1. המדפים מוצפים במסנני קרינה. איך תדעו מהם התכשירים שהכי מתאימים לכם? רכשו תכשיר שעל אריזתו מצוין כי הוא מגן מפני קרינת אולטרה סגולה (UV) משני סוגים: UVB  ו- UVA. קרני UVB גורמות לכוויות ונחשבות כגורם העיקרי להתפתחות סרטני עור. קרני UVA גורמות להזדקנות העור ולהופעת קמטים וכתמים וכנראה מחריפות את השפעתם המסרטנת של קרני UVB. 

2. כמה למרוח? רובנו לא מורחים מספיק. הכלל הוא  צריך למרוח בנדיבות, ולחזור על המריחה כל שעתיים, לפחות, במיוחד אם מדובר בעורם העדין של ילדים.

3. מתי למרוח? עדיף לעשות זאת לפחות 30-40 דקות לפני שיוצאים מהבית ולחזור על פעולת המריחה ברגע שנראה שהקרם נספג לגמרי בעור. במיוחד כשיוצאים לים או לבריכה. יש להימרח שוב כחצי שעה לאחר שמגיעים לים או לבריכה ושוב לאחר כל יציאה מהמים.

4. תמרחו גם אם אתם יושבים בצל: נניח מתחת לשימשיה. כן, קרני השמש מגיעות גם לשם, כי הן מוחזרות מחול הים, ממשטחי בטון או ממי הבריכה.

5. לא רק בחוף הים ובבריכה: הקרינה חזקה במיוחד דווקא כשנמצאים בהרים, כלומר בגובה רב, ובעיקר מקומות בהם יש חול, מים או שלג שמחזירים את קרני השמש.

בחורה מורחת קרם הגנה (צילום: cdwheatley, Istock)
חשוב למרוח בנדיבות, ולחזור על המריחה כל שעתיים. מסנני קרינה | צילום: cdwheatley, Istock
 

6. רק מריחת מסנני קרינה, זה לא מספיק: על פי ההנחיות המקובלות מסנני קרינה הם קו ההגנה האחרון, וצריך להגן על העור באמצעים נוספים (בגדים, כובע, משקפיים) ולשהות בשמש רק בשעות בהן הקרינה נמוכה (לפני 10:00 בבוקר ואחרי 16:00 אחר הצהריים). 

למרות הנטייה ללבוש בקיץ בגדים לבנים או בהירים דווקא בגדים בצבעים כהים, כמו בורדו, כחול ושחור, מסננים את הקרינה. הכי טובים הם  בדי פוליאסטר וכותנה שמבודדים בצורה הטובה ביותר את קרינת השמש (קרני UV).  לעומת זאת בדים אלסטיים, כגון תערובות של כותנה עם ליקרה, שנמתחים ונצמדים לעור וגורמים לבד להפוך לרשת לחדירה לקרני השמש.

המלצה נוספת היא ללבוש גדים מבדים רפויים וארוכים.  ולהקפיד שישארו יבשים: בד רטוב לעומת בד יבש מציע כחצי מכמות ההגנה.

כובעים ומשקפי שמש, כבר הזכרנו?

בחור בים (צילום: jupiter images)
כובעים ומשקפי שמש, כבר הזכרנו? | צילום: jupiter images

7. ותרו על בושם או קרם גוף מבושם -  הם מעלים את רגישות העור לחשיפה לשמש. כך גם שימוש בתרופות מסוימות כמו אנטיביוטיקה, תרופות הרגעה, והורמונים. אם אתם משתמשים באלה, עליכם להישמר שבעתיים.

8. הגנו על העור גם במכונית: השמשה הקדמית של המכונית שלכם מיוצרת מזכוכית מיוחדת שחוסמת עד כ-95% מהקרינה האולטרה-סגולה. אבל החלונות הצדדיים  דקים יותר וחוסמים רק כ-70%. אם אתם נמצאים שעות רבות במכונית, כדאי למרוח מסנני קרינה או לחסום את החלונות הצדדיים באבזרי הצללה.

9. מרחו מסנני קרינה גם בחורף: השמש הישראלית היא ערמומית והיא משזפת גם בעונה הקרה, גם בימים מעוננים, כי העננים לא חוסמים בצורה מלאה את הקרינה האולטרה-סגולה.

מזג האוויר ללא שינוי (צילום: שלומי זיו, חדשות)
השמש הישראלית לא נחה גם בחורף | צילום: שלומי זיו, חדשות

10. הצטלמו - היבדקו במרפאת עור שעובדת בשיטת מיפוי שומות באמצעות צילום דיגיטלי כלל גופי  (Total body photography) בבדיקה מצלמים את העור מכל הזויות האפשריות. מדובר בשיטה לאבחון מוקדם של סרטן עור באמצעות צילום דיגיטלי של נקודות חן (שומות) ונגעים עוריים אחרים בכל הגוף. הצילום הדיגיטלי הראשון משמש כבסיס למעקב בביקורים הבאים. אם נראה לרופא ששומות או נגעי העור השתנו או גדלו בהשוואה לצילום הבסיסי הוא יבצע אבחון האם מדובר בסרטן העור או בנגע שפיר.

מצלמת Reveal  מאפשרת הצצה מתחת לשכבת העור החיצונית, כך שניתן לראות את נזקי השמש התת עוריים, ואת כל הכתמים והקמטוטים. אחרי שתראו מה גרמת לעצמכם, תחשבו פעמיים לפני שתצאו לשמש בלי מסנן קרינה. 

הכתבה נכתבה בסיועה של סתוית סבג - מנהלת מותג סקינגארד, מוצרי הגנה מהשמש.