פיצוץ מנהרה (צילום: youm7.com)
"חמאס רכבו על הסוס הלא נכון ועכשיו הם משלמים את המחיר" | צילום: youm7.com

צבא מצרים יצא למלחמת חורמה במנהרות שבין עזה לסיני. הצבא המצרי פרסם הודעה על כך שהשמיד בימים האחרונים 65 מנהרות ובסך הכול בשלושת החודשים האחרונים נהרסו 350 מנהרות שמובילות דלק, מים, מזון ומכוניות. על פי ההודעה עוד 200 מנהרות נמצאות "בשלבי טיפול". את המנהרות משמידים המצרים בעזרת חומר נפץ והצפתם במים כשהם לא טורחים לבדוק האם יש בפנים פועלים. הצבא המצרי יצא למלחמת חורמה גם נגד הזרוע הצבאית של חמאס שמעורבת בלחימה בסיני. מדובר בפגיעה קשה בארגון שמקבל תשלומים נאים בעבור השימוש במנהרות והפעולה מורגשת גם בעליית המחירים.

"כוחות הנדסה מיוחדים של הצבא ממשיכים לפעול לאורך הגבול עם סיני בכדי למנוע את ההברחות של סחורות ממצרים ומכוניות לעזה", נמסר בהודעה. "היום השביעי" מדווח כי "החלה השמדה של המנהרות באמצעות דינמיט וזה כולל גם פינוי בתים בהם נמצאים הפתחים של המנהרות".

על פי מקור רשמי ברפיח סיפר כי בצבא החליטו "להפסיק את החגיגה ממנה מרוויחים סוחרים בעזה ובסיני". עוד ציין המקור, "הפעם הצבא מאוד רציני בכוונותיו. יש לנו מספיק מידע על כל מנהרה בגבול, על הפעילות שלה ועם מי שעומד מאחורי כל מנהרה". לטענתו בעוד שלושה חודשים לא יהיו מנהרות בגבול סיני עזה.

"גופות רבות יתגלו בהמשך"

בעזה טוענים שהצבא המצרי משמיד את המנהרות וזאת מבלי לבדוק אם יש אנשים בפנים. גורמים בעזה מאשרים לכלי התקשורת במצרים שהצבא מפוצץ את המנהרות ואז מציף אותם. הם חוששים שגופות רבות יתגלו בהמשך.

בצבא מצרים טוענים שהמנהרות החלו לשמש את הפעילים של חמאס שחודרים לסיני ומשתתפים במתקפות נגד כוחות הביטחון בסיני. בהודעה של הצבא המצרי בשבוע שעבר נטען שאנשי החמאס היו מעורבים ברצח 25 השוטרים וחלק מהם כבר נעצרו. עוד פורסם כי מאז ה-30 ביוני הצבא כוחות הביטחון מנטרים את פעילות המנהרות הן מהקרקע והן מהאוויר באמצעות מסוקי קרב של חיל האוויר המצרי. בנוסף נטען כי בשבוע שעבר נורתה אש מעזה לשטח סיני. האש זוהתה על ידי טייסי אפאצ'י מצרים וזו הפעם הראשונה שמבוצע ירי משטח הרצועה לחצי האי.

עבד סיאם, תושב עזה, סיפר לפז"ם: "מי שמרוויח מזה הם הישראלים. אנחנו מרגישים את זה מאוד והמצב בלתי נסבל. המחירים כבר עלו ויש הרבה דברים שחסרים לנו בשוק, אוכל, מים ודלק. או שיקר או שאין כלום וזה בעיה. אני אומר שזה יעשה פיצוץ עליכם כי אנשים רעבים יעשו הכל כדי להאכיל את הילדים. תאמין לי שלחמאס לא חסר כלום הם יודעים להשיג מה שהם צריכים אז את מי מענישים את תושבי עזה?".

הצבא המצרי ממקד את הפעילות שלו באזור הגבול עם רצועת עזה, שם נרשמו מרבית תקריות האש. לדברי גורם במשרד הביטחון, "השלטון המצרי הבין שהמנהרות הן לא רק איום על ישראל הם הבינו שזה איום ישיר על השלטון בקהיר. המחבלים שפעלו בשנים האחרונות נגד ישראל ובתקופה האחרונה נגד כוחות הביטחון של מצרים מקבלים אספקה מהעזתים ויותר מזה". על פי חלק מהידיעות המחבלים מסיני גם זכו לקבל הכשרה צבאית בעזה. בסך הכל פועלים בסיני בין 15 ל-20 ארגוני טרור שרובם המכריע מזוהה עם אל קאעידה. לדברי הגורם במשרד הביטחון לקבוצות שבסיני יש קשרים טובים עם ארגונים בעזה ולדברי גורמים נוספים בישראל נוצר מצב שמבוקשים מסיני מסתתרים בעזה לשם הגיעו דרך המנהרות. "השלטון המצרי הבין שחמאס מסייע או לפחות מעלים עין".

מצב זה גרם לצבא המצרי לפעול תחילה נגד המנהרות ולאחר מכן לצאת למבצעים גדולים נגד הארגונים שבסיני. על פי הערכות שונות מספר המנהרות הפעילות ירד לפחות ממאה ורובן, לפחות על פי צבא מצרים, מוכרות. "חמאס רכבו על הסוס הלא נכון, בגלל סיבות אידאולוגיות, ועכשיו הם משלמים את המחיר והמצרים יודעים איך לגבות מחיר שיהיה כבד".