אייפקורו מולוטו וילדיו (צילום: באדיבות המשפחה)
"לא הגיוני לנתק אבא מילדיו". אייפקורו מולוטו עם שניים מילדיו | צילום: באדיבות המשפחה

כוכבה מולא, אברהם מולא, וברכה מולא, לא האמינו בחלומות הכי שחורים שלהם שאביהם, שהגיע לישראל לבקר אותם, יימצא את עצמו בכלא 'סהרונים', עם צו גירוש מישראל.

שלושת הילדים ששירתו בצבא בחיל השריון (שתי הבנות) והאח בחטיבת הנח"ל, החליטו לצאת במאבק כדי לשחרר את אביהם מהכלא, למנוע את גירושו לאתיופיה ולדאוג לו לקבל מעמד קבע בישראל. "אבא שלנו עצור בכלא סהרונים יחד עם כל המסתננים הבלתי חוקיים. אנחנו נתנו את הנשמה למען מדינת ישראל ולא ייתכן שהמדינה תגרש את אבא שלנו לאתיופיה. אנחנו לא נוותר ונלחם עד הסוף שהוא יישאר בישראל. זה לא הגיוני לנתק אבא מילדיו", קובלים הילדים.

האב, אייפקורו מולוטו (55), אב לארבעה ילדים, אינו יהודי; הוא התגרש לפני שנים רבות מאשתו היהודייה, שעלתה עם ארבעת ילדיהם לישראל. בשנת 2013 הגיע לישראל לפגוש את ילדיו ולרגל חתונת אחת מבנותיו. הוא קיבל שהייה למשך שלושה חודשים, אבל הניתוק מילדיו היה קשה ביותר והוא החליט להישאר בארץ. מולוטו למעשה הפך לשוהה בלתי חוקי ולפני כחודש וחצי עובדי רשות ההגירה עצרו אותו והוא נשלח למעצר בכלא סהרונים, לפני גירוש מישראל.

ילדיו פנו למשרד הפנים לשנות את רוע הגזירה ואף הגישו בקשה לבית המשפט להעניק לאביהם מעמד קבע – אך פניותיהם נדחו. ברשות האוכלוסין הסבירו למשפחה שהאב יוכל בעוד תשע שנים להגיש בקשה כדי שיוכל לקבל מעמד של תושב קבע בארץ, אך לא לפני.

"העלימו מאיתנו את המידע"

ילדיו של מולוטו טוענים שקיים נוהל בשם "נוהל מתן מעמד להורים חיילים", שהיה יכול לאפשר לאביהם לקבל מעמד של תושב ארעי, אך הם לא הכירו אותו – ומשרד הפנים לא טרח להסביר להם שהוא קיים.

"למה המערכת אטומה ולא רגישה? אנחנו לא מכירים את כל החוקים והנהלים במדינת ישראל אבל במקרה הזה אפשר היה למנוע את המעצר של אבא שלנו ובטח לא לשלוח אותו לכלא סהרונים כאילו שהוא עבריין", זעמו ילדיו של מולוטו. "הכי קל לגרום לאבא שלנו עוגמת נפש ולגרש אותו לאתיופיה. אף אחד לא אמר לנו למלא טפסים של הנוהל הזה, העלימו מאתנו את המידע הזה. מאז שהוא נעצר לא נפגשנו ולא דיברנו עם אבא. כואב לנו עליו. הוא בדיכאון".

האב עצמו חש תסכול ועצב רב. "באתי לישראל לחיות פה עם ילדיי, לא כדי להיות מהגר לא חוקי ולצערי לא נותנים לי להיות איתם", טוען  מולוטו. "הניתוק מהילדים קשה מאוד. אני רוצה לקוות שיתנו לי להישאר עם ילדיי ולא יגרשו אותי".

עו"ד אייל פלטק, שנשכר על ידי ילדיו של מולוטו, טוען כי הנוהל האמור של משרד הפנים, מקנה למעשה לאב אפשרות להישאר בישראל במעמד של תושב ארעי למשך חמש שנים, ולאחר מכן לקבל אזרחות – וזה בתנאי שילדיו שירתו או משרתים בצבא מעל ל-18 חודשים. עו"ד פלטק אף פנה לשר הפנים, סילבן שלום אשר השיב, כי הוא בודק את העניין.

לדברי פלטק מדובר בשערורייה, ובכוונתו לערוך הפגנה מול הכלא כדי להביא לשחרורו. "מדובר באטימות של פקידים קטנים במערכת, חוסר רגישות, חומות של ביורוקרטיה והכי חמור – שלא עדכנו את הילדים לגבי הנוהל שמאפשר את השארת אביהם בישראל. אנחנו ננהל מאבק ואם צריך נפרוץ לכלא לשחרר אותו", טוען עו"ד פלטק.

במשרד הפנים אישרו, כי אין זה מתפקידם לייעץ לשוהה בלתי חוקי מהו ה'מסלול המומלץ' לקבל מעמד בישראל.

מנהלת אגף דוברות והסברה במשרד הפנים מסרה בתגובה: "מר אייפורקו מולטו הגיע לישראל לראשונה ב-2007 לביקור בן שלושה חודשים לחתונת בתו. כך הגיע לביקור נוסף בשנת 2010 וב-2013 אז החליט שלא לצאת בניגוד להתחייבותו ובניגוד לערבות שהופקדה. מאז 2013 מנסה מר מולטו להשתקע בישראל בכל דרך אפשרית: הוגשו בקשות לגיור, להומניטארי, להורה קשיש, ועוד כל זאת כאשר הוא שוהה בישראל ללא אשרה חוקית. כל בקשותיו נדחו לאחר שלא נמצא בסיס לאשרן. לשאלתך, נבהיר כי אין זה תפקידן של הרשויות בישראל לייעץ לשוהה בלתי חוקי מהו 'המסלול המומלץ' לקבלת מעמד בישראל. בנוסף בחודש מאי השנה הגיש עתירה מנהלית ובקשה להוצאת צו ביניים למניעת הרחקתו- בקשה זאת נדחתה על ידי בית המשפט. עו"ד שרה לואיס הגישה את הבקשות "החדשות" בימים האחרונים, הרבה לאחר שכל ההליכים בעניינו הסתיימו וכי לא נמצאה כל מניעה להרחיקו".