בימים בהם כולם מדברים על כור ההיתוך, אחוזי גיוס ותפקידו של צה"ל בחברה, החליטו בגדוד 450 של ביסל"ח שלא להשאיר דבר ליד הגורל – והזמינו נערים ונערות בגיל בו מקבלים צו ראשון לחוות את הצבא בפעם הראשונה ולהבין לקראת מה הם הולכים. בני הנוער שהגיעו מרוגשים לבסיס היו תלמידי י"א של בית ספר מקיף ח' בראשון לציון.

מלש"בים במסע (צילום: שי לוי)
המלש"בים והחיילים. טעימה ראשונה מהצבא | צילום: שי לוי

זר שנקלע לשטחי האימונים של הגדוד ביום בו הגיעו הי"אניקים היה יכול לחשוב שהגיע לאצטדיון בלומפילד רק במתווה מעט מיוחד ושונה; עשרות אם לא מאות נערים מעודדים ומוחאים כפיים בזמן שבעמק הקטן שנפרס לרגליהם מבצעים מפקדי צה"ל לעתיד תרגיל פלוגתי מושקע ורווי באש.

לאלבום התמונות המלא בעמוד הפייסבוק של פז"ם

מלמדים את התלמידים להתמודד עם קושי אישי ופיזי

החיילים דילגו, הסתערו ובצעו איגופים לעבר המטרות, כאשר צרורות הירי וקולות הקשר נשמעים היטב. לכל אורך התרגיל עומד סרן שמואל ביטרן המ"פ עם מגפון בידו ומסביר את מהלך התרגיל כמו פרשן ספורט: "החבר'ה האלה שאתם רואים מסתערים פה מולכים היו עד לפני שנה וחצי בדיוק כמוכם, מה שעניין אותם זה מסיבות וים", מספר להם סרן ביטרן. מדובר היה בשלב הראשון ביום מרתק של חינוך וקהילה אותו יזם הגדוד.

"אנחנו רוצים ללמד את התלמידים איך להתמודד עם קושי אישי ופיזי", אמר מורה מבית הספר שליווה את התלמידים. מדובר, אגב, בבית ספר שמתגאה ב-98 אחוז גיוס לצה"ל, ובו צוות המורים מורכב בין השאר ממח"ט שריון לשעבר וקציני מילואים נוספים. "התהליך התלמידים עוברים פה הוא חלק מתוכנית שנקראת אני והמדינה, טיול שנמשך ארבע ימים, במסגרתו כמובן המפגש עם הצבא".

מלש"בים במסע (צילום: שי לוי)
"עד לפני שנה וחצי החיילים האלה היו בדיוק כמוכם" | צילום: שי לוי

"וואו, הם עושים הכול עם 30 קילו על הגב, זה ממש קשה"

לאחר שהתרגיל מסתיים עוברים המלש"בים לתחנה הבאה, תצוגת תכלית. ברגע שהם מגיעים הלוחמים של 450 נעמדים בשורה וכאדם אחד צועקים פקודות קרב, נכנסים למצבי ירי בעמידה וקריאה ואף מבצעים זחילות, הכל לעיני המלש"בים שמגלים התלהבות וכמובן מוחאים כפיים ללוחמים שנראים מאוד מרשימים במדי קרב וציוד מלא. באוויר נשמעים משפטים כמו "וואו הם עושים הכל עם 30 קילו על הגב, זה ממש קשה". תלמיד אחר אמר לחברו "עוד תראה שגם אני אהיה שם". בסיום ההדגמה הנערים נגשים באופן ספונטני ללוחמים ושואלים שאלות על הגיוס והיחידות מהם מגיעים הלוחמים, לאן עדיף ללכת ואיך נראה השירות כלוחם. "אין ספק זה טוב שהם באים לפה", אמר אלעד קריאף. "זה יעזור להם והעיקר שיתגייסו, אבל עם עדיפות לגולני".

מלש"בים במסע (צילום: שי לוי)
"עוד תראה שגם אני אהיה שם". הדגמה | צילום: שי לוי

"אנחנו מבחינת הגדוד שמנו לנו, כחלק מהמטרות, לחבר את המלש"ב כשאנחנו עושים את זה דרך החשיפה לעשייה שלנו", מסביר סא"ל שלומי בן לו לו, מג"ד 450. "הכל מגיע מתוך הבנה שזה דור העתיד. המטרה שלנו היא לעודד אותם לבצע שירות משמעותי כשאנחנו מתחברים לנערים מכל מני מסגרות, כולל כאלה שיש בהן אוכלוסיית מצוקה. הגדוד, הן מפקדים והן חיילים, רואה בחיבור אליהם שליחות מתוך הבנה שהנערים של היום הם החיילים של מחר. יש פה גם מסר למפקדים לעתיד שיש להם אחריות חברתית מאוד גדולה, בנוסף חיזוק של תחושת השליחות והעשייה".

"שיצאו מפה עם תחושה של אני רוצה להיות קרבי"

הנערים עמדו מול תצוגת התכלית וסרן ביטרן המ"פ החל להסביר להם על התבור, נגב, מרגמה ועוד לא מעט כלים. למעשה קבלו הנערים תדרוך מפורט על יכולות הכלים אותם יתפעלו בעתיד ומה מטרתם בכוח - והאמת, היה מאוד קשה למנוע מהם לגעת בכלי הנשק של לוחמי גדוד 450, שללא ספק משכו את תשומת ליבם. לאחר תצוגת התכלית התחלקו הנערים לקבוצות, כל קבוצה התיישבה על הארץ מול לוחם או שניים שהסבירו להם על כל מה שהם רוצים לדעת, הליך הגיוס, טירונות וקורס המפקדים. אין ספק שהנערים שהגיעו אם מידע מועט ביותר יצאו משם עם לא מעט כלים שיסייעו להם לעתיד, ליום הגיוס ואחריו.

מלש"בים במסע (צילום: שי לוי)
כל מה שצריך לדעת על הליך הגיוס, הטירונות וקורס המפקדים | צילום: שי לוי

"אנחנו נותנים דגש על עידוד גיוס", סיפרה לנו עמית פרץ, מש"קית חינוך בביסל"ח. "הפלוגה נמצאת בשבוע שטח ואנחנו נותנים לאותם תלמידים גישה לתרגיל רטוב. מה שמיוחד פה בביסל"ח זה שהלוחמים מגיעים מכל חטיבות החי"ר כך שכל אחד יכול לספר להם וללמד אותם על השרות בכל חטיבה שתמשוך אותם. לדעתי אין יותר צבא ולימוד מאשר לקחת אותם לשטח, להראות להם את צה"ל באמת. אני רוצה שהם יצאו מפה עם תחושה שמעבר, שיגידו אני רוצה להיות בצבא כבר, אני רוצה להיות קרבי".

מלש"בים במסע (צילום: שי לוי)
"להראות להם את צה"ל באמת" | צילום: שי לוי

"החבר'ה מודאגים – אנחנו מפזרים להם את הערפל"

"זה נושא מאוד חשוב, לצורך העניין הם יהיו החיילים הבאים שלי", אמר לנו סרן ביטרן. "המפגש איתם לא פחות חשוב משאר הפעילות שלנו פה. זה לא ברור מאליו כיום שאנשים מתגייסים ועוד לקרבי. החברה פה התעניינו מאוד, המון המון שאלות בנוגע לגיוס עצמו, הם מאוד מודאגים. אנחנו בעצם מפזרים להם את הערפל ורוצים להביא אותם לגיוס שלהם בצורה יותר רגועה ואופטימית ועם בטחון עצמי. גם אני לא ידעתי מה זה צבא לפני הגיוס ולדעתי הרוב המכריע פה היו כאלה בתחילת היום. לדעתי אנחנו משיגים את האפקט. מבחינתי שיתגייסו לשרות משמעותי, לא רק קרבי, זה בעצם ההצלחה שלנו".

מלש"בים במסע (צילום: שי לוי)
המטרה: להגיע לגיוס בצורה רגועה ואופטימית יותר | צילום: שי לוי

חייליו של סרן ביטרן, גבריאל אבטון ואור סופר מסכימים עם כל מילה שלו ויותר: "זה נותן הרבה כוח שהם באים לפה, אני מקווה שעשינו שינוי, גם אם קטן, בזה שהם באו לפה. אני רואה את עצמי, כשאני יודע שהייתי ככה לפני שנתיים, אני מבין את הדאגות שלהם ומנסה לעזור. ממש גאווה לראות פה את הילדים האלה". אבטון וסופר ממליצים לנערים לשאוף הכי גבוהה שאפשר, לנצל את הצבא להגשמה עצמית תוך תרומה לביטחון המדינה והחברה כולה.

לאלבום התמונות המלא בעמוד הפייסבוק של פז"ם

 >> גיבוש גבעתי: מבט מבפנים