ספיר אבוטבול (צילום: מתוך הפייסבוק של "חיילים מצייצים")
"כותבת את הפוסט הזה בגלל שנמאס לי כל פעם להתעצבן מחדש ברכבת בתחנה המרכזית או ברחוב". ספיר אבוטבול | צילום: מתוך הפייסבוק של "חיילים מצייצים"

20 שנים חלפו מאז ניתן פסק הדין בבג"ץ אליס מילר, זה שפתח את קורס טיס לנשים, ונראה שמצבן של הנשים הלוחמות עדיין רחוק מלהיות ורוד כפי שצה"ל מציג. פוסט שפורסם לאחרונה בעמוד "חיילים מצייצים", וזכה לאלפים רבים של לייקים ותגובות רבות – מהן של לוחמות שגם צרפו תמונה קרבית שלהן – מלמד יותר מהכול על המצב, או כפי שהסבירה כותבת הפוסט: "חוסר הכבוד שאנחנו הנשים הלוחמות מקבלות בניגוד לבנים". נראה שגם בישראל של 2015 לוחמות בצה"ל עוד צריכות להוכיח את עצמן, והזלזול בתוך המערכת הצבאית גדול הרבה יותר מזה שבצה"ל מנסים להציג.

את הפוסט המרגש כתבה לוחמת קרקל, סמל ספיר אבוטבול. הפוסט של ספיר, כיום לוחמת במסייעת קרקל, זכה ל-13 אלף לייקים רק בחיילים מצייצים, ולעוד אלפים רבים בעוד דפים ששיתפו את הפוסט, כולל דף "קרקל".

"אתה בן ואני בת, אבל שנינו קרענו את התחת"

נראה שהדברים של ספיר באו מהלב, אחרי השקעה מאוד גדולה מצדה. "אני כותבת את הפוסט הזה בגלל שנמאס לי כל פעם להתעצבן מחדש ברכבת בתחנה המרכזית או ברחוב. בכל פעם שחייל לוחם רואה אותי – בחורה בלונדינית קטנה עם נשק בקושי 1.60 – הביקורת מתחלקת לשני סוגים: המפרגנים או השחצנים המתנשאים של “את אישה את בחורה את לא יכולה להיות לוחמת את בכלל לא נראית לוחמת", כאילו יש ספר שמראה תמונה של איך לוחמת צריכה להיראות. מוזנחת אולי? מכוערת? שעירה? בשביל מה לך לעשות סתם שלוש שנים מה את מנסה להראות לעולם?".

בפוסט שהעלתה ספיר היא מציינת שאין לה שום כוונה לייצג מגדר או עם, גם לא דרך. אבל היא מדגישה שהיא לא חייבת לאף אחד כלום. "אני לא מנסה להראות שום דבר", כתבה, "תנו לי להסביר לכם, כן, אני אישה ואתה גבר אבל זה לא אומר שמה שאתה יכול אני לא יכולה לעשות. שנינו עברנו טירונות חי"ר 07, קרענו את התחת גם אתה וגם אני הלכנו הליכות מטורפות עם אפוד נשק פק"ל מים על הגב או תיק לאו מטורף. גם אתה וגם אני זחלנו רצנו נשמנו אבק אכלנו חול טפטף לנו זיעה מהקסדה לתוך העין, עברנו תרגילי פרט חוליה כיתה מחלקה תרפ"לים תרג"דים. גם אתה מחכה למקלחת הזאת אחרי שבוע שטח, שנינו ישנו בתוך אוהל בסיירים, הוסמכנו על אותם נשקים, מטולים מאגים נגבים קלעים לאו".

היא מציינת כי הסבל של הלוחמות שווה לזה של הבנים, בטח ביחידות כמו איסוף קרבי, הגדוד החדש "אריות הירדן" וכמובן שקרקל. "גם לך כואב הגב בסוף כול לילה, גם אתה מרגיש את הכאבים בברכיים, גם אותך דחפו וגם אתה דחפת ברגעים קשים את החברים מאחורה, גם אתה וגם אני עברנו מסע כומתה. גם אתה וגם אני אחרי 28 יום בבסיס טוחנים את התחת 4/8 12/12 ורק מחכים לחזור הבית לאוכל של אמא. גם אתה וגם אני מסתכלים על החברים למחלקה ויודעים שמצאנו משפחה".

"ההבדל ביני לבינך הוא כן גדול", מציינת ספיר בפוסט, "אבל משתי סיבות. הראשונה כן אתה משתין בעמידה אני לא (למרות מה שאתם חושבים על לוחמות). השני והכי חשוב זה שאותך מעריכים, כשרואים אותך חייל על נשק ומדים אין לאף אחד ספק שהגעת לאן שהגעת כי מגיע לך. ואף אחד לא מזלזל בך, בז לך או מרים גבה בזלזול כשרואה אותך. לעומת זאת כשרואים אותי, קורים כל הדברים האלה".

ספיר פונה בפוסט שלה לאזרחים וגם לחיילים: "פעם הבא שאתם ברכבת או באוטובוס ואתם נתקלים בי או בכול לוחמת אחרת, פלח"ץ, מג"ב קרקל עוקץ וכו... תעשו טובה אל תראו זלזול. לא מגיע לבנות האלה אחרי מה שעברו. בסופו של דבר למרות שאתה בן ואני בת עברנו אותו דבר".

"גם בתוך הצבא מזלזלים בלוחמות"

כאמור הפוסט הזה של ספיר מקרקל זכה לאלפי לייקים ושיתופים. התגובות מלמדות שהיא התפרצה לדלת פתוחה. בנות רבות, לוחמות וקצינות בצה"ל כתבו לה חזרה וסיפרו על תחושה דומה. בשיחה לאתר פז"ם מספרת קצינה מגדוד קרקל, "אני מבינה אותה. זה משהו שאתה רואה בצבא גם בגדוד שלנו. יש פה קצינים שהגיעו מהצנחנים או הנח"ל ואתה רואה איך הם מזלזלים בקצינות והמפקדות. בתוכנו יש אנשים שפשוט מסתכלים עליך מלמעלה".

אותה קצינה מסייגת ומציינת שמדובר במעטים. "הדעות של רובם משתנות אחרי שהם זוכים להכיר ולעבוד אתנו. אז הם רואים שהרווחנו את התפקיד בזיעה ודם. הבעיה שהשאר לא רואים את זה ככה. גם לא קצינים בכירים. אתה רואה את הזלזול וההתנשאות למרות שעשינו את כל מה שצריך".

ארכיון (צילום: דו"צ)
לוחמות רבות הביעו הזדהות עם הדברים (תמונת אילוסטרציה, למצולמת אין קשר לכתבה) | צילום: דו"צ

דברים דומים שמענו מלא מעט מפקדות ולוחמות במג"ב, עוקץ וקרקל. דברים דומים הועברו גם לספיר. קצינה בצה"ל רשמה לספיר, "לאחר כמעט 6 שנים שהייתי לוחמת, מפקדת, קצינה ביחידת חילוץ והצלה של פיקוד העורף, הייתי מ"פ של פלוגת לוחמים ולוחמות, הייתי ונשארתי גאה במי שאני. מזדהה ומכירה את כל מה שאת מתארת".

אותה קצינה גם המליצה לספיר, "מסיטואציה שבה מישהו מזלזל בך וצוחק עליך, תהי את זאת שמזלזלת בו. תעמידי את הגברים באתגרים חדשים שלא ראו. פיזיים ושכליים. אבל תמיד זכרי להישאר אצילית. אני לא פונה אליך בתור אישה פמיניסטית ממש לא. אבל חושבת שאם קיימות בחורות כמוני וכמוך, הם צריכות להראות לכולם מאיפה משתינה הדגיגה".

עוד תשובה ששלחו לספיר, וגם ממנה ניתן ללמוד על התחושה של הלוחמות, נשלחה על ידי לוחמת במשמר הגבול. היא כתבה, "רציתי להגיד לך שהיו לי אין ספור פעמים בהם זלזלו בי, הסתכלו עליי במבט עקום, אמרו 'את אישה את לא יכולה לעשות אותם דברים כמו גבר', ותמיד הייתי נכנסת איתם לוויכוחים של שעות.. ואיכשהו הייתי מנסה לשכנע אותם אחרת, עד שבאיזשהו שלב כבר אמרתי לעצמי שאני לא צריכה להוכיח את עצמי לאף אחד במיוחד, לא לאפסים כאלה שמזלזלים בי על עצם העובדה שאני אישה".

המג"בניקית הוסיפה, "תתגאי במי שאת ומה שאת עושה למען המדינה, את לא צריכה להוכיח לאף אחד כלום ומי שאומר לך 'פראיירית למה את עושה עוד שנה?' תגידי לו שילך לחפש ושהשתיקה יפה לאנשים טיפשים".

"צריך עוד ללמוד ולהשתפר"

לא מעט תגובות, וזה כולל את שלנו בפז"ם, מאוד התפלאו לשמוע שבשנת 2015 לוחמות מרגישות כמו ספיר ואלפי החברות שלה. "איך זה יכול להיות בשנת 2015", כתב לוחם בפליאה. אכן, בשנים האחרונות התפרסמו לא מעט כתבות על לוחמות צה"ל ומשמר הגבול. גם אנחנו ראינו אותם בתרגילים ואפילו פעילות מבצעית. באופן אישי אני יכול להעיד שהן באמת עשו הכול, אותם תרגילים, אותם פק"לים ואותו סיור על הגדר, כמו מה שאני עשיתי בצנחנים, ולמרות הזמן שעבר התחושות שלהן, והעדויות שלהן, מלמדות שצה"ל עוד רחוק מאוד מהיעד שהציב לעצמו. נראה שיש פה גם עניין של הסברה.

למעשה רק השבוע פרסם צה"ל תוצאות של מחקר, שבעקבותיו נקבע כי נשים לא יכולות להיות לוחמות בשריון. כמו כן, לדברי גורם בצבא, "יש מקומות שלא יפתחו בשנים הקרובות, ואולי בכלל לא, אבל יש מקומות שאפשר היה לפתוח מזמן. די ברור שהפוסט הזה והתגובות שבאו מלמד שאנחנו צריכים להפיק לקחים", אמר הקצין ביושר. "אנחנו נמצאים במקום הרבה יותר טוב, שלא יהיה ספק, אבל צריך עוד ללמוד ולהשתפר".

קצינה לוחמת איתה שוחחנו אמרה בתגובה לדברים: "לא רוצה הקלות ולא רוצה שירחמו עלי. אבל שידעו שהגעתי, ולא רק אני, כל הלוחמות, הגענו למקום הזה ביושר. לפני שפותחים עוד תפקידים אני ממליצה להביא את היחידות הרגילות שעוד סגורות להתאמן אתנו, כדי שיראו שאנחנו שוות לבנים. בעצם לפעמים אנחנו יותר טובות כי המוטיבציה שלנו בשמיים, לקרקל הבנות בחרו להגיע ונלחמו על המקום שלהן בגדוד".

תגובת דובר צה"ל: "גדוד הקרקל הינו גדוד חי"ר קל המבצע את משימת הגנת הגבולות באופן המקצועי ביותר. מזה עשור משלב הגדוד נשים בתפקידי לוחמה בהצלחה מרובה. צה"ל מצר על כל הטלת ספק במקצועיותן של לוחמות הגדוד, אשר שילובן במערך הלחימה הוכח כהצלחה".