אחד היתרונות בחיים במזרח התיכון הוא העובדה שאנו יכולים ליהנות מאור וחום השמש רוב ימות השנה. עם רדת הלילה, היינו אמורים ליהנות מהיופי הטבעי הגלום ביריעת שמיים זרועת כוכבים, אבל ההנאה הזו נעדרת מחייהם של רבים מאיתנו. הערים בהן אנו חיים שטופות בתאורה לילית זוהרת, המונעת מאיתנו לצפות בכוכבים.

אי אפשר לדבר על מטאורים, בלי לדבר גם על זיהום האור המלאכותיבזמן שעיניכם יוצפו באור שבא מהטבע, ד"ר נעם לידר, מנהל אגף אקולוגיה ברשות הטבע והגנים חושף בפניכם כמה עובדות על האור (הטבעי והמלאכותי) שכדאי לדעת:

אם כל השעונים – " מרגע שכדור הארץ והשמש נוצרו לפני 4 וחצי מיליארד שנה יש תנועה מדויקת של כדור הארץ סביב הציר שלו במהלך 24 שעות ובמשך 365 סביב השמש. השעון מדויק באופן כזה שכל היצורים על כדור הארץ התפתחו כדי להכיל את אותו: נדידת ציפורים, רביית אלמוגים, פריחת הפרחים והבשלת הפירות, כל החיים נעים סביב מחזוריות של אור וחושך כבר 4.5 מיליארד שנים".

צבי הים נמשכים אל אורות מלאכותיים – "צבי ים אשר בוקעים מהביצים על החוף נמשכים לנקודה הכי בהירה באופק, שאמורה להיות באופן טבעי אור הירח על המים או נצנוץ הכוכבים על גלי הים. אך כאשר חופי הים מוארים בלילה בפנסים בגלל מקומות בילוי שממוקמים שם, צבי הים נמשכים לאורות הללו, הולכים בטעות לעבר החוף ונדרסים או נאכלים על ידי הכלבים או שועלים".

זיהום האור הורג את הציפורים – "בזמן הנדידה, הציפורים מנווטות לפי אור הכוכבים. בגלל זיהום האור שנוצר מכך שהשמיים מוארים על ידי תאורה מלאכותית בערים הגדולות ולא רואים את הכוכבים, הציפורים לא מבדילות בין כוכבים לפנסים והן סוטות מהמסלול. התוצאה היא שמיליוני ציפורים מתות בשנה בגלל שהאנרגיה שצברו אוזלת והן נופלות בדרך מהשמיים (כשהן נודדות הן מפרקות את מצבורי השומן שצברו למסע לפי חישוב של הגעה בקו ישר), או שהן מתנגשות בבניינים גבוהים ומוארים.

חוסר איזון במיני העטלפים – "ליד עמודי תאורה מתקבצים חרקים רבים המשמשים לחלק מהעטלפים מזון. חלק מהעטלפים לא יתקרבו לאזור זה בגלל מחסום האור, ומינים אחרים של עטלפים, דומיננטיים יותר, ניזונים מהחרקים הללו, מתרבים, ועשויים לדחוק את רגליהם של מיני עטלפים אחרים, ובכך לגרום אף להכחדתם. מה גם שמינים דומיננטיים אלו של העטלפים עלולים להיטרף בעצמם על ידי עופות דורסים".  

ליל מטאורים (צילום: אסטרופן)
מסתפקים באבק כוכבים | צילום: אסטרופן

תאורה דוחה מטמורפוזות של מיני דוחיים – "בשלוליות חורף יש מיני דוחיים שונים (צפרדעים, קרפדות), שעוברים מטמורפוזה מראשן לבוגר. הגלגול וההתפתחות לבוגר הוא תהליך המבוקר הורמונאלית, וברגע שיש תאורה מלאכותית הגלגול מושפע מכך ומתעכב, וחלקם לא גדלים, וכשאין בוגרים, גם הדור הבא נעדר, וחלק מהמינים נמצאים בסכנת הכחדה".

אור ממושך לא טוב גם לבני אדם – "אנשים שפעילים בלילה, והשעון שלהם קצת "הפוך", הגוף לא מצליח לשאת זאת לאורך זמן והדבר מביא לתחלואות: סכרת, השמנת יתר, עייפות כרונית, ועלייה רבה במקרים של סרטן השד והערמונית. אורח החיים המודרני דוחק את החושך, אנו עובדים עם המחשב, או קוראים ספר אלקטרוני, התאורה משדרת לגוף דרך העיניים שזה יום והתוצאה היא שהגוף מרומה.  בלילה אמורה להתקיים בגופנו פעילות  הורמונאלית שונה מאשר ביום. הורמון המלטונין לדוגמא מופרש רק בחושך, לרוב בזמן שאנו ישנים. הורמון זה חשוב להתפחותנו ולשמירה על בריאות הגוף. אך כשאנחנו נמצאים תחת תאורה בלילות, הגוף שלנו ניזוק".  

כמה אנרגיה כדי להאיר? על מנת להשאיר נורה אחת של מאה ואט הדולקת בכל לילה למשך שנה, נדרשת אנרגיה שוות ערך לזו הנוצרת משריפת חצי טון פחם. אם נכפיל זאת במיליארדי האורות שדולקים על פני כדור הארץ, נגיע למסקנה אחת: עלות האנרגיה שאנו צורכים כדי להאיר את הלילה היא אסטרונומית.

מרמים את הטבע – "אנחנו רגילים שתבנית ביצים נחה בכל ימות השנה במקרר. אבל למעשה, תרנגולת הבר (אם תרגולת הבית) היא במקורה חיה עונתית. עונת הרבייה של תרנגולת בטבע היא 3 חודשים מהאביב עד הקיץ. אז איך בכל זאת תרנגולת הבית מטילה ביצים כל השנה? הלולן מרמה אותן על ידי מניפולציה של האור, מספיק לדליק את האור לכמה דקות במהלך הלילה, על מנת "לשכנע" את מוח התרנגולת שזה למעשה יום ארוך (כלומר אביב), והתרנגולות בתגובה מטילה ביצה. כך יוצא שהתרנגולות משקיעות אנרגיה בייצור ביצים 365 ימים בשנה ולא פחות כפי שהיה אמור להיות באופן טבעי, ולכן הן מזדקנת באופן מואץ". 

אור מן השמיים: מופע המטאורים הגדול

ליל מטאורים (צילום: רשות הטבע והגנים)
מכתש רמון. כדאי להתרחק ממרכזי הערים | צילום: רשות הטבע והגנים

בליל חמישי ה-13 באוגוסט, יתקיימו בגנים לאומיים ברחבי הארץ תצפיות על גשם המטאורים בשילוב פעילויות מהנות.

ההיענות הגדולה לפעילות ליל המטאורים הביאה לתפוסה מלאה בחניוני הלילה בכוכב הירדן, אשקלון ומצדה מערב ונסגרה להרשמה.

בחאן בארות הלינה היא על בסיס מקום פנוי- אנו ממליצים להגיע מוקדם על מנת להבטיח מקומכם.
בחאן הנבטי בממשית נותרו מספר מקומות בודדים, יש להתעדכן במרכז ההזמנות ‎08-6280404.

ניתן לבוא וליהנות באופן עצמאי, ללא טלסקופים או הדרכה, מחוויית צפייה בשמיים נקיים וזרועי כוכבים גם בחניוני הלילה: גן לאומי אכזיב, הבשור (אשכול), תל ערד וחי- בר יטבתה.

אנו מאחלים לכם הנאה מחוויה בלתי נשכחת.

לפרטים נוספים: 3639*