כלניות ביואב יהודה (יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל)
ירוק-אדום. מהר, לפני שהכלניות ייגמרו | יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל

הטבע המתפרע בשפלת יהודה אינו יודע גבולות ולא עוצר באדום, בצהוב ובירוק (וגם לא בוורוד, בסגול ובלבן). זוהי רק סיבה אחת לצאת לדרך. השנייה היא שבריח האפרודיזיאק האביבי מתערבבים ניחוחות תבשילים, או בקיצור - פסטיבל האוכל השנתי של אזור יואב-יהודה יוצא לדרך, ונותן תירוץ טוב לטייל באזור במשך כל סופי השבוע של מרץ.

בבוקר שבו יצאנו לטיול המקדים עוד ירד גשם מדאיג, אבל בתוך שעה הוא התחלף בשמיים תכלכלים. רשמנו ניצחון קטן ופשטנו על מרגו, בית קפה מתקתק בקיבוץ צרעה, שעוצב בניחוח הרטרו הכה אופנתי. שנדלירים, מחרוזות ורדים, נרות ופריטים של פעם הם חלק מהתפאורה. מ"קיר הסבתות" מביטה אלינו אצולת הקוקו והסרפן - הסבתות של חברותיה של אורלי לוק, מבעלות המקום (שקרוי על-שם סבתה). בשישי בבוקר מוגש בראנץ' מפתיע בשפע ובטעמים, ואם תצליחו לטעום מהכול אני אוכל את הכובע (ואת השאריות). נסו את הבריק, עלה בצק דקיק ממולא בביצת עין (14:00-09:00, בתיאום בטל' 050-8504085).

חבל עדולם קיבל אותנו באהבה. תא השטח המשתרע בין המושבים גבעת ישעיהו, צפרירים, נחושה ואדרת עטה פריזורה חורפית מחממת לב. הכניסה הראשית לפארק היא מכביש 38 בפיצול לכביש 3544 המוביל למושב צפרירים, שבו קפצנו לביקור ב"גלריה של סבא". נסים לוי הוא אמן שמפסל בשאריות ברזל דמויות, בעיקר של בעלי חיים, משעשעות ומלאות הומור. בחצר הענקית אפשר ללכת לאיבוד, ואז לגלות את CAJA , השוקולדייה של בתו גליה. אם לא תספיקו להשתתף בסדנה, נסו לפחות כמה מהטרפלס המפתים (הל ואגוזים מסוכרים - חובה; טל' 052-3404536).

מכאן ועד ללב פארק עדולם הדרך קצרה. שבילים רבים תופרים את שטחי הפארק, מרביתם מתאימים לכל רכב. בראשי הגבעות נותרו שרידי יישובים עתיקים, ובעמקים משתולל אחו ירוק משובץ כתמי פרחים ססגוניים. הכלניות, הרקפות והעיריות כבר כאן, ואוטוטו יצטרפו להילולה צבעונים, נוריות, תורמוסים וסחלבים. פסטורליה במיטבה.

סושי לדר של אביטל סנג-חורש (יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל)
סושי לדר של אביטל סנג-חורש | יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל

מי שזוכר את שנותיו הראשונות של הפסטיבל יודע שהבסיס הקולינרי (המוצלח, בדרך כלל) היו מאכלי עדות - כורדיים, מרוקאיים, תימניים, קוצ'יניים - שהוכנו במטבחיהן האותנטיים של האימהות ושל הסבתות. כל אלה עדיין פעילות במיזם, וטוב שכך. מה שיפה הוא שבכל שנה מצטרפים אליהן בשלניות ובשלנים צעירים, שמכניסים חדשנות ורעננות. השפית אביטל סבג-חורש, למשל, יקירת האוכל הבריא, חברה במיזם מיוחד לשי זכאי, אמנית אקולוגית, ויחד הן מפעילות את "הדרך הירוקה" - שילוב של אמנות וקולינריה. אביטל הדגימה פויקה בריאות עם טופו, שורשים וגריסים, והשוס - דפי לדר מאפרסמון שהכינה במו ידיה. את אצות הסושי היא החליפה בלדר, וגלגלה בעלים הכתומים מקלות מירקות טריים, אבוקדו וממרח קשיו ממכר. התוצר מדהים בפשטותו ובטעמו, ועורר מיד דרישה בהולה לעוד (פרטים בטל' 054-2511127).

חזרנו דרך גבעת ישעיהו כדי ללגום משהו. שם פגשנו בשלני בירה שמפיקים בתנאים ביתיים בירת בוטיק איכותית. תוכלו לטעום בחגיגת בירה שתתקיים כאן ב-18-19 במרץ.

זו גם הזדמנות להכיר את פיצ'ונקה, מסעדת בשרים במושב נס הרים. אם מזג האוויר מאפשר, שבו בנוף הנשקף מהמרפסת. הכינו מקום בבטן כי גם המנות הראשונות שוות (כל השבוע 23:00-10:00, סגור בשבת; טל' 02-5799904).

פארק עדולם (יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל)
פארק עדולם. עכשיו בשיא יופיו | יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל

אבל, כמו תמיד, השילוב ההורס של אוכל וטבע - מנצח. בפסטיבל אפשר לקנות אוכל ולהתפקנק בשלווה בחיק הבריאה. בירקנייה של רוני בתלמי יחיאל תוכלו להשלים את החבילה בירקות גורמה שגדלים בתנאים מוקפדים: אפונה סינית, פלפלים מיוחדים, זני שרי ועוד (שישי 15:00-10:00, טל' 08-8506272).

פויקת טופו (יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל)
פויקת טופו. בישול שטח בסגנון מקרוביוטי | יח``צ: אורלי גנוסר, קק"ל

השפע גדול - ממאפיות בוטיק, דרך מאכלים קוצ'יניים ועד אסאדו ארגנטיני. אם קשה לבחור היכן לבקר ומה לטעום, אפשר להצטרף לסיורים המאורגנים שיתקיימו מדי שישי בבוקר. בכל שבוע יטייל אוטובוס נהנתנים בשלושה מוקדי מזון - חוות צאן, מטבח אתני, מבשלת בירה או יקב, שבהם תוגש ברוחב לב הגסטרונומיה הייחודית. מחיר סיור, כולל הסעה, מדריך וטעימות - 90 שקלים; להזמין מראש בטל' 08-8502240.

טיולים בשפלה ובהרי ירושלים
כמה יעלה לכם צימר בפסח? הרבה מאוד