אספנו עבורכם רשימת אתרים נעימים וקלים לגישה, המסודרים לפי סדר נוח לביקור. כדי להימנע מעומס מטיילים ופקקים, אנו ממליצים לכם להתחיל לטייל בבוקר בעין פרת, משם סעו עוד מזרחה לקאסר אל יהוד שליד יריחו, אחר כך עלו צפונה עם כביש 90 וסיימו את היום במגלש מים וברכה מרעננת בעין עוג'ה.

>> לפייסבוק של mako חופש

שמורת טבע עין פרת (ואדי קלט) – טיול אל מעיינות ונזירי המדבר

המסלול המדהים בשמורת טבע נחל פרת מתחיל בהליכה רגלית במורד הצלע הדרומית של הוואדי המרשים עטור המצוקים הזקופים. מולכם נופי בראשית עוצרי נשימה, עופות נודדים יחלפו מעל לראשכם, וברי המזל גם יזכו לשמוע את קריאת הקוקייה. בחלקו התחתון של הוואדי תמצאו בריכות מים מתוקים וזכים, עם דגיגונים השוחים במים, נחל קטן זורם שנעים ללכת בו וחורשת אקליפטוסים נעימה עם שולחנות ישיבה. באתר שירותים, מים וחנייה מסודרים. ואם שאלתם אם לא מסוכן לטייל בוואדי קלט? התשובה היא ששמורת עין פרת היא גן לאומי מאובטח הקולט אלפי מטיילים ביום ולא נרשמו בו אירועים ביטחוניים.

מיקום כללי: ליד הישוב עלמון (ענתות)
ציוד: נעלים להליכה, כובע, שתייה מרובה, מצלמה, בגד ים, ביגוד להחלפה
תשלום: מבוגר 29 שקלים, ילד 15 שקלים.
אופי המסלול: הלוך וחזור או טיול אורכי הכולל הקפצת מכוניות
אורך המסלול: כ-1 ק"מ
צבע סימון שבילים: כחול
משך הטיול האורכי: כשעה וחצי בנחת
התאמה: לכל המשפחה
עונה: כל העונות
לניווט לאתר רשמו ב-Waze: עלמון. לאחר הכניסה בשער הצהוב של הישוב עלמון (ענתות) חפשו את השילוט החום המורה ימינה לכיוון שמורת עין פרת.

פרטי המסלול
מסלול אורכי (הדורש הקפצת מכוניות): הורידו את המטיילים ליד שער השמורה וקופות האתר. הקפיצו רכב מאסף אל החניון התחתון. התחילו את הטיול הרגלי ליד שער השמורה. היצמדו אל סימון השבילים הכחול היורד לכיוון צפון על הצלע הדרומית של נחל פרת, הוא ואדי קלט זה הידוע. הירידה אורכת כחצי שעה. רוב השביל נוח ועביר לכל המשפחה. ילדים קטנים או מבוגרים יצטרכו מעט עזרה במכשולי סלעים אחדים. כשתגיעו אל בסיס הוואדי תגלו משמאלכם פתח של מערה ענקית. בהמשך תראו חצר מוקפת חומה וגדר ובה מנזר קטן (המנזר פתוח לביקורי קהל רק בשבתות בין השעות 09:00-12:00). רדו עוד קצת ותגיעו אל הנחל.

כאן תמצאו את עצמכם מול הברכה הגדולה והמעניינת ביותר. במקום זה אפשר לרחוץ ולשכשך במים הצלולים. במקום עצי אקליפסטוס גבוהים הנותנים צל ואווירה קסומה. לאחר השכשוך במים המשיכו ללכת לכיוון מזרח (ימינה) על השביל או בתוך המים עד לחניון האקליפטוסים. כאן כבר תמצאו שולחנות פיקניק, שירותים נקיים, מי שתייה וחנות נוחות ומזנון. הרכב המאסף ימתין לכם בחניון התחתון המצוי במעלה הכביש כעבור כ-100 מ'.

מסלול הלוך וחזור (ללא הקפצת מכוניות): אם אתם מעוניינים ללכת הלוך וחזור, רדו עם הרכב אל החניון התחתון. מן החניון רדו רגלית אל הנחל דרך הכביש או בשביל בשטח לפי השילוט: "עין פרת – שביל הנרקיסים". במהרה תמצאו את עצמכם בחניון האקליפטוסים. שם תמצאו מים זורמים בנחל, שולחנות פיקניק, שירותים נקיים, מי שתייה וחנות נוחות ומזנון. מן החניון צאו לטיול קצרצר לכיוון מערב לאורך הנחל. לכו במים או על השביל עד לברכה הגדולה בה ניתן לשכשך. אל תשכחו להביט על המצוקים המופלאים והזקופים של סלעי הגיר המקיפים אתכם והסוגרים על הערוץ באווירת הוד.

הרחבה למיטיבי לכת
אם אתם מעוניינים ללכת רחוק יותר, המשיכו מחניון האקליפטוסים לכיוון מזרח עם הסימון האדום. המסלול עובר בחלקו הדרומי של הנחל, תעברו ליד בוסתנים יפים, ליד אמת מים קדומה ובתי משאבות מתקופת המנדט. לכו בשביל מזרחה כמה שתרצו ומשם חזרו באותה הדרך בחזרה אל החניון (ואם תלכו ממש הרבה, אחרי כ-5 ק"מ תגיעו לעין מבוע - עין פואר).

מידע נוסף
נחל פרת מתחיל את דרכו במרומי רכס רמאללה והוא חותר את דרכו מזרחה ועובר בגבול שבין מדבר יהודה ומדבר בנימין. לאורך הנחל בוקעים מעיינות אחדים: עין פרת, עין מבוע, עין קלט. בכולם מים טובים ומתוקים. הנחל עובר בתחומי העיר יריחו ומסיים את דרכו בנהר הירדן סמוך ליריחו.

כבר בעת העתיקה ידעו לנצל את המים הטובים שבנחל והובילו את מי המעיינות על גבי אמות מים ארוכות והישקו בהם את שטחי החקלאות של בקעת יריחו. בעת החדשה הבריטים השכילו לשאוב את מי המעיינות של עין פרת ועין מבוע והובילו אותם אל ירושלים הבירה.

קאסר אל יהוד  (צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling)
קאסר אל יהוד | צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling

קאסר אל יהוד – טבילה מרעננת וטהורה במי נהר הירדן הקדוש

המסלול באתר הטבילה, קאסר-אל-יהוד המקודש לנוצרים, עבר טיפוח בשנים האחרונות והפך לאתר נעים ונוח לרחצה וטבילה בירדן. גם אתם תוכלו להיכנס לרחוץ בנהר הירדן הקדוש. מי הירדן זורמים כאן במתינות נעימה וגובה המים מגיע עד גובה המותניים. באתר נקודת תצפית טובה אל הצד הירדני של הירדן, ובו מנזרים, כנסיות ואתרי לינה לצליינים נוצרים המגיעים לטבול בנהר הירדן מצדו המזרחי של הנהר.

במרכז הנהר, במרחק נגיעה ממש, עובר הגבול בין ישראל לירדן. על פי המסורת הנוצרית המקום מזוהה עם האתר בו טבל יוחנן המטביל את ישו בירדן לפני כ-2,000 שנה. מסיבה זו הוא מושך אליו המוני צליינים נוצרים מכל העולם. באתר הטבילה המחודש תמצאו שולחנות לישיבה, שירותים, מלתחות נוחות, מים, חנות מזכרות וקיוסק צנוע ומגרש חנייה רחב.

מיקום כללי: סמוך לכביש 90, כ-8 ק"מ ממזרח ליריחו
ציוד: בגדים צנועים לכניסה למים, ביגוד להחלפה, מצלמה
תשלום: ללא
אופי המסלול: אתר נקודתי
משך הביקור: כשעה
התאמה: לכל המשפחה
עונה: כל העונות
לניווט לאתר רשמו ב-Waze: קאסר אל יהוד

קאסר אל יהוד  (צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling)
ממש על הגבול עם ירדן | צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling

פרטי המסלול
עזבו את המכונית בחניון וצאו אל האתר עם ציוד כניסה למים וביגוד להחלפה. צעדו לכיוון מזרח אל הירדן, רדו במדרגות הנוחות אל מורד הנהר. בנהר תראו נוצרים טובלים בנהר עם ביגוד לבן, המסמל טוהר ותחייה. לעיתים הם יבורכו על ידי כומר ביציאתם מהמים. כאן תוכלו גם לצפות בצליינים נוצרים היורדים לטבול במי הירדן בצדו הירדני של הנהר. גם אתם תוכלו להיכנס לשחות ולטבול בירדן וליהנות מהמים הקרירים. גובה המים מגיע עד למותניים והזרם קל ונוח לרחצה. אם לא תרצו לטבול בירדן בעצמכם, תוכלו פשוט לשבת על הבלקון המוצל ולצפות בעניין בנעשה בנהר הקדוש.

במקום זה הגבול בין ישראל לממלכת ירדן, העובר באמצע הירדן, נמצא ממש במרחק נגיעה. חיילים ישראליים שומרים ומשגיחים על הנעשה ממערב לנחל וחיילים ירדניים צופים מצדו המזרחי של הנהר. ולא, זה לא מקום טוב לחצות בו את הגבול לכיוון ירדן.

מידע נוסף
אתר הטבילה בהר הירדן שמצפון לים המלח הוא אתר בעל חשיבות רבה ביותר בעולם הנוצרי, והוא נחשב לשלישי בקדושתו לעולם הנוצרי (לאחר כנסיית המולד בבית לחם וכנסיית הקבר בירושלים).

מסורת יהודית מזהה את האתר עם המקום בו חצו בני ישראל את הירדן עם כניסתם לארץ ישראל לאחר 40 שנות נדודים במדבר עם צאתם ממצרים: "וַיַּעַמְדוּ הַכֹּהֲנִים נֹשְׂאֵי הָאָרוֹן בְּרִית־יהוה בֶּחָרָבָה בְּתוֹךְ הַיַּרְדֵּן הָכֵן; וְכָל־יִשְׂרָאֵל, עֹבְרִים בֶּחָרָבָה, עַד אֲשֶׁר־תַּמּוּ כָּל־הַגּוֹי, לַעֲבֹר אֶת־הַיַּרְדֵּן (יהושע ג', י"ז).
גם היעלמותו של אליהו הנביא ועלייתו במרכבות האש השמימה מול עיניו המשתאות של אלישע תלמידו, מיוחסת לאתר זה הסמוך ליריחו: "וַיָּרֶם אֶת-אַדֶּרֶת אֵלִיָּהוּ אֲשֶׁר נָפְלָה מֵעָלָיו וַיָּשָׁב וַיַּעֲמֹד עַל-שְׂפַת הַיַּרְדֵּן" (מלכים ', ב', יג').

תולדות האתר בעת החדשה
עד מלחמת ששת הימים בשנת 1967 השטח היה בשלטון ממלכת ירדן והיה שוקק פעילות. צליינים נוצרים ותיירים רבים הגיעו לאתר וטבלו בו. אחרי מלחמת ששת הימים, בשנת 1968, נאסרה גישה לאתר משום שהאזור היה מעבר לגדר המערכת ובשטחו של אזור צבאי סגור. לאחר שנת 2000 נעשו במקום עבודות פיתוח לקליטת קהל, ובשנת 2011 נפתח האתר באופן קבוע לביקורי קהל.

כיום ניתן להגיע לאתר בשעות הפתיחה של הגן הלאומי. בקיץ בימים א'-ה' ושבת 8:00-17:00, ימי שישי וערבי חג 8:00-16:00.

עין עוג'ה  (צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling)
המגלשה בעין עוג'ה. אל תנסו אפילו | צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling

עין עוג'ה – מגלשת מים אדירה בלב המדבר

עין עוג'ה הוא אתר מים ייחודי. באתר תמצאו את מגלשת המים הארוכה בארץ (לפחות כך אומרים) שאורכה יותר מ-100 מטרים. המים שוצפים במרץ רב במגלשה ונופלים אל בריכה ארוכה שלמרגלותיה. המים בבריכה עשויים להגיע לגובה של מטר וחצי והם ראויים ונעימים לרחצה - חובה להיכנס למים רק עם נעלים ולא יחפים. המגלשה עצמה עשויה בטון גס ובו בליטות רבות, רוחבה כחצי מטר והיא נטויה בזווית חדה מאוד, עליה המים דוהרים. יש אמיצים שנוהגים לגלוש עליה, אבל רוב המבקרים נמנעים מהגלישה מחשש לפציעות, קריעת הבגדים ומחשש מהמים השועטים בעצמה במדרון התלול. ראו הוזהרתם: כמעט כל מי שגלש במגלשה זו נפצע וקרע את בגדיו.

מיקום כללי: כ-2 ק"מ מזרחית ליישוב ייט"ב
ציוד: כובע, שתייה מרובה, מצלמה, בגד ים
תשלום: ללא
אופי המסלול: נקודתי
משך הטיול הביקור: כשעה כולל פיקניק
התאמה: לכל המשפחה
עונה: כל העונות
לניווט לאתר רשמו ב-Waze: עין עוג'ה. מכביש 90 פנו מערבה לכיוון ייט"ב, המשיכו כ-5 ק"מ ומימין תראו את המגלש והברכה שלמרגלותיו.

הערות: לרוב בימי חול לא מבקרים באתר עוד ישראלים ולכן מומלץ להצטייד בנשק. בימי החג צפויים להיות באתר ישראלים נוספים והרגשת הביטחון תהיה נוחה למרות זאת, לא מומלץ להשאיר רכב ללא השגחה.

 

פרטי המסלול
החנו את הרכב בקרבת הברכה. רדו עם ציוד כניסה למים. תוכלו להסתובב מעט לאורך אמות המים המוליכות מים מהמעיינות לאורך נחל ייט"ב. אפשר לערוך פיקניק לצד הבריכה בצל עצי שיזף.

מידע נוסף
נחל ייט"ב (ואדי עוג'ה) מתחיל את דרכו במורדות הר בעל חצור שבצפון השומרון, משם הוא יורד במעוק עמוק המצוי מזרחית לבקעת סמיה. אורך הנחל כ-13 ק"מ ולאורכו נובעים שני מעינות גדולים: עין סמיה ועין עוג'ה בו תבקרו. 

הכותבת היא ד"ר ענת אביטל, מנכ"לית מטיילים עם ענת - Traveling

>> באילו אתרי תיירות ביקרתם בארץ? בדקו את עצמכם
>> איך זה מרגיש לישון במלון הכי יוקרתי בתל אביב?