לרובנו לוקח לנו קצת זמן להתאושש מטיסות, בעיקר אם מדובר בטיסה ארוכה ובהבדלי שעות בין היעדים. אבל יש גם תופעות שנגרמות לגוף שלנו במהלך השהייה באוויר, שאנחנו בכלל לא מודעים להן. הנה שבעה דברים נפוצים שעוברים על הגוף שלכם בזמן טיסה.

1. מאבדים את חוש הטעם

לא חשבנו אי פעם שנגיד את זה, אבל אי אפשר להאשים את הטעם הלא ברור של האוכל במטוס. במחקר שנערך בשנת 2010 (לבקשת חברת התעופה לופטנזה) והתפרסם ב-Huffington Post, נתגלה כי אנחנו מאבדים את חוש הטעם שלנו במהלך הטיסה. האוויר היבש במטוס יכול לאדות את הריר שבאף, ולחץ האוויר עלול לגרום לקרומים להתנפח, שני גורמים אשר מונעים מהנוסע לזהות את ריחות האוכל, שכל כך חיוניים לטעם. העובדה הזו בעייתית לא רק עבור נוסעים, אלא גם עבור השפים של חברות התעופה. באותו מחקר נמצא שהתחושה של מליחות ומתיקות יורדת בעד 30 אחוז כשהמטוס נמצא בגובה. זוהי הסיבה שחברות התעופה בוחנות את המנות שלהן בטיסות או בסביבה דומה עם לחץ מדומה וזו גם הסיבה לכך שהשפים מעמיסים את המנות בתבלינים, ביניהם הל, עשב לימון וקארי.

2. לחץ הדם יורד וגורם לעייפות

אם לרגע חשבתם שאלה הכסאות הנוחים במטוס שגורמים לכם לרצות לשקוע בשינה מתוקה, תתפלאו לגלות, אבל מדובר בירידה בלחץ החמצן. בגבהים של בין 914 ל-1,828 מטרים החמצן נספג פחות טוב במערכת הדם. כמו שכל חובב סקי יודע, זה יכול לגרום לסחרחורות, עייפות וירידה בחדות המחשבה. וגרוע מכך, אנחנו גם נשארים לשבת במקום במשך שעות במטוס. כפי שאומר ג'פרי סוונטק, המנהל הראשי של האגודה הרפואית לתעופה: "בטיסה ארוכה יש קפאון משמעותי בזרימת הדם. הדם לא זורם כפי שהוא צריך, מה שיכול להפחית את רמות החמצן".

נוסע במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ג'ט לג, אבל לא רק | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako חופש:

מסע תענוגות: איך נראית חופשה ב-300 אלף שקל
זה הזמן: כך תשיגו כרטיס טיסה לניו יורק בזול
חיים בגן עדן: תמונות מהאי שנבחר ליפה בעולם

3. הידיים והרגליים מתנפחות

כשיושבים במשך זמן רב, דם מצטבר ברגליים ובכפות הרגליים וולאחר כמה שעות הנפיחות מתחילה להראות אותותיה. במקרים קיצוניים, המצב יכול להסלים עד לקרישי דם. המטרה היא לדחוף את הדם הזה חזרה מהרגליים ללב שלכם. מתחו את הרגליים ככל הניתן כדי להזרים את הדם מעלה - זה יעזור גם להעלות את רמות החמצן בגופכם ולהילחם בתחושת העייפות.

4. גזים, כאבי שיניים וראש

ככל שהמטוס עולה ורמת החמצן יורדת, הגזים במעיים שלכם מתרחבים. אתם עלולים לחוש מלאות באזור הבטן, כך שאם אתם צריכים לשחרר גזים - עשו זאת על מנת למנוע נפיחות וכאב בבטן. תופתעו לשמוע שתנודות גז עלולות גם להשפיע על האוזניים שלכם. בזמן נחיתת המטוס, הצינור שמכניס ומוציא אוויר כדי לשמור על הלחץ של המטוס לא עובד במהירות מספקת, כך שאוויר לא יכול לעבור והאוזניים שלכם עלולות להרגיש את הלחץ. זאת הסיבה שפיהוק ובליעה יעזרו – הם יכולים לפתוח את הצינור, לאפשר לאוויר לזרום ולאוזן שלכם לחזור ללחץ הנורמלי שלה. האוויר גם יכול להיתקע באזורים אחרים כמו השיניים ולגרום לכאב שיניים וסינוסים ולהוביל לכאב ראש לא נעים.

5. המוח לא מקבל את הפרשי השעות

בכל פעם שאתם עוברים שניים או שלושה אזורי זמן בטיסה, כנראה שתסבלו מייעפת (ג'ט לג), משום שהמוח שלכם קולט את הדפוס של אור וחושך. אולם, האפקטים מופחתים כשאתם טסים מהמזרח למערב. הגוף שלכם באופן טבעי מעדיף את מחזור היממה שהינו כ-25 שעות במקום 24 שעות. כשאתם טסים ממזרח למערב אתם מוסיפים שעות לשעות היום שלכם ומביאים אתכם לחשיפה של כ-25 שעות לאור. זאת הסיבה ש"אנשים שטסים לכיוון מערב באופן קבוע מתפקדים כמעט בלי שום בעיה בחוף המערבי", אומר סוונטק.

6. גוברת הסכנה לחלות בסרטן העור

לחץ אוויר ואוויר ממוחזר ויבש מייד גורמים ליובש בעור שלכם. אבל אל דאגה, ישנם לא מעט תחליבים וקרמים שיכולים לאושש את העור מיד בתום הטיסה. הכלל הראשון, אותו מיישמים דיילים ודיילות, הוא לשתות הרבה מאד מים כדי לוודא שהעור לא מתייבש. דאגה גדולה מזו התגלתה במחקר מדעי לאחרונה גילתה שטייסים ודיילים נמצאים בסכנה גבוהה יותר לחלות בסרטן העור באופן יחסי ליתר האוכלוסייה. ייתכן והסיבה נובעת מכך שהחלונות במטוס לא מונעים כראוי את החדירה המזיקה של קרני ה-UV, שהינם חזקים הרבה יותר בגובהים.

נוסעים במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גזים מכף רגל עד ראש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

7. אתם מתייבשים

האוויר במטוס מאד יבש, מסביר סוונטק, ובאופן טבעי, הלחות תעבור ממקומות של ריכוז גבוה (כמו הפה שלכם) לאזורים עם ריכוז נמוך. שאיפת כל האוויר הלח הזה משמעה אובדן נוזלים. זאת הסיבה שמתייבשים בטיסה ולכן מרגישים צורך עז לשתות. מיץ עגבניות שהינו לרוב משקה מאד מלוח ירגיש פחות מלוח בגובה, שם כאמור חוש הטעם שלנו לא מתפקד כשורה.