים לנופש בארץ עם אילת, ים המלח וכן נופש כפרי בצפון כולל צימרים ואירוח קיבוצי", אומר זיו רוזן, מנכ"ל קבוצת גוליבר.
"מחודש לחודש נראה גידול בנוסעים שיוצאים"
על אף הנתונים הנמוכים, בחברות הנסיעות מאמינים שכשיותר יעדים יהיו מחוסנים וההגבלות יוסרו, הישראלים יחזרו לחו"ל בהקדם. כל למשל יוון, שעונת התיירות בה אמורה לחזור במאי, צפויה להיות היעד החם הבא. על פי אתר גוליבר, מתחילת חודש אפריל קיימת עליה של 150 אחוזים בחיפוש טיסות לחו"ל לעומת חודש מרץ.
"כיום עם התקדמותו של מבצע החיסונים בישראל, אט אט אנו כחברה וכמדינה חוזרים לשגרה ולכן אנחנו רואים שיש פחות טסים בשלב זה, בין היתר בעקבות החזרה למקומות העבודה, העלייה בכמות האטרקציות ועוד", אומר יהודה זפרני, מומחה תיירות ותעופה ומנהל תחום התיירות של מועדון הצרכנות הוט. "אך אל דאגה, אנחנו רואים במועדון הצרכנות הוט כי ישנו ביקוש גדול מאוד לחבילות נופש, טיסות, ועוד. אנחנו מאמינים שמחודש לחודש נראה גידול בתנועת הנוסעים שיוצאים לפי קצב פתיחת השמיים ואישורי כניסה ממדינות נוספות וממליצים לאנשים לא לחכות ולהזמין כבר עכשיו את החופשה.
"סיבה נוספות לכמות הנמוכה של הטסים היא תיירות הפנים שבעקבות משבר הקורונה המציאה את עצמה מחדש, בעיקר מכורח הנסיבות, ואנחנו רואים את העלייה המשמעותית למול שנים קודמות ומאמינים שתיירות הפנים בישראל, תמשיך ותתפתח גם לאחר המשבר. ישראלים רבים גילו את תיירות הפנים ובמקום נופש באחד מאיי יוון, קפריסין ועוד, בחרו בנופש באילת, בפארקים השונים ובשמורות הטבע בישראל ואני מאמין שנמשיך ונראה את מגמה זו גם לאחר הקורונה."