במסגרת היום הבינלאומי נגד הלהט"בפוביה, 'התא הגאה הירושלמי' הרים פרויקט מיוחד בו סטודנטים סטרייטים שאלו את כל השאלות שהכי עניינו אותם לגבי הקהילה הגאה. 300 שאלות נאספו, והמשיבים התגאו לענות בכנות גדולה וחושפנית. "איך אתה יודע שמישהו הומו?", "מה זה סקס של הומואים?" (חפשו את האילוסטרציה של הבובות), ומה ענתה הלסבית לשאלה: "זה לא מרגיש כמו מערכת יחסים עם חברה ממש טובה?". אלו רק חלק מהשאלות שעניינו את קהל המסוקרנים. הסרטונים המקוריים והחשובים האלו מיד הכו גלים בפייסבוק וזכו למאות לייקים ושיתופים. 

אז קצת מספרים: 42 מדינות (שמהוות 22% ממדינות העולם) מאפשרות מיסוד זוגיות של חד-מיניים, מתוכן 23 מאפשרות גם נישואים. בשנה האחרונה נוספו 3 מדינות שמכירות בברית זוגיות לבני אותו המין, ביניהן: איטליה, יוון וקפריסין. מחקר שערך 'מכון סמית' עבור עמותת חדו"ש (חופש, דת ושיוויון), מצא שבישראל מעולם לא התקדם מהלך חקיקתי משמעותי לאישור רישום זוגיות או נישואים לבני אותו המין, זאת למרות ש-64% מהיהודים בישראל בעד הכרה בנישואים אלו.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד רגב, בתגובה: "מצער שגם בנושא חופש הנישואין לבין אותו מין כמו בעניין חופש הנישואין הכללי, ישראל מפגרת בשנים רבות אחרי העולם הנאור. סקירת העמותה מוכיחה שהפער בין ישראל לעולם הדמוקרטי רק הולך וגדל. אפילו מדינות שמעמד הכנסיה בהן חזק במיוחד כמו יוון ואיטליה, הבינו שחייבים לאפשר הכרה בזוגיות של בני אותו מין". לדברי רגב, הפתרון ברור: "יש להעביר בישראל חוק נישואין אזרחיים לכל, שיאפשר בין היתר נישואין לבני אותו מין, חסרי דת ולמי שהרבנות הופכת לפסולי חיתון. ממשלת נתניהו-לפיד, פספסה את ההזדמנות ההיסטורית שניתנה להנהיג בישראל חופש נישואין וגירושין. יש לקוות שלא ירחק היום בו תהיה לישראל שוב ממשלה אזרחית, כפי שרוצה רוב הציבור, ושהיא לא תחמיץ את ההזדמנות לחולל את השינוי הכל כך נחוץ".

מבחינה ישראלית, ההתפתחות החשובה ביותר בהכרה בזוגיות של בני אותו המין היא ההחלטה של קפריסין לאפשר רישום זוגיות כזו. הניסיון הבינלאומי מלמד שהכרה בברית זוגיות היא לעיתים קרובות שלב בדרך להכרה בנישואים מלאים. במידה ותאפשר קפריסין נישואין מלאים להומואים ולסביות, תיסלל הדרך בקלות רבה יותר עבור המדינות השכנות לה, ביניהן ישראל כמובן. לצד קפריסין, נוספו עוד שלוש מדינות ים תיכוניות שמאפשרות רישום זוגיות בני אותו מין. קולומביה וגרינלנד עברו מברית זוגיות לנישואים. יפן מאפשרת בכמה ערים רישום זוגיות לחד-מיניים, בעוד בסלובניה אושר חוק המאפשר נישואין להומואים ולסביות, אך נדחה במשאל עם. מה התוצאה? זוגות במדינה יכולים להירשם רק בברית הזוגיות. 

חתונה גאה בקופנהגן (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
64% מהיהודים בישראל בעד הכרה בנישואים גאים | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

משנת 2003 ועד סוף 2012, התקדמה ההכרה בנישואים של בני אותו מין בקצב ממוצע של מדינה לשנה. אולם, מאז תחילת 2013, אישרו לא פחות מ-11 מדינות נישואים לבני אותו מין. המדינות שהתסוופו בתקופה הזו: אורוגוואי, אירלנד, ארצות-הברית, ברזיל, בריטניה, גרינלנד, לוקסמבורג, ניו-זילנד, פינלנד, צרפת וקולומביה.

מהסקירה עולה כי נישואים או רישום זוגיות לבני אותו מין, הפכו לנורמה רווחת באירופה. 14 מדינות באירופה מאפשרות נישואים ו-14 מאפשרות רישום זוגיות. במעבר ליבשת אמריקה הגדולה, שלושת המדינות הגדולות בצפון אמריקה מאפשרות נישואים של בני אותו המין, בעוד בקנדה הדבר אפשרי בכל חלקי המדינה. 7 מדינות בדרום אמריקה גם כן מאפשרות נישואים אלו, לעומת היבשות אסיה ובאפריקה, בהן מרוכזים שני שליש מאוכלוסיית העולם, אך ההתקדמות איננה מורגשת.

זוג לסביות, חתונה גאה
פה זה לא אירופה. יש לאן לשאוף

משרד הרווחה מודיע על הכפלת המענקים לקהילה הגאה

לרגל יום המאבק בלהט"בפוביה הודיע משרד הרווחה על הגדלת התקציב לצרכיהם המגוונים של קבוצות בסיכון בקהילת הלהט"ב, בסך של 3 מיליון שקלים המתסוופים לתקציב הקיים העומד על 5 מיליון שקלים. בנוסף, הודיע המשרד על הקמת מסגרת הלנת חירום לנוער להט"בי בעלות של כמיליון שקלים, זאת בנוסף על מסגרת הלנת חירום שקיימת היום לנוער להט"בי "בית דרור". 

הגידול בתקציב הרווחה לטובת אוכלוסיית הלהט"ב מוקצה להרחבת מענים קיימים ולפיתוח חדשים. כחלק ממאמצי שר הרווחה לספק מענים נוספים, מתמקד המשרד בסיוע לטרנסג'נדרים, ביניהם גם בניית רצף טיפולי לצעירים וצעירות בתהליך שינוי מין מזכר לנקבה ומנקבה לזכר. זאת לצד הקמת הוסטל שיאפשר הענקת טיפולים, העצמה וקידום. עוד מציעה המסגרת דירת מעבר לטרנסג'דנריות בן הן יכולות לבטא עצמן, לחוש ביטחון ושייכות והמטרה החשובה ביותר - להשלים את תהליך השינוי בעזרת ליווי סוציאלי, מציאת תעסוקה ומעבר לדיור עצמאי. 

בעקבות ההצלחה של דירת המעבר, צפויה להיפתח בהמשך מסגרת המיועדת לצעירים טרסנג'נדרים שתפעל במתכונת דומה. סה"כ ישקיע המשרד למעלה ממיליון וחצי שקלים בשנה עבור סיוע ונתינת מענה לאוכלוסייה זו. משרד הרווחה חרט על דגלו הבטחת סיוע לבנות ובני קהילת הלהט"ב הנמצאים במצבי סיכון ומצוקה, ולרגל יום המאבק בלהט"בפוביה, שולח מסר של סובלנות וקבלה לציבור בישראל. 

>> אחרי שרצחו את בן זוגו: חוסיין יוצא בקמפיין גאה נגד דאע"ש

>> "התחייבתי בפני עצמי לקיים תקופת הוללות שאוכל להיזכר בה"

>> החבילה היומית: האחים ג'ונאס גדלו יפה - עם דגש על 'גדלו'