"יצירתיות היא חלק מה-DNA הרוחני שלנו. ממש כמו שדם הוא חלק מהגוף הפיזי והוא לא משהו שאנו צריכים להמציא - כך יצירתיות היא חלק מהגוף הרוחני שלנו וזה לא משהו שעלינו להמציא", אומרת, עם מידה רבה של מודעות עצמית, ג'וליה קמרון, מחברת רב המכר "דרך האמן".

ג'וליה קמרון (צילום: מארק קורנבלוט,  יחסי ציבור )
"גם הנעליים שלנו הן בחירה יצירתית". ג'וליה קמרון | צילום: מארק קורנבלוט, יחסי ציבור

הספר פורץ הדרך של קמרון יצא לאור לפני 21 שנים בארצות הברית ומאז הפך לרב מכר גם בישראל, לאחר שהוצאת פראג הדפיסו את התרגום שלו לעברית. בשבוע הקרוב תגיע קמרון בישראל ותעביר כאן שתי סדנאות שמטרתן לעזור לנו לשחרר את הרוח היצירתית הנמצאת בכולנו. "בעיניי, יצירתיות מכילה בתוכה לא רק את האומנויות אלא את כל מה שאנו נוטים להגדיר כ'תחביבים'", היא מסבירה בריאיון מיוחד ל-mako. "החיים מלאים ביצירתיות. סוג הנעליים שלנו, הבחירה שלנו בווילונות, הצבעים שעל הקירות שלנו – כל אלו ועוד הן בחירות יצירתיות".

יצירתיות משמחת אותנו

דרך האמן הוא ספר עבודה פשוט לכאורה, שמטרתו לעזור לאנשים להביע את היצירתיות שלהם. קמרון טוענת כי "פחד ופרפקציוניזם הם מה שחוסם לרוב את היצירתיות שלנו. פחד מלא להיות טוב מספיק, פחד מתכונות שליליות רבות שלימדו אותנו שהן נפוצות בקרב אומנים. אנו טועים לחשוב שאומנים הם עניים, נוירוטיים, מרוכזים בעצמם ומבודדים. כל אחת מהאמונות הללו יכולה ליצור חסימה ביצירתיות שלנו".

כדי לעזור לפרק את המחסומים הללו מציעה קמרון בספר שלה שיטה בת שלושה כלים איתם אפשר לעבוד באופן עצמאי. חשוב לציין כי ישנם לא מעט מטפלים ומנחי סדנאות בארץ המלמדים לפי שיטה זו, דבר שקמרון מתירה לכל אחד לעשות ללא קבלת אישור מצידה.

הכלי הראשון הם דפי הבוקר, כלומר כתיבה אינטואיטיבית על גבי שלושה דפים של כל מה שעובר בתוכנו, מחשבות ורגשות. הכתיבה אמורה להיות חסרת שליטה, נטולת ביקורת או עריכה, במטרה לנקות מעצמנו את העומס המנטלי והרגשי, ומכאן לחבר אותנו טוב יותר לעצמנו.

הכלי השני הוא בילוי עם האמן, כלומר עם עצמנו. הכוונה היא להכין רשימה של דברים חדשים שרוצים לחוות, ובכל שבוע לקבוע זמן כדי לחוות אותם. זה יכול להיות צפייה בסרט, ביקור במוזיאון, מפגש עם חברים ותיקים שלא ראיתם הרבה זמן. הדגש הוא על דברים חדשים, שמטרתם להסב לנו הנאה.

הכלי השלישי הוא לצאת להליכה של כ-20 דקות פעמיים בשבוע, זמן שבו מתרחשים באופן טבעי תהליכים של חשיבה והפנמה עמוקים של מה שאנו עוברים בחיים.

השימוש בשלושת הכלים, מסבירה קמרון בספר, יעזור לנו להתחבר לפן היצירתי בחיים שלנו ולהביא אותו יותר ויותר אל היומיום. "יצירתיות היא מתנה מאלוהים, והשימוש ביצירתיות שלנו היא המתנה שאנו נותנים לאלוהים בחזרה", היא מסבירה מדוע כה חשוב להשתמש ביצירתיות שלנו. "סירוב להיות יצירתי נוגד את הטבע האמיתי שלנו. השימוש ביצירתיות הופך אותנו לשמחים, מאוזנים ואופטימיים".

"כתיבה לא צריכה להכאיב ליוצר"

בעוד שהשיטה שמקרון מציעה פשוטה לכאורה, הסיפור שלה אינו פשוט כלל. קמרון היא גרושתו של במאי הקולנוע מרטין סקורסזה, ובשנים שהם היו נשואים היא שיתפה איתו פעולה בשלושה סרטים ואף הביאה איתו לעולם ילדה בשם דמניקה, היום אמא בעצמה.  

קמרון, עיתונאית, סופרת, מחזאית ותסריטאית, החלה לכתוב בגיל 18. בתחילת שנות ה- 90 היא התמודדה עם חוסר הצלחה בשיווק ובמכירת התסריטים שלה, והחליטה ללכת בכיוון חדש. היא התחילה ללמד סדנאות יצירה, הבנויות במתכונת של פגישה שבועית למשך 12 שבועות. ההצלחה הרבה של הסדנאות הולידו את הספר דרך האמן, שמכר עד היום מעל 4 מיליון עותקים בעולם ומעל 60 אלף עותקים בישראל.

ג'וליה קמרון - דרך האמן (צילום: מארק קורנבלוט,  יחסי ציבור )
שלושה כלים פשוטים שיעזרו לנו להשתחרר. כריכת הספר | צילום: מארק קורנבלוט, יחסי ציבור

הבלוק השיווקי איתו התמודדה קמרון הביא אותה לדרך חדשה, כאמור, וחייה רצופים במידה רבה של יצירתיות מהצורה הברורה והמוכרת. היא כתבה מחזות, השתתפה בצוות הכותבים של סדרת הטלוויזיה "מיאמי ווייס" ושל הקומדיה הרומנטית "רצונו של האל", והוציאה בסך הכל מעל 30 ספרים, בהם ספרי ילדים, ספרי שירה, ספרי תפילה ואפילו ספרי מתח, דוגמת "החדר האפל". לאחר הצלחת דרך האמן היא כתבה את הספרים "דרך האמן בעבודה" שיצא גם הוא בהוצאת פראג, ואת "הזכות לכתוב" שיצא בהוצאת כנרת זמורה ביתן, ואת "דרך האמן השלמה" שיצא ממש לאחרונה באנגלית. בהמשך חייה היא גילתה יכולת הלחנה שזיכתה אותה בשבחים רבים, היא מרצה ומלמדת ומעבירה סדנאות בעיקר בניו יורק ובאירופה.

כותבים רבים מתארים את תהליך הכתיבה כמאבק. זה צריך להיות כך?
"כתיבה אינה צריכה להיות תהליך כואב. למעשה, זה פעמים רבות מהנה למדי. הטריק ליצירתיות הזורמת בחופשיות היא ללמוד להקשיב למה שרוצה להיכתב בתוכנו. במקרה כזה אנו לא מחליטים מה לכתוב אלא כותבים את מה שצריך לכתוב".

זהו הביקור הראשון של קמרון בישראל, מאז יצא הספר הראשון שלה בעברית לפני 16 שנה. מבלי לתכנן זאת מראש היא הנהיגה תנועה עולמית המצטרפת לתנועת העידן החדש, וכאשר קמרון מסתכלת על הנעשה מהצד היא אופטימית. "כאשר אני מסתכלת על העולם, בניגוד למה שמתואר בתקשורת, אני רואה את התפשטותה של בריאות רוחנית. אנו אמנם מתעוררים מבחינה רוחנית כל אחד בעצמו ובזמנו, אבל אני מאמינה שבריאות רוחנית היא דבר מדבק.

"אני מאמינה שיש הוויה נדיבה – יש הקוראים לה אלוהים – המכווננת אלינו ולאיכות החיים שלנו. יצירת חיבור מודע עם הכוח הגבוה הזה תדריך אותנו כיצד לחיות נכון".

קמרון תקיים שתי סדנאות בישראל: סדנה בת יום ב-5 בפברואר, וסדנה בת יומיים ב-6-7 בפברואר. לפרטים נוספים: http://www.juliacameron.co.il/.

>> עד 120: 50 טיפים לאריכות ימים