חיל התקשוב (צילום: דובר צה"ל)
חלק מבוגרי חיל התקשוב מגיעים גם לתפקידים קרביים | צילום: דובר צה"ל

כשיחידות צה"ל נלחמו בכדי להקים את מדינת ישראל לפני 65 שנה הן תקשרו ביניהן בין השאר באמצעות יוני דואר. בזמן שעבר אמצעי התקשורת השתדרגו והיום היחידות מדברות ביניהן באמצעות לוויינים ושלל מערכות טכנולוגיות מתקדמות שעולות על כל דמיון. מי שאחראי על הנושא הם חיילי חיל התקשוב, שנמצאים בכל מקום – החל מדרגי הפיקוד במטכ"ל ועד לצמתי היחידות המתמרנות. בזכות החיל הזה על שלל תפקידיו יכול המידע המודיעיני להגיע ליחידה המבצע כמעט בזמן אמת ובצורה מאובטחת.

אחת הדרכים לבחינה של חיל בצבא זה כמות התפקידים שיש בו, שעליהם לא ניתן לספר כמעט דבר. חיל התקשוב ללא ספק עונה על ההגדרה. ניתן להגיד שמדובר בלוחמי הסייבר של צה"ל, מצפיני מערכות הקשר, מקימי עורקי המידע וזה רק ההתחלה. בכדי להביא לכם את התמונה הטובה ביותר יצאנו לבה"ד 7, בסיס ההדרכה של החיל, ובעזרת המדריכים ושלל גורמים בבסיס למדנו על מספר תובנות: אחת מהן אומרת "כשמטוס נופל יבוא התותח, כשהחי"ר לא מצליח נשלח את הטנק, כשהמחשבים יפלו ולא יהיה קשר הצבא יעצור".

"קורה לנו משהו בתקופה האחרונה", מסביר גורם בכיר בחיל. "ההיבט הטכנולוגי נמצא בהישג יד של כל ילד, האינטרנט בבית, הרשתות החברתיות והמידע הזמין. צה"ל צריך לקבל מענה לאותה התקדמות טכנולוגית ופה נמצא חיל התקשוב כאותו גוף צבאי שנותן את המענה המתקדם לצה"ל. את כלל מקצועות הקשר והתקשוב לומדים בבה"ד 7 שנותן מענה במגוון מסלולים. מפה ניתן להשתלב בתפקידים שהם גם טכנולוגיים וגם מבצעיים. חלק מהם נמצאים בעורף וחלק קרביים של ממש".

גם לוחמים, גם מתכנתים

ביום רביעי הקרוב יסתיים מחזור נוסף של קציני תקשוב ייעודיים, אחד ממסלולי הקצינים הארוכים ביותר בצה"ל. "מדובר במסלול מאוד מאתגר שם עוברים הקצינים החדשים טירונות 03, קורס מ"כים וקורס קצינים בגדוד להב בבה"ד 1, שזה קורס קרבי מבצעי. לאחר מכן הם עוברים השלמה חילית של 16 שבועות. אחרי שיסיימו את הקורס הם יתפזרו כקציני קשר ותקשוב בגדודי הארטילריה, השריון, הנדסה וחי"ר. זה אחד המסלולים המובילים שלנו שנותן מעבר לתפקיד הלוחם גם יתרון והבנה טכנולוגית ויכולות גבוהות בתחום, משום שהם נחשפים לכל מערכות צבא היבשה הדיגיטלי".

הכשרות נוספות שיעברו המתגייסים לחיל כוללים קורסים כמו תוכניתן, שמאוד מבוקש גם באזרחות. התוכניתנים משרתים בכלל זרועות צה"ל והם אלו שמפתחים כותבים ומתחזקים את כל התוכנות שקיימות בצבא ומערכות המידע. "צה"ל מפתח הרבה מהמערכות שלו, כולל מבצעיות וניהוליות, על בסיס תוכניתנים שהוא מגדל", הסביר הגורם על המקצוע הרגיש.

מסלול אטרקטיבי נוסף שקיים במסגרת החיל כולל את קורסי טכנאי מערכות המחשב. הם אלו שמתפעלים את מערכות המחשב המתקדמות ביותר של צה"ל ובחלק מהמקרים גם בעולם. חיילים אלו מתעסקים במערכות מחשב בדרג הנפרס והמתמרן ובמסגרת היחידות העורפיות, החל ממרכזי המידע שקיימים ועד לחוות שרתים קטנות שקיימות בדרג הנפרס.

סייבר: "מנסים לתקוף אותנו ללא הרף"

לוחמי סייבר בחיל האוויר (צילום: אתר חיל התקשוב)
"בתחום ההגנתי ובזכות יכולות החיל מצבנו טוב" | צילום: אתר חיל התקשוב

חיל התקשוב נמצא כיום בחזית הלחימה כגוף שאחראי גם על תחום הסייבר ואבטחת המידע. "החיל והצבא מבין שיש איום כזה וראה את זה בזמן והרבה לפני שגופים אחרים זיהו את זה", מסביר הגורם. "בסך הכול בתחום ההגנתי ובזכות יכולות החיל מצבנו טוב. אני לא מכיר יותר מדי אירועים חריגים אבל מהחומר שאני מכיר מנסים ללא הרף לתקוף. תקיפת סייבר זה הגעה לאחד מרכיבי הרשת מתוך מטרה להשבית אותה או לגרום להונאה. יש אלף ואחד סוגי תקיפה אבל בסך הכול מצבנו טוב. אנחנו מתמקדים בתחום ההגנה ולצורך זה מכשירים את החיילים בקורס איכותי, מגן בסייבר, שנמשך 12 שבועות". בחיל התקשוב ישנה מחלקת הגנה בסייבר בפיקודו של אל"מ ד, כשגוף זה נחשב למקצועי שאחראי גם על פיתוח תורת הלחימה בתחום. מגני הסייבר נותנים מענה לכלל זרועות הצבא וכיום מתקיימת ההכשרה של המחזור השני שיצטרף בקרוב למערך.

גם בשדה הקרב – המפקדים תמיד אונליין

גם בתחום קציני הקשר עבר החיל מהפך טכנולוגי גדול. בשנה האחרונה החיל חיזק את התחום בין השאר בגלל כניסת מערכת צי"ד לצבא. עד לכניסת אותה מערכת היה מדובר בקצין עם מכשיר קשר פשוט על הגב שעושה את הכול אנאלוגית. "הבנו שהנטל על קצין הקשר הגדודי מאוד גדול. היום יש מערכות מחשוב מאוד מתקדמות ומסווגות שנמצאות בדרג הטקטי ואנחנו מצפים מקצין הקשר שהגדוד שלו יהיה תמיד ברשת. הוא חייב להיות מקושר בין אם הוא ברגל עם המח"ט או על הטנק או נגמ"ש. יש לו מערכות שו"פ (שליטה ופיקוד) שהוא נדרש להפעיל ברמה גדודית ופלוגתית. הבנו שחייב להיות מאמץ נוסף בכדי שיוכל להפעיל את הכלים. בשנה האחרונה התחלנו לפרוס שני קציני תקשוב קשר בגדוד קרבי, קשר"ג וסגן אתם פועל גם נגד והחיל חיזק אותם ברכב תקשוב ייעודי. ראינו את העוצמה הזו והיכולת במהלך מבצע עמוד ענן".

צי"ד (צילום: דובר צה"ל)
"ראינו את העוצמה והיכולות במהלך מבצע עמוד ענן". מערכת צי"ד בשטח | צילום: דובר צה"ל

אז איך זה נראה בפועל? בכל אוגדה צה"לית שמתקדמת אל היעד פרוסים עשרות ויותר חיילים וקציני תקשוב שנמצאים במפקדות הגדוד, החטיבה והאוגדה. הם פותחים עורקי תקשורת, מתחזקים אותם ולא פחות חשוב דואגים שאף גורם זר לא יחדור במהלך התמרון למערכת הצי"ד שמחברת את כל חלקי הצבא. הם דואגים להצפנה של התקשורת בכדי שלמפקדי השדה תהיה יכולת לדבר באופן חופשי וברור. בזמן התמרון שאר החיל בולם מתקפות סייבר על לוויינים, מערכות ניהול, GPS צי"ד ועוד. ובתוך כל זה, החיל גם ישבש באמצעות יחידה ייעודית שידורים של האויב.

לחיל התקשוב יש הוכחות מבצעיות לא מעטות. במלחמת לבנון השנייה תפס צה"ל מערכי ההאזנה של חיזבאללה שנועדו ליירוט התשדורות של צה"ל. כשנכנסנו לעזה אגף התקשוב הפעיל את רכב שעליו צלחת לוויין, שאפשר לכל התקשורת הצבאית ברצועה להיות מוצפנת מהאזנות. ובעזה, חיל התקשוב הוא זה ששיבש את שידורי הרדיו והטלוויזיה של חמאס.

חיל התקשוב: מקצועות שמשתלמים באזרחות

במהלך הביקור שלנו בבה"ד 7 ישבנו לשיחה עם החיילים שאחראים לכל הפעולות המורכבות, בכדי שיספרו לנו על תפקידם ועל חלק מההכשרות שקיימות בחיל. "קורס מת"ם (מפעיל תקשוב מבצעי) מתחלק לשניים", מסביר סמל בר לוי על הקורס בו הוא מדריך. "תמי"ר שזה תקשורת מבצעית ייעודית רדיו ומית"ר שזה מבצעית ייעודית תקשורת רדיו. תמי"ר נוגע יותר להפעלת מערכות קשר בפיקודים הבכירים ובמטכ"ל. פחות שטח. מית"ר נוגע למערכות של האוגדות החטיבות והגדודים. שני הקורסים מאוד איכותיים ונמשכים חודשיים וחצי. החיילים לומדים להפעיל את מערכות הקשר והצי"ד".

סמל אוראל אלחדד מדריכה במדור מרכז אמצעי תקשוב. "במדור שלנו יעברו החיילים קורס מנו"ר שזה מש"קיות ניהול ורישום, קורס רא"ת, שזה רכז אמצעי תקשוב. בעיקרון אנחנו עוסקים בכל הלוגיסטיקה של חיל התקשוב. החיילים לומדים לבדוק את כל המכשירים שקיימים בחיל ודואגים שיפעלו בצורה תקינה".

חיילי חיל התקשוב (צילום: שי לוי)
מגוון של תפקידים שגם יעזרו באזרחות. חיילי חיל התקשוב | צילום: שי לוי

סמ"ר רעות אברבנל מסבירה על קורס טכנאי מערכות נתונים מתקדמות שנמשך 13 שבועות. "אנחנו מתעסקים ברשתות ולומדים חומר אזרחי של חברת סיסקו, מהמובילות בעולם בתחום. האחריות של החיילים בקורס זה תחזוקה של רשתות והנבחרים יוצאים לקורס CCNA של חברת סיסקו שמעניק תעודת טכנאי. קורס נוסף במדור שלי זה טכנאי תקשורת רחבת סרט, שאחראים על כל עורקי הקישור שפותחים כמו למשל טלפוניה או רדיו. הם יודעים גם להקים עורק כזה וגם לתחזק אותו. גם פה מדובר בתחום שמאוד מבוקש באזרחות". במדור זה גם לומדים חיילם גם את מקצועות חשמל כולל זכאות לתעודת חשמלאי שמבוקשת גם היא בתחום האזרחי. בנוסף מוכשרים במדור טכנאי מכ"ם ואלקטרוניקה.

סמל ספיר חגג, מש"קית הדרכה, מכשירה את מי שירצה להיות מדריך ומפקד בחיל. "יש קורס ייעודי למפקדות בתקשוב שזה בעצם הכשרה של המדריכות של החיל שנפרסות אחר כך בכל יחידות הצבא כדי להכשיר את החיילים בתחום. נחשפים לכל המערכות של התקשוב ומשתתפים בתרגילי שטח. אנחנו לומדים את כל הטכניקות של הדרכה ופיקוד".

סמל קים ביטי, סמלת מחלקת צופן פיענוח טכנולוגי, מסבירה "יש ארבע קורסים בתחום. מגן טופז שלומדים לייצר את כל הכתב סתרים שמיועד לכלל צה"ל. קורס נוסף זה מפעיל תקשורת נתונים באגף המודיעין שם מתעסקים ברשתות ונתונים מוצפנים. צופן פיענוח רדיו וצופן פיענוח טכנולוגי זה בעצם אותו הקורס רק שהראשון מיועד לבנות והשני שכולל יותר שטח מיועד לבנים. הם מתעסקים בהצפנה של רדיו טלפונים ונתונים. הם גם אחראים על כל נושא תפעול וניהול של כתב סתרים בבסיסים של צה"ל. הכוונה היא לאחד בתקופה הקרובה את שני הקורסים לאחד".

>> "אנחנו יחידת החלומות של כל מג"ד": הכירו את רוכבי השמיים