שייטת 13 (צילום: דובר צה"ל)
שייטת 13 - לא רק במים, גם תופסים פורצים | צילום: דובר צה"ל

גן יבנה, יישוב מבוסס בדרום הארץ, נחשב למוכה פריצות כבר תקופה ארוכה. ליישוב אין תחנת משטרה משלו וכשקציני מרחב לכיש קיבלו בקשה משייטת 13 להתאמן בתצפיות נגד פורצים, הם לא היססו ואפשרו ליחידה להתאמן בשטח היישוב. לפני כחודש הגיעו צוותים של השייטת ליישוב, ולא הרבה אחרי שהתמקמו בנקודת מארב סמוכה ליישוב זיהה הצוות תנועות חשודות. אנשי התצפית הכווינו את צוות היירוט שתפס חוליית פורצים שעשתה דרכה ליישוב. אחרי שאנשי היחידה תפסו את החשודים, העבירו אותם הלוחמים לידי השוטרים המרוצים.

"קשה לסרב לדבר כזה", אומר ל-mako קצין משטרה ממרחב לכיש. "הם באים עם אמצעים שאנחנו יכולים רק לחלום עליהם, חבר'ה ברמה גבוהה שיודעים עניין ועושים עבודה מצוינת. הם הגיעו לפה ותפסו פורצים בלי שום בעיות. אם היה פה מארב של מג"ב או צוות בילוש יש סיכוי מאוד גבוה שהחולייה לא הייתה נתפסת, בעיקר בגלל האמצעים".

היחידות המיוחדות של צה"ל נחשבות לטובות בעולם, ולא בכדי. הלוחמים העלומים פעלו ברחבי העולם בשירות המדינה, ביצעו חיסולים, הביאו מודיעין ועסקו בפעולות מסווגות. אבל העובדה שאותן יחידות נוהגות להתאמן גם על אזרחים במדינת ישראל, לרוב עבריינים, לא מתקבלת באותה התלהבות של המשטרה על ידי גורמים בפרקליטות מחוז דרום, שטוענים שהנושא מעלה "שאלות קשות של מוסר ואפילו של חוק".

בכיר בפרקליטות מחוז דרום ציין החוק הישראלי מגביל מאוד מעורבות של אזרח בהליך של מעצר פלילי והפעלת צבא כנגד אזרחים ישראלים. "מדינה דמוקרטית, מדינת חוק מתוקנת, שמפעילה כוחות צבא נגד מי שיש לו תעודת זהות כחולה – זה בעייתי", אומר הבכיר בפרקליטות. "בפרקטיקה מכניסים פה את החיילים לבעיה חוקית. אם מקרה כזה יגיע לבית משפט השופט יסתכל רק על פי החיקוק. מותר להם לבצע מעצר עם שוטרים רק במידה שהם מחזיקים בתעודת מתנדב, ואני יכול לספר לך שלא הייתה להם תעודה כזאת".

שוטר יממ (צילום: חדשות 2)
מפוצצים דלתות במקום לפעול על פי הצו. לוחם ימ"מ | צילום: חדשות 2

החוק במדינה קובע שלאזרח אסור לבצע מעצר, ובמקרה זה החיילים הם אזרחים. "מכניסים פה את החיילים לבעיה כי כאילו מותר להם להפעיל כוח סביר", מסביר הבכיר, "אבל מספיק שיעשו לעצור את השריטה הכי קטנה – והם בבעיה משפטית מאוד חמורה. אפשר לתבוע אותם על תקיפה הגורמת חבלה של ממש, וזו עבירה מסוג פשע".

הבכיר מוסיף שגם במקרים שאין קשר ישיר בין החיילים לעבריינים (לפעמים הפעילות מסתכמת בתצפית בלבד), עדיין יש בעיה הנובעת מעצם הפעלת חיילים מול אזרחים. וכמובן שקיים סיכון שהעבריין יברח לכיוון הכוח הצבאי, שלא יתאפק ויפעל כדי לתפוס אותו. זוהי נקודה חשובה, מכיוון שבית המשפט נוהג לבתייחס לשאלה האם אדם הכניס את עצמו לכדי ביצוע עבירה.

במקום דפיקה על הדלת, פריצה לבית בכוח

א', עד לא מזמן בלש באחת מהתחנות של מרחב נגב, מספר על מקרה שאירע לא מזמן, שבו התאספו הוא ועוד עשרות בלשים של מרחב הנגב במטה של המחוז הדרומי, יחד עם צוותי לוחמים של הימ"מ. "הוצאנו צווי מעצר וחיפוש נגד מספר סוחרי סמים בבאר שבע. כדי שהימ"מ יתאמנו על פריצה לבתים הם היו אלו שביצעו את הפריצה הראשונית, כשהם אמורים להיכנס לכמה בתים במקביל. זה היה משהו מטורף. הם התגנבו לשכונה ד', שזה לא סיפור פשוט. באחד הבתים הם הרדימו כלב. הימ"מניקים הרכיבו מטענים על הדלתות ואז פוצצו אותם. הם נכנסו תוך שניות לבית מכל חור שהיה בקיר. אחרי פחות מדקה הם פשוט התקפלו ואנחנו לקחנו את העצורים ועשינו את החיפוש".

תקף את חברתה של היצאנית. ארכיון (צילום: חדשות 2)
המשטרה בפעולה. לא מתנגדים לקבל עזרה | צילום: חדשות 2

במידה שלא היה מדובר באימון של ימ"מ, היה מתרחש אירוע אחר לגמרי. השוטרים היו מגיעים לבתי החשודים, וכפי שנקבע בצו הם אמורים לדפוק על הדלת ולתת לבעל הבית זמן סביר לפתוח את הדלת. הצו מקנה למשטרה אפשרות פריצה רק אם יש סכנה שהחשוד ייפגע בהליך החקירתי. "העניין של הפגיעה בחשוד הוא משהו שצריך להוכיח", אומר תובע משטרתי. "תחשוב שנכנסים לאזרח ישראלי לתוך הבית כמו שפורצים לבתים בעזה. זה בעייתי בצורה לא נורמלית, זה לא הגיוני בכלל. אם היו לאותם אזרחים עורכי דין יוקרתיים ולא צעירים מהסנגוריה, זה לא היה נגמר טוב. אנחנו יכולים לא לאהוב את זה, אבל במדינת ישראל גם לחשוד יש זכויות. אנחנו כאנשי חוק חייבים לפעול על פיו. בסופו של דבר אנחנו מדינת חוק ולא דיקטטורה רוסית".

אימונים של צה"ל באזורים אזרחיים אינם דבר חדש – יחידות מיוחדות של צה"ל נוהגות להתאמן על פריצה למבנים בלב שכונות אזרחיות כבר זמן רב, אלא שרוב האזרחים לא מודעים לזה. וצה"ל לא לבד. כבר פורסם בעבר שלפני הפעולה הכושלת לחיסול חאלד משעל, התאמנו סוכני המוסד בהתזת הרעל על אזרחים בתל אביב. הסוכנים השפריצו על העוברים והשבים מים במקום רעל, עד שהצליחו לעשות זאת מבלי ששפני הניסיון מבחינים שמישהו התיז עליהם. 

"ממליץ לקצינים לא לסבך את החיילים שלהם"

אבל אלה לא רק הבעיות החוקיות שמטרידות בסיפור הזה. אף אזרח ישראלי לא היה רוצה לפגוש בלב שכונת המגורים שלו חיילי קומנדו חמושים עם פנים צבועות בשחור. אין ספק שזה משהו שעלול לזרוע פניקה בציבור, והאזרחים אכן מגיבים בהתאם. "עשינו אימון פריצה למבנה בבית ספר בתל אביב. היינו עם ציוד מלא וחלק היו עם צבעי הסוואה על הפנים או מסכות שחורות", מספר אודי, לוחם מילואים באחת מהיחידות היותר מובחרות של צה"ל, שנתקל בתגובה של אזרחים לאימון כזה. "זה היה בלילה, והיה איזה קטע באימון שאזרחים נקלעו למקום וראית את הבהלה על הפנים שלהם. אף פעם לא חשבתי על זה אבל אני מבין אותם, כי פתאום לראות מישהו חמוש רץ לך ליד הבית זה באמת לא נעים. היה על זה בלגן גדול אחר כך, לדעתי יותר בגלל שזו הייתה שכונת יוקרה, אבל לא הפסקנו עם האימונים האלה".

"אני מבין את הצורך של צה"ל להתאמן כמה שיותר קרוב למציאות, ואת הצורך של המשטרה לקבל כל סיוע אפשרי", אומר הבכיר מפרקליטות מחוז דרום, "אבל אני ממליץ לקצינים לא לסבך את החיילים שלהם כי כשהם יופיעו בפני שופט הוא ייצמד למה שכתוב בחוק. יש פה בעיה שאולי תגיע לדיון בבג"ץ, והוא ההפרדה שיש מאז שנות ה-70 במדינה, שקובעת שביטחון הפנים מוטל על משטרת ישראל והצבא בכלל לא אמור לפעול בתוך גבולות המדינה. ככה זה במקום מתוקן שפועל על פי חוק".

יש לציין שלמרות הטענות שהעלו הגורמים המשפטיים בכתבה, במשטרה עדיין רואים את הדברים בצורה שונה. קצינים רבים טוענים שמדובר במצב שבו כולם מרוויחים. "הצבא מתאמן בצורה הטובה ביותר ואנחנו מקבלים כוח ואמצעים שמאוד מרתיעים את העבריינים. אתה יודע מה זה שסוחר סמים יושב בבית ופתאום פורצים לו קופים של הימ"מ מכל חלון אפשרי? זה מרתיע ועושה את העבודה", אומרים גורמים המשטרה. גם קצין המשטרה מסכים: "נכון, זה לא מצב אידיאלי, אבל עם כל הכבוד לעורכי דין מלומדים, עד שהמדינה תתעורר אני לא חושב שיש פה בעיה". 

תגובת דובר צה"ל

"ככלל חיילי היחידות המוזכרות לא נוטלים חלק בפעילות שיטור למטרות פליליות יחד עם משטרת ישראל. המקרה המוזכר בכתבה נמצא בבדיקה".

>> לכל כתבות המגזין