בלשי משטרת באר שבע (צילום: דוברות משטרת ישראל)
רק אחד מכל עשרה מועמדים יזכה ללבוש את המדים הכחולים | צילום: דוברות משטרת ישראל

"עכשיו יותר מתמיד שומרים על הבית, מתגייסים למשטרת ישראל". זו הסיסמה של קמפיין הגיוס החדש של משטרת ישראל. בימים בהם השוטרים והשוטרות מתמודדים עם גל ההסלמה ששוטף את ארצנו, המשטרה מחפשת לא פחות מ- 1,200 שוטרים חדשים, כ- 400 מהם בירושלים. מי מכם שיבחר להתגייס למשטרה יסייע בהגנת המדינה והאזרח, אבל גם יתמודד עם תנאי שירות לא פשוטים ועם שכר שאינו גבוה במיוחד. גם שלבי המיון לא יהיו קלים, ולמעשה רק אחד מכל עשרה מועמדים יזכה ללבוש את המדים הכחולים (או האפורים, במקרה של היס"מ).

המשטרה מנסה לגייס שוטרים לשלל תפקידים - שוטרי סיור, שוטרי תנועה, בלשים, חוקרים, חבלנים וגם לוחמי יס"מ ויחידות מיוחדות. מי שיעמוד בתנאי הסף יתחיל את הליך המיון שיארך מספר חודשים, משם ימשיך להליך הכשרה שנמשך כמעט שנה.

משטרה - שוטרים (צילום: אורטל דהן)
בניגוד לעבר, היום ניתן להתגייס ישירות לתפקידי בילוש או חקירות | צילום: אורטל דהן

שלב המיונים: מבחנים וגיבוש

כמו בכל מקום עבודה, שלב המיונים מתחיל בזה שתחליטו שאתם רוצים להיות שוטרים ותגישו מועמדות למשטרה. לאחר שיבחנו את קורות החיים שלכם וכמובן יוודאו שלא הסתבכתם עם החוק, יראו אם אתם מתאימים. מעבר לכך, יבדקו אם יש לכם תיקי הוצאה לפועל או עבירות תנועה כלשהן. עיקר הגיוס הנו לתפקידי שטח, כאשר אתם תבקשו את היחידה בה אתם רוצים לשרת על פי המשרות שהמשטרה תציע לכם. בעבר הגיוס היה רק לסיור ומשם השוטר היה עובר לתפקידי בילוש או חקירות, אבל היום ניתן להתגייס ישירות לתפקידים האלה. בדרך כלל תתחילו את שלב המיונים אחרי שהתראיינתם אצל מפקד היחידה בה בקשתם לשרת, והוא יוכל לאשר את הבקשה.

אחרי שצלחתם את השלב הזה, תזומנו ליום של מבחני הערכה במרכז הערכה של המשטרה בבת ים. תכינו את עצמכם לשעות ארוכות מול מחשב, הרבה מאוד שאלות במסגרת מבחן פסיכוטכני ולאחריו שאלון 300 המפורסם. כמי שעבר את המבחנים האלה, אני יכול לספר לכם שאין אפשרות אמיתית להתכונן אליהם, אלא פשוט להיות כן ולענות עליהם כמו שצריך.

אם עברתם את שלב ההערכה תזומנו לשלב הגיבוש, אשר מורכב בעיקרו מסדרת תרגילים שנועדה לבחון את האופי שלכם ואת ההשתלבות שלכם. בגדול הגיבוש נמשך שלושה ימים, והחלק הפיזי היחיד הוא מבחן בר אור - ריצת 2,000 מטר, כפיפות בטן, שכיבות שמיכה ומתח. בשלב מאוחר יותר, כפי שתקראו בהמשך, הכושר תופס הרבה יותר מקום רציני בהכשרה.

התרגילים בגיבוש מגוונים מאוד ובמסגרתם נבחן תפקודם של החניכים. לדוגמא, באחד התרחישים נדרשו שלושה חניכים להתמודד עם אב אלים שמתבצר עם בתו בחדר ומאיים להתאבד, ובתרחיש אחר היה מדובר בהדמיה של שוטר שנקלע למעצר אלים. במקרים מסוג זה החניכים מתמודדים עם לחץ וחוסר וודאות, כשהדגש ניתן גם על התגובות שלהם ועל התקשורת שלהם עם שותפיהם.

>> האם אתם בנויים להצטרף למשטרת ישראל?

מעבר לכל אלה, הגיבוש למשטרה כולל גם משחקים שאנחנו מכירים מגיבושים של היחידות המיוחדות, למשל להעביר בול עץ מעל ל"נחל זורם" בלי לגעת ברצפה או להעביר צמיגים מגזע לגזע על פי צבע, כאשר לצבע הירוק אסור לגעת באדום, לכחול אסור לגעת בירוק וכו'. נציין שלאורך כל התהליך החניכים מחולקים לקבוצות, שאחרי כל אחת מהן עוקבים פסיכולוג וקצין משטרה בעל ניסיון.

בגיבוש לא יתנו לכם יותר מדי שעות שינה ובלילה ידרשו מכם בין השאר להכין תכנית להגנת המחנה, כאילו הייתם קצין אבטחה מנוסה. חוץ מזה, כל חניך יחויב לבחור נושא מסוים עליו הוא ירצה בפני שאר, תוך שהמגבשים שואלים שאלות מעצבנות. בגיבוש שלי היה מי שבחר את נושא הנגרות והעצים, מתוך תקווה שלא יהיה מי שישאל אותו יותר מדי שאלות קשות, אבל זה לא עבד לו.

אם הצלחתם לעבור את הגיבוש, תזומנו לריאיון אצל קב"ט שיוודא סופית שאין לכם שלדים בארון. הוא ישאל אתכם הרבה מאוד שאלות אישיות ופולשניות, כך שכדאי שתכינו את עצמכם לכמה שעות של מתן תשובות טובות. עברתם את הקב"ט? מזל טוב, תוך זמן קצר תגויסו למשטרה. בגדול כל השלב הזה נמשך כחצי שנה, לפעמים פחות ולפעמים יותר.

אילוסטרציה (צילום: חדשות)
כדאי שתתחילו לתרגל את ה"הקשב" שלכם | צילום: חדשות

שלב ההכשרה: קורס אחרי קורס והרבה מירושלים

לאחר הגיוס תתחילו לעבוד לתקופה קצרה ביחידה בה שובצתם, אשר לאחריה תצאו לקורס הראשון בבית הספר החדש לשוטרים בבית שמש. הקורס הזה נמשך חודש שלם ובמהלכו תקומו מידי בוקר בשבע, תאכלו ארוחת בוקר לא רעה, ומהשעה שמונה ועד חמש תאלצו לרוץ, לטפס על חבלים, על חומות ולתרגל קרב מגע. בסוף החודש הזה תצטרכו להוכיח את עצמכם במבחן שכולל ריצה, זחילה, טיפוס, קרב מגע ועוד כמה דברים בזמן מאוד קצר. חשוב לציין שהכל קורה בתנאי פנימייה, כאשר אתם יוצאים הביתה ביום חמישי וחוזרים ביום ראשון.

אחרי הבסכ"מ מגיע קורס השוטרים הבסיסי, אותו עוברים כולם בלי קשר לתפקיד אליו הם מיועדים. הקורס הזה נמשך ארבעה חודשים שלמים ובתנאי פנימייה גם כן, כשבמהלכו תצאו הביתה כמעט כל יום חמישי. למה כמעט? משום שבית הספר של המשטרה הוא הגוף הראשון שאחראי לתגבור תחנות אחרות. בירושלים למשל, גם בימים שאין הסלמה ביטחונית חריגה תקראו לתגבר כל מיני תחנות, מה שאומר שיהיו הרבה מאוד מקרים שתצאו בשישי או תסגרו שבת.

בימים שבהם לא תהיו עסוקים בתגבור, תבלו הרבה מאוד שעות בלמידת רזי החוק בישראל ובהכרת נהלי המשטרה. ילמדו אתכם כיצד לפעול בסיטואציות פליליות ואזרחיות שונות, כיצד להבדיל בין עבירות חטא, עוון ופשע ובין עיכוב למעצר. תלמדו על עבודת הסייר ועל עבודת שוטר התנועה, שזה הבסיס של המשטרה, ואפילו תתרגלו הכל במגוון סימולציות. בחלק האחרון של הקורס ישבצו אתכם בכל מני תחנות בארץ, אז תתנסו לראשונה בעבודת המשטרה. טיפ קטן: תתכוננו להלם של החיים שלכם, האזרחים הישראלים אינם טיפוסים קלים וכשוטרים תתקלו באלה ההזויים ביותר.

הקורס הבסיסי מתנהל על מדים מלאים וכל יום בו מתחיל במסדר בוקר. כמו בצבא, מפקד המחלקה ושני המדריכים של המחלקה יגיעו בבוקר, יבדקו גילוח, צחצוח נעליים, ניקיון וכל זה אחרי שבכניסה לחדר נתתם להם "הקשב". אם זה לא יזרוק אתכם מספיק חזק לימי הסדיר, אולי סבבי השמירות בש.ג ובפטרול יעשו זאת.

חלק חשוב בקורס הוא הכרת האקדח, עליו תתאמנו לא מעט. גם פה יוציאו לכם את המיץ בכל הקשור לכושר והרבה מאוד קרב מגע, אבל חוץ מזה תהיה לכם נגיעה ראשונית למגוון תפקידים של המשטרה. במסגרת ימי עיון עם קציני חקירות, קציני חבלה ועוד, תחשפו למקרים אמתיים להם היו שותפים, כמו גם לאי אלו דברים ומצגות שלא פורסמו בכלי התקשורת. תשמעו על הרבה פרשיות מוכרות ותלמדו שלא פעם יש פער מאוד גדול בין מה שידוע לכלי התקשורת, לבין מה שקרה בפועל בזירה. בסופו של דבר תעברו מבחן סוציומטרי, כך שכדאי לכם להיות חברים אחד של השני, שזה גם ככה חלק חשוב בעבודת השוטר.

נציין שהמרכז ללימודי משטרה נחשב לבסיס מפנק למדי, שכולל חדר כושר, בריכה ועוד כמה מתקנים לנפש ולגוף. אפילו מוזיאון מעניין תמצאו שם.

בלשי משטרת באר שבע (צילום: דוברות משטרת ישראל)
תחשפו לתיעוד המלא של תיקי חקירה מפורסמים | צילום: דוברות משטרת ישראל

קורס בילוש, סיור וחקירות

אחרי ארבעת החודשים המפרכים של קורס השוטרים הבסיסי, תחזרו לנוח מעט בבית, תעשו שוב כמה משמרות ביחידה אליה שובצתם ותצאו ל"מגזרי". כלומר כל אחד יצא לקורס שרלוונטי לתפקיד אליו הוא מיועד, סיור בילוש או חקירות. המגזרי נמשך כשלושה חודשים, זמן משתנה שתלוי בכמות התגבורים שתעשו, וגם פה מדובר ביום לימודים רגיל שמתחיל ב- 08:00 ומסתיים ב- 17:00.

נתחיל מהבילוש, שזה היה התפקיד הראשון שלי במשטרה. במגזרי בילוש תלמדו על עבודת הבלש, כאשר מעשית הבילוש היא זרוע המודיעין של התחנה והיחידות המשטרתיות. בתחילה יתמקד הקורס בלמידת החוק בצורה מפורטת יותר, כשבין לבין תעשו לא מעט מטווחים על אקדחים ונשק ארוך. בהמשך תעברו הרבה מאוד שיעורים מתקדמים שיחברו אתכם לעולם החקירות והסיור, בנוסף לשיעורי חבלן ומז"פ. אלה האחרונים נחשבים למאוד מעניינים ויחשפו אתכם למגוון תכנים שעד היום לא התפרסמו, כמו סרטים של חקירות אימתיות וכו'.

כל שבוע שעובר יביא איתו יותר חומר וכחניכים תתחילו לתרגל את עבודת הבלש, בהתחלה בתחומי המלמ"ש. ילמדו אתכם כיצד לעקוב אחרי עבריינים ברחוב בלי שיגלו אתכם, איך להסתתר במקומות הומי אדם, בבניינים ואפילו בעצים ושיחים. מדובר בחלק מאוד חשוב בעבודת הבלש, משום שכניסה לשכונת פשע בישראל לא פחותה מכניסה של מסתערבים לכפר ערבי, ותאמינו לי שאני לא מגזים.

תלמדו איך לעשות חיפושים בבית, איך לבצע מעצר של עבריין רגלי, של רכב נושא סמים ועוד כמה דברים שלא נפרט עליהם. אחרי שהמדריכים יחליטו שאתם מוכנים, תתחילו לתרגל הכול בערי ישראל, מה שיספק לכם הרבה מאוד אקשן. אין דבר יותר מגניב מאשר להסתובב עם אוזניית קשר ולעשות דברים בין אזרחים שלא מודעים למה שקורה להם מתחת לאף. לפני סיום הקורס תצאו לשבועיים התנסות אמת באחת מתחנות הארץ, לאחריהם תקבלו סיכה ותעודה בטקס צנוע ותתחילו לעבוד.

קורס החקירות, שגם אותו יצא לי לעבור, מתנהל במתכונת דומה. הוא מתחיל בשיעורים עיוניים שמלמדים את החוק בישראל לעומק, כשלא מעט חוקרים צולחים בקלות לימודי משפטים הודות להם. כחניכים תלמדו את הבסיס של החקירה, כמו שיטות לדיבוב, סוגי הנחקרים, שפת גוף ואפילו משהו שדומה ללימודי משחק. ככול שתתקדמו בחומר, תתחילו לתרגל הכול על חניכים ממחלקות אחרות, בילוש או סיור, שיקבלו מידע שאתם צריכים לגלות.

אותם תרגולים יכניסו אתכם לסוג של סדרת משטרה אמריקאית. יתנו לכם לצפות בהרבה מאוד סרטי חקירות, למשל באחד של רוני רון שרצח את רוז פיזם, באחד של רומן זדורוב ובעוד כמה חומרים שיכניסו אתכם לאווירה. בהמשך ההכשרה תפגשו הרבה מאוד אנשי מקצוע שמגיעים מחוץ למשטרה, מחוקרי שב"כ ועד פסיכולוגים.

בשלבים מתקדמים יותר תקבלו תיקים מחקירות אמיתיות מהעבר, כולל תיקים שלא פוצחו עד היום. אלה יבחנו את ההתמודדות שלכם עם החקירה, ומי יודע, אולי תצליחו לפצח איזה פשע מלפני כמה שנים. חוץ מזה תלמדו איך לגשת לזירת פשע, רצח, פיגוע או שוד, תלמדו בדיוק מה לחפש ואיך להסתכל, שזה כבר תורה שלמה ומאוד מרתקת. לסיום תצאו לשבועיים התנסות באחת מהתחנות או היחידות הארציות, תהיו שותפים לחקירות אמת ותראו מה זה משחק מוחות בין חוקר לעבריין. גם פה הקורס מסתיים בקבלת סיכה, תעודה וקדימה לעבודה.

המגזרי השלישי הוא הסיור, אותו יעברו גם מי ששובצו ליחידות היס"מ ושוטרי התנועה. שוב, המתכונת דומה לקודמים - שיעורים עיוניים על החוק, על עבודת הסייר ושוטר התנועה ובהמשך תרגול של הכל בשטח. שוטרי הסיור עושים הכל ומעורבים בהכל, והם הראשונים שמגיעים לזירת פיגוע, לזירת רצח, לזירת שוד או לסתם תלונה של אזרח על רעש ומריבה עם שכן. הם חייבים לשלוט בכל תחום ותחום, שכן אם שוטר סיור לא יסגור זירת רצח כמו שצריך ולא יעביר את מה שראה לחוקר כמו שצריך, הוא עלול לגרום לזיכוי של נאשם. שוטרים אלה הם סוס עבודה רציני של המשטרה, כך שהשגרה שלהם לא פשוטה בכלל.

במהלך הקורס מגזרי סיור יתרגלו בתחומי המלמ"ש סגירת זירת פשע ויעשו סימולציות של אירועים שונים, מהקל - כמו שכן שהתלונן על רעש, ועד לכבד - שזה יכול להיות מרדף אחרי רכב שפרץ מחסום, זירות רצח שוד ועוד. שוטרי הסיור הם גם הראשונים לגבות עדות בזירות הפשע, חלק בסיסי וחשוב בכל חקירה ופעולה משטרתית, כך שגם פה צריך לדעת בדיוק כיצד לעשות את זה. כמו בקודמים גם פה תעשו שבועיים התנסות בתחנת משטרה, טקס, תעודה ולעבודה.

לוחמי היס"מ ימשיכו לקורס יס"מ שנמשך ארבעה חודשים, שם הם ילמדו לשלוט בכלי הנשק שלהם ויתרגלו מעצרים מסוכנים, ים של קרב מגע ואפילו השתלטות על מחבלים מתבצרים ובני ערובה – תחום בו הם כבר הוכיחו את עצמם בגל ההסלמה הנוכחי.

מצלמות המהירות חוזרות לפעול (צילום: חטיבת דובר המשטרה, חדשות)
ממעצר של גנב ועד למרדף אחרי רוצח | צילום: חטיבת דובר המשטרה, חדשות

הלימודים אף פעם לא מסתיימים

חשוב להגיד שלא פרטנו פה את כל נושא ההכשרה, גם כי צריך לכתוב ספר שלם בשביל זה וגם כדי לא להרוס לכם את ההפתעה. בגדול, תקופת ההכשרה של השוטר נמשכת משהו כמו שמונה עד עשרה חודשים, אבל זה עדיין לא הסוף. אחרי המגזרי תלחצו חזק יותר על הגז ותתחילו לעבוד, כשבשנה הראשונה יצמידו לכם שוטר וותיק שיעניק לכם מהניסיון שלו.

אחרי שלוש שנים בערך תצאו למתקדם, כל אחד על פי התפקיד שלו, שזה בעצם קורס מגזרי מעמיק יותר שבמסגרתו תלמדו גם איך לנהל. כמובן שגם במתקדם שנמשך שלושה חודשים תעשו הרבה מאוד תגבורים, בירושלים בעיקר, וגם כאן בתנאי פנימייה. יש עוד לא מעט לספר על מיני קורסים מתקדמים כמו רכזי מודיעין או על ההכשרה של החבלה, אבל את זה נשאיר לפרק הבא.