קצין עם אייפון (צילום: במחנה)
משתלם להיות בקבע? (תמונת אילוסטרציה) | צילום: במחנה

תגידו שלום לרס"ן ש' - סגן מפקד גדוד חי"ר - הוא בן שלושים, נשוי פלוס ילד ומרוויח 12 אלף שקלים בחודש. זהו הפרופיל השכיח של איש הקבע לשנת 2013. "לא ידעתי שאני מייצג את פרופיל איש הקבע בצה"ל", הופתע כששמע את הבשורה. "אופי השירות והתחנות שאתה עובר במהלכו משפיעים מאוד על צורת החיים. לכן, לא מפתיע אותי שבגיל שלי יש משרתי קבע רבים בדרגת רס"ן שיש להם ילד אחד", הסביר.

ישנן אין סוף הנחות יסוד הנוגעות למשרתי הקבע בצה"ל: אומרים שהם צעירים, שהם מרוויחים טוב, שהם מגיעים מהר לדרגות גבוהות. הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, התבטא בנושא לפני כחודשיים. "אתם משרתים ללא ועד עובדים, קביעות או זכות להתאגד. כל רמיזה צינית למותרות המוענקות לכם כתנאי שירות תוקע ותבוטל", קבע. עתה, נתוני אגף כוח האדם (אכ"א) חושפים את הפרופיל המלא של איש קבע ממוצע.

על פי נתוני אכ"א, הגיל הממוצע של איש הקבע הוא 30.8, ודרגתו היא רס"ן. הגיל הממוצע של משרתים בקבע ראשוני, קצינים בדרגות סג"ם־סרן ונגדים בדרגות סמ"ר־רס"ל, הוא 25.2. לעומת זאת, אוכלוסיית הקבע המובהק הממוצעת מבוגרת ב־12.7 שנים, כך שקצינים בדרגות רס"ן־אלוף ונגדים בדרגות רס"ר־רנ"ג הם בני 37.9 בממוצע. הרמטכ"ל, לעומת זאת, יחגוג יום הולדת 55 בחודש יוני הקרוב.

המג"דים והרע"נים של צה"ל, קצינים בדרגת סא"ל, הם בני 41.6 בממוצע, אך כשהרמטכ"ל גנץ שירת כמג"ד לפני שלושה עשורים, גילו היה 27. גם מפקדי החטיבות והמחלקות של צה"ל אינם צעירים, כאשר הגיל הממוצע לדרגת אל"ם הוא 44.1. "בארבע השנים האחרונות אוכלוסיית הסא"לים והאל"מים בצבא התבגרה בכחצי שנה", סיפר רע"ן תו"ב (תכנון ובקרה) במחלקת הסגל באכ"א, סא"ל טל מנצ'ל. "לעומת זאת, גיל הרס"נים בצה"ל לא השתנה בשנים האחרונות ונשאר יציב".

אנשי קבע אינפוגרפיקה (צילום: במחנה)
כך נראה איש קבע בשנת 2014 | צילום: במחנה

טסים בעיקר לאירופה

הרכב הפופולרי בקרב אנשי הקבע, אנשי כוחות הביטחון וגמלאי צה"ל בשנת 2013 היה דגם "קיה פיקנטו" הספורטיבית, כך עלה מסיכום השנה של מועדון הצרכנות "חבר". במועדון מציינים כי היעדים הפופולריים לטיסות נופש לחו"ל היו מדינות באירופה, זו השנה השנייה. כך למשל, לובשי מדים וגמלאים טיילו בעיקר בהולנד, גרמניה, איטליה, האלפים והאיים היווניים כגון כרתים ורודוס.

קצין אג"ם בגדוד "תבור", סרן ינאי גואטה, עונה על פרופיל משרת הקבע הראשוני לשנת 2013. הוא בן 26, מבוגר רק ב־0.8 שנים מממוצע גילו של משרת הקבע הראשוני, ואשתו בהיריון בסוף החודש השלישי. "אנחנו נשואים טריים, התחתנו לפני מספר חודשים ולירח הדבש נסענו לחופשה באיטליה. אני חושב שאנשי הקבע אוהבים את היעדים באירופה כי אלו מקומות יפים מאוד וקרובים יחסית. איש קבע לא יכול להרשות לעצמו לטוס להודו או לפיליפינים, הוא לא יכול לצאת לטיול ארוך", הסביר.

בדומה למשפחות ישראליות אחרות, המופע האהוב על אנשי הקבע השנה היה ה"פסטיגל" ו"מותק של פסטיבל", אליהם הוזמנו עשרות אלפי כרטיסים. כמו כן, לובשי מדים רבים ניצלו את שעות הבילוי עם הילדים לטיול בספארי, שם הוזמנו מרבית הכרטיסים באמצעות אתר "חבר".

פורשים בגיל מבוגר יותר

משפחת הקבע הטיפוסית מורכבת מ־3.1 נפשות: משרת או משרתת קבע, בני הזוג ו־1.1 ילדים. בקרב אנשי הקבע המובהק משפחה ממוצעת מורכבת מאיש קבע בן 37.9, בת זוג ו־2.24 ילדים. נתון זה דומה לנתונים האחרונים שפורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2013, בהם משפחה ישראלית יהודית כוללת 2.3 ילדים עד גיל 17. יחד עם זאת, לאנשי הקבע הראשוני, שגילם הממוצע הוא 25.2, יש 0.25 ילדים בממוצע, כלומר אחד מארבעה משרתי קבע ראשוני הוא אב טרי.

הגיל השכיח בו נערך המעבר מהקבע הראשוני לקבע המובהק הוא 29.3. מדובר בשלב מכריע בחייו של משרת הקבע, בשל ההחלטה האם ימשיך למסלול ארוך טווח בצה"ל או ייצא לאזרחות. בנוסף, הגיל הממוצע של קצינים בדרגת רס"ן עומד היום על 35.6. שכרם הממוצע של אנשי הקבע עומד כיום על 12,261, ירידה של 0.6 אחוז בהשוואה לשנה שעברה, כך עולה מדוח הממונה על השכר באוצר שפורסם בשבוע שעבר. זאת ועוד, 45 אחוז ממשרתי הקבע מקבלים שכר הנמוך מהשכר הממוצע במשק, העומד כיום על 9,297 שקלים.

גם גיל הפרישה הממוצע בצה"ל עלה מאז שנת 2009 בכשנה וחצי, ועומד כיום על 46.6 שנים, לעומת 45.3. גיל הפרישה המינימלי כיום בצה"ל הוא 42 שנים, ועתיד לעלות עד שנת 2029 לגיל 50 על פי "מודל הקבע החדש", שסוכם על ידי צה"ל ומשרד האוצר בשנת 2009. כמו כן, 57 אחוז מאנשי הקבע בשנת 2013 הם בעלי פנסיה תקציבית, ורק 43 אחוז הם בעלי פנסיה צוברת.

לפייסבוק של במחנה

>> אנשי קבע בצה"ל: האם זה משתלם?