תמונה מזויפת אסיר סורי
התמונה שהופצה באינטרנט. זאת לא היד של אבו חמדיה

לפני יומיים עלתה לרשת תמונה שהציגה - לכאורה - את האסיר הפלסטיני אבו חמדיה שמת בשבוע שעבר בכלא ישראלי, כשהוא אזוק למיטה. מותו של אבו חמדיה, שמת מסרטן, עורר מהומות בארץ לאחר שנטען שהוא לא קיבל טיפול ראוי. תמונת האסיר האזוק למיטה נועדה להמחיש את היחס האכזרי, כביכול, אותו הוא קיבל פעיל החמאס בעודו הוא חולה ובכלא.

בתמונה שהתפרסמה ברשת והפכה ויראלית, רואים יד אזוקה למיטה, ואת תמונתו של אבו חמדיה, יחד עם הכיתוב "אסיר, מפקד וג'יהאדיסט". אך התמונה כלל לא שייכת לאבו חמדיה. בלוג צה"ל באנגלית חושף שהתמונה שייכת למורד סורי שנכבל בבית חולים בסוריה, והיא פורסמה לראשונה ב-8 בדצמבר 2012.

תמונה מזויפת אסיר סורי
זו התמונה המקורית, של מורד סורי מדצמבר 2012

זוהי אינה הפעם הראשונה שתמונות שעולות לרשת כדי להשמיץ את ישראל מוכחות כמזויפות. אחת התמונות הזכורות ביותר היא זו של החייל הדורך על ילדה ברחוב - תמונה שלאחר מכן התברר שנלקחה מצילום של תיאטרון רחוב בבחריין.

תמונות מהמרמרה שונו בפוטושופ כדי להראות כיצד פניהם של הפעילים היו לשלום - כאשר בתמונות המקוריות הם למעשה החזיקו סכינים.

תמונה של ילדה הרוגה אותה מחזיק אביה, אשר פורסמה כדי להראות את האכזריות של ישראל בעזה, התבררה כשקרית: הילדה נהרגה כאשר נפלה מנדנדה שנים לפני כן.

ואולי התמונה המפורסמת ביותר היא זו של הילד מוחמד אל דורה בן ה-12, שלוקח מחסה ברחוב יחד עם אביו רגעים לפני שהוא נורה ומת. אל דורה הפך לסמל בעיני הפלסטינים, לאחר שנטען בערוץ טלוויזיה צרפתי שחיילי צה"ל הם אלה שירו בו. גורמים רבים טענו מאוחר יותר שהטענה הצרפתית שקרית, והיו אלה הכוחות הפלסטינים שירו בילד - או שהסצנה הייתה מבוימת.

"תמונה האסיר האזוק למיטה היא רק דוגמא נוספת למאמצים אותם אנשים עושים כדי להשמיץ את ישראל, ולמניפולציות שעושים לתמונות ולקטעי וידיאו כדי להשמיץ את ישראל", נכתב בבלוג של צה"ל.

לכתבה המלאה בבלוג צה"ל

>> איך תיראה מתקפה אמריקאית בצפון קוריאה?