הרבה חושבים שהכיף בלגדל ילדים מתחיל בלעשות אותם - קופצים למיטה, עושים מה שעושים, והילד כבר בתנור. לצערנו, זה לא בדיוק עובד ככה. גם זוגות שאין להם בעיית פוריות מובהקת, עלולים לגלות שזה דורש חודשים רבים של ניסיונות. פוטנציאל הקליטה של ביצית הוא 25% בלבד, ולכן רופאי נשים ממליצים לא להגיע לייעוץ לפני שנה של ניסיונות, שנה שעלולה להיות מאוד מתסכלת לזוג. אז מה עושים? המומחים שלנו מעולם הרפואה המשלימה מתגייסים עם רעיונות ועצות.

חרמנות בהריון (צילום: lisegagne, Istock)
מה הסוד שלך - פצ'ולי? ג'ינסנג? | צילום: lisegagne, Istock

טיפול רב תחומי

רות פדידה, מטפלת רב תחומית, אחות ומיילדת מוסמכת, מאמנת אישית וזוגית, מרכזת חטיבת נשים במכללת מהות

"הגורמים לחוסר הצלחה להיכנס להריון עשויים להיות קשורים לבעיות פיזיות, נפשיות ורגשיות: תזמון לקוי לקיום יחסי מין, אורח חיים, מתח, לחץ, עייפות, אוויר מזוהם, תזונה לקויה, עישון, אלכוהול, מצב הזוגיות ועוד. גם לא ניתן להתעלם מכך שזוגות רבים נישאים כיום בשנות השלושים לחייהם, והגיל הוא גורם נוסף העשוי לעכב את הכניסה להריון".

מה עושים?
• יש להקפיד על ארוחות מסודרות. רצוי לאכול מזונות אורגניים. מומלץ להקפיד בעיקר על בשר שטופל ללא הורמונים, שעלולים לשבש את האיזון ההורמונלי שלנו.
• לסובלים מעודף משקל מומלץ לעשות דיאטה מבוקרת בליווי איש מקצוע. דיאטה דרסטית עלולה גם היא לגרום לשיבוש הורמונלי.
• ניסיונות הכניסה להריון עשויים להפוך את הזוג לממוקדי מטרה, מה שפוגע ברומנטיקה ובהנאה ממין. במצב זה הגוף משנה את החומציות, מה שעלול להקטין את הסיכויים להיכנס להריון. כדאי לתרגל טכניקות הרפיה הכוללות נשימות בטן עמוקות שמסייעות בהפרשת אנדורפין ואוקסיטוצין, שני הורמונים מעוררים מינית, שנוכחותם חיונית בתהליך.
• כדאי להשתמש בשמנים אתריים כגון פצ'ולי, ילנג ילנג, וניל, רוז ויסמין. יש למהול אותם בשמן בסיס כגון שמן שקדים וליצור שמן לעיסוי. תערובת זו גורמת לעוררות מינית, הרפיה והפרשת ההורמונים המתאימים.

רפואה סינית

רויטל כרם, DIP.AC, מטפלת ברפואה סינית בקופת חולים כללית, איתנים בנתניה, ובקליניקה פרטית בפרדסיה

"בשנים האחרונות ניכרת עלייה בכמות המטופלים הפונים לרפואה סינית בעקבות בעיות פריון. אורח החיים המתוח, דחיית גיל הפריון ונטילת גלולות לאורך זמן ממושך פוגעים בפוריות. במגזר הדתי תיתכן פגיעה בפוריות בשל ביוץ המקדים את מועד המקווה. בטיפול ברפואה סינית הגישה תהיה ייחודית לכל זוג בנפרד, ובתשאול מעמיק ניתן יהיה לקבוע את אופיו של הטיפול".

מה אפשר לעשות לבד?
• כדי להתמודד עם מתח ניתן לתרגל מדיטציית נשימות: לשבת או לשכב בצורה נוחה, להוציא את כל האוויר מהריאות בנשיפה חזקה ולשאוף אוויר תוך כדי ניפוח הבטן. יש לחזור על פעולה זו עד שמרגישים שהנשימה אל הבטן הופכת לטבעית, ואז להרפות את הגוף.
• לעבור לתזונה עשירה בירקות ופירות, דגנים מלאים ודגים ולשתות הרבה מים. לעבור לסוכר מלא וקמח מלא. למתן צריכת חלב, מתוקים, מלח, קפאין ואלכוהול ולהפסיק לעשן.
• להפסיק להשתמש בנעלי עקב גבוהות לתקופת ההתעברות וההריון, על מנת לאפשר לרחם את המנח הטבעי שלו.

צמחי מרפא

חן חיים נחמיאס, נטורופת ומומחה בצמחי מרפא, מרצה במכללת רידמן לרפואה משלימה

"הגישה הטיפולית בצמחי מרפא היא שילוב של טיפול במישור הפיזי-רוחני-רגשי, תוך כדי ניסיון לבודד את מקור הבעיה הספציפי ולטפל בו. צמחי מרפא אינם מכילים הורמונים אנושיים ולכן הם אינם מחליפים או משתלטים על מערכת ההורמונים הנשית, אלא הם פועלים להשבת האיזון והמקצב הנכון של הגוף, בדרך ליצירת חיים חדשים ובריאים. ההמלצה היא לגשת לאבחון אצל מטפל או הרבליסט מוסמך, על מנת לזהות את הגורם הישיר לבעיה".

מה אפשר לעשות לבד?
• להשתמש בצמחים אדפטוגנים מסוימים בעלי יכולת חיזוק ואיזון רב מערכתי של הגוף, כמו ג'ינסנג אמריקאי, ג'ינסנג סיבירי ושורש ויטניה משכרת. צמחים אלה יכולים לעזור גם אם לא אובחן מקור הבעיה הספציפי.
• שורשים סיניים מפורסמים, כמו שורש הרהמניה, שורש הליקוריץ' ושורש האנג'ליקה הסינית, מקובלים לשימוש להזנה של רירית הרחם ולקידום פעילות שחלתית.
• במקרים של מתח נלווה או סטרס ממושך, ישנם מגוון רחב של צמחים המתווספים לטיפול, כמו פרחי קמומיל, וורבנה הרפואית ועלי בקופה (פשטה שרועה).
את הצמחים ניתן להשיג בדרך כלל ברשתות הפארם ובבתי המרקחת, אך מומלץ מאוד להיוועץ באיש מקצוע, להתאמה של פורמולת צמחי מרפא הנרקחת באופן אישי בהתאם למקרה.

>> למשולש הקודם: מה עושים נגד ריח גוף רע?
לכל המשולשים במדור