כוחות ירדן בWC2013 (צילום: שינוחאה)
הכוחות הירדנים נותנים את השואו שלהם בתחרות | צילום: שינוחאה

ביום שבת האחרון, שטחי האימונים המדבריים שבירדן הוצפו בכוחות רבים וחיילים שבדרך כלל לא סביר לראות שם. חיילי יחידות מיוחדות מרוסיה, ארצות הברית, שוויץ, מלזיה, לבנון, ירדן, סין, צרפת, בחריין, יוון, כווית, קזחטן ואפילו הרשות הפלסטינית הגיעו לאולימפיאדה ללוחמה בטרור שממלכת ירדן מארגנת זו הפעם החמישית השנה. האולימפיאדה, או בשמה הרשמי, Warrior Competition היא אירוע שנתי שנערך ביוזמתו של המלך עבדאללה שמתארחים בו חיילי יחידות מיוחדות מכל העולם שנמדדות על פי מהירות ודיוק במקצועות רבים הכפופים לעולם הלוחמה בטרור כדוגמת צליפה, השתלטות על מבנים, חילוץ בני ערובה, ביצוע פעולות מוטסות ומוסקות ועוד.

בכתבה נרחבת שמובאת בניו יורק טיימס, מתוארת התחרות. הכתב שהתלווה לתחרות, שוחח עם חיילים מכל אחת מהיחידות שהשתתפה בו והביא צילומים ייחודיים, מספר על תחרות רחבת היקף, בהשתתפות כלי טיס שונים, תוך שימוש בכלי נשק שונים, פעילות בתשתיות שונות כמו מתקני אימון לוחמת שטח בנוי ומטווחים משוכללים. לדבריו, השוויצרים נראו כמו מדריכי סקי שאינם בתפקיד עם ז'קטים שחורים ומשקפים מבריקות, הלבנונים לבשו קפוצ'ונים ומגפיים מיוחדים, הירדנים הזדהו בזכות הכומתות האדומות שלהם וכמעט לכל הרוסים היו צלקות מפגיעות כדורים והם נשאו דגל שכתוב עליו "אין עוד מלבדנו".

טקס פתיחת WC2013 (צילום: שינוחאה)
טקס פתיחת התחרות בהשתתפות נציגים מכל המדינות מול המלך עבדאללה | צילום: שינוחאה

מדובר בתרגיל שלממלכת ירדן מאוד חשוב לקיים מידי שנה והיא משקיעה עליו משאבים בלתי נדלים, חרף הקשיים הכלכליים שעוברים על המדינה. על פי הערכה שמביא הניו יורק טיימס, עלות אימון בשטח הזה שמשמש לרב את יחידת אריות הים ואת הריינג'רס, עולה 25 אלף דולר כאשר בסכום הזה מגולמות עלויות מזון ותחמושת. בתחרות הזו, ממשלת ירדן מאפשרת מימון מלא לכל מדינה שתרצה להשתתף בה. המטרה של הירדנים היא שיווק שטחי האימונים שלהם לצבאות שעדיין לא מתאמנים בהם.

חשש מדליפת סודות מקצועיים?

רב המדינות ששלחו נציגים לתחרות (14 מדינות) שלחו את היחידות הכי מובחרות שלהן. ארצות הברית, כך מצוין בכתבה, נמנעת כבר כמה שנים מלשלוח את הכוחות המיוחדים שלה מתוך החשש שסודותיה ואופן הפעולה שלה ידלפו.  "מי יודע? יכול להיות שנמצא את עצמנו נלחמים מולם בעוד כמה שנים", אומר לניו יורק טיימס איש מילואים אמריקאי. במקום הכוחות המיוחדים, האמריקאים שולחים לתחרות מידי שנה את יחידות החי"ר הפשוטות שלה למטרות אימון. נראה שגם ישראל אימצה את המדיניות הזו, אבל באופן קיצוני – היא לא שלחה נציגים כלל.

חיילים סינים בWC2013 (צילום: שינחואה)
הסינים - תפסו את המקום הראשון והשני | צילום: שינחואה

מדינת ישראל ידועה זה שנים רבות כמומחית עולמית לטיפול באירוע משבר ובלוחמה בטרור בשל ניסיון רב שנים של לחימה מול ארגוני טרור רבים במתווים רבים כדוגמת הפת"ח, חמאס, חיזבאללה ועוד. בעקבות הניסיון הנצבר הזה, מדינות רבות פונות לישראל כדי ללמוד את רזי מקצועות הלוחמה בטרור, מדינת ישראל מבצעת משימות חשאיות בשירות מדינות אחרות ויוצאי צבא ומערכת הביטחון צוברים שם עולמי בייעוץ ביטחוני והפיתוחים הישראלים המיועדים ליחידות לוחמה בטרור זוכים לביקוש בעולם כולו. אולם, בתחרות שמרכזת אליה את מיטב הכוחות המיוחדים בעולם, לישראל לא הייתה נציגות – לא בדמות יחידות מיוחדות ולא בדמות גדודי חי"ר פשוטים, יכול להיות שבגלל מדינות האויב שהשתתפו גם.

מעבר לפן המקצועי והתחרותי, מתודות הלחימה ששותפו במהלך התחרות והמראות המרשימים שהיא חשפה, בניו יורק טיימס מתואר ההווי של הלוחמים בתחרות שעושה רושם שהם התחברו ביניהם מאוד כאשר בסופו הם הודיעו כי הם יישארו בקשר גם בפייסבוק. אפשר להגיד למעשה שהתחרות שמטרתה לוחמה בטרור, יצרה גשר בין תרבויות. האם זו הדרך לשלום? כנראה לא המקצוע אלא הספורט.

מיהם חיילי הקומנדו הטובים ביותר?

את המקומות הראשון והשני בתחרות כבשו יחידת המשטרה האלפינית של סין והיחידה הסינית המשטרתית למבצעים מיוחדים. את המקום השלישי כבשו הכוחות המיוחדים הקנדים שהגיעו לתחרות היישר מאפגניסטן. במקום הרביעי, תופתעו, נמצאים שכנינו הפלסטינים עם המשמר הנשיאותי. 

המשמר הנשיאותי הפלסטיני הוקם בתקופתו של הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס בין השנים 2006-2007. המשמר שמונה ארבעה גדודים היה היוזמה הראשונה שהוקמה בעקבות הסיוע של ארצות הברית לרשות הפלסטינית בזמנו והוא נועד לספק אבטחה לבכירים ברשות. בית הספר ובסיס האימונים של המשמר יושב ביריחו וכנראה שהם יודעים היטב מה שהם לומדים שם.

היה מעניין לראות איפה ישראל הייתה מדורגת ברשימה אילו הייתה משתתפת בתחרות.
לרשימת הזוכים המלאה באתר התחרות.

>> נבחנים בלהבות: האימונים המיוחדים של צבא סין