סיכת חימוש
גלגל שיניים - סמל למערכת משומנת

ייעודו של חיל החימוש הוא באחזקת ופיתוח אמצעי הלחימה של כוחות היבשה החל בנשקים קלים ותשתיות חשמל, עבור בכלי רכב, טנקים וכלי רכב משוריינים וכלה בטילים יבשתיים.

החיל לא מתפאר בהישגים שלו, אבל הם ללא ספק רבים, בין השאר, טנק המרכבה שנסחר היום בעולם כולו.

חיל החימוש נחלק לשני מערכים, האחד פרוש בכל יחידות השדה וחייליו הם חלק אורגני מהכוחות הלוחמים, השני הוא המערך ההנדסי שעוסק בפיתוח והשבחה של אמצעי הלחימה.

חיל החימוש (צילום: עמוס חלפון, עיתון "במחנה")
חייל חימוש יכול להימצא בסדנא, בשטח ניסויים או בגדוד | צילום: עמוס חלפון, עיתון "במחנה"

חיל החימוש סבל מתדמית לא מחמיאה של חיל עם עבודה שחורה ושל חיל שכח האדם שלו אינו איכותי, אולם רב העובדות האלו מנותקות מהמציאות והשתרשו כתוצאה מבורות ומהיכרות שטחית עם התפקידים שמציע השירות בחיל.

סמל החיל: המשרתים בחיל עונדים את סיכת החיל על הכומתה. המרכיב העיקרי בסיכה הוא גלגל השיניים שמייצג מערכת ממונעת ומחוממת שהיא המרכיב המרכזי של החיל שבמהותו הוא טכנולוגי.

שיעור היסטוריה: חיל החימוש נוסד טרם הקמת המדינה כשהוקמה מחלקת החימוש של ארגון ההגנה. המחלקה עסקה באותם הימים ברכישה, הסתרה ושינוע של אמצעי לחימה. בעשר השנים הבאות שינתה המחלקה את שמה פעמים כאשר שמה שונה ל"שירות החימוש" ולאחר מכן ל"חיל הטכנאים" ואז ל"חיל החימוש", המלווה את צה"ל עד היום.

חיל החימוש (צילום: רומן פורצקי, עיתון "במחנה")
חיילי חוליית חימוש פלוגתית - מוכרים כלוחמים כבר 5 שנים | צילום: רומן פורצקי, עיתון "במחנה"

במלחמת ששת הימים נעשה בחיל שינוי ארגוני שמשפיע על פני החיל עד היום, כאשר הוכפפו חוליות מחיל החימוש לכוחות האורגניים הלוחמים בשטח. חיילי החוליות האלו הוכרו לראשונה כלוחמים, רק בשנת 2007.

במרוצת שנותיו ראה החייל הישגים רבים בדמות הצלחות מבצעיות ופיתוחים מוצלחים שראה ופיתח. בשלושת העשורים האחרונים: הכנסת טנק המרכבה לשימוש בצה"ל, שדרוגו מספר פעמים ומכירתו למדינות זרות והצטיינות בפעילות החיל במהלך מלחמת לבנון השנייה כפי שקבעה ועדת וינוגרד.

מבנה החיל: בראש החיל יושב קחש"ר – קצין חימוש ראשי, קצין בדרגת תת-אלוף, בחיל עוד שלושה תתי אלופים נוספים: ראש מטה אט"ל, ראש מנהלת הטנק וראש החטיבה הטכנולוגית. החיל כפוף לאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל). החיל נחלק לשני מגזרים: מגזר השדה, שנותן מענה לכל יחידות השדה מרמת הגדוד ועד רמת הפיקוד, את חיילי מגזר השדה ניתן למצוא בכל יחידות השד בצבא והם נחשבים ללוחמים לכל דבר. מגזר שני, הוא המגזר ההנדסי שמורכב מבוגרי לימודי הנדסה במוסדות אקדמאים ועוסקים בפיתוח אמצעי לחימה חדשים ובהשבחת ושדרוג הקיימים.

חיל החימוש (צילום: רומן פורצקי, עיתון "במחנה")
אחראים על מוכנות אמצעי הלחימה ליום פקודה | צילום: רומן פורצקי, עיתון "במחנה"

תנאי קבלה: חיל החימוש הוא חיל טכנולוגי בעיקרו ולכן יחפש לשורותיו אנשים עם ראש טכנולוגי. רב משרתי החיל הינם עתודאים בוגרי תואר מהנדס, או בוגרי לימודים טכנולוגיים בכיתה י"ג-י"ד, כאשר לכל אחת מהאוכלוסיות מוצע מסלול שירות שונה שתנאי הקבלה אליו תלויים בנתונים האישיים. היריעה קצרה מלהכין מכיוון שבחיל החימוש 72 תפקידים שונים למשרתים.

תפקידים במסגרת החיל: בחיל החימוש יש כאמור 72 תפקידים שונים המציעים מסלולי שירות משתנים. הדיסיפלינות בהם עוסקים התפקידים הם: אלקטרוניקה ואלקטרו-אופטיקה, חשמל מסוגים שונים, תחום המתכת והמכונות ועוד. הסקאלה נעה בין לוחם בחוליית חימוש פלוגתית לבין מהנדס ברשות לפיתוח טנקים או בחטיבה הטכנולוגית. אפשרויות ומסלולי הקידום מכל אחד מהתפקידים הינן נרחבות, לראיה, בחיל משרתים לא פחות מ-5 תתי אלופים (קצין החיל הראשי ותחתיו עוד 4 תתי אלופים) ו-23 אלופי משנה. לאלו שיבחרו להשתחרר ולא להמשיך את דרכם עם הצבא, ימתינו משרות אטרקטיביות באזרחות בתחום התעשייה והמסחר הישראלים.

חיל החימוש (צילום: רומן פורצקי, עיתון "במחנה")
כשהם ישתחררו ימתינו להם משרות מפתות באזרחות | צילום: רומן פורצקי, עיתון "במחנה"

הכשרה: לחלק מהמשרתים בחיל, ההכשרה מתחילה עוד בלימודים בבית הספר התיכון ובלימודי י"ג-י"ד, חלק מתחילים את ההכשרה בלימודי הנדסה באוניברסיטה וחלק מתחילים את ההכשרה בטירונות ובקורס שבהם הם רוכשים את המקצוע. הטירונות משתנה מתפקיד לתפקיד על פי דרישת הרובאי. יהיו כאלו שישרתו כלוחמים והטירונות שלהם תהיה בהתאם ויהיו כאלו שישרתו בעורף והטירונות שלהם תהיה קצרה משמעותית. חיל החימוש ידוע כמייצא כח אדם אדם עובד לתעשייה הישראלית, שכן הוא מעניק מקצוע לבני נוער רבים שמגיעים לשרת בשורותיו עם השכלה בסיסית או פחות ומשתחררים ממנו כאשר הם אוחזים במקצוע שימושי לחיים.

ובסדיר: סדר היום של חייל חימוש בשטח הוא בראש ובראשונה סדר היום של הלוחם, בנוסף לזה הוא אחראי על וידוא מוכנות אמצעי הלחימה למצב חירום. המהנדס עוסק בפיתוח והשבחת אמצעי לחימה, על כל שלבי התהליך: הגיית רעיון, פיתוח, יצור, ניסוי (על ידי יחידת הניסויים של החיל), בחינה והטמעה בשטח.

מדים: לרב ילבשו חיילי החימוש, מדי ב' או חצי ב' (מכנסי ב' עם חולצה אזרחית) או סרבלי עבודה.

שילוב בנות: כל התפקידים בחיל פתוחים בשירות בחיל ללא כל יוצא מן הכלל. בנות בחיל משולבות לרב במערך האלקטרוניקה, אולם בחיל שורר שוויון תפקידים בין בנים לבנות.

כולם יודעים ש: על חיל החימוש יודעים מעט מאוד כי לא מדובר בחיל שגוזר קופון וכי הרבה מעבודתו ופיתוחי נעשים רחוק מאור הזרקורים.

המרוץ לרמטכ"לות: עדיין לא היה רמטכ"ל חימושניק, אבל היום רמ"ט אט"ל הוא חימושניק, כך שיש סיכוי שאם הוא יתמיד, הוא יהיה אחד מהרמטכ"לים הבאים.

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il