בימים האחרונים רותקה מדינת ישראל אל מסכי הטלוויזיה, שותה בצימאון כל שבב מידע על החייל שלה שחוזר לביתו אחרי יותר מחמש שנים בשבי האויב. בכל ערוץ לא מעט פרשנים מנסים לנחש מה עבר על חייל צעיר במשך 1940 ימים - איך התייחסו אליו, מה ידע או לא ידע, מה הוא עבר וכמה קשה היה לו שם.

כנראה שיעבור עוד זמן מה עד שייחשפו כל הפרטים על תקופתו של גלעד שליט בשבי, אך גלעד אינו החייל הראשון החוזר מהשבי. כדי לקבל מושג מה עובר על אותם שבויים חיפשנו סיפורים מהארץ והעולם של חיילים שנפלו בשבי וסיפורם הופץ לציבור. דבר אחד ברור: קל זה לא היה. נותר רק לקוות שסיפור השבי של גלעד יהיה קשה פחות.

חיילים בריטים בשבי המורדים בסיירה לאון: השפלה ומכות

sas הבריטית- מבצעי חילוץ (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
יחידת הקומנדו SAS. היו עדים למחזות הקשים בסיירה לאון | צילום: אימג'בנק/GettyImages

בשנת 2000 התחוללה מלחמת אזרחים קשה בסיירה לאון שבאפריקה. קבוצת חיילים בריטיים השוהה במדינה נופלת בשבי המורדים יחד עם המתרגם שלהם, קצין מקומי בשם מוסה בנגורד. הקבוצה נכלאת בתאי במבוק, מלבד מוסה המקומי שנכלא בבור של בוץ מסורג בחלקו העליון. לאחד שחרורו סיפר מוסה כי מיד עם הגיעו החלו להכות אותו מכות קשות ללא מטרה; המורדים הצליפו בו במקלות וברזלים לעיתים עד אובדן הכרה וברגע שזה קרה הושלך לבוץ. בשלב מסוים מתמקמת חוליה של יחידת ה-SAS הבריטית ומתעדת אירוע מזעזע: מוסה מוצא מן הבור ונערכת לו "הוצאה להורג": הוא נמצא על ברכיו, משוכנע שמותו קרוב ובפקודת האש נופל על הקרקע חי, מדובר בהצגה. מוסה, שראה את חייו חולפים לנגד עיניו סיפר לאחר השבי על תחושה קשה של השפלה וחוסר אונים. את התקופה הקרובה בילה שוב במכות והתעללות נפשית קשה. ב-10 בספטמבר חולצה הקבוצה במבצע נועז של ה-SAS וצנחנים בריטיים. מוסה אושפז במשך מספר חודשים בגלל הפציעות שספג אך הצליח לחזור לשרות.

מלחמת יום כיפור: הטייס הישראלי שעונה למוות בידי הסורים

אין תמונה
לא חשף סודות גם במחיר עינויי תופת. סא"ל אבי לניר

סא"ל אברהם לניר לא צלח את תקופת השבי בחיים - הוא עונה למוות בידי הסורים, ונחשב עד היום לגיבור ישראל מכיוון שלא חשף סודות אסטרטגיים שהיו יכולים להעמיד בסכנה את קיומה של מדינת ישראל. לניר היה מפקד טייסת מיראז' בחיל האוויר, שהופל ביום ה-13 של מלחמת יום כיפור והיה לטייס הבכיר ביותר שנפל בשבי. הסורים גילו מהר מאוד איזו הזדמנות נקרתה בידיהם וכדי לחשוף את המידע שבידיו עינו את לניר עינויי תופת. ב-1974 הוחזרה גופתו של לניר לישראל ועל פי הגופה התברר שהוא עבר כל עינוי אפשרי: גופו חושמל, ציפורניו נעקרו וכמעט כל עצמותיו היו שבורות. למרות הכול היה ברור שהוא החזיק מעמד ולא מסר מידע ועל כך קיבל לימים את עיטור העוז.

מלחמת המפרץ: התעללות נפשית ופיזית

אנדי מקנב זה שמו הבדוי של מפקד צוות ב-SAS הבריטית, שנשלח למערב עירק יחד עם הצוות שלו בכדי לאתר ולהשמיד משגרי סקאד. לאחר קרבות קשים נגד צבא עירק מספר חיילים ששרדו נפלו בשבי העירקים. על פי מקנב מיד הם הופרדו אחד מהשני ונמנע מהם כל מגע אדם. די מהר החלו להכות אותם במקלות ורצועות עור על כפות הרגליים, לתת להם מכות חשמל ולהמטיר עליהם קללות והתעללות נפשית באופן יום יומי. בסיום המלחמה חזרו השבויים למדינתם ומקנב כתב ספר על ימיו בשבי.

מלחמת המפרץ השנייה: הסיפור הקשה של טוראית ג'סיקה לינץ

יחידת תחזוקה 507 של צבא ארה"ב נעה מאחורי הלוחמים ובאזור נאסרייה מבצעת פניה לא נכונה ונקלעת למארב. חלק מהחיילים נהרגים וחלק נשארים במקום ונלקחים בשבי העירקים. ביניהם נמצאת טוראית ג'סיקה לינץ. לא קל להיות בשבי, ועל אחת כמה וכמה לא קל להיות אישה בשבי. לינץ שנפצעה קלות בתקיפה הוחזקה בבית חולים מקומי ולאחר מכן הועברה ממקום למקום. לבסוף חולצה לינץ עם עוד חמישה חיילים על ידי כוחות מיוחדים של צבא ארה"ב, שגם גילו בקבר רדוד חלק מחבריה שנפלו איתה בשבי.
רק אחרי שחזרה לארה"ב התברר שלינץ הייתה נתונה להתעללות פיזית ונפשית קשה מאוד - לא פעם הכו אותה על הפציעות שהיו לה מהמארב בכוונה. לאחר כמה חודשים אף התברר התברר שהחיילת נאנסה מספר פעמים על ידי השובים שלה. סיפורה של לינץ פורסם על ידי ריק בראג מהטיימס וזכה לתהודה רבה. בעקבות המקרה התחדשו הדיונים האם לאפשר לחיילות לשרת קרוב לחזית הלחימה.

ג'סיקה לינץ' (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
נאנסה בשבי. טוראית ג'סיקה לינץ' | צילום: אימג'בנק/GettyImages

ישנו עוד חייל אמריקאי אחד שנמצא כיום בשבי ולא שומעים עליו דבר: בו ברגדל, לוחם המוטסת ה-101 שנפל לפני כשנתיים בשבי הטליבאן. מדי פעם משחרר הטליבאן צילומי וידיאו של החייל השבוי, אבל כבר למדנו שלא ניתן ללמוד מהם כלום. לפחות בצורה רשמית ארה"ב לא מנהלת שום עסקה לשחרור החייל.

>> מוסר מול חיי אדם: על הקוד האתי של צה"ל