חטאנו לפניך - איך תרחם עלינו?
חודש הסליחות כבר כאן, וזה אומר שצריך להתחיל לחשוב על יום כיפור. אבל מה זה בעצם אומר לכפר על חטא? האם על כל החטאים אפשר לכפר? ומה העונשים שצפויים לנו ביהדות על כל חטא וחטא? תשובת השבוע
אבל איך בדיוק עושים תשובה? אם לא כיבדנו מספיק את ההורים למשל - איך נכפר על כך? והאם יש בכלל כפרה? הרי אם נאשם בבית המשפט יביע חרטה על מעשה חמור שביצע, זה לא ממש יספיק ולמרות הכל הוא ייענש ויישלח לכלא. אז האם כך זה גם כאן, ולא משנה כמה נתחרט?
"לא פעם אני פוגש אנשים שחיים בתסכול פנימי בגלל טעויות שעשו בעבר", פותח הרב זמיר כהן, יו"ר ארגון הידברות. "אבל צריכים לדעת שאין דבר שאין לו כפרה. זה מתחלק בין עבירות שבין אדם לחברו לבין עבירות שבין אדם למקום, כלומר לקב"ה. אם למשל אדם מסוים גזל מחברו, זה לא יעזור אם הוא יבקש סליחה מהקב"ה. הוא צריך לבקש סליחה מאותו אדם ולהחזיר את הגזילה".
"הרמב"ם כותב שאדם שעבר על מצוות עשה - כמו למשל שלא קידש בליל שבת, לא בירך ברכת המזון אחרי הסעודה, לא הניח תפילין - ברגע שעשה תשובה, מיד מתכפר לו. אבל אם עבר על מצוות לא תעשה - התשובה תולה ורק כשמגיע יום הכיפורים - זה מתכפר. ואם עבר על לא תעשה שיש בו כרת או מיתת בית דין - תשובה ויום הכיפורים שניהם תולים, והייסורים שבאים עליו מנקים אותו לחלוטין".
כלומר, בכל זאת יש דברים שאי אפשר לצאת מהם רק על ידי חרטה וחזרה למוטב.
"נכון. אבל חשוב לדעת שיש שני סוגי ייסורים: ייסורים שבאים על האדם נגד רצונו, וייסורים שהאדם מביא על עצמו. למשל, אם הוא מרגיש פיתוי לצאת לסרט עם חברים אבל מתגבר עליו ויוצא לשיעור תורה במקום - דבר שמתקבל בלעג אצל החברים - מעט ייסורים כאלה שווים כמו הרבה ייסורים אחרים. אישה שפגעה בבעלה במילים קשות והוא בוער בתוכו אך מתגבר ולא מחזיר לה - המעט הזה שווה הרבה ייסורים שהיו יכולים לבוא מלמעלה, כמו הפסדים כספיים גדולים בלתי צפויים וכדומה".
|
אני מאמינה במיסטיקה - אז מה?
לפעמים יש גם עניין של שינוי שם. למה בדיוק?
"כי כשאדם שכל כך הרשיע חוזר בתשובה, יוצרים לו מצב כמו של גר שנחשב כתינוק שנולד. אמנם לא ברמה של גר, כי במקרה של גרות זו ממש החלפת הנפש, אבל כאן אצל היהודי אלה חיים חדשים. לכן אחד הסממנים של תשובה הוא שינוי השם, כאילו האדם אומר 'החוטא הוא אדם אחר, אני אדם חדש'".
|
סיפור לשבת: איך מתקנים את העולם?
"לכן הרמב"ם אומר שהתשובה האמיתית היא שהקב"ה יעיד על האדם שהוא מתחרט באמת על מעשיו, ואז המעשים הרעים שעשה יהפכו לזכויות. ליתר דיוק, אם האדם חזר בתשובה מיראה - הזדונות הופכים לשגגות, כלומר העבירות לא נמחקות לגמרי אלא הופכות לעבירות בשגגה. אבל אם האדם חוזר בתשובה מאהבה - הזדונות הופכים לזכויות, לא פחות".
מתלבטים מתי להעיר למישהו ומתי פשוט לשתוק? לרבי יש חוקים
לפי היהדות, אדם שנוטל את נפשו לא זכאי להיכנס לגן העדן. מה לגבי טופז?







חדשות




= תגובה ללא תוכן
= תגובה עם תוכן


אתר זה פועל כחוק ברישיון
















